Klimatomställningen

Mingelgästerna avslöjar: Så jobbar vi med hållbarhetsfrågan

Uppslutningen på fPlus Hållbarhets lanseringsfest var stor. Under kvällen passade fPlus på att fråga företrädare för företag och organisationer hur de arbetar med hållbarhet inom sin verksamhet.

Anna Viefhues, hållbarhetsansvarig på AMF.

Vilka hållbarhetsfrågor är viktiga för er?

– Klimatfrågan, men också affärsetik samt mångfald och jämställdhet. Även hur man arbetar med pensioner och hur man gör det enkelt för kunderna. Många av pensionsspararna är inte medvetna om vad de gör med och var de placerar sina pengar och vi vill att de ska känna sig trygga med sina val.

Vad har ni för hållbarhetsmål?

– Vi har som mål att våra investeringar ska vara i linje med Parisavtalet. Vi har också jämställd rekrytering som mål och att vi och våra leverantörer uppfyller affärsetiken.

Hur jobbar ni med hållbarhetsfrågan?

– Genom att sätta mål och att fråga ägare och kunder vad de har för förväntningar på oss. En stor del av arbetet handlar om hur vi förvaltar kundernas pensionspengar.

Jonas Borglin, vd på The New Division.

Jonas Borglin, vd på The New Division.

Vilka hållbarhetsfrågor är viktiga för er?

– Eftersom det är vi som har skapat kommunikationsplattformen för FN:s 17 globala mål är det viktigt för oss i våra uppdrag med andra företag att titta på hur de jobbar och var de kan göra störst direkt påverkan. Det kan vara inom miljön men också sociala frågor eller innovationer.

Vad har ni för hållbarhetsmål?

– Vi jobbar med att klimatkompensera all vår påverkan.

Hur jobbar ni med hållbarhetsfrågan?

– Vi har en optimeringsplan för att klimatkompensera. Först och främst ser vi till att minimera vår klimatpåverkan. Vi tittar exempelvis på hur mycket vi reser och utifrån det avgör vi om vi kanske behöver en cykel eller ett SL-kort till personalen. Om vi inte kan undvika en flygresa till exempel så försöker vi att kompensera för den. Så skulle vi vilja att alla företag jobbade.

Cecilia Tall, generalsekreterare på Teko, Sveriges Textil-och Modeföretag.

Cecilia Tall, generalsekreterare på Teko, Sveriges Textil-och Modeföretag.

Vilka hållbarhetsfrågor är viktiga för er?

– Hållbarhet är ett av våra tre prioriterade frågor i vårt verksamhetsområde. Om man tittar på den globala produktionen av textilier så är det en stor miljöbelastning, därför gäller det att förbättra produktionen. Det är också viktigt att utbilda konsumenterna.

Vad har ni för hållbarhetsmål?

– Vi har inte satt några mål för just vår verksamhet på Teko. Däremot jobbar många av våra cirka 300 medlemsföretag med hållbarhet genom till exempel minskad kemikalieanvändning, minskad vatten- och energiåtgång samt översyn av transporter.

Hur jobbar ni med hållbarhetsfrågan?

– Vi har en hållbarhetsgrupp där cirka 100 företag är med. Vi har även en hållbarhetsguide för våra medlemsföretag. Teko jobbar också med forskningsprojekt, bio-innovation och digitaliserade tjänster för att minska överproduktionen.

Toppnyheter

Trump och Turkiets president Erdogan under Natomöte förra sommaren. Ludovic Marin / TT NYHETSBYRÅN
Kriget i Syrien

USA inför sanktioner och höjer ståltullar mot Turkiet

USA avbryter handelssamtalen med Turkiet efter Syrienoffensiven, meddelar president Donald Trump via Twitter. USA:s handelsdepartement kommer ”omedelbart” att avsluta förhandlingarna om handelsavtalet som är värt 100 miljarder dollar.

Dessutom höjs tullarna på turkiskt stål återigen till de 50 procent som de var innan tarifferna sänktes i maj, heter det i uttalandet.

”Jag är fullt beredd att snabbt krossa Turkiets ekonomi om turkiska ledare fortsätter den här farliga och destruktiva linjen”, skriver Trump.

USA inför också sanktioner mot tre turkiska ministrar. Det handlar om försvarsminister Hulusi Akar, inrikesminister Minister Suleyman Soyluoch energiminister Minister Fatih Donmez, skriver AFP.

Deras tillgångar i USA kommer nu att frysas och, liksom alla USA-relaterade transaktioner som rör dem.

Igår 20:05
Amerikanska styrkor i Manbij i december förra året. DELIL SOULEIMAN / AFP
undefined

Källa: USA hjälper Ryssland att etablera sig i Manbij

De amerikanska styrkorna är på väg att hastigt överge den strategiska viktiga staden Manbij i norra Syrien. Men en av de sista uppgifterna blir att hjälpa ryska trupper att etablera sig där, uppger militärkällor för Newsweek.

Enligt källan har de amerikanska trupperna, som har bättre kännedom om omgivningarna, guidat ryssarna genom farlig terräng.

– I praktiken är det en ren överlämning, om än en snabb sådan, säger källan.

Tidigare under måndagen uppgav syriska nyhetsbyrån Sana att även syriska styrkor är på plats i staden.

Igår 21:22
CHP-supportrar i Istanbul tidigare i år. Emrah Gurel / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Karaveli: ”S bör stödja den turkiska oppositionen”

Turkietkännaren Halil Karaveli anser att Socialdemokraterna i Sverige och andra delar av världen bör stödja den turkiska oppositionen. Det skriver han på DN Debatt med anledning av den turkiska offensiven i norra Syrien.

”Nu krävs en idépolitisk mobilisering för att bemöta och på sikt besegra den turkiska högernationalism som blivit ett gränsöverskridande hot”, anser han.

Karaveli menar att de turkiska socialdemokratiska partierna CHP och HDP behöver ”vägledning och ideologisk uppmuntran” från socialdemokrater.

Han skriver att den nyliberala ordningen i Turkiet de senaste fyrtio åren har gjort att ”det socialdemokratiska tänkandet förtvinat”. Enligt Karaveli kan dock S hjälpa Turkiet att bryta ”med sina konservativa, auktoritära arv”.

Igår 19:38
Läs mer om Kriget i Syrien
Elizabeth Warren. Marcio Jose Sanchez / TT NYHETSBYRÅN
Amerikanska valet 2020

Warrens stöd fortsatt störst inför sista debatten

Elizabeth Warren är fortsatt den demokratiska presidentkandidat som har det högsta väljarstödet, visar en ny opinionsmätning från Quinnipiac University.

Warren får 30 procent av stödet, en ökning med en procentenhet jämfört med en undersökning från förra veckan. Där bakom ligger Joe Biden på 27 procent. Även han ökar en procentenhet.

På tredje plats ligger Bernie Sanders som som får 11 procent, ett ras med fem procentenheter. Sanders ålder och hälsa har ifrågasatts sedan han nyligen fick en hjärtinfarkt.

Undersökningen kommer dagen före nästa stora debatt mellan kandidaterna som hålls på tisdagskvällen.

Igår 19:51
Det demokratiska startfältet i den förra debatten, som ägde rum den 12 september i Houston. David J. Phillip / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Största debatten i politiska historien väntar i morgon

Tolv demokrater gör i morgon upp i den största debatten i amerikansk politisk historia, skriver Time. Aldrig tidigare har så många kandidater stått på samma scen.

Sedan debatten i september har två politiker tillkommit: Tulsi Gabbard och Tom Steyer. För att kvalificera sig krävdes att kandidaterna samlat in donationer från minst 130 000 personer och att de fått över två procents väljarstöd i minst fyra mätningar mellan 28 juni och 1 oktober, något som både Gabbard och Steyer nu har klarat, enligt Vox.

Men frågan är om Gabbard ställer upp. Hon har hotat att bojkotta tillställningen för att ”medier försöker kapa hela valprocessen” genom att hålla debatter som är ”menade att underhålla, inte upplysa”.

Igår 04:56
Bernie Sanders och Elizabeth Warren. TT
undefined

Sanders: Hon är kapitalist in i märgen – det är inte jag

Den demokratiska presidentaspiranten Bernie Sanders avfärdar uppfattningen om att han och rivalen Elizabeth Warren i princip har identiska positioner, i en intervju med ABC News. Sanders menar att han är den enda som vill ta krafttag mot ”den styrande klassen” i USA.

– Elizabeth ser sig själv – om jag förstod citatet rätt – som kapitalist ända in i märgen. Det gör inte jag. Och skälet är att jag inte för en sekund kommer att tolerera den typ av girighet, korruption och ojämlikhet i inkomst och rikedom och allt lidande som pågår i det här landet, säger Sanders.

Han fick också frågor om sin hälsa, efter att han drabbats av en hjärtinfarkt tidigare i höst. ”Väldigt bra”, svarade Sanders när reportern frågade hur han mådde.

Både Sanders och Warren tillhör favoriterna i det demokratiska startfältet.

Igår 04:39
Läs mer om Amerikanska valet 2020

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer