Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimatomställningen

Miljöpartiet: Vi vill ha en tågunion för hela Europa

Låt en europeisk flygskatt finansiera upprustningen av järnvägarna på hela kontinenten – och inrätta en europeisk tågunion som ska samordna trafiken. Det skriver Miljöpartiets kandidater till EU-parlamentet Alice Bah Kuhnke, Jakop Dalunde och Pär Holmgren på DN Debatt.

Debattörerna vill också ha en övergripande tåglagstiftning för hela EU, förenkla tågbokningar genom att öppna upp bokningssystemen och öka samarbetet mellan tågbolagen.

”Det behövs stora förändringar och satsningar för att det naturliga förstahandsvalet för resor mellan länderna inom EU ska vara tåg. Men det är vad klimatomställningen kräver. Tiden är inne för en järnvägsreform som kan ge tågresandet en renässans i Europa.”

Debattörerna

Alice Bah Kuhnke (MP), riksdagsledamot och kandidat till EU-parlamentet 

Jakop Dalunde (MP), EU-parlamentariker, gruppledare för Europeiska gröna i transportutskottet och kandidat till EU-parlamentet

Pär Holmgren (MP), klimatexpert och kandidat till EU-parlamentet

Läs mer

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

Så påverkar skatteförändringarna din plånbok nästa år

Slopad värnskatt och höjd skiktgräns för statlig inkomstskatt väntas ge höginkomsttagare flera tusenlappar extra i månaden nästa år, skriver DI.

Vid en lön på 75 000 kronor blir skatteförändringen 1 210 kronor. För den som tjänar 100 000 kronor handlar det om hela 2 460 kronor i sänkt skatt per månad.

Beräkningarna, som har utförts av Swedbank gäller vid oförändrad kommunalskatt och tar också hänsyn till de förändringar som ett höjt prisbasbelopp leder till.

För vissa kan de positiva effekterna dock påverkas av höjda kommunalskatter. Branschorganisationen SKL räknar med att 40 kommuner behöver höja skatten nästa år, med hänsyn till demografiska utmaningar.

Positivt är dock att vi fortfarande har stark arbetsmarknad vilket fyller på lönekuverten. Det leder till att löneökningstakt nästa år väntas landa på 2,6 procent, enligt Swedbank.

En annan positivt faktor är de fortsatt låga boräntorna i skuggan av att Riksbanken väntas avvakta med räntehöjningar.

”Ser man till hur de disponibla inkomsterna har utvecklats under de senaste år är det höginkomsttagare som är vinnarna, medan exempelvis arbetslösa, studerande och sjukpensionärer har halkat efter”, säger Arturo Arques privatekonom på Swedbank.

Igår 14:46
Arkivbild. Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya tusenlappar väntar Sveriges höginkomsttagare

Tjänar du 25 000 kronor i månaden får du 30 kronor i skattesänkning nästa år. Tjänar du 40 000 kronor får du 50 kronor. Tjänar du däremot 100 000 kronor blir skattesänkningen hela 2 460 kronor per månad, visar en genomgång som Swedbank gjort åt DI.

– Återigen ser det ut att bli ett år där höginkomsttagare får de största förbättringarna, både procentuellt och i kronor, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank till tidningen.

Höginkomsttagarna gynnas mest av den aviserade slopningen av värnskatten men Swedbank har också tagit med förändringar i prisbasbelopp och skiktgräns i sina beräkningar.

Igår 09:11
Läs mer om Det svenska skattetrycket