Foto: Anna-Lena Ahlström
Mediernas framtid

Medietränaren: Dreven handlar om att ”fälla ett byte”

Mediedreven har ökat i antal de senaste åren men det går att minska riskerna för att hamna i ett sådant – och minimera skadan när det väl har skett. Det säger krishanteraren och medietränaren Jeanette Fors-Andrée som delar med sig av sina bästa tips: ”Jag är brutalt ärlig”.

Jeanette Fors-Andrée har i sitt yrke som krishanterare och medietränare hjälpt företag, ledningsgrupper och offentliga personer att hantera mediekriser i runt 15 års tid. Hon vet hur det är att vara mitt i stridens hetta och berättar att hon ibland får höra att hon är som en försvarsadvokat.

– Jag jämförs ofta med en. Det beror på att jag är öppen och brutalt ärlig och erbjuder ett ”utifrånperspektiv”, säger hon.

Just ärlighet är en viktig egenskap i Jeanette Fors-Andrées yrke. Att få människor att se sin situation på ett nyktert sätt är det första hon måste göra när hon möter en ny klient. Ett av de vanligaste misstagen som många gör är att drabbas av panik och sluta att tänka klart. Det gör att den drabbade personen inte kan hantera sin egen kris.

Enligt Jeanette Fors-Andrée är det vanligt att den berörde går i försvarsställning, belägger dokument med sekretess eller gömmer sig i stället för att bemöta sakfrågorna.

– Reptilhjärnan tar över och kidnappar vårt förnuft. För reptilhjärnan finns inga nyanser – allt är ont eller gott, sant eller falskt, säger hon.

Vad är skillnaden mellan ett drev och en granskning?

– En mediegranskning handlar om att granska en sakfråga och att visa på oegentligheter och orättvisor. Men att utkräva ansvar är en sak och att göra förnedrings- och sensationsjournalistik med offentlig avrättning som affärsidé är något helt annat. Ett drev fungerar som en skampåle där media tar sig friheten att fälla domar i stället för att lämna den rollen till rättssystemet. Många gånger börjar granskningen i sakfrågan men övergår till ett drev där rapporteringen handlar om personens karaktär och om att “fälla ett byte”, säger Jeanette Fors-Andrée och fortsätter:

– Mediedreven har ökat i antal de senaste tre–fyra åren, på en global nivå. Det beror bland annat på att media känner konkurrens från sociala medier.

Vad ska makthavare tåla?

– Makthavare ska granskas, exponeras och utkrävas ansvar. Men de flesta som hamnar i ett mediedrev känner att det är orättvist att ett mänskligt misstag eller ett dumt uttalande kan få oproportionerliga konsekvenser. Många blir av med jobb, karriär, samarbetspartners, sponsorer och har också svårt att få nya jobb.

Så undviks drevet

Jeanette Fors-Andrée säger att det finns en del saker som man kan göra för att minska risken att hamna i ett mediedrev. Först och främst ska man tänka både långsiktigt och kortsiktigt.

– Med långsiktigt menas att man tidigt ska bygga upp en sund företagskultur med transparens. Följ devisen ”säg vad du gör och gör vad du säger”. Gå inte in i affärer som du inte kan berätta öppet om.

Med kortsiktigt menar Jeanette Fors-Andrée hur man ska agera precis i starten av en mediegranskning, när man vet att det är ”något på gång”.

– Då ska man ta ett samlat grepp, inte agera i panik, arbeta systematiskt och ställa sig själv kritiska frågor som ”Vad är det som har hänt? Var har journalisten rätt? Vad ska jag göra?”, säger hon och fortsätter:

– I det skedet ska man göra en grundlig analys. Med rätt analys i handen kan man agera snabbt och handlingskraftigt. Be om ursäkt om det finns något att be om ursäkt för. Många gör misstaget med att vänta.

När man väl blir utsatt för ett drev är det viktigt för den drabbade att snabbt kunna ”äga sin story”. Den äger man bäst genom sina egna kanaler, som i blogginlägg, debattartiklar eller pressmeddelanden. Men att visa tillgänglighet för media är också viktigt.

– Ge intervjuer och förmedla dina bästa budskap och argument.

Är det bättre att vara tyst och avvakta ibland när drevet går?

