Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimatomställningen

Miljöforskare sågar målet – ”Kräver fördubbling av bensinpriserna”

Riksdagens beslut att minska transportsektorns utsläpp med 70 procent mellan 2010 och 2030 är helt orealistiskt och skulle kräva minst en fördubbling av bensinpriserna, menar Per Kågeson, författare till ESO-rapporten Klimatmål på villovägar? "Det är löjeväckande”, säger han till fPlus.

Hela sex av sju riksdagspartier stod bakom beslutet om att minska utsläppen av växthusgaser från transportsektorn (exklusive flyget) med 70 procent mellan 2010 och 2030. Ett beslut som utgick från ett betänkande av Miljömålsberedningen. (SOU 2016:21; 2016:47)

Mer än fördubblade bensinpriser

Per Kågeson är forskare, debattör inom miljöområdet och var fram till pensionen adjungerad professor i miljösystemanalys vid Centrum för Transportstudier vid KTH. Han är författare till den nyligen utgivna ESO-rapporten, Klimatmål på villovägar? där han argumentera för att den målsättningen är helt orealistisk och på gränsen till oseriös.

Bland annat pekar han på att fram till 2018 hade utsläppen från transportsektorn endast minskat med 15 procent, vilket betyder att sektorn endast har elva år på sig att hämta hem de återstående 55 procenten.

–Jag har svårt att se varför man sätter upp mål som är så orealistiska att det är uppenbart att de inte kommer att lyckas. Glappet mellan mål och vad som är möjligt riskerar snarare att leda till att de olika aktörerna ger upp, säger Per Kågeson.

– Hade man till exempel satt målet vid säg 50 procent, vilket är väldigt ambitiöst och som troligen blir svårt att åstadkomma, hade det dock inte framstått som löjeväckande, fortsätter han.

Ytterligare en signal om att riksdagens beslut inte är särskilt verklighetsförankrat är att det under de senaste två åren i princip inte skett någon sänkning av den trafikbaserade co2-utsäppen och antalet fordon utan tvärtom en ökning, påpekar Per Kågeson.

– Det finns ju heller ingen politiker som är beredd att gå till val på att höja drivmedelsskatterna så kraftigt att priset vid pump åtminstone skulle fördubblas. Det krävs nämligen för att fordonsflottan och vägtrafiken ska minska radikalt. Det finns ju partier som nu tvekar inför den 2-procentiga årliga indexerade skattehöjningen av drivmedel som riksdagen kommit överens om, fortsätter han

”Skärp beskattningen av förmånsbilar”

Ett mer realistiskt men samtidigt väldigt ambitiöst mål hade varit att sätta reduktionsmålet av utsläpp vid 45 procent och här spelar en elektrifiering av vägtrafiken an avgörande roll, anser Kågeson.

– Tittar man till exempel på att investera i elvägar hinner de knappast bli effektiva före 2030 om man inte bygger ut infrastrukturen under de allra närmaste åren. För att klara en reduktion med 45 procent är elektrifieringen den i särklass viktigaste åtgärden. Och då menar jag att även distributions- och busstrafiken, och på sikt även fjärrtrafiken, ska elektrifieras.

Han pekar även på en rad punktinsatser som kan göras för att minska trafik och utsläpp.

– Jag har pekat på ett antal kostnadseffektiva förslag som relativt lätt kan åstadkommas. Ett sådant är att påbörja en bättre övervakning av hastigheterna. Om lastbilar inte får köra fortare än 80 km/h så gör det en stor skillnad i utsläpp. Det är oerhört samhällsekonomisk effektivt. Sen tycker jag att man ska skrota ett antal reseavdragen och skärpa beskattningen av förmånsbilar.

Om målet att minska utsläppen med 70 procent är så orealistiskt. Varför sätter man det tror du?

– Jag kan tänka mig en kombination av att tjänstemän kanske fått härja lite väl fritt utan att bli ifrågasatta, men ytterst är det politikerna som är ansvariga. Det finns ju en vilja i politiken att alltid vara bäst i klassen. Man pratar om att vi ska ha världens bästa skola och den lägsta arbetslösheten i Europa och så vidare. Man vill visa att man tar klimatfrågan på allvar.

”Naturvårdverket har fel”

Det finns också delade meningar kring hur vidsträckta åtgärder som ska vidtas för att uppnå klimatmålen. Miljöpartiet anser att den nya klimatlagen och klimatramverket i princip ska låta ändamålen helga medlen samt att Sverige ska ta på sig ledartröjan i racet mot noll-utsläpp.

Ett exempel är att Regeringen tagit över tillåtlighetsprövningen av petroleumföretaget Preems satsning på att utvinna biodiesel ur tjockolja. Ett initiativ som syftar till att förse fartygsbranschen med biodiesel, men som också leder till kraftigt ökade utsläpp. Miljö- och klimatminister Isabella Lövin hänvisar till att riksdagen beslutat om en klimatlag och ett klimatmål för Sverige som ska följas. Per Kågeson anser att frågan måste ses från ett globalt perspektiv.

– Sker inte denna utbyggnad i Sverige så kommer den att ske i något annat EU-land under samma utsläppstak. Det är därför svenska särregler blir så tokiga. Det mest effektiva systemet för att kontrollera och minska koldioxidutsläpp är EU:s handelssystem för utsläppsrätter, även om prisnivån har varit för låg på grund av ett antal faktorer.

– Handelssystemet innebär ändå att det finns ett tak som är bindande och som sänks från år till år och något motsvarande finns inte för den icke-handlade sektorn, utan det är där som det här glappet växer mellan ambition och åtgärder, och då kan jag tycka att om den här anläggningen som byggs i Sverige eller i ett annat EU-land inte spelar så stor roll, fortsätter han.

När Naturvårdsverket underrättade regeringen om att Preems utsläppsnivåer skulle fördubblas med utbyggnaden uppgav dom att EU:s system för handel med utsläppsrätter inte är tillräckligt effektiv. Hur ser du på det?

–Jag tycker inte att Naturvårdsverket har rätt när man påstår att det handelssystemet inte är tillräckligt. Det finns ett antal faktorer till varför priset på utsläppsrätter legat lågt, inte minst alla subventioner av vind- och solkraft, som bidragit till att hålla ned priset eftersom marginalkostnaden för att bygga ut kraftproduktion inte har märkts på utsläppshandeln.

– Det är alltså de som nu kritiserar utsläppssystemet för att priset är för lågt som bidragit till det. Men nu har man korrigerat flera brister och jag tror att på lite längre sikt kommer marginalkostnaderna att slå igenom och det kommer att bli rätt höga priser på koldioxidutsläppen.

Toppnyheter

Akademiledamöterna Eric M. Runesson, Jila Mossaed, Tomas Riad, Jesper Svenbro, Kristina Lugn, Bo Ralph, Horace Engdahl under Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm på tisdagen Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nobelpriset

Nobelfestligheterna i gång: Följ utdelningen här

Vid 16.30 inleds Nobelfestligheterna med prisutdelning i Konserthuset i Stockholm. Flera medier rapporterar direkt från utdelningen och festen som inleds vid 19 i Blå hallen i Stockholms stadshus. Prominenta gäster och kungligheter bjuds där traditionsenlig middag och dans.

Samtidigt väntas protester mot att Peter Handke får litteraturpriset, tusentals personer väntas samlas i en gemensam aktion mot Handkes tidigare ställningstaganden för Bosnien. Flera länder bojkottar också ceremonin i protest mot Svenska Akademiens val av Handke.

1 tim
Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen, fredspristagaren Abiy Ahmed samt vice ordförande i kommittén, Henrik Syse. FREDRIK VARFJELL / AFP
undefined

Fredpristagaren i sitt tal: Krig är helvete på jorden

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed pratade om krigets fasor när han tog emot Nobels fredpris i Oslo under tisdagen.

– Krig är ett helvete på jorden för alla involverade. Jag vet det för jag har varit där och kommit tillbaka. Jag har sett bröder slakta sina bröder på slagfältet, säger Ahmed enligt NTB.

Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen säger att priset är ett erkännande för samtliga insatser av de nationer som verkat för fred i konflikten mellan Etiopien och Eritrea.

– Etiopien är mänsklighetens vagga. I det avseendet är vi alla etiopier, säger hon under prisutdelningen.

1 tim
Peter Handke Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tusentals väntas samlas i protest mot Handke

Mellan tusen och tre tusen personer väntas samlas i en protest mot att Peter Handke får litteraturpriset ikväll. Det rapporterar Göteborgs-Posten som skriver om bosnier från Göteborg som åker till Stockholm för manifestationen. Kritiken mot Handke rör hans relation till de jugoslaviska krigen. Handke har förnekat att massakern i Srebrenica var ett folkmord, men har nu backat från den ståndpunkten i intervjuer och menar att han aldrig menat så.

Men debattören Edin Osmančević, som är en av dem som ska protestera, tror inte på honom.

