Kompetensutvisningarna

Migrationsverkets avslag: Ali Omumi ”smittad” av tidigare utvisning

Den uppmärksammade rapporteringen om den nu utvisade ABB-ingenjören Ali Omumi har tagit en ny vändning, rapporterar Entreprenör.

Trots att ett jobb väntar hos ABB, nekas han återigen arbetstillstånd i Sverige av Migrationsverket. Anledningen är att myndigheten bedömer att hans senaste arbetstillståndsansökan ska följa samma exempel som den tidigare avslagna ansökan.

Att följa en sådan praxis innebär att Migrationsverket bedömer att arbetskraftsinvandrare som blivit utvisad därefter är ”smittad” av denna utvisning så länge som Migrationsverket, efter eget godtycke , bedömer lämpligt, hävdar Johannes Forssberg vid Centrum för rättvisa, som driver Ali Omumis fall.

– Det är ytterst anmärkningsvärt och saknar stöd i lag, förarbeten eller rättspraxis, säger han till Entreprenör.

Lisa Danling, pressekreterare vid Migrationsverket, svarar att Migrationsverket måste göra bedömningen i varje enskilt fall.

– Vi förstår att det kan vara frustrerande för den enskilde, säger hon. Samtidigt hänvisar hon till möjligheten att överklaga domen om man inte finner att den är rättvis.

Johannes Forssberg menar att Migrationsverket gör sig skyldig till rättsosäker hantering och att de försöker frånsäga sig ansvar genom att hänvisa till möjligheten att överklaga.

– Det faktum att beslut går att överklaga är ingen ursäkt för rättsosäkra beslut, där Migrationsverket tillämpar påhittade regler.

Toppnyheter

Brexitmotståndare i London jublar. Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

Hundratusentals jublade i London när beskedet kom

Ett vilt jubel utbröt bland demonstranter i London när Boris Johnson fick ännu en smocka i parlamentet under lördagen.

Uppemot en miljon människor har samlats på gatorna för att demonstrera för en ny folkomröstning om brexit, och beskedet om att Johnson måste be EU om mer tid väckte optimism.

– Det är en miniseger för oss som vill vara kvar i EU, säger demonstranten John Warman till Reuters.

2 tim
Talmannen John Bercow i parlamentet i dag. JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT
undefined

Bakslag för Boris Johnson – parlamentet tvingar honom att be om brexitförlängning

Det brittiska parlamentet har röstat ja till ett tilläggsförslag som innebär att brexitprocessen försenas. Förslaget lades fram av den oberoende parlamentarikern Oliver Letwin och godkändes med siffrorna 322–306.

Detta innebär ett stort bakslag för premiärminister Boris Johnson som nu måste be EU att flytta fram brexitdatumet, som i nuläget är 31 oktober. Men Johnsons svar efter omröstningen var tydligt: Han kommer inte att be EU om mer tid.

Godkännandet av tillägget innebär också att det inte blir någon skarp omröstning om Johnsons brexitavtal under lördagskvällen. Enligt Johnson planerar man att hålla den omröstningen under nästa vecka i stället.

3 tim
ARIS OIKONOMOU / AFP
undefined

EU ber Johnson förklara sig ”så snart som möjligt”

EU-kommissionen ber Storbritannien klargöra vad som händer efter godkännandet av Oliver Letwins tilläggsförslag.

I praktiken innebär godkännandet av tilläggsförslaget att det inte blir någon skarp omröstning om brexitavtalet i parlamentet i kväll, och att Boris Johnson måste be EU om mer tid för Storbritanniens utträde. Något han i parlamentet sa att han inte tänker göra.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Junckers talesperson Mina Andreeva skriver på Twitter att man har noterat dagens utveckling.

”Det är upp till den brittiska regeringen att informera oss så snart som möjligt om vad nästa steg blir”, tillägger hon.

2 tim
Läs mer om Brexit - förhandlingarna

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer