Foto: Anna-Lena Ahlström
Mediernas framtid

Medietränaren: Dreven handlar om att ”fälla ett byte”

Mediedreven har ökat i antal de senaste åren men det går att minska riskerna för att hamna i ett sådant – och minimera skadan när det väl har skett. Det säger krishanteraren och medietränaren Jeanette Fors-Andrée som delar med sig av sina bästa tips: ”Jag är brutalt ärlig”.

Jeanette Fors-Andrée har i sitt yrke som krishanterare och medietränare hjälpt företag, ledningsgrupper och offentliga personer att hantera mediekriser i runt 15 års tid. Hon vet hur det är att vara mitt i stridens hetta och berättar att hon ibland får höra att hon är som en försvarsadvokat.

– Jag jämförs ofta med en. Det beror på att jag är öppen och brutalt ärlig och erbjuder ett ”utifrånperspektiv”, säger hon.

Just ärlighet är en viktig egenskap i Jeanette Fors-Andrées yrke. Att få människor att se sin situation på ett nyktert sätt är det första hon måste göra när hon möter en ny klient. Ett av de vanligaste misstagen som många gör är att drabbas av panik och sluta att tänka klart. Det gör att den drabbade personen inte kan hantera sin egen kris.

Enligt Jeanette Fors-Andrée är det vanligt att den berörde går i försvarsställning, belägger dokument med sekretess eller gömmer sig i stället för att bemöta sakfrågorna.

– Reptilhjärnan tar över och kidnappar vårt förnuft. För reptilhjärnan finns inga nyanser – allt är ont eller gott, sant eller falskt, säger hon.

Vad är skillnaden mellan ett drev och en granskning?

– En mediegranskning handlar om att granska en sakfråga och att visa på oegentligheter och orättvisor. Men att utkräva ansvar är en sak och att göra förnedrings- och sensationsjournalistik med offentlig avrättning som affärsidé är något helt annat. Ett drev fungerar som en skampåle där media tar sig friheten att fälla domar i stället för att lämna den rollen till rättssystemet. Många gånger börjar granskningen i sakfrågan men övergår till ett drev där rapporteringen handlar om personens karaktär och om att “fälla ett byte”, säger Jeanette Fors-Andrée och fortsätter:

– Mediedreven har ökat i antal de senaste tre–fyra åren, på en global nivå. Det beror bland annat på att media känner konkurrens från sociala medier.

Vad ska makthavare tåla?

– Makthavare ska granskas, exponeras och utkrävas ansvar. Men de flesta som hamnar i ett mediedrev känner att det är orättvist att ett mänskligt misstag eller ett dumt uttalande kan få oproportionerliga konsekvenser. Många blir av med jobb, karriär, samarbetspartners, sponsorer och har också svårt att få nya jobb.

Så undviks drevet

Jeanette Fors-Andrée säger att det finns en del saker som man kan göra för att minska risken att hamna i ett mediedrev. Först och främst ska man tänka både långsiktigt och kortsiktigt.

– Med långsiktigt menas att man tidigt ska bygga upp en sund företagskultur med transparens. Följ devisen ”säg vad du gör och gör vad du säger”. Gå inte in i affärer som du inte kan berätta öppet om.

Med kortsiktigt menar Jeanette Fors-Andrée hur man ska agera precis i starten av en mediegranskning, när man vet att det är ”något på gång”.

– Då ska man ta ett samlat grepp, inte agera i panik, arbeta systematiskt och ställa sig själv kritiska frågor som ”Vad är det som har hänt? Var har journalisten rätt? Vad ska jag göra?”, säger hon och fortsätter:

– I det skedet ska man göra en grundlig analys. Med rätt analys i handen kan man agera snabbt och handlingskraftigt. Be om ursäkt om det finns något att be om ursäkt för. Många gör misstaget med att vänta.

När man väl blir utsatt för ett drev är det viktigt för den drabbade att snabbt kunna ”äga sin story”. Den äger man bäst genom sina egna kanaler, som i blogginlägg, debattartiklar eller pressmeddelanden. Men att visa tillgänglighet för media är också viktigt.

– Ge intervjuer och förmedla dina bästa budskap och argument.

Är det bättre att vara tyst och avvakta ibland när drevet går?

– Ja, det finns sådana fall: Om drevet enbart handlar om personens ”bristande karaktär” eller om man inte får möjlighet att framföra sina bästa argument, till exempel. Då är det klokt att vänta och möjliggöra en comeback, säger Jeanette Fors-Andrée och fortsätter:

– Swedbanks vd fram till 2016, Michael Wolf, hanterade anklagelsen om påstådd insidertrading bra. När det var som tuffast kritik kring hans person gav han en intervju för att sedan ligga lågt. När han sedan friades från alla misstankar kom han tillbaka i offentligheten.

I en pressad situation är det lätt att be om ursäkt även om man inte har gjort något fel. Är det en bra strategi?

– Nej, att be om ursäkt för något man inte har gjort förvärrar krisen. Då ska man snarare säga att ”det här stämmer inte”. Det är därför det är så viktigt att äga formuleringen. Man ska fråga sig ”Vad är det jag ber om ursäkt för?” och inte bara be om ursäkt.

”Känner sig som pesten”

Transparens är ett av Jeanette Fors-Andrées ledord när det kommer till att hantera ett mediedrev. För politiker ingår transparensen i uppdraget och därför bör de ställa upp på intervjuer. Men det är rimligt att fundera kring hur många intervjuer man vill ge, menar hon. Det finns en risk att man blir ”citerbar” och drevet kan fortsätta.

– Om fokus ska ligga på att ta fram en åtgärdsplan för att hantera den uppkomna situationen, då bör svaret till media vara just det – “vi får återkomma till de här frågorna när vi har åtgärderna på plats”.

Hur vet man om drevet kommer att självdö?

– Det kan man aldrig veta i förväg. Ibland blir det inte mer än en eller två publiceringar. Det gäller att gå till kärnfrågan och utgå från ett ”worst-case-scenario” och förbereda sig för det värsta.

Efter att drevet har lagt sig kommer efterarbetet med att bygga upp förtroendet igen. Det är egentligen då som mycket av det så kallade handlingsplanet ska genomföras. Återigen är ”säg vad du gör och gör vad du säger” en bra tumregel att följa.

– Det är nu man ska tänka att ”Vad var det jag lovade när jag bad om ursäkt?”.

Klarar sig retoriskt begåvade människor bättre igenom en mediekris?

– Det beror på vad personen har gjort och vad det handlar om, säger Jeanette Fors-Andrée och tillägger:

– Egentligen handlar 80 procent om handlingskraften – vad man gör – och bara 20 procent handlar om att berätta om just handlingskraften.

Vilka kan man lita på när drevet går?

– Där finns det inget enkelt svar. Det beror på situationen och vad som har hänt. Ofta startar ju drevet på grund av interna läckor från själva organisationen, säger Jeanette Fors-Andrée och fortsätter:

– De personer jag möter som krishanterare upplever ofta en enorm ensamhet, oavsett om de är det eller inte. De är rädda, oroliga, fyllda av ångest, skam – inte nödvändigtvis skuld, utan skam – och rädslan av att inte längre vara älskade eller att vara en del av gemenskapen. De känner sig som pesten – folk tar avstånd och vänner försvinner.

Jeanette Fors-Andrées fem bästa tips för när mediedrevet går:

1. Ha transparens i både med- och motgång.

2. Ta ett samlat grepp – agera inte i panik eller rädsla.

3. Analysera omständigheterna förutsättningslöst och utan skygglappar.

4. Handlingskraft! Berätta och visa vad du gör och var du står.

5. Om drevet eskalerar eller förväntas göra det – äg din story!

Tre kriterier för en trovärdig ursäkt:

1. Självdefiniera vad du ber om ursäkt för.

2. Ange åtgärden du har vidtagit.

3. Visa empati och förståelse för kritiken.

Jeanette Fors-Andrées exempel på en framgångsrik krishantering ...

Aida Hadzialic. ”Aida Hadzialic, tidigare statsråd och gymnasie- och kunskapslyftsminister, meddelade på en pressträff att hon skulle avgå efter att ha fastnat i en poliskontroll med 0,2 promille i blodet. Aida Hadzialic agerade omdömeslöst när hon satte sig bakom ratten men i brinnande kris agerade hon helt rätt. Hadzialic tvingades inte in i en omöjlig situation där arga röster krävde hennes avgång. I stället bad hon snabbt om ursäkt. Hon uppfattades som uppriktigt ledsen för sitt beteende och för alla hon hade svikit. Hennes krishantering möjliggjorde också en snabb comeback.”

... och på en bristande krishantering ...

Swedbank. ”Att bemöta en gedigen research som Uppdrag granskning gjorde om misstänkta penningtvättsaffärer i Baltikum med taggarna utåt är ingen bra strategi. Ett tydligt exempel på det är kursraset efter Swedbanks bemötande. I stället för att stilla marknadens oro bidrog den bristande krishanteringen till olösta frågetecken och ett skadat förtroende.

Det finns mycket en bank inte kan eller får prata om. Banksekretess måste respekteras. Men det finns också mycket en bank kan prata om och framför allt göra för att förtjäna ett förtroende. Swedbank kunde ha tagit egna initiativ som visar ett genuint intresse för att gräva djupare i den egna baltiska verksamheten och varit ödmjuka inför de faktiska utmaningar som finns. Banken kunde även ha visat en vilja att bli granskad och en öppenhet där inställningen är att reda ut hur det faktiskt ligger till – utan skygglappar och utan att hamna i en destruktiv försvarsställning.”

Toppnyheter

Jaffar/Tända ljus och blommor vid mordplatsen. Privat/TT
Oroligheterna i Malmö

Pappan: Han kallades att vittna en gång – inget mer

Polisen har sagt att 15-årige Jaffar som sköts till döds i Malmö i helgen samt en annan 15-åring som skadades svårt var kända från kriminella sammanhang. Men Jaffars pappa säger till SVT att han inte känner igen den bilden.

– De kallade honom som vittne en gång. Han vittnade för en kompis. Inget mer, säger pappan.

Han beskriver i stället sin son som en normal 15-åring som var omtyckt av familj och vänner.

Även Jaffars kusin har reagerat på polisens kommentar.

– Här på Rosengård räcker det att man försöker gå emellan ett slagsmål för att man ska vara känd hos polisen, säger han till SvD.

3 tim
15-årige Jaffar dödades i helgen i Malmö. TT / Privat
undefined

15-årige Jaffars anhöriga: Han var inte kriminell

Anhöriga och bekanta till 15-årige Jaffar som sköts ihjäl vid en pizzeria vid Möllevångstorget i Malmö i helgen motsätter sig bilden av att han var kriminell. Enligt polisen var pojken känd för polisen sedan tidigare, skriver Kvällsposten.

– Alla barn i Malmö är kända av polis i så fall, säger en fritidsledare som jobbat nära en av pojkarna, till tidningen.

Pappan säger till tidningen att hans son var ett barn, inte kriminell.

Den andra pojken som sköts vid pizzerian skadades svårt och vårdas fortfarande på sjukhus.

Publiceringen av Jaffars namn och bild sker i samförstånd med familjen.

5 tim
Skador efter explosionen vid polishuset i Staffanstorp i oktober. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

S-politiker: Bilden av idyllen stämmer inte riktigt

Oppositionsrådet Pierre Sjöström (S) i Staffanstorp stämmer in i kritiken mot kommunens nya reklamfilm, som målar upp Staffanstorp som en idyll dit människor flyr undan otryggheten i storstaden. Till Sydsvenskan säger han att kommunen borde lyfta fram sina positiva sidor i stället för att svartmåla andra platser. Delar av filmen är inspelad i Malmö.

Han påpekar också att även Staffanstorp nyligen drabbades av en sprängning.

– Bilden av idyllen Staffanstorp stämmer inte riktigt heller, säger Sjöström.

Filmen har bland annat kritiserats för att bara ljushyade personer medverkar. Bland annat spelas en kioskägare av en ljushyad skådespelare, medan den som äger kiosken på riktigt har invandrarbakgrund.

– Jag hade ställt upp, men de frågade inte, säger kioskägaren till ETC.

5 tim
Läs mer om Oroligheterna i Malmö
Trump vid kvällens tal. SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Handelskonflikten Kina-USA

Trump: Kina och USA ”nära” fas ett av handelsavtalet

USA och Kina är nära att enas om första fasen i ett handelsavtal. Det sa Donald Trump i ett tal hos Economic Club of New York på tisdagskvällen, enligt flera medier.

– Vi är nära. Ett viktigt fas ett-avtal kan bli klart, kan bli klart snart, sa presidenten enligt Bloomberg.