– Ja, det finns sådana fall: Om drevet enbart handlar om personens ”bristande karaktär” eller om man inte får möjlighet att framföra sina bästa argument, till exempel. Då är det klokt att vänta och möjliggöra en comeback, säger Jeanette Fors-Andrée och fortsätter:

– Swedbanks vd fram till 2016, Michael Wolf, hanterade anklagelsen om påstådd insidertrading bra. När det var som tuffast kritik kring hans person gav han en intervju för att sedan ligga lågt. När han sedan friades från alla misstankar kom han tillbaka i offentligheten.

I en pressad situation är det lätt att be om ursäkt även om man inte har gjort något fel. Är det en bra strategi?

– Nej, att be om ursäkt för något man inte har gjort förvärrar krisen. Då ska man snarare säga att ”det här stämmer inte”. Det är därför det är så viktigt att äga formuleringen. Man ska fråga sig ”Vad är det jag ber om ursäkt för?” och inte bara be om ursäkt.

”Känner sig som pesten”

Transparens är ett av Jeanette Fors-Andrées ledord när det kommer till att hantera ett mediedrev. För politiker ingår transparensen i uppdraget och därför bör de ställa upp på intervjuer. Men det är rimligt att fundera kring hur många intervjuer man vill ge, menar hon. Det finns en risk att man blir ”citerbar” och drevet kan fortsätta.

– Om fokus ska ligga på att ta fram en åtgärdsplan för att hantera den uppkomna situationen, då bör svaret till media vara just det – “vi får återkomma till de här frågorna när vi har åtgärderna på plats”.

Hur vet man om drevet kommer att självdö?

– Det kan man aldrig veta i förväg. Ibland blir det inte mer än en eller två publiceringar. Det gäller att gå till kärnfrågan och utgå från ett ”worst-case-scenario” och förbereda sig för det värsta.

Efter att drevet har lagt sig kommer efterarbetet med att bygga upp förtroendet igen. Det är egentligen då som mycket av det så kallade handlingsplanet ska genomföras. Återigen är ”säg vad du gör och gör vad du säger” en bra tumregel att följa.

– Det är nu man ska tänka att ”Vad var det jag lovade när jag bad om ursäkt?”.

Klarar sig retoriskt begåvade människor bättre igenom en mediekris?

– Det beror på vad personen har gjort och vad det handlar om, säger Jeanette Fors-Andrée och tillägger:

– Egentligen handlar 80 procent om handlingskraften – vad man gör – och bara 20 procent handlar om att berätta om just handlingskraften.

Vilka kan man lita på när drevet går?

– Där finns det inget enkelt svar. Det beror på situationen och vad som har hänt. Ofta startar ju drevet på grund av interna läckor från själva organisationen, säger Jeanette Fors-Andrée och fortsätter:

– De personer jag möter som krishanterare upplever ofta en enorm ensamhet, oavsett om de är det eller inte. De är rädda, oroliga, fyllda av ångest, skam – inte nödvändigtvis skuld, utan skam – och rädslan av att inte längre vara älskade eller att vara en del av gemenskapen. De känner sig som pesten – folk tar avstånd och vänner försvinner.

Jeanette Fors-Andrées fem bästa tips för när mediedrevet går:

1. Ha transparens i både med- och motgång.

2. Ta ett samlat grepp – agera inte i panik eller rädsla.

3. Analysera omständigheterna förutsättningslöst och utan skygglappar.

4. Handlingskraft! Berätta och visa vad du gör och var du står.

5. Om drevet eskalerar eller förväntas göra det – äg din story!

Tre kriterier för en trovärdig ursäkt:

1. Självdefiniera vad du ber om ursäkt för.

2. Ange åtgärden du har vidtagit.

3. Visa empati och förståelse för kritiken.

Jeanette Fors-Andrées exempel på en framgångsrik krishantering ...

Aida Hadzialic. ”Aida Hadzialic, tidigare statsråd och gymnasie- och kunskapslyftsminister, meddelade på en pressträff att hon skulle avgå efter att ha fastnat i en poliskontroll med 0,2 promille i blodet. Aida Hadzialic agerade omdömeslöst när hon satte sig bakom ratten men i brinnande kris agerade hon helt rätt. Hadzialic tvingades inte in i en omöjlig situation där arga röster krävde hennes avgång. I stället bad hon snabbt om ursäkt. Hon uppfattades som uppriktigt ledsen för sitt beteende och för alla hon hade svikit. Hennes krishantering möjliggjorde också en snabb comeback.”

... och på en bristande krishantering ...

Swedbank. ”Att bemöta en gedigen research som Uppdrag granskning gjorde om misstänkta penningtvättsaffärer i Baltikum med taggarna utåt är ingen bra strategi. Ett tydligt exempel på det är kursraset efter Swedbanks bemötande. I stället för att stilla marknadens oro bidrog den bristande krishanteringen till olösta frågetecken och ett skadat förtroende.

Det finns mycket en bank inte kan eller får prata om. Banksekretess måste respekteras. Men det finns också mycket en bank kan prata om och framför allt göra för att förtjäna ett förtroende. Swedbank kunde ha tagit egna initiativ som visar ett genuint intresse för att gräva djupare i den egna baltiska verksamheten och varit ödmjuka inför de faktiska utmaningar som finns. Banken kunde även ha visat en vilja att bli granskad och en öppenhet där inställningen är att reda ut hur det faktiskt ligger till – utan skygglappar och utan att hamna i en destruktiv försvarsställning.”

Toppnyheter

Illustrationsbild. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Scania inför nedskärningar – 1 000 jobb hotade

Lastbilsjätten Scania planerar för omfattande minskningar av personalstyrkan, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Scania skriver att coronakrisen har lett till ett stort intäktstapp och att efterfrågan på företagets produkter väntas ”förbli lägre under lång tid”. Man bedömer därför att företaget har en ”övertalighet på 5 000 personer i den globala organisationen”.

– Detta inkluderar en översyn av upp till 1 000 tjänstemannapositioner vid huvudkontoret i Södertälje, säger Scanias vd och koncernchef Henrik Henriksson.

20 min
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

UC: Första konkursvågen över – tydlig stabilisering i maj

Den första intensiva konkursvågen under coronakrisen är över – med undantag för hotell- och restaurangbranschen. Det visar färska siffror från kreditupplysningsbolaget UC.

Det totala antalet konkurser vara bara 5 procent högre i maj än under samma månad 2019. Men i hotell- och restaurangbranschen gick 54 procent fler företag omkull jämfört med året före.

Trots den allmänna stabiliseringen varnar UC för att faran inte är över.

– Många faktorer tyder på en andra konkursvåg i höst, bland annat det kraftiga tappet i BNP och förväntade arbetslöshetsnivåer på tvåsiffriga nivåer, säger Richard Damberg, ekonom på UC, i ett pressmeddelande.

2 tim
Läs mer om Den svenska konjunkturen
TT, Bygghemma
Dagens börs

Stockholmsbörsen på plus – Autoliv och Swedbank i topp

Stockholmsbörsen inleder veckan med tydliga uppgångar, i linje med övriga Europa. Vid 09.40-tiden noteras indexen som följer:
• OMXSPI: +1,0%
• OMXS30: +1,0%

Asienbörserna steg brett under morgonen, med kraftiga uppgångar i Kina och Hongkong. Analytiker beskriver det som ett lättnadsrally mot bakgrund av att USA avstått från breda sanktioner mot Kina trots den kontroversiella säkerhetslagen i Hongkong.

På hemmaplan meddelar Nent att den tillfälliga prissänkningen på Viaplays sportpaket dras tillbaka från den 1 juli och återgår till normal nivå. Aktien stiger över 2 procent.

Astra Zeneca har fått ett godkännande i USA för blodproppshämmaren Brilinta, samtidigt som en expertpanel rekommenderar att Lynparza ska godkännas för behandling av bukspottkörtelcancer i Europa. Aktien rör sig sidledes.

Recipharm handlas upp 6 procent efter ett inrapporterat insynsköp på 18,3 miljoner kronor från vd:n Thomas Eldered.

Dagens Industri satte köp på Academedia i helgen medan Börsveckan landade i köpråd för Bygghemma och Sedana Medical. Academedia och Bygghemma lyfter 7–8 procent medan Sedana är upp 2 procent. Mekonomen stiger 4 procent efter färska köpstämplar från Nordea och Handelsbanken.

OMXS30 toppas av Autoliv, Swedbank och H&M med uppgångar på 2–3 procent. SCA är det enda storbolaget på rött.

1 tim
Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Breda uppgångar i Asien – rejält lyft i Hongkong

Asienbörserna steg brett på måndagsmorgonen med en särskilt kraftig uppgång i Hongkong. Vid stängning stod de ledande indexen som följer:
• Nikkei: +0,8 %
• Shanghai: +2,2 %
• Shenzhen: +3,3 %
• Hang Seng: +3,4 %
• Kospi: +1,8 %
Enligt Reuters inledde handeln trevande, men fick så småningom upp farten efter positiva tecken från Kinas ekonomi. En officiell företagsenkät visar på tydliga återhämtningar i tjänste- och byggsektorerna. Dessutom stärktes aktiviteten i industrin i maj, enligt ett färskt inköpschefsindex från Caixin/Markit.

Mizuho Banks chefsstrateg Vishnu Varathan menar också att riskaptiten stärks av att USA hittills har avstått från kraftfulla hämndaktioner mot Kina efter den kontroversiella säkerhetslagen i Hongkong. Det skriver CNBC.

MSCI:s breda Asienindex, exklusive Japan, noteras på sina högsta nivå på tre månader.

5 tim
Läs mer om Dagens börs
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Sabuni: Regeringen har inte gjort tillräckligt för att följa coronastrategin

L-ledaren Nyamko Sabuni kritiserar regeringen för att inte ha gjort tillräckligt för att följa den svenska coronastrategin, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Sabuni anser att den strategi som Folkhälsomyndigheten rekommenderat med att isolera äldre och satsa på en kontrollerad smittspridning i stället för att stänga ner samhället är bra.

– Däremot är jag inte fullt ut nöjd med vilka åtgärder regeringen eventuellt har vidtagit för att vi ska leva upp till den här strategin, säger hon och framhåller att man inte lyckats isolera äldre.

L-ledaren vill se en politisk samordning för att strategin ska kunna implementeras.

1 tim
Illustrationsbilder.  TT
undefined

Utländska turister flockas i Sverige trots pandemin

Semestersugna tyskar och danskar har börjat turista i Sverige igen – trots rådande virusutbrott. På till exempel Ystad saltsjöbad i Skåne, som Aftonbladet besökt, vittnar personalen om mellan 10 och 20 danska par om dagen.

Ett av dem är Helen Kuhre och hennes man. Hon säger till tidningen att vännerna i hemlandet inte gillar att de åker till Sverige.

– Men ni är försiktiga så det känns tryggt.

Hon tycker att Sverige haft en bättre strategi och önskar sig mer frihet även i Danmark.

43 min
Carl-Johan Sonesson/sjukvårdspersonal i skyddsutrustning.  TT
undefined

Skånes politiker tog bort krav på beredskapslager

Skånes regionpolitiker tog bort kravet på att hålla ett beredskapslager med skyddsutrustning bara månader före coronapandemins utbrott – utan några diskussioner, rapporterar Sydsvenskan.

Kravet fanns med i den tidigare planen för hur regionen skulle möta en pandemi, men det är oklart varför det togs bort. Regionrådet Carl-Johan Sonesson (M) är självkritisk och säger att man antagligen hade gjort en annan bedömning om man vetat vad som skulle ske.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Illustrationsbild.  TT
Coronavirusets spridning – globalt

Europa kan ha haft sina första virusfall redan i höstas: ”Kan få beviset”

Redan i mitten av november kan de första fallen av coronaviruset ha funnits i Europa, menar den franske läkaren Michel Schmitt som Ekot har pratat med.

Han säger att många läkare i vintras mötte patienter med ovanliga influensaliknande symptom och frågan om huruvida det var tidiga fall av covid-19 har väckts. Genom att studera röntgenplåtar över patienters lungor har Schmitt kunnat hitta virusfall i Europa i både november och december.

Det går dock inte att vetenskapligt säkerställa att det rör sig om covid-19, eftersom det är för sent för att göra sådana tester.

– Om flera studier visar liknande resultat har vi beviset, säger läkaren Michel Schmitt.

2 tim
Begravning i Brasilien. Andre Penner / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Över en halv miljon konstaterade fall i Brasilien

Under söndagen registrerades drygt 16 000 nya fall av coronasmitta i Brasilien, rapporterar Reuters. Därmed har landet över en halv miljon registrerade fall och det näst största utbrottet i världen, bara USA har fler fall.

Totalt har 29 314 människor dött i landet – den fjärde högsta dödssiffran i världen efter USA, Storbritannien och Italien.

I hela Latinamerika och Karibien har nu över en miljon fall av viruset konstaterats, enligt en sammanställning som AFP gjort av ländernas officiella siffror.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Eva Nordmark.  Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Diskussionen om LAS

Omdebatterad utredning lämnas till regeringen i dag

Regeringens omdebatterade las-utredning lämnas över till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) i dag, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Facket vill att utredningen om las, lagen om anställningsskydd, skrotas eller läggs på is, men enligt Liberalernas arbetsmarknadspolitiska talesperson Gulan Avci kommer den att skickas ut på remiss omgående.

Delar av utredningen har läckt och några av de förslag som är kända är fler undantag från turordningsreglerna och lättare att sparka anställda. Vänsterpartiet har hotat att fälla regeringen för förslagen.

3 tim
Jonas Sjöstedt/Anders W Jonsson.  TT
undefined

”V bedriver hatkampanj mot alla småföretagare”

Vänstern bedriver en hatkampanj mot Sveriges småföretagare, skriver Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson i en debattartikel apropå den las-utredning som ska presenteras under måndagen.

Tillsammans med partiets arbetsmarknadspolitiske talesperson Martin Ådahl skriver han i Aftonbladet att vänsterns retorik är ”ett påhopp på alla människor som tar stora risker och ofta sätter hela sin privatekonomi på spel för att bygga upp företag och skapa arbetstillfällen”. De menar att det är en myt att anställningstryggheten bara ligger i turordningsreglerna.

17 min
Centerledaren Annie Lööf och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Professor: Undantag från turordning onödigt stora

Las-utredningen ger en bra grund för att effektivisera svensk arbetsmarknad med mer effektivt utformade uppsägningskostnader, skriver professor Oskar Nordström Skans i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Han menar dock att undantagen från turordningen är onödigt stora.

”Trots den självpåtagna tvångströjan som ges av januariavtalet bör slutsatsen vara att utredningens förslag varken ska kastas i soptunnan eller omodifierat göras till lag”, skriver han i debattartikeln.

Igår 21:07
Läs mer om Diskussionen om LAS

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
George Floyds bror Philonise Floyd
Polisvåldet i USA

Floyds bror: Trump lyssnade inte på mig – ville avsluta

George Floyds bror Philonise Floyd blev uppringd av Donald Trump men beskriver det som att presidenten inte gav honom något utrymme att prata och inte ville lyssna på honom.

– Jag försökte prata med honom men han försökte bara avsluta samtalet. Jag sa till honom att jag inte kan förstå att det skedde en nutida lynchning mitt på ljusan dagen, säger han till tv-kanalen MSNBC.

Efter att George Floyd dödades under ett polisingripande har stora protester spritt sig i USA.

1 tim
Donald Trump/poliser utanför Vita huset.  TT
undefined

Trump tog skydd i bunker under brinnande protesten

När protesterna mot polisvåldet i USA tilltog såg Secret Service-agenter under fredagen till att sätta landets president Donald Trump i säkerhet i en bunker vid Vita huset, rapporterar flera medier.

Enligt uppgifter till AP ska Trump ha suttit nästan en timme i bunkern, som tagits fram för nödlägen som exempelvis terrorattacker.

Agenternas beslut visar enligt nyhetsbyrån på Vita husets oro över protesterna. Demonstrationerna har spritt sig över landet efter att den svarte George Floyd dödades under ett polisingripande. Bland annat har utegångsförbud utlysts i Washington DC och tårgas har avfyrats mot demonstranter utanför Vita huset.

4 tim
undefined

Våldet fortsätter – lastbil körde rätt in i folksamling

Tusentals demonstranter på gatorna i Minneapolis i USA tvingades ta skydd när en lastbil körde in på en avstängd väg bland människor som samlats för att protestera mot rasism och polisens övervåld, rapporterar amerikanska medier.

Demonstrationen var till en början fredlig, men ilska väcktes över chaufförens agerande och mannen slets ut ur förarsätet och misshandlades.

Våldsamheterna utlöstes av att en svart man dog i samband med ett polisingripande och flera amerikanska storstäder har tvingats införa utegångsförbud.

4 tim
Läs mer om Polisvåldet i USA