– Kan man vara trovärdig om man förnekar något i tjugofyra år och sedan plötsligt vänder? Jag litar inte på vad han säger och jag förlåter honom inte, säger han till GP.

Idag 08:18
Läs mer om Nobelpriset
Donald Trump. TOM BRENNER / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Trump

Två steg återstår innan Trump ställs inför riksrätt

När nu Demokraterna formellt lagt fram två åtalspunkter mot president Donald Trump återstår två steg innan ett riksrättsåtal väcks mot presidenten, skriver TT.

Först ska det demokratledda justitieutskottet ge grönt ljus vilket väntas ske senare denna vecka. Sedan ska även representanthuset i sin helhet rösta i frågan. Även där har Demokraterna majoritet och väntas rösta ja till formellt riksrättsåtal.

Därefter hamnar frågan i senaten. Men att Trump skulle fällas där är dock betydligt mer osannolikt. I senaten har Republikanerna majoritet och det krävs dessutom att två tredjedelar röstat mot Trump för att han ska fällas.

1 tim
Donald Trump. BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
undefined

Trump avfärdar på nytt anklagelserna: ”Löjligt”

Donald Trump kommer allt närmre att bli den tredje amerikanske presidenten genom tiderna att ställas inför riksrätt.

– Ingen, inte ens presidenten, står ovanför lagen, sa Jerry Nadler, ordförande i representanthusets justitieutskott, i samband med att de formella åtalspunkterna lades fram, skriver TT.

Trump själv var snabb med att slå tillbaka och fokuserade på att Nadler sa att presidenten försökte pressa Ukraina att påverka valet i USA.

”Löjligt, han vet att det inte är sant”, skrev Trump på Twitter.

1 tim
Justitieutskottet lyssnar till riksrättsutredningens fynd.  Anna Moneymaker / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nagelbitardag om riksrätt: Punkter mot Trump väntas

Demokraterna i justitieutskottet i USA:s representanthus väntas lägga fram två punkter där anklagelser formuleras mot landets president, rapporterar Washington Post. De kommer att handla om maktmissbruk och förhindrande av kongressens arbete.

Enligt CNN:s uppgifter kan ytterligare en punkt läggas till. Tanken är att hela representanthuset ska rösta om punkterna nästa vecka.

Beskedet kommer efter att riksrättsutredningens bevis lades fram för utskottet under en nio timmar lång presentation i går.

Idag 05:02
Läs mer om Anklagelserna mot Trump
Greta Thunberg JAVIER BARBANCHO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Greta Thunberg om talet: Inga känslomässiga grejer

När klimataktivisten Greta Thunberg på onsdag håller tal på FN:s klimattoppmöte i Madrid kommer hon fokusera på fakta.

– Nu tänker jag inte komma med några känslosamma grejer. Utan nu får de någonting som faktiskt har innehåll, säger hon i en stor intervju med Dagens Nyheter.

I september höll Thunberg ett uppmärksammat tal på klimatmötet i New York där hon framförde skarp kritik och bland annat sa att hennes drömmar och barndom hade stulits.

Igår 05:49
Demonstrationer vid mötet i Madrid/Michael Bloomberg. TT
undefined

Bloomberg till Madrid för att prata klimatreformer

Mediemogulen och mångmiljardären Michael Bloomberg som sent gav sig in i kampen om att bli Demokraternas presidentkandidat åker till det pågående klimatmötet i Madrid, rapporterar AFP.

”Jag reser till Madrid för att president Trump inte gör det”, skriver Bloomberg på Twitter.

Väl på plats ska Bloomberg bland annat presentera en ny forskningsrapport som visar ett en amerikansk president som driver igenom klimatvänliga reformer har möjlighet att minska landets utsläpp med 49 procent de kommande tio åren.

Igår 18:52
Läs mer om Klimatmötet i Madrid

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
TT
Kärnkraftens framtid

M och KD lämnar energiöverenskommelsen

Moderaterna och Kristdemokraterna lämnar energiöverenskommelsen, uppger partierna för Dagens Industri.

– Regeringen är inte villig att bjuda in samtliga partier till nya förhandlingar om energipolitiken, man bejakar inte kärnkraften och dess framtid, säger KD:s energipolitiska talesperson Camilla Brodin till tidningen.

Partierna har tidigare krävt svar från regeringen på huruvida den är villig att föra samtal om kärnkraftens framtid med alla riksdagspartier. Energiminister Anders Ygeman återkom, men M och KD är inte nöjda med svaret.

