Bild från tidigare strejk i hamnen i Malmö.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hamnkonflikten

Medlarna jobbar mot klockan i hamnkonflikt

Facket och arbetsgivarsidan lyckades under gårdagen inte få fram något nytt bud att ta ställning till för att försöka undvika en storstrejk i Sveriges hamnar, rapporterar Ekot. Nu ska parterna träffas under tisdagsmorgonen för att göra ett nytt försök.

Medlarna jobbar mot klockan för att hinna hitta en lösning före midnatt natten till onsdagen. Lyckas man inte bryter en total strejk ut i Sveriges hamnar vilket påverkar mellan 1 000 och 1 300 av Hamnarbetarförbundets medlemmar.

Erik Helgeson, styrelseledamot i Hamnarbetarförbundet, säger till Ekot att det borde gå att hitta en lösning som båda parter kan köpa.

– Vi kräver ingenting utöver lagens miniminivå, säger han till radion.

Läs tidigare

Toppnyheter

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Exportindustrin lånar febrilt för att överleva

Svensk Exportkredit, SEK, ökar nyutlåningen i skuggan av en mörk prognos om det exportberoende näringslivet, skriver DI.

Enligt Exportbaromoetern räknar sex av tio företag med en minskad orderingång närmaste året. Samtidigt planerar tre av tio att minska sin personalstyrka kommande halvår.

”Det ser riktigt illa ut, givet att 1,5 miljoner människor jobbar i exportsektorn. Slår prognoserna in får det stora konsekvenser för svensk tillväxt. Risken finns dessutom att utfallet blir ännu värre än prognoserna med tanke på att ekonomin utvecklas sämre än väntat”, säger Catharina Henriksson,  ansvarig för Exportkreditbarometern på SEK.

Under första kvartalet ökade nyutlåningen med 20 miljarder kronor, från 13,3 miljarder under under samma period i fjol, till rekordsumman 33,3 miljarder kronor i år.

Den största delen av nyutlåningen handlar om rörelsefinansiering så att bolagetn kan stärka sin likviditetsberedskap.

20 maj
Läs mer om Svenska exporten

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer