Den akuta elbristen

Miljardprojekten som stoppas av nya elkrisen – här är listan

Nu larmar elnätsföretaget Ellevio för att en ny skatt förvärrar en redan allvarlig elkris. I ett internt dokument som fPlus har tagit del av konstaterar företaget att ett flertal samhällsnyttiga miljardprojekt inte kommer att kunna driftsättas på grund av effektbrist.

Stockholm växer kraftigt och staden står inför flera stora infrastruktursatsningar de kommande tio åren. Men nu uppger nätföretaget Ellevio att nätkapacitetsbristen nått samhällskritiska dimensioner.

Från att Ellevio tidigare såg en risk för att behöva börja neka företag och infrastruktursatsningar tillgång till näten först om några år är läget nu att man måste börja tacka nej redan i höst.

Spiken i kistan var den skatt som lades på kraftvärmebolagens produktion i och med vårbudgeten och som resulterade i att kraftvärmebolaget Stockholm Exergi beslutade att minska sin lokala elproduktion.

– Vi var beroende av den lokala elproduktionen som alternativ till stamnätets kapacitet och när den elen nu försvinner så ser vi inte riktigt hur vi ska få ihop det, säger Henrik Bergström, samhällspolitiskt ansvarig på Ellevio.

Henrik Bergström, samhällspolitiskt ansvarig Ellevio

– Vi, och flera andra, har ju varnat för den här frågan ett bra tag nu men för oss finns det inte något annat sätt än att markera tydligt att vi behöver ett politiskt ledarskap för att lösa effektbristen, fortsätter han.

Kö till näten redan i höst

Det är egentligen inte tillgången på el som är problemet utan att kapacitetsbristen i näten gör att elen inte kan transporteras dit den bäst behövs.

– Vi ser idag en ökning av det effektbehovet på cirka 30 procent i Stockholm och i andra tillväxtregioner, säger Henrik Bergström.

Men redan idag har det uppstått kösystem på olika håll i landet för att kunna få tillgång till de överfulla elnäten.

– Det är inte min roll att recensera den skattelagstiftning som nu gör att Stockholm Exergi meddelat att man inte tänker producera el, men det minskar Stockholms möjlighet att få effekt för att säkerställa behovet för våra befintliga kunder.

– Och det betyder att vi kan vara tvungna att tacka nej till nya kunder redan i höst och även införa ett kösystem här i Stockholm, konstaterar Henrik Bergström.

Akut läge för stora infrastruktursatsningar

  • I ett internt dokument från Ellevio som fPlus tagit del av konstaterar nätföretaget att de 11 nya tunnelbanestationer som planeras mellan Nacka, Barkarby och Arenastaden riskerar att inte kunna driftsättas på grund av effektbristen.
  • Det handlar också om den planerade fördubblingen av Henriksdals reningsverk för att möta den snabbt växande befolkningen. Det är meningen att det ska byggas mellan 2020 och 2029 och det kräver stora effektuttag. Det riskerar nu att inte kunna tas i drift, konstaterar Ellevio.
  • Även för Förbifart Stockholm, som är ett av Sveriges genom tiderna största infrastrukturprojekt med trafikstart 2026, kommer det att krävas höga eleffekter till bland annat ventilationssystemen. ”Frågan är om ventilationssystemen kan drivas, om eleffekten inte räcker”, skriver Ellevio i dokumentet.
  • Stockholms Stad har också en ambition att sätta upp ytterligare 4 000 laddstolpar för elpersonbilar fram till 2022, samt att investera i 1 500 elbussar. Även den satsningen ligger i farozonen.
  • I flera hamnar planeras stora projekt där kryssningsfartyg och stora båtar ska kopplas upp på el istället för som idag mot stora dieselaggregat Det handlar om en eleffekt som uppgår till en mindre svensk småstad, uppger Ellevio.

– Det finns vissa möjligheter att minska effektuttaget från företag och hushåll genom flexibilitet där man skjuter på elförbrukning och på så sätt frigör effekt. Men det räcker inte. Vi måste ha mer elproduktion och säkerställa investeringar i stam-, region- och lokalnäten för att lyckas med de här stora projekten, säger Henrik Bergström.

Ledtiderna kortas inte tillräckligt

Det här problemet hade som sagt inte existerat om det fanns tillräckligt med kapacitet i de stora stamnäten. Men det är eftersatt och gammalt och flera branschföreträdare menar att man inte gjort tillräckligt med investeringar.

Samma utmaning finns i region- och lokalnäten där cirka 35 procent av elnäten är äldre än 40 år och behöver förnyas och förstärkas, menar Henrik Bergström.

Det tar också drygt tio år från ett beslut om att bygga ett nytt stamnät och vissa regionnät tills dess att det är klart och av den tiden är det endast tio procent som är ren byggtid. Resten av tiden går åt till processande i olika domstolar främst för olika miljötvister.

För att snabba på den tiden, som Energi- och Digitaliseringsminister Anders Ygeman nyligen i en intervju med fPlus kallade för helt orimlig, tillsatte regeringen nätkoncessionsutredningen förra året som ska presentera förslag på hur ledtiderna kan kapas.

Men nu larmar Bengt Johansson, ansvarig för Ellevios elnät och med en plats i utredningens expertgrupp, om att de direktiv som utredningen har för att formulera sina förslag inte kommer att räcka för att kunna kapa tiderna tillräckligt.

– Vi som Expertgrupp från branschen ser att det finns förslag som kommer att leda till vissa förbättringar, men det kommer inte att leda till några väsentliga tidsvinster för att kapa ledtiderna för de stora stamnäten, säger Bengt Johansson.

– Om det idag tar 10–12 år att bygga ett stamnät och regionnät skulle vi behöva korta ned ledtiderna rejält, men som vi bedömer det utifrån utredningens förutsättningar så kan ledtiderna kapas med enstaka år och det räcker inte, fortsätter han.

Anna König Jerlmyr, finansborgarråd i Stockholm Malin Hoelstad/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Anna König Jerlmyr (M) är finansborgarråd i Stockholm.

– Det finns absolut ett hot mot elkapaciteten och elförsörjningen i våra storstäder. De kraftiga skatteökningar på kraftvärme som nu införts av regeringen ökar risken för lokal effektbrist.

– Vi behöver ta ett helhetsgrepp på den pågående energiomställningen, både ur ett hållbarhetsperspektiv och ur ett ekonomiskt perspektiv. Det är nödvändigt att minimera samhällets kostnader för den lokala fjärrvärmen för att säkra såväl klimatomställningen som eleffekten, fortsätter hon.

Även på Energimarknadsinspektionen är man medveten om situationen. Myndigheten betonar att det är viktigt att arbeta med andra åtgärder i väntan på ytterligare elnätskapacitet, men man har inga konkreta förslag på hur situationen ska lösas.

– Det börjar bli fullt i elnäten i framförallt våra storstadsregioner i Sverige och det är viktigt att elnätsföretagen vidtar olika alternativa åtgärder för att överbrygga kapacitetsbristen, så att inte samhällsutvecklingen bromsas på grund av elnäten, säger Tony Rosten, ställföreträdande generaldirektör på Energimarknadsinspektionen.

Toppnyheter

Erik Ullenhag. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Liberalernas framtid

Tung seger för Erik Ullehag – nomineras av Stockholm

Det tyngsta L-distriktet – Stockholmsdistriktet – har beslutat att stödja Erik Ullenhag som ny L-ledare, skriver SVT Nyheter. Han har sedan tidigare stöd av länsförbundet Uppsala, Liberala kvinnor och Liberala Ungdomsförbundet.

– Det blir Erik Ullenhag, säger Anna Lena Johansson, ordförande till TV4 Nyheterna.

De tunga länsförbunden Skåne och Västsverige har beslutat att nominera Nyamko Sabuni.

10 min
Nyamko Sabuni (L). Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Spelplanen har ritats om – till Nyamko Sabunis fördel

Medlemsomröstningarna i Liberalerna har ritat om spelplanen i partiets jakt på ny ledare – till Nyamko Sabunis fördel, menar Mathias Sundin (L) som låg bakom idén om direktdemokrati i valet. Det skriver DN.

Han menar att om det inte vore för medlemsomröstningarna hade Erik Ullenhag vunnit, men att nu har 17 av de 18 länsförbund som bestämt sig ställt sig bakom Sabuni.

– De flesta i partietablissemanget hade missat den här opinionen och trodde att Erik Ullenhag skulle vinna klart, säger han till tidningen.

3 tim
Olle Wästberg t.v. Nyamko Sabuni t.h. TT
undefined

L-profilen drar parallell till Trump i sluten grupp

L-profilen Olle Wästberg drar i en sluten Facebook-grupp paralleller mellan partiledarstriden i Liberalerna och valet av Donald Trump i USA, rapporterar Expressen. I ett inlägg pekar han på att de amerikanska valombuden var bundna att rösta på Trump även då han vunnit delstatsvalen med små marginaler.

”Det ledde till Trump. Något vi i L kan lära oss av?” skriver han.

På tidningens fråga svarar han att poängen inte är att jämföra Nyamko Sabuni med Donald Trump. Hans poäng är att partiet kan få en ledare som det inte vill ha, säger han.

– Ombuden till Liberalernas landsmöten ska ju kunna följa sitt samvete, och också ta hänsyn till den minoritet som finns i det egna länsförbundet, säger Wästberg till Expressen.

Idag 09:10
Läs mer om Liberalernas framtid
Ebba Busch Thor (KD). Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Migrationspolitiken i Sverige

Busch Thor ryter ifrån mot M och SD: ”Inte seriöst”

KD-ledaren Ebba Busch Thor kritiserar M-ledaren Ulf Kristersson och SD-ledaren Jimmie Åkesson för att handla oseriöst efter att regeringens lagförslag om utökad anhöriginvandring röstats igenom med KD:s stöd, skriver Expressen.

– SD och M ropar högt om att det här är fel beslut. Det är inte seriöst att föreslå något annat, säger hon och tillägger att deras förslag inte hade kunnat träda i kraft den 20 juli.

Busch Thor menar att ”en familj är en familj” och att man därför alltid ska ha rätt att återförenas. I stället menar hon att det är bättre att se till att det kommer färre migranter till Sverige.

1 tim
Ebba Busch Thor (KD). Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Riksdagen röstar ja till utökad anhöriginvandring

Riksdagen har röstat igenom förslaget om utökad anhöriginvandring till Sverige, skriver Expressen. KD stödde lagförslaget tillsammans med S, MP, C och L. SD och M röstade emot lagförslaget.

Förslaget innebar att även alternativt skyddsbehövande, på samma sätt som flyktingar, får rätt att återförenas med sina familjer i Sverige.

Riksdagen beslutade också att förlänga lagen om tillfälliga begränsningar för möjligheten att få uppehållstillstånd till 2021. V var det enda parti som röstade emot de hårdare reglerna för uppehållstillstånd.

4 tim
Paula Bieler (SD) Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M och SD besvikna efter KD-stöd i riksdagsbeslut

Riksdagen röstar i dag ja till ökad anhöriginvandring. Den nya lagen innebär att alternativt skyddsbehövande, på samma sätt som flyktingar, ska ha rätt att återförenas med sina familjer i Sverige. Dessutom förlängs den tillfälliga lagen om uppehållstillstånd som trädde i kraft år 2016.

M och SD är mot den nya lagen – men Kristdemokraterna ger den sitt stöd. SD-ledamoten Paula Bieler är besviken, rapporterar Expressen.

– Det är tråkigt och dåligt av dem att ha den här inställningen, säger hon till tidningen.

6 tim
Läs mer om Migrationspolitiken i Sverige
BEN STANSALL / AFP
Maktstriden efter May

Raab ute – Johnson leder efter andra omröstningen

Boris Johnson leder fortfarande stort striden om att ta över efter brittiska premiärministern Theresa May efter den andra omröstningen. I kvällens omröstning får Johnson 126 röster.

Kvar i kampen finns också Jeremy Hunt som fick 46 röster, Michael Gove som fick 41 röster och Rory Stewart som fick 37 röster. Sajid Javid klarade sig precis på håret med 33 röster.

Dominic Raab åkte ut med bara 30 röster.

Följ rapporteringen i länkarna nedan.

2 tim
Från övre raden vänster: Jeremy Hunt, Sajid Javid, Rory Stewart, Dominic Raab, Michael Gove och Boris Johnson.  TT
undefined

Minst en ska bort i strid om att bli premiärminister

I kväll väntar en ny omröstning i striden om att efterträda Theresa May som Storbritanniens premiärminister – och bara kort efter syns kandidaterna i en tv-debatt i BBC. Även Boris Johnson, som fått skarp kritik för att undvika medier och som duckade söndagens livedebatt i Channel 4, kommer att delta.

Minst en person av de sex nuvarande kandidaterna ska bort i kvällens omröstning. Alla kandidater som får mindre än 33 röster av de konservativa parlamentsledamöterna åker ur, och annars blir det den person får minst röster som avslutar sin kampanj.

I förra omgången vann Boris Johnson stort med 114 röster. Närmast efter var utrikesminister Jeremy Hunt med 43 röster och därefter miljöminister Michael Gove med 37.

Idag 07:18
Boris Johnson Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Johnson anklagas för motstridiga brexit-löften

Favoriten att ta över Torypartiet och därmed premiärministerposten, Boris Johnson, anklagas för att ha gett motstridiga löften till parlamentariker för att vinna stöd inför partiledarvalet. Det skriver Guardian.

Johnson ska ha sagt till euroskeptiska parlamentariker att han vill göra en grundlig omskrivning av Theresa Mays framförhandlade avtal med EU samtidigt som han kommer att hålla sig till EU:s stränga tidsfrist. Han ska också ha sagt i ett möte med konservativa att Mays deal ”är död”. Samtidigt ska den tidigare utrikesministern offentligt ha sagt att det finns en väldigt låg risk för en hård brexit under hans ledning.

Det sistnämnda budskapet ska Boris Johnson ha försökt försäkra mer moderata Tory-politiker om, skriver The Guardian.

– Boris har sagt till kollegor att ”självklart så river jag upp alltihop” samtidigt som han också säkrat röster från mittenpolitiker som Oliver Dowden, säger en anonym parlamentariker till tidningen.

Idag 07:19
Läs mer om Maktstriden efter May
Det svenska skattetrycket

Ullenhag: Gör upp med M och KD om skattereform

”Det är hög tid för en ny skattereform som slutar straffbeskatta arbete och utbildning, minskar miljöutsläpp och gör det lättare att bli rik genom hårt arbete”, skriver Erik Ullenhag, partiledarkandidat för Liberalerna, och Joar Forssell, skattepolitisk talesperson (L), i ett debattinlägg i DI.

Deras utgångspunkt är att skattetrycket ska sänkas. Men de skriver också att för att möjliggöra en långsiktigt stabil skattereform måste stödet i riksdagen vara brett.

Erik Ullenhags och Joar Forssells förslag är att höja miljöskatterna. De menar att det är välbeprövad metod att när man vill minska ett visst beteende så beskattar man det. Dessutom anser de att det är för dyrt och krångligt att anställa eller starta företag.

Erik Ullenhag och Joar Forssell stöder också breda skattesänkningar bortom värnskatten.

”Januariavtalet innebär att skattereformen också ska se till att färre betalar statlig skatt. Det är nödvändigt och rätt – principen om hälften kvar ska återupprättas”, skriver de i DI.

För att förankra skattereformen vill Erik Ullenhag och Joar Forssell att Moderaterna och Kristdemokraterna bjuds in att vara med i budgetarbetet.

2 tim
Illustrationsbild. Johan Nilsson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Beskedet: Ingen höjd skatt för skåningarna nästa år

Skattesatsen i Skåne blir oförändrad nästa år, skriver P4 Malmöhus. Det blev Alliansens budget som röstades igenom i Region Skåne och regionrådet Carl Johan Sonesson (M) är nöjd.

– Nu när vi ser att högkonjunkturen mattas av är det viktigt att hushållen har en köpkraft kvar, så man kan få hjulen att rulla, säger han till P4.

Oppositionsråd Henrik Fritzon (S) är å sin sida skeptisk och menar att med en S-MP-V-budget skulle det bli 400 miljoner kronor mer till sjukvården.

27 min
Läs mer om Det svenska skattetrycket

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Mörka moln tornar upp sig över Vita huset måndagen den 17 juni.  Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Trumps Amerika

Källor: Vita huset ville peta chefen för Federal Reserve

Vita huset ska tidigare i år ha undersökt möjligheterna att avsätta Jerome Powell, chef för den amerikanska centralbanken Federal Reserve. Det uppger källor för Bloomberg.

Enligt uppgiftslämnarna ska Trump-administrationen inte bara ha undersökt om det skulle vara möjligt på laglig väg utan också analyserat vilka potentiella följder en sådan petning skulle få, skriver Direkt.

Trumps rådgivare Larry Kudlow säger till CNBC att presidenten inte planerar att byta ut Powell som Fed-chef trots att han flera gånger riktat skarp kritik mot centralbankens penningpolitik. Samtidigt vill han varken bekräfta eller dementera Bloombergs uppgifter:

– Det är en gammal nyhet. Det hände för sex månader sedan, inte nu och därför har jag inget att säga om saken, säger Kudlow till sajten.

2 tim
Patrick Shanahan. Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Shanahan drar sig ur – Trump utser ny kandidat

USA:s president Donald Trump kommer inte att nominera tillförordnade försvarsminister Patrick Shanahan till ministerposten efter att han dragit sig ur, skriver CNBC News. I stället tar Mark Esper över posten om tillförordnad försvarsminister.

”Tillförordnade försvarsminister Patrick Shanahan, som har gjort ett jättebra jobb, har beslutat att inte gå vidare med godkännandet så han kan ägna mer tid åt sin familj...” skriver presidenten.

Shanahan har de senaste månaderna försökt hemlighålla en del våldsamma incidenter som inträffat i hans familj 2010 och 2011, skriver Washington Post. Hans fru greps för att ha slagit Shanahan i ansiktet, och hans son greps efter en annan incident då han slog sin mor med ett baseballträ.

1 tim
Läs mer om Trumps Amerika