Jennie Sörman. TT
Migrationspolitiken i Sverige

Migrationsverket får kritik – rykten skrivs ner i pärm

Migrationsverket på Sveriges största ankomstboende i Malmö skriver ner händelser, information om personer, spekulationer och rykten i en pärm som kallas Riskmallen, skriver Sydsvenskan.

Det som skrivs i pärmen är inte likt vanliga myndighetsanteckningar med formalia som datum och signaturer. I stället skrivs ord som ”psykiskt sjuk” och ”ofta påtänd” för hand intill bilder på personen. Flera experter kritiserar användandet.

Enligt Jennie Sörman, sektionschef på Migrationsverket, är pärmen det enda sättet som finns för att dela information mellan myndigheten och bevakningsföretaget på boendet.

Toppnyheter

Kinesisk smittskyddspersonal. Xiong Qi / TT NYHETSBYRÅN
Sjukdomsutbrottet i Kina

Nytt virusfall i USA – kvinna i 60-årsåldern smittad

Ett andra fall av det nya kinesiska coronaviruset har bekräftats i USA, rapporterar amerikanska medier. Den smittade är en kvinna i 60-årsåldern i Chicago som reste till Kina i december och kom hem 13 januari.

Den första drabbade i USA var en man i 30-årsåldern som nu uppges på väg att friskna till, men är kvar på sjukhus.

De amerikanska smittskyddsmyndigheterna vidtar nu kraftfulla åtgärder för att förhindra en omfattande smitta.

Samtidigt meddelar Storbritannien att samtliga fjorton britter som misstänktes ha smittats inte visades sig ha drabbats av viruset.

4 tim
Anders Tegnell. CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Epidemiolog: "Viruset mindre farligt än sars"

Nya coronaviruset verkar vara mindre farligt än både sars och mers. Det säger statsepidemiologen Anders Tegnell, avdelningschef för Analys vid Folkhälsomyndigheten, till TT.

– Visst är det personer som dör, men i jämförelse med antalet exponerade är det förhållandevis få, om man jämför med sars och mers, säger han.

Tegnell menar att de som dött verkar ha varit väldigt sjuka redan innan de smittats av viruset. Han säger också att svenska sjukvården har god beredskap om coronaviruset når Sverige.

Idag 09:20
Läs mer om Sjukdomsutbrottet i Kina

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer