Den akuta elkrisen

Miljardprojekten som stoppas av nya elkrisen – här är listan

Nu larmar elnätsföretaget Ellevio för att en ny skatt förvärrar en redan allvarlig elkris. I ett internt dokument som fPlus har tagit del av konstaterar företaget att ett flertal samhällsnyttiga miljardprojekt inte kommer att kunna driftsättas på grund av effektbrist.

Stockholm växer kraftigt och staden står inför flera stora infrastruktursatsningar de kommande tio åren. Men nu uppger nätföretaget Ellevio att nätkapacitetsbristen nått samhällskritiska dimensioner.

Från att Ellevio tidigare såg en risk för att behöva börja neka företag och infrastruktursatsningar tillgång till näten först om några år är läget nu att man måste börja tacka nej redan i höst.

Spiken i kistan var den skatt som lades på kraftvärmebolagens produktion i och med vårbudgeten och som resulterade i att kraftvärmebolaget Stockholm Exergi beslutade att minska sin lokala elproduktion.

– Vi var beroende av den lokala elproduktionen som alternativ till stamnätets kapacitet och när den elen nu försvinner så ser vi inte riktigt hur vi ska få ihop det, säger Henrik Bergström, samhällspolitiskt ansvarig på Ellevio.

Henrik Bergström, samhällspolitiskt ansvarig Ellevio

– Vi, och flera andra, har ju varnat för den här frågan ett bra tag nu men för oss finns det inte något annat sätt än att markera tydligt att vi behöver ett politiskt ledarskap för att lösa effektbristen, fortsätter han.

Kö till näten redan i höst

Det är egentligen inte tillgången på el som är problemet utan att kapacitetsbristen i näten gör att elen inte kan transporteras dit den bäst behövs.

– Vi ser idag en ökning av det effektbehovet på cirka 30 procent i Stockholm och i andra tillväxtregioner, säger Henrik Bergström.

Men redan idag har det uppstått kösystem på olika håll i landet för att kunna få tillgång till de överfulla elnäten.

– Det är inte min roll att recensera den skattelagstiftning som nu gör att Stockholm Exergi meddelat att man inte tänker producera el, men det minskar Stockholms möjlighet att få effekt för att säkerställa behovet för våra befintliga kunder.

– Och det betyder att vi kan vara tvungna att tacka nej till nya kunder redan i höst och även införa ett kösystem här i Stockholm, konstaterar Henrik Bergström.

Akut läge för stora infrastruktursatsningar

  • I ett internt dokument från Ellevio som fPlus tagit del av konstaterar nätföretaget att de 11 nya tunnelbanestationer som planeras mellan Nacka, Barkarby och Arenastaden riskerar att inte kunna driftsättas på grund av effektbristen.
  • Det handlar också om den planerade fördubblingen av Henriksdals reningsverk för att möta den snabbt växande befolkningen. Det är meningen att det ska byggas mellan 2020 och 2029 och det kräver stora effektuttag. Det riskerar nu att inte kunna tas i drift, konstaterar Ellevio.
  • Även för Förbifart Stockholm, som är ett av Sveriges genom tiderna största infrastrukturprojekt med trafikstart 2026, kommer det att krävas höga eleffekter till bland annat ventilationssystemen. ”Frågan är om ventilationssystemen kan drivas, om eleffekten inte räcker”, skriver Ellevio i dokumentet.
  • Stockholms Stad har också en ambition att sätta upp ytterligare 4 000 laddstolpar för elpersonbilar fram till 2022, samt att investera i 1 500 elbussar. Även den satsningen ligger i farozonen.
  • I flera hamnar planeras stora projekt där kryssningsfartyg och stora båtar ska kopplas upp på el istället för som idag mot stora dieselaggregat Det handlar om en eleffekt som uppgår till en mindre svensk småstad, uppger Ellevio.

– Det finns vissa möjligheter att minska effektuttaget från företag och hushåll genom flexibilitet där man skjuter på elförbrukning och på så sätt frigör effekt. Men det räcker inte. Vi måste ha mer elproduktion och säkerställa investeringar i stam-, region- och lokalnäten för att lyckas med de här stora projekten, säger Henrik Bergström.

Ledtiderna kortas inte tillräckligt

Det här problemet hade som sagt inte existerat om det fanns tillräckligt med kapacitet i de stora stamnäten. Men det är eftersatt och gammalt och flera branschföreträdare menar att man inte gjort tillräckligt med investeringar.

Samma utmaning finns i region- och lokalnäten där cirka 35 procent av elnäten är äldre än 40 år och behöver förnyas och förstärkas, menar Henrik Bergström.

Det tar också drygt tio år från ett beslut om att bygga ett nytt stamnät och vissa regionnät tills dess att det är klart och av den tiden är det endast tio procent som är ren byggtid. Resten av tiden går åt till processande i olika domstolar främst för olika miljötvister.

För att snabba på den tiden, som Energi- och Digitaliseringsminister Anders Ygeman nyligen i en intervju med fPlus kallade för helt orimlig, tillsatte regeringen nätkoncessionsutredningen förra året som ska presentera förslag på hur ledtiderna kan kapas.

Men nu larmar Bengt Johansson, ansvarig för Ellevios elnät och med en plats i utredningens expertgrupp, om att de direktiv som utredningen har för att formulera sina förslag inte kommer att räcka för att kunna kapa tiderna tillräckligt.

– Vi som Expertgrupp från branschen ser att det finns förslag som kommer att leda till vissa förbättringar, men det kommer inte att leda till några väsentliga tidsvinster för att kapa ledtiderna för de stora stamnäten, säger Bengt Johansson.

– Om det idag tar 10–12 år att bygga ett stamnät och regionnät skulle vi behöva korta ned ledtiderna rejält, men som vi bedömer det utifrån utredningens förutsättningar så kan ledtiderna kapas med enstaka år och det räcker inte, fortsätter han.

Anna König Jerlmyr, finansborgarråd i Stockholm Malin Hoelstad/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Anna König Jerlmyr (M) är finansborgarråd i Stockholm.

– Det finns absolut ett hot mot elkapaciteten och elförsörjningen i våra storstäder. De kraftiga skatteökningar på kraftvärme som nu införts av regeringen ökar risken för lokal effektbrist.

– Vi behöver ta ett helhetsgrepp på den pågående energiomställningen, både ur ett hållbarhetsperspektiv och ur ett ekonomiskt perspektiv. Det är nödvändigt att minimera samhällets kostnader för den lokala fjärrvärmen för att säkra såväl klimatomställningen som eleffekten, fortsätter hon.

Även på Energimarknadsinspektionen är man medveten om situationen. Myndigheten betonar att det är viktigt att arbeta med andra åtgärder i väntan på ytterligare elnätskapacitet, men man har inga konkreta förslag på hur situationen ska lösas.

– Det börjar bli fullt i elnäten i framförallt våra storstadsregioner i Sverige och det är viktigt att elnätsföretagen vidtar olika alternativa åtgärder för att överbrygga kapacitetsbristen, så att inte samhällsutvecklingen bromsas på grund av elnäten, säger Tony Rosten, ställföreträdande generaldirektör på Energimarknadsinspektionen.

Toppnyheter

Resenärer går av Westerdam. Heng Sinith / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning

Forskare: Det här kan ha varit ett ödesdigert misstag

Att släppa av resenärerna på lyxfartyget Westerdam kan ha varit ett stort misstag, säger forskare till New York Times efter att det visat sig att en av dem testat positivt för det nya coronaviruset.

De 1 455 passagerarna har spridits för vinden sedan de tilläts gå av Westerdam i Sihanoukville i Kambodja i fredags.

Infektionsläkaren William Shaffner säger att beslutet kan ha varit en ”vändpunkt” för virusspridningen, som hittills varit relativt begränsad utanför Kina. Och epidemiologen Peter Rabinowitz säger att det nu kan bli svårt att följa smittspridningen.

– Det är en oroande tanke att de här resenärerna nu har rest över hela världen.

1 tim
KARIM SAHIB / AFP
undefined

IMF: Coronaviruset kan bromsa världsekonomin

Utbrottet av coronaviruset i Kina och dess spridning över världen kan komma att bromsa tillväxten i världsekonomin i år, enligt Internationella valutafonden (IMF). Men IMF-chefen Kristalina Georgieva betonar att virusspridningens fulla genomslag ekonomiskt ännu är oklar och bland annat beror på hur fort den kan stoppas.

– Jag råder alla att inte dra förhastade slutsatser. Det finns fortfarande stor osäkerhet. Vi arbetar med scenarier, ännu inte med prognoser, fråga mig om tio dagar, säger hon vid det stora ekonomiska forumet i Dubai.

Den 20 januari sänkte IMF sin tillväxtprognos för i år med 0,1 procentenheter och för 2021 med 0,2 procentenheter – till 3,3 respektive 3,4 procent. Men då pekade IMF i huvudsak till svag utveckling i Indien.

Nu har virusproblematiken tillkommit och kan komma att minska tillväxten, enligt Georgieva – men hon hoppas att det ska rymmas inom den nuvarande prognosen.

– Vi hoppas att det ska bli inom utrymmet 0,1–0,2 procentenheter.

