Framtidens pensioner

Miljardregn – kom ihåg att kolla pensionskontot

Snart börjar drygt 8 miljarder kronor sättas in på PPM-spararnas konton. Ekonomen Maria Landeborn tipsar om att det är bra att göra en årlig koll på sitt konto, skriver Expressen.

Den 11 maj börjar Pensionsmyndigheten sätta in cirka 8,4 miljarder kronor, vilket är den högsta insättningen hittills, till premiepensionsspararna. Pensionsmyndigheten kräver rabatt på fondavgifterna av de fondbolag som finns på fondtorget. Spararna får i år tillbaka över 4,7 miljarder i rabatter och 3,6 miljarder i arvsvinster.

Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank, menar att det är bra om spararna tar en titt på kontot.

– Ja, men kanske inte för ofta. Det finns en risk att man blir oroad när börsen går ner, man kanske fattar kortsiktiga beslut som på sikt är dåliga för sparandet, säger hon.

Maria Landeborn tipsar om att man inte ska ta för låg risk med sitt sparande om man har långt kvar till pensionen.

– Man ska komma ihåg att alla pengar inte kommer att betalas ut när man fyller 65 och går i pension utan det handlar om pengar som ska pytsas ut under lång tid. Att då flytta över alla pengar i räntefonder är att ta för låg risk. Pengarna måste kunna fortsätta att växa. Du ska förhoppningsvis vara pensionär i 20 år, säger hon till Expressen.

Toppnyheter

Arkivbild på fartyget Stena Impero som har beslagtagits. Stena Bulk
Konflikten i Hormuzsundet

Stena Bulk: Kontakten med vårt fartyg är förlorad

Stena Bulk bekräftar att man har förlorat kontakten med sitt brittiskflaggade fartyg i Hormuzsundet.

”Vi lyckas för närvarande inte komma i kontakt med fartyget som nu rör sig norrut mot Iran”, skriver det svenska företaget i ett pressmeddelande.

Stena Bulk bekräftar också att det är 23 personer ombord på oljetankern. Det finns inga rapporter om att någon ska vara skadad.

”Deras säkerhet är av största vikt för både ägare och chefer”, skriver Stena Bulk, som för närvarande är i nära kontakt med den brittiska regeringen.

Erik Hånell, som är vd för Stena Bulk, säger till TT att det inte är några svenskar ombord på fartyget. Enligt rederiet förlorades kontakten med oljetankern omkring 17.00 svensk tid.

2 tim
Läs mer om Konflikten i Hormuzsundet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer