Fredrik Persson/TT
Kritiken mot upphandlingarna

Minister öppnar för att ändra upphandlingslagen

Miljardgaloppen i stora infrastrukturprojekt ger problem, även för ministern på området, Tomas Eneroth (S).

– Jag tror att det kommer att leda till en diskussion om hur lagen om offentlig upphandling ser ut och hur man kan undvika underprissättning.

På senare tid har Trafikverket flaggat för att motorvägsbygget Förbifart Stockholm blir klart fyra år senare (2030) än tidigare beräknat och dessutom blir minst 3,3 miljarder, uppemot 10 procent, dyrare än de 34,4 miljarder som sagts.

Häromdagen meddelade Region Stockholm att en planerad utbyggnad av tunnelbanan blir 9 miljarder dyrare än de 23 miljarder som tidigare angivits. I våras kom uppgifter om att järnvägsprojektet Ostlänken spräcker kalkylerna med miljarder.

"Kan inte acceptera"

Efter ett möte med riksdagens trafikutskott, tillsammans med Trafikverket, säger Eneroth att miljardmissarna är allvarliga.

– Vi står inför kommande, stora infrastrukturprojekt och då kan inte jag acceptera att vi har stora fördyringar. Vi måste ha en tydlig kostnadskontroll och en större riskbedömning för att undslippa det, säger Eneroth till TT.

Trafikverket vill att lagen om offentlig upphandling ändras efter beskedet att Förbifart Stockholm försenas, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Generaldirektören Lena Erixon vill ha möjligheten att undvika spekulativa anbud. Trafikverket har drivit fall där de anser att prissättningen varit spekulativ men har förlorat i rätten.

Vill diskutera lagen

Dagens lagstiftning gör att upphandlaren måste tacka ja även om budet ligger betydligt under de egna beräkningarna. Enligt Lena Erixon skulle man kunna tänka sig att det införs golvpriser.

– Eller att vi har möjlighet att diskvalificera när vi ser att det är under vad som krävs för att driva de här projekten, säger hon till radion.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) håller med om att särskilt utländska aktörer ibland lägger en för låg prissättning. Han öppnar för att samtal behövs.

– Lagen om offentlig upphandling kan innebära att man ser brister här, så jag har förståelse för detta och tycker det är någonting vi ska diskutera framöver, säger Eneroth till Ekot.

Upphandlingslagen har nyligen varit uppe för diskussion i samband med den pågående materialbristen hos sjukvården i fem regioner. Sex av riksdagens åtta partier har öppnat för en översyn, MP har inte tagit ställning och S har tidigare varit emot.

Civilminister Lena Micko (S) har sagt att dagens lagstiftning räcker och att regionerna kunde ha agerat annorlunda.

Frågor om snabbtåg

Moderaternas trafikpolitiska talesperson Jessika Roswall anser att fördyrningarna som skett reser stora frågetecken för kalkylerna för nya höghastighetsbanor. Där handlar det om hundratals miljarder i beräknad kostnad.

– Om man inte klarar av att sköta Förbifart Stockholm och Ostlänken, stora projekt, så vet man ju att siffrorna för det megastora projektet inte kommer att hålla, säger Roswall vars parti är emot nya höghastighetsbanor och inte ens vill delta i samtal med regeringen om dem.

Inom kort ska Eneroth ha ett möte med byggare, Trafikverket och företrädare för Region Stockholm om både Förbifart Stockholm och tunnelbaneutbyggnaden och kostnadsökningarna där.

Trafikutskottets ordförande, Jens Holm (V), vill gärna se höghastighetsbanor men anser att regeringen borde sätta ner foten, begränsa Förbifart Stockholm och tvinga in den i den ursprungliga budgeten. Det är inte rimligt att nästan alla pengar från trängselavgifterna, för lång tid framöver, ska gå till ett motorvägsbygge.

– Det gör att det inte blir något över till satsningar på kollektivtrafik, säger Jens Holm.

Toppnyheter

Läkemedlet remdesivir.  POOL New / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Sverige får klara sig utan extra coronamedicin

Sverige får klara sig med sitt befintliga lager av coronamedicinen Remdesivir. Det meddelar läkemedelstillverkaren Gilead enligt TT.

Sverige har sedan tidigare en viss tillgång på läkemedlet efter att regionerna mottagit en donation från läkemedelsföretaget. Den största andelen av donationen går till Stockholmsregionen på grund av stor befolkningsmängd och många sjuka i covid-19.

Läkemedlet Remdesivir kan korta tiden på sjukhus för patienter med covid-19.

På onsdagen blev det känt att USA köpt upp nästa all Remdesivir som finns på marknaden för de nästkommande tre månaderna.

1 tim
Uteservering.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya föreskrifter på krogar: En meter mellan sällskap

För att undvika trängsel på restauranger har Folkhälsomyndigheten tagit fram nya föreskrifter för att komplettera den tillfälliga lag som trädde i kraft i går.

Den nya regleringen börjar gälla 7 juli och innebär ett förtydligande om att det ska vara minst en meter mellan sällskap på restauranger.

– Det kommer då vara kommuner som följer upp det här, säger Folkhälsomyndighetens chefsjurist Bitte Bråstad på dagens pressträff.

1 tim
Anders Wallensten/illustrationsbilder.  TT
undefined

”Hoppas att det ska klinga av nu – håll ut det sista”

Biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten kan ännu inte säga om restriktionerna kring coronasmittan kommer att förändras inför hösten, men är försiktigt positiv.

Hans förhoppning är att spridningen nu ska klinga av ordentligt och att vi eventuellt ska kunna återgå till ”lite mer normalläge”, säger han i en intervju i TV4:s Nyhetsmorgon.

Han betonar också att ”det gäller att hålla ut det här sista” och får frågan om det innebär att vi är inne i slutfasen.

– Vi ser ju att kurvorna går neråt även om det går för långsamt.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Vladimir Putin. Pavel Golovkin / TT NYHETSBYRÅN
Putins Ryssland

78 procent säger ja till att ge Putin fler år vid makten

Nästan 78 procent av ryssarna säger ja till den grundlagsreform som gör det möjligt för president Vladimir Putin att stanna vid makten till år 2036, skriver AP. Det står klart efter att alla röster räknats.

Enligt valkommissionen låg valdeltagandet på 64 procent.

Oppositionen menar att siffrorna är orealistiskt höga och anklagar Kreml för valfusk. En mätning från oberoende Levade Center från i maj visade att Putin hade ett stöd på 59 procent, den lägsta siffran på 20 år.

5 tim
Aleksei Navalnyj. Pavel Golovkin / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Oppositionsledaren sågar resultatet: ”En stor lögn”

Det ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj avfärdar resultatet i folkomröstningen om förändringar i grundlagen, rapporterar AFP.

”Det här ’resultatet’ som nyss presenterades är påhitt och en stor lögn. Det har ingenting att göra med opinionen hos det ryska folket”, skriver Navalnyj i ett uttalande.

Enligt omröstningen röstade över 70 procent av ryssarna för förändringarna som bland annat innebär att Vladimir Putin kan sitta kvar som president till 2036.

Igår 21:07
Vladimir Putin. Mikhail Klimentyev / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Putin kan bli kvar till 2036 efter ryska omröstningen

Runt 74 procent av ryssarna ser ut att rösta ja till förslaget om förändrad grundlag som bland annat ger president Vladimir Putin möjligheten att sitta kvar vid makten till 2036. Det står klart med nära en tredjedel av rösterna räknade, skriver AFP.

Omröstningen har pågått under sju dagar och har bland annat skett digitalt. Det officiella resultatet väntas presenteras runt klockan 20 svensk tid.

Kritiker och oppositionspolitiker har kallat omröstningen en välregisserad "konstitutionell kupp" vars huvudsyfte är att bana väg för Putins fortsatta presidentskap, skriver TT.

Igår 18:20
Läs mer om Putins Ryssland

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer