Brendan McDermid / TT NYHETSBYRÅN
Trumps Amerika

Michael Cohen kommer att vittna innan han fängslas

Donald Trumps tidigare advokat Michael Cohen kommer att vittna inför tre av kongressens utskott innan han börjar avtjäna sitt fängelsestraff. Det uppger hans advokat enligt CNBC.

Utskotten ska förhöra Cohen om vad han vet om Donald Trumps planer på att bygga ett Trump Tower i Moskva. Cohen har tidigare medgett att han har ljugit för kongressen om omfattningen av Trumps planer.

Cohen har dömts till tre års fängelse bland annat för brott i samband med Trumps presidentsvalskampanj.

Toppnyheter

Det svenska skattetrycket

Varningen: Anderssons skattehot bromsar tillväxten

Venture capital gör att Sveriges BNP är nästan 1 procent högre men andelen skulle kunna vara den dubbla. Problemet är att finansminister Magdalena Anderssons hot att höja kapitalskatterna skrämmer investerare, hävdar Svenska Riskkapitalföreningen, skriver DI.

– Allt prat som kommer nu, från framför allt finansministern, om att höja kapitalskatterna gör investerare mycket oroliga, säger Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande för Svenska Riskkapitalföreningen.

Riskkapitalföreningen har beställt en rapport av analysföretaget Copenhagen Economics där det framgår att Sveriges BNP är 0,8 procent högre tack vare venture capital. Samtidigt skulle andelen kunna vara dubbelt så hög.

– Ska man dra en slutsats är det att beskattningen av kapital, företag och optioner bör förbättras för att säkerställa att svenska startup-bolag fortsätter att växa, säger Elisabeth Thand Ringqvist.

Nyligen gjorde Magdalena Andersson ett utspel om att en beskattning av kapitalinkomster skulle minska de ekonomiska klyftorna i landet.

– Svenska och internationella investerare, som pensionsfonder och försäkringsbolag, tvekar, så signalerna när det gäller kapitalbeskattning får otroligt snabbt konsekvenser, säger Elisabeth Thand Ringqvist.

17 maj
Det svenska skattetrycket

”Slopad värnskatt ökar inte alls klyftorna”

Avskaffandet av värnskatten leder inte till att de ekonomiska klyftorna i samhället ökar. Effekten är minimal, skriver Jonas Frycklund, biträdande chefekonom, och Johan Lidefelt, nationalekonom, vid Svenskt Näringsliv, i en debattartikel i DI.

Enligt Januariavtalet avskaffas värnskatten vid årsskiftet. Det kommer att sänka marginalskatterna och öka drivkrafterna för utbildning, jobb och företagande, menar debattörerna. LO vill ha kompensation för att motverka den negativa fördelningseffekt som sägs bli resultatet av skattesänkningen.

Men Svenskt Näringsliv har med hjälp av SCB:s analysverktyg Fasit analyserat den direkta effekten på inkomstfördelningen av att värnskatten avskaffas. Effekten är minimal. Sverige har en klart jämnare inkomstfördelning än OECD-snittet. Att avskaffa värnskatten påverkar inte ens rangordningen länderna emellan.

”Men vissa debattörer gråter krokodiltårar för att skapa grogrund för ’kompensation’ eller andra politiska åtgärder som hämmar jobb och investeringar”, skriver Jonas Frycklund och Johan Lidefelt i DI.

20 maj
Läs mer om Det svenska skattetrycket
Kristina Winberg Anna Karolina Eriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Turbulensen i SD

Winberg sparkad via mejl: ”Gör mig såklart besviken”

Den tidigare SD-politikern Kristina Winbergs kontakt med partiet har varit obefintlig sedan uteslutningen i helgen, säger hon i en intervju med Expressen. Hon fick beskedet om att hon skulle strykas från sin fjärdeplats på EU-kandidatlistan och uteslutas ur partiet via ett protokoll från verkställande utskottet som mejlades till henne.

– Det gör mig besviken så klart, jag tycker att de hade kunnat ringa mig, säger Winberg.

EU-parlamentarikern var den som berättade att partikollegan Peter Lundgren tagit på en SD-kvinnas bröst på en fest förra året. I ett videoklipp som SD publicerade i går anklagar SD-kvinnan och Lundgren henne för att ha svikit deras förtroende genom att gå ut med uppgifterna.

Enligt Wiberg tror många inom partiet att hon läckt till medier, vilket hon säger att hon inte har gjort.

SD har hävdat att Winberg agerat klandervärt men att det inte finns någon koppling till turerna kring Lundgren.

Idag 04:26
Emilie Pilthammar och Peter Lundgren. TT
Turbulensen i SD

Sölvesborgs M-topp: ”Ett spel för att misskreditera”

Sölvesborgs moderata kommunalråd Emilie Pilthammar tar SD-politikern Peter Lundgren i försvar efter att han medgett att han tagit en kvinnlig kollega på brösten i samband med en fest förra året.

”Som jag ser detta är det ett spel för att misskreditera någon. Timingen inför valet i detta är nämligen alldeles för tydlig. Någon har sparat detta för att sedan bete sig illa”, skriver Pilthammar i ett blogginlägg.

Hon kommenterar att SD-kvinnan som utsatts inte velat göra någon polisanmälan och att hon sagt att det hela är överspelat. Själv hade Pilthammar ”tagit tillbaka” om en vän tog henne på brösten på en fest, skriver hon. ”Rör du mig lite så rör jag dig och sedan hade jag skrattat.”

5 tim
Läs mer om Turbulensen i SD
Demonstration för rätten till abort.  ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP
Abortdebatten

Analys: Abortkonflikt skapar skiljelinje inför 2020

De kontroversiella abortlagarna som har röstats igenom i flera amerikanska delstater har lett till starka protester och skapat en skiljelinje inför presidentvalet 2020, skriver Mazoe Ford i en analys i ABC News.

Hon menar att det demokratiska partiet ser en chans att mobilisera abortförespråkare och att detta blir viktigt i valet av presidentkandidat.

Amelia Thomson-DeVeaux skriver i en analys i FiveThirtyEight att de hårda abortlagarna inte kommer som en blixt från klar himmel. Hon menar att detta är ett resultat av en ny aggressiv strategi i kampen mot abort som har eskalerat under de senaste tio åren.

24 min
TT
Abortdebatten

Trycket växer på KD att markera mot Adaktusson

EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) kräver att partiledaren Ebba Busch Thor (KD) markerar mot Brysselkollegan Lars Adaktusson (KD). Det efter att DN i en granskning visat att Adaktusson röstat emot i frågor som rör aborträtten vid 22 av 28 gånger mellan 2014–2019.

”De här mörka, benhårda konservativa krafterna måste hållas stången”, skriver Federley till TT och kräver att Busch Thor tydliggör om hon står bakom Adaktussons agerande.

Liberalernas partiledare Jan Björklund kräver att Busch Thor tar avstånd.

– Det är som att kastas hundra år tillbaka i jämställdheten, säger han till DN.

Busch Thor kommenterade i går att KD står bakom den svenska aborträtten och att den som påstår något annat far med osanning.

3 tim
KD-politikerna Lars Adaktusson och Sara Skyttedal. Pavel Koubek / TT / TT NYHETSBYRÅN
Abortdebatten

Ledare: Adaktussons tal om aborter klingar falskt

När kvinnors rätt att göra abort behandlats i EU-parlamentet har Lars Adaktusson (KD) röstat emot vid 22 av 28 tillfällen, avslöjade DN i går.

Själv har Adaktusson sagt att han inte tycker att socialpolitik ska avgöras i Bryssel – men parlamentarikern har inte dragit sig för att låta Bryssel tycka till i andra socialpolitiska frågor, skriver DN:s ledarskribent Amanda Sokolnicki. ”Inte ens den formulering som syftade på en tioårig flicka som våldtagits av sin styvfar och förnekats abort ville Adaktusson skriva under.”

Allehandas Susanne Sjöstedt skriver i en ledare att Adaktussons argument ”klingar falskt” och pekar på att han drivit frågan om samvetsfrihet, att exempelvis barnmorskor ska kunna få lov att avstå från att utföra aborter på grund av personlig övertygelse. ”Sanningen är ju att Adaktusson i allra högsta grad drivit en linje i just den socialpolitik han inte tycker EU ska lägga sig i. Men som övertygad abortmotståndare.”

4 tim
Läs mer om Abortdebatten
TT
EU-valet 2019

Strid om brexit först ut – valet väntas bli lackmustest

Storbritannien är tillsammans med Nederländerna först ut att rösta i EU-parlamentsvalet. Redan på torsdag är det tänkt att britterna ska rösta i ett val som kommit att handla uteslutande om brexit.

De brittiska partierna har nu alla hållit sina sista politiska valmöten, skriver BBC. Nigel Farage, ledare för nya Brexitpartiet med opinionsmässig vind i seglen, uppmanade EU-skeptiska Tory-väljare att visa sitt missnöje i en ”fredlig politisk revolution” som sätter punkt för tvåpartisystemet.

Även Liberaldemokraterna hoppas att omröstningen kan rita om den politiska kartan nationellt. Partiledaren Vince Cable hoppas att en valframgång skulle tyda på ”ett större skäl för att stoppa brexit”.

Enligt Liberaldemokraterna deltog 3 000 personer i det sista kampanjmötet i Olympia i västra London.

The Atlantic skriver att omröstningen väntas vara ett lackmustest om var britterna står i brexit-frågan, en chans att vädra sina frustrationer.

2 tim
Xi Jinping, Vladimir Putin och Donald Trump på Apec-möte 2017.  Jorge Silva / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet 2019

EU-toppen: Putin, Trump och Xi vill alla se svagare EU

Hur EU-invånarna röstar i veckans val ligger i stormakternas intresse. EU-kommissionens vice ordförande, Jyrki Katainen, säger till CNBC att länder som Ryssland, Kina och USA har utmanat unionen mer än någonsin tidigare.

– Vi har för första gången i historien en situation där USA:s president och Rysslands president verkar dela samma syn på Europa: Ju svagare, desto bättre. De tror att det gynnar deras eget land, vilket givetvis inte är sant.

Den tidigare finske statsministern anser vidare att utmaningarna inifrån EU också är stora. Han nämner en högerpopulistisk och nationalistisk retorik som sprider sig över kontinenten, inte sällan med stöd från Ryssland.

3 tim
Läs mer om EU-valet 2019
Brexit - förhandlingarna

Tidningarnas hån mot May: ”Desperat och vilseledd”

Den brittiska premiärministern Theresa Mays nya brexit-förslag möttes med skepsis och hån i morgonens brittiska tidningar.

Tabloiden Daily Telegraph pryder förstasidan med rubriken: ”Desperat, vilseledd, utdömd”. Daily Express skriver: ”Belägrad Mays sista hurra”. Financial Times konstaterar mer återhållsamt: ”May eldar på Tory-raseri med eftergift om andra omröstning”

May presenterade det nya förslaget i ett tv-sänt tal i går. Om det nya förslaget röstas igenom i parlamentet så kommer ledamöterna också få ta ställning till en ny folkomröstning.

Omröstningen hålls i juni och blir fjärde gången May försöker få igenom ett brexit-avtal i parlamentet.

4 tim
Brexit - förhandlingarna

May ber i brev till Corbyn: Båda måste kompromissa

Theresa May vädjar om stöd i ett brev till oppositionsledaren Jeremy Corbyn, rapporterar Reuters.

”Jag har i dag visat att jag är villig att kompromissa för att kunna genomföra brexit för britterna”, skriver May i ett brev daterat med gårdagens datum.

Hon syftar på förslaget som hon la i går och som har beskrivits som den sista chansen att få igenom brexit.

May skriver till Corbyn: ”Jag ber dig att också kompromissa så att vi kan leverera vad båda våra partier lovade i våra manifest och för att återupprätta förtroendet för vår politik”.

Corbyn sa på tisdagen att han inte kommer att stödja förslaget och partikamrater till honom säger till BBC på onsdagen att Theresa May bör avstå från en fjärde omröstning om det brexitavtal som redan röstats ner tre gånger.

4 tim
Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit - förhandlingarna

EU-parlamentet ska utreda Farage för miljongåvor

EU-parlamentet inleder en utredning efter uppgifter om att den brittiske EU-parlamentarikern Nigel Farage – nu partiledare för Brexitpartiet – inte redovisat att han tagit emot nära en halv miljon pund i gåvor. Det skriver Politico.

Det var brittiska Channel 4 som förra veckan rapporterade att Farage mottagit gåvor för 450 000 pund, motsvarande över 5,5 miljoner svenska kronor, från försäkringsmagnaten Arron Banks. Gåvorna inkluderade en bil med medföljande privatchaufför och en lägenhet i Chelsea i London.

Affärsmannen är en av medgrundarna till lobbyistgruppen Leave.EU.

5 tim
Läs mer om Brexit - förhandlingarna

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Arkivbild Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flygbranschen och miljön

SAS och Airbus utforskar förutsättningarna för elflyg

I ett gemensamt forskningsprojekt ska SAS och flygplanstillverkaren Airbus undersöka hur väl utrustad flygbranschen är för eldrivna flyg. Det rapporterar DN och SvD.

– Vi vill förstå och studera [...] hur vi kan se till att det finns rätt infrastruktur för laddning på flygplatserna, säger Glenn Llewellyn, chef för Airbus arbete med elektrifiering av flygplanen, till DN.

Men mycket ska till innan trafikflyget kan elektrifieras, skriver SvD. De elflyg som i dag utvecklas kan flyga en knapp timme i taget och bära 5–10 passagerare.

7 min
Gustav Sjöholm / TT NYHETSBYRÅN
Flygbranschen och miljön

Bokningsras för resebolag ger ”unikt fyndläge”

Den svaga valutan, hårdare krav från konsumenterna och en varm sommar gör tydliga avtryck i bokningarna av årets charterresor, skriver DI. Resebolaget Tui meddelar att det bokats 10-15 procent färre resor jämfört med ifjol.

– Det är en ganska skakig marknad med pressade priser. Den som kan dra nytta av konkurrensen är konsumenten som blivit duktigare på att jämföra priser. Allt fler väntar även med att boka, säger Adam Györki, presschef på Tui till tidningen.

Även Apollo och Ving ser också ett tapp i antalet bokningar jämfört med förra året.

– Sju av tio av sommarens resor är bokade, det är några procent under vad vi hade i fjol vid den här tiden och ett resultat av den varma sommaren vi hade förra året, säger Fredrik Henriksson, kommunikationschef på Ving, till DI.

Resebyrån Tickets pr- och kommunikationsansvarig menar att det just nu råder ”ett unikt fyndläge som vi inte sett på drygt tio år och antagligen inte kommer att få se på många år igen”.

Igår 18:47
Läs mer om Flygbranschen och miljön
Todd VanSickle / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Företagande i praktiken

Så startar Rickard Branson och Tim Cook den perfekta arbetsdagen

Här är tips från sju framgångsrika vd:ar om vad de gör för att få en perfekt start på arbetsdagen, enligt Fast Company.

  • Virgin Groups grundare Richard Branson vaknar klockan 5 varje morgon. Dagen börjar med motion som tennis eller cykling runt Necker Island. ”Övningarna gör att jag kommer i en bra sinnesstämning för att göra affärer. Det hjälper mig också att få den vila jag behöver varje natt. Det finns inget mer tillfredsställande än att veta att jag har gett allt både fysiskt och mentalt varje dag”, skriver han på sin blogg.
  • Clique Brands Katherine Power börjar också sin dag med ett träningspass. ”Jag kan inte tänka så klart utan den timmen i början av dagen”, sa hon i en intervju med Self.
  • Nadia Boujarwah, vd för abonnemangstjänsten, stiger upp 6:30 för att meditera.
  • Microsofts vd Satya Nadella göra samma sak, fast bara i i 90 sekunder. ”Det ger en bra grund och gör att du kommer i kontakt med dig själv och världen runt dig, det är fascinerande”, har han sagt.
  • Elliot Weissbluth, grundare av finansföretaget HighTower, startar sin dag så tidigt som 04.00 och gör en tydlig plan för sin arbetsdag, prioriterar om ifall det krävs. "Jag gör kaffe och samlar mig – var står jag, vad är planen är för dagen, och funderar över de de saker som måste göras”, sa han till Business Insider.
  • Googles vd Sundar Pichai går upp lite senare – mellan 6.30 och 7.00 – och sätter sig ned med ett pappersexemplar av Wall Street Journal. ”Tro det eller inte, jag läser en tidning varje morgon,” sa han i en intervju med Recode.
  • Apples vd Tim Cook går upp klockan 04.00 och börjar sin dag genom att läsa Apples användarkommentarer. Det tycker han är en bra start på dagen, enligt Fast Company.
2 tim