Däremot gav Trump inga detaljer kring om nuvarande tullar ska tas bort eller om han ska träffa Kinas ledare Xi Jinping.

Samtidigt uttryckte Trump att han ansåg att EU har allt för höga hinder för internationell handel.

Uppgången på Wall Street dämpades något efter talet.

5 tim
Till vänster: USA:s president Donald Trump. Till höger: Danske Banks sparekonom Maria Landeborn.  TT
undefined

Landeborn: Trump skriver snart på – kan lyfta börsen

De handelskrigande presidenterna i USA och Kina kommer att skriva på ett första handelsavtal före årsskiftet. Det är åtminstone Danske Banks huvudscenario, skriver den seniora ekonomen Maria Landeborn i ett blogginlägg.

De tullar som infördes i september kommer i alla fall att rullas tillbaka, tror hon.

De minskade spänningarna mellan stormakterna bör ge medvind till börsen, anser Landeborn i blogginlägget där hon också noterar att OMXS30 stigit motsvarande tre normala årsavkastningar sedan årsskiftet.

”Även den mjuka penningpolitiken globalt är positiv för börsen. Vi behåller därför en övervikt i aktier i våra portföljer”, skriver hon.

Landeborn får medhåll av TD Securities-strategen Mitul Kotecha som säger till CNBC att båda sidor vill få till en överenskommelse och att fas 1-avtalet lär skrivas på i december.

Idag 05:01
Läs mer om Handelskonflikten Kina-USA

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Raketer från Gaza. Hatem Moussa / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Vad som händer i Gaza nu beror på Hamas

Det har varit en våldsam dag i Gaza och på flera ställen i Israel efter att den palestinska jihadistledaren Baha Abu al-Ata och hans fru dödades av israelisk militär tidigt i morse.

”Om det här blir en upptrappning som varar endast ett par dagar eller leder till en utdragen konflikt beror på två saker: Hamas hållning och antalet israeliska dödsoffer”, skriver Amos Harel på israeliska tidningen Haaretz.

Khaled Abu Toameh på The Jerusalem Post menar att Hamas måste bestämma om de ska sluta upp vid Islamiska jihads sida eller hålla låg profil för att inte återigen trappa upp konflikten med Israel.

Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén är inne på samma spår:

– Å ena sidan vill man upprätthålla det relativa lugn som har rått i Gaza i och med den inofficiella vapenvila som råder mellan Israel och Hamas, å andra sidan har man inte råd att framstå som kollaboratör, säger hon i en analys.

2 tim
Läs mer om Israel – Palestinakonflikten
Donald Trump. Tom Brenner / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Trump

Trumps tankesätt är nyckel i Republikanernas plan

En anteckning som Washington Post tagit del av visar hur Trumpsidan planerar att försvara presidenten i riksrättsförfarandet som nu går in i en ny fas. I anteckningarna som skrivits av en republikansk medarbetare i kongressen citeras Trumps ”djupa oro över den omfattande korruptionen i Ukraina”.

Det står också att Trumps ”tankesätt” är nyckeln till att förstå samtalet i juli till Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj då han bad honom att utreda rivalen Joe Bidens sons affärer i Ukraina. Kommande dagars utfrågningar kommer att fokusera på samtalet och bakgrunden till det.

Under tisdagen stod det också klart att stabschefen Mick Mulvaney inte kommer att kräva ett domstolsbeslut kring om han ska vittna och i stället kommer att följa Trumps råd att inte samarbeta, skriver Washington Post.

3 tim
Donald och Melania Trump. Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump: Utskriften för andra samtal släpps denna vecka

En ny utskrift från ett annat telefonsamtal mellan USA:s president Donald Trump och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kommer att släppas den här veckan, skriver Trump på Twitter.

”För att fortsätta att vara den mest transparenta presidenten i historien kommer jag någon gång den här veckan att släppa utskriften från det första, och därför viktigaste, telefonsamtalet jag hade med Ukrainas president”, skriver han i inlägget.

Den amerikanska presidenten öppnade för att släppa den nya utskriften förra veckan. Då sa han att den troligtvis skulle släppas i dag tisdag.

Trumps telefonsamtal med Zelenskyj från i juli ligger till grund för riksrättsprocessen.

Idag 04:58
Läs mer om Anklagelserna mot Trump