Elförsörjningen är en central fråga för hela samhället, understryker Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

– Den får ökad betydelse i takt med digitalisering och klimatomställningen. Det ställer nya krav på energipolitiken som behöver utvecklas för att möta framtida behov. Vi ser att det kommer att behövas en bred politisk uppslutning kring dessa frågor, säger Jan-Olof Jacke i en kommentar.

Han fortsätter:
– Energifrågan är mångfacetterad och komplicerad och vår uppgift är att bidra med sakliga underlag med utgångspunkt i en klimatneutral elförsörjning med stärkt konkurrenskraft för Sverige.

5 tim
ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Debatt: Fortum borde ges möjlighet att driva Ringhals vidare

Det är ett misstag att lägga ned de båda kärnreaktorerna Ringhals 1 och 2 i förtid. Det var heller aldrig meningen att det skulle ske, skriver forskaren Staffan Qvist i en debattartikel i tidningen Dagens Industri.

Därför föreslår han att Fortum, som ska ta över de båda reaktorerna efter Uniper, under det första kvartalet 2020 ska ges förutsättningar att driva dem vidare.

Han påpekar att Fortum hela tiden varit emot en nedläggning och att man ser en viktig roll för kärnkraften framöver.

Han menar också att beslutet att lägga ned de båda reaktorerna var en följd av skatten på kärnkraft som stod för cirka 20 procent av produktionskostnaden, vilket i kombination med det låga elpriset gjorde driften olönsam.

Nu är förutsättningarna för att driva de båda reaktorerna vidare däremot goda, menar Staffan Qvist.

2 tim
Sveriges miljöminister Isabella Lövin (MP). Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lövin: ”Verkar vara M:s nya linje att bryta löften”

Sveriges vice statsminister och miljöminister Isabella Lövin (MP) är besviken över dagens besked att KD och M lämnar energiöverenskommelsen.

”Löften är till för att brytas verkar vara Moderaternas nya linje. Detta är politiskt spel som äventyrar svensk energisäkerhet och förvirrar klimatdebatten”, skriver språkröret på Twitter.

Även energiminister Anders Ygeman (S) uttrycker besvikelse.

”Ulf Kristersson verkar gjort svikna löften och brutna överenskommelser till sitt nya signum”, skriver han.

2 tim
Läs mer om Kärnkraftens framtid
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Diskussionen om LAS

”Beklagligt att några LO-förbund väljer att lämna förhandlingarna”

Mattias Dahl, vice vd Svenskt Näringsliv, kritiserar att de fem LO-förbunden Kommunal, Byggnads, Seko, Fastighets och Målarna lämnar LAS-förhandlingarna med arbetsgivarna.

– Det är beklagligt att några LO-förbund väljer att lämna förhandlingarna om trygghet och omställning. Vår ambition är fortfarande att driva förhandlingarna i hamn med både PTK och LO, säger Mattias Dahl.

Han fortsätter:

– Samtidigt blir det märkligt att hoppa av innan det finns något konkret förhandlingsresultat att ta ställning till. Så långt har parterna inte kommit ännu. Omfattningarna av förhandlingarna kan heller knappast komma som en överraskning. De har varit kända sedan allra första början.

Mattias Dahl understryker att det förs långt gångna diskussioner om förbättringar på flera områden som är viktiga för LO: s medlemmar.

– Det rör sig om bland annat kompetensutveckling samt omställning vid arbetslöshet.
– Om inte parterna klarar att ta ansvar för förhållanden och regler på arbetsmarknaden så ökar risken för större politiskt inflytande och reglering. Det vore en mycket olycklig utveckling som inte skulle vara bra för vare sig arbetstagare eller arbetsgivare, säger Mattias Dahl.

Idag 08:16
 Tobias Baudin Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kommunaltoppen: LO:s förtroende är förbrukat

Kommunals ordförande Tobias Baudin saknar helt förtroende för LO:s ledning i förhandlingarna om Las, säger han till förbundets medlemstidning Kommunalarbetaren. Han kallar förtroendet ”förbrukat” och säger att LO hela tiden sagt att det inte finns något att rapportera från förhandlingarna.

– Nu har vi fått ett förslag till en principöverenskommelse och har fått veta att det sedan i våras har pågått intensiva förhandlingar om den, säger han.

LO-förbunden Kommunal, Byggnads, Seko, Fastighets och Målarna har hoppat av förhandlingarna med arbetsgivarna eftersom förbunden menar att motparten gått alldeles för långt i sin avsiktsförklaring.

5 tim
Läs mer om Diskussionen om LAS