Igår 17:35
Japansk trupp utanför kryssningsfartyget Diamond Princess. BEHROUZ MEHRI / AFP
undefined

Kryssningspassagerare ska evakueras – 70 till smittade

Flera länder kommer att evakuera medborgare som befinner sig ombord på kryssningsfartyget Diamond Princess som ligger i karantän i Japan, skriver flera medier. Ytterligare 70 personer ombord har bekräftas bära på viruset covid-19, av dem är 40 amerikaner. Totalt befinner sig 355 smittade personer ombord på Diamond Princess.

De friska amerikanerna som befinner sig ombord kommer att lämna fartyget under söndagskvällen och även Italien, Hongkong och Sydkorea uppger att de kommer att börja evakuera medborgare.

Fartyget sattes i karantän den 4 februari efter att en person som varit ombord bekräftades bära på viruset, skriver TT. Smittan på kryssningsfartyget är den största utanför Kina.

Igår 15:41
Läs mer om Coronavirusets spridning
Arkivbild. Neil Hall / TT NYHETSBYRÅN
Stormen Dennis

Tiotusentals strandade i värsta ovädret på två år

Brittiska lågprisflygbolaget Easyjet ställde in 234 flighter till och från Storbritannien i spåren av stormen Dennis, rapporterade BBC i helgen. Fler än 40 000 resenärer uppges vara berörda.

British Airways uppgav i lördags att 40 av deras avgångar till och från Heathrow ställts in, enligt BBC.

– Det kunde inte kommit vid en värre tidpunkt, säger BBC:s korrespondent Helena Wilkinson som tillägger att många familjer just nu har ledigt på grund av skollov.

Brittiska meteorologer har utfärdat sin första så kallade röda varning för regnoväder på nästan två år, uppger Bloomberg, vilket indikerar livsfara där stormen drar in.

10 min
Illustration.  TT.
undefined

Vattendjup på en meter i stormens spår: ”Gå inte ut”

Stormen Dennis har dragit in över delar av Sverige under söndagen och på flera håll har det kraftiga regnet orsakat översvämningar. GT rapporterar om stora mängder vatten i Västsverige tidigare under söndagen, bland annat vid en fotbollsplan i Borås kommun där vattendjupet ska ha varit en meter.

Dryga 2 000 hushåll uppges ha blivit strömlösa, och SMHI har utfärdat flera varningar. Men problemen gäller inte bara för Västsverige. I både Uppsala län och i Västmanlands län rapporteras det om nedfallna träd som ställer till det i trafiken, och sent på söndagen uppmanas boende i Uppsala att stanna hemma.

– När väderleksrapporten visar att det ska blåsa 25–30 meter per sekund längs kusten borde man förstå att man inte ska ge sig ut, säger ledningsbefälet Christer Wahlström till Aftonbladet.

Igår 22:09
Läs mer om Stormen Dennis
Arkivbild.  Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisens mejlhaveri

Experter sågar säkerheten: ”Är så fel det bara kan bli”

Flera experter är starkt kritiska till att EU:s gräns- och kustbevakningsbyrå Frontex använt mejl för att skicka inloggningsuppgifter till byråns interna plattform. I ett fall stavade en administratör fel på en mejladress till en svensk polis så att en utomstående person fick tillgång till sekretessbelagda dokument.

IT-säkerhetsexperten Karl Emil Nikka säger till SVT Nyheter att det är ”så fel det kan bli” att skicka sådana inloggningsuppgifter via mejl.

– Och att sekretessbelagda uppgifter ligger i ett system som bara skyddas av användarnamn och lösenord, det är patetiskt, säger han.

Igår 18:27
Båt med migranter på Medelhavet. Francesco Malavolta / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Privatperson kunde läsa ur hemliga flyktingdokument

Sekretessbelagda dokument med känsliga uppgifter om EU:s gränsbevakning har röjts till utomstående i samband med ett mejlhaveri hos Polismyndigheten, rapporterar SVT Nyheter.

När EU:s gräns- och kustbevakningsbyrå Frontex skulle ge en svensk polis tillgång till byråns interna plattform via mejl stavade en administratör fel på mejladressen. Därmed fick en person med en liknande domän som polisens tillgång att ladda ner känsliga dokument.

Dokumenten handlar bland annat om EU:s insatser på Medelhavet och om hur man avslöjar människosmugglare. I dokument som SVT tagit del av står det bland annat att migranters liv skulle sättas i fara om uppgifterna blev offentliga.

En säkerhetsexpert som SVT talat med säger att det är ”patetiskt” att sådana uppgifter bara skyddas av användarnamn och lösenord.

Igår 18:05
Läs mer om Polisens mejlhaveri

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer