HANS ALM / ©Hans Alm
De krisande kommunerna

Micko bör prioritera välfärdens finansiering

Kommunernas ekonomi är bräcklig. 60 miljarder saknas, enligt flera bedömningar. Civilminister Lena Lena Micko (S) bör driva frågan om en kommunal skattereform, skriver TCO:s Samuel Engblom och Karin Pilsäter i Dagens Samhälle.

Finansieringen av välfärdstjänster kan täckas genom höjda kommunalskatter, eller genom att staten tar över finansieringen av vissa verksamheter. Debattörerna ser helst att staten tar tag i saken.

”Den nya civilministern Lena Micko (S) bör omedelbart ta itu med ett bredare reformarbete kring välfärdens långsiktiga finansiering och den kommunala utjämningen.”

Och för att undvika käbbel mellan kommuner om vinnare och förlorare, bör arbetet ske inom ramen för den breda skattereform som enligt januariavtalet ska genomföras under mandatperioden, anser debattörerna.

Toppnyheter

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sverige allt mer beroende av elimport

Årets kraftbalansrapport, för vintrarna 2018/2019 och 2019/2020, visar att Sveriges förmåga att vara självförsörjande med el under höglastsituationer minskar. Detta skriver Svenska kraftnät i ett pressmeddelande.

Prognosen för nästa vinter visar att för topplasttimmen vintern 2019/2020 har Sverige ett underskott på 1 000 MW redan vid en normalvinter och hela 2 000 MW vid en tioårsvinter. Samtidigt planerar man att stänga ytterligare två kärnkraftsreaktorer de närmsta åren, något som sannolikt kan leda till ett ökat effektunderskott under topplasttimmen.

– Årets kraftbalansrapport visar att marginalerna för den svenska kraftbalansen och förmågan att vara självförsörjande med el under höglastsituationer krymper, säger Lowina Lundström, chef Division System på Svenska kraftnät i pressmeddelandet.

11 nov
Läs mer om Den akuta elbristen
Karin Wesslén / TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtidens arbetsmarknad

Arbetslöshet lägre än trott – siffrorna har räknats om

Den svenska arbetslösheten har inte ökat lika mycket som man tidigare har trott, skriver Aftonbladet. SCB:s siffror har behövt räknats om sedan man upptäckt brister i datainsamlingen.

Arbetslösheten har reviderats upp för våren 2019, och sedan ned från juni och framåt. Skillnaderna är störst under de senaste månaderna, skriver SCB.

– För september 2019 har arbetslösheten reviderats ned med 1,1 procentenheter. Det är den största skillnaden mellan den gamla och den reviderade serien, säger enhetschefen John Kling i ett pressmeddelande.

SCB:s leverantör Evry misstänks ha skickat in falskt underlag till myndigheten, något som Aftonbladet avslöjade tidigare i veckan.

5 min
Karin Wesslén / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Riksdagen kallar till sig SCB:s generaldirektör

Riksdagens finansutskott kommer kalla SCB:s generaldirektör Joakim Stymme till ett möte med anledning av felaktigheterna i arbetslöshetssiffrorna, skriver Aftonbladet.

Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, säger till tidningen att hon förväntar sig en förklaring och att det är avgörande för riksdagen när de fattar beslut att myndighetens statistik är korrekt.

”Den här soppan måste SCB och regeringen reda ut”, skriver Svantesson på Twitter.

Igår 22:09
Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: ”EU:s sociala pelare är ett riktigt stolpskott”

När riksdagen höll EU-debatten i samband med medlemskapets 25-årsjubileum, borde politikerna ha lagt mer tid på att diskutera frågan om EU:s sociala pelare – en plan som åter är på tapeten när EU-kommissionens nya chef Ursula von der Leyen nu förespråkar europeiska minimilöner, skriver DN:s ledarredaktion.

Den här formen av EU-federalism riskerar att inskränka på den svenska arbetsmarknadsmodellen, byggd på överenskommelser mellan fack och arbetsgivare. En modell som gett landet stabilitet, få strejker och hygglig löneutveckling, heter det.

Samtidigt försöker statsminister Stefan Löfven sitta på båda stolar mellan EU och Sverige. Å ena sidan stod han värd för det sociala toppmötet i samband med EU-toppmötet i Göteborg 2017, trots att Sverige borde sagt nej. Å andra upprepade han flera gånger i debatten att den svenska modellen är bäst i världen.

Igår 19:51
Läs mer om Framtidens arbetsmarknad
Minnesplats för Karolin Hakim efter mordet Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Oroligheterna i Malmö

Karolin Hakim vädjade till mördaren innan hon sköts

Innan Karolin Hakims dödades i Malmö i somras vädjade hon till mördaren att sluta skjuta. Det berättar ett vittne som såg mordet på nära håll i SVT:s Veckans brott.

Innan den hänsynslösa dödsskjutningen ser vittnet hur Karolin Hakims pojkvän försöker fly med deras gemensamma barn, men hur han snubblar medan männen avlossar skott.

Karolin Hakim plockar då upp barnet och vädjar till männen att sluta.

– De vänder sig om och tittar på henne och en av männen tar då två steg mot kvinnan och, impulsivt som jag uppfattar det, skjuter henne mot kroppen, berättar vittnet för SVT.

1 tim
Skärmdump från reklamfilmen. Staffanstorps kommun
undefined

Malmömoderat bakom reklam för Staffanstorp

Staffanstorps kommuns uppmärksammade reklamfilm, där Malmö målas ut som en otrygg stad, producerades av en fritidspolitiker för Moderaterna i Malmö, skriver Kvällsposten.

Fritidspolitikern äger ett produktionsbolag och är ledamot i en kommunal bolagsstyrelse. Han vill inte ge någon kommentar till tidningen, men Moderaternas gruppledare i Malmö Håkan Fäldt säger att hans arbete inte har något att göra med hans uppdrag för Moderaterna i Malmö.

Igår 20:51
Morgan Johansson  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Morgan Johanssons hårda M-kritik: ”Följer efter SD”

Justitieminister Morgan Johansson (S) riktar skarp kritik mot att Moderaterna valt att stödja Sverigedemokraternas krav på en misstroendeomröstning mot honom.

– Det här hade aldrig hänt på Gun Hellsviks eller Per Unckels tid. Då fanns det lite stadga i det partiet, nu är det svansen som viftar med hunden när man ser hur de följer efter SD, säger han till Aftonbladet.

Under dagens EU-debatt i riksdagen krävde både M-ledaren Ulf Kristersson och SD-ledaren Jimmie Åkesson att Johansson skulle avgå eftersom man menar att han misslyckats med att vända utvecklingen med grova brott.

Omröstningen kommer att hållas i riksdagen på fredag klockan 09.00. Det står dock på förhand klart att Johansson kommer att klara sig eftersom både C, L och V kommer att rösta emot.

Igår 13:59
Läs mer om Oroligheterna i Malmö

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Zlatan Ibrahimovic har hunnit med många klubbar i sin karriär. Bildbyrån
Zlatans fotbollskarriär

”Gåshud i Milan och kaos i Napoli – men kan bli Kina”

Zlatan Ibrahimovic är ännu en gång i blickfånget hos de svenska experterna och krönikörerna. Det finns bara ett val nu, skriver Sportexpressens Thomas Wilbacher, som tror att en avslutning i gamla klubben Milan skulle ge Ibrahimovic leendet tillbaka.

”Jag får gåshud av bara tanken på att se Zlatan kliva ut på San Siro”, skriver han.

Även Radiosportens Richard Henrikson tror att Milan vinner dragkampen. Frågan är om det bara blir för en säsong – eller längre än så.

Zlatan borde välja nästa klubb med hjärtat, tycker Sportbladets krönikör Patrik Brenning, som inte vill lägga sig i vart Sveriges främsta spelare genom tiderna flyttar. ”Äh, va fan”, fortsätter Brenning:

”Gå till Napoli och skriv på! Det blir kul! Det blir kaos!”

Men frågan är om Zlatan håller för spel i Europa, säger Fotbollskanalens Olof Lundh till egna kanalen. Han konstaterar att rykten har placerat honom såväl i Europa som i Sydamerika.

– Man kanske inte helt ska utesluta Kina då de gärna tar dit stora stjärnor, säger han.

37 min
Zlatan Ibrahimovic i Galaxytröjan. KELVIN KUO / BILDBYRÅN
undefined

Zlatan lämnar Galaxy: ”Jag kom, jag såg, jag segrade”

Zlatan Ibrahimovic och LA Galaxy går skilda vägar, skriver klubben på sin hemsida. Beskedet kommer några minuter efter att Ibrahimovic publicerat ett inlägg på Instagram där han tog farväl av klubben och supportrarna.

”Jag kom, jag såg, jag segrade”, skriver Ibrahimovic och avslutar inlägget:

”Sagan fortsätter, nu kan ni gå tillbaka till att titta på baseboll”.

Svenskens kontrakt med MLS-klubben går ut vid årsskiftet. Ivriga rykten gör gällande att en återkomst till Italien är aktuell.

Igår 21:00
Läs mer om Zlatans fotbollskarriär