SÖREN ANDERSSON / SÖREN ANDERSSON
Alliansens framtid

Maud Olofsson om Nuonaffären: ”Vad skulle jag säga mot en enig styrelse?”

Väldigt många förknippar Maud Olofsson med Nuon-affären. Affären visade sig bli en mångmiljardförlust för staten. Men kände Fredrik Reinfeldt och Anders Borg till affären. ”Jag kommenterar inte det”, säger hon.

Som näringsminister var Maud Olofsson ansvarig för en rad statliga bolag, däribland Vattenfall som under 2009 köpte det holländska Nuon för 89 miljarder kronor. och Maud Olofsson ställdes till svars.

– När det gäller de statliga bolagen så ville jag professionalisera driften av dem, alltså ge styrelserna ansvar för bolagen. Så det var det första vi gjorde. Tittar man på resultaten under de här åren redovisade bolagen väldigt fina siffror, generellt sätt. Men det är ju inte det man blir ihågkommen för, säger hon. 

– När det gällde Nuon så var det en enig styrelse som tog beslutet. Vad skulle jag säga mot en enig styrelse som hade gjort ett antal analyser? Vi gjorde en egen analys som kom fram till samma sak. Då kan inte en minister komma och säga att jag känner på mig att det här är dåligt, fortsätter hon.  

Vad drar du för slutsatser kring affären, kunde du ha gjort något annorlunda?

– Slutsatsen är att Vattenfall hade för mycket pengar och att det var lockande att göra lite mer riskfyllda affärer. Vi hade ju haft en diskussion på departementet om nya ägardirektiv och om att minska deras kapital, men man ska komma ihåg att det här var i samma veva som vi hade exempelvis Saab-krisen och höll vi på att rädda SAS. Och så vi gjorde ägargenomgångar med nästan alla de här stora bolagen, Svea skog, LKAB och så vidare. 

Hon hann inte få förändringarna på plats, förrän det var för sent, betonar hon.

– Det som inte går att förklara, och som aldrig blir publikt, är att det ligger ett enormt arbete bakom att analysera och sköta alla de här bolagen.

Men en fråga som hänger lite i luften är om resten av regeringen kände till affären? Exempelvis Fredrik Reinfeldt och Anders Borg?

– Jag kommenterar inte det. Men det som är slutsatsen kring statligt ägande är att jag tycker att man ska minska portföljen, det är inte rimligt att staten har så många bolag.

Att vara kvinna i ”typiskt” manliga miljöer har inte alltid varit helt enkelt. Det finns en hel del arbete kvar att göra, markerar hon. 

– Jag tror att jag blev hårdare åtgången både när det gäller de statliga bolagen, fordonsindustrin och energipolitiken, därför att det finns en bild av att det här är inget som kvinnor kan, säger hon. 

Men något håller på att hända. Tjejer är mer välutbildade än män och de börjar ställa krav, påpekar hon. Kvinnor kommer att välja arbetsgivare efter hur aktivt de jobbar med jämställdhet och vilka attityder och värderingar de har.

– Företag som inte hänger med kommer inte att kunna locka de mest attraktiva personerna. Det är en ren kompetensfråga, säger hon.

Fastän hon har lämnat politiken så är det tydligt att finns det mycket som Maud Olofsson är engagerad i och vill förändra, och numera gör hon det i näringslivet.

Toppnyheter

Illustrationsbild.  KIM HONG-JI / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Kraftiga börsfall i Asien: ”Rädsla för en pandemi”

Coronaviruset och oro för sjukdomsutbrottet skapar rejäla börsnedgångar i Asien under fredagsmorgonen. Vid 05.15-tiden, svensk tid, låg indexen som följer:
• Nikkei: –4,0 %
• Shanghai: –3,7 %
• Shenzhen: –4,4 %
• Hang Seng: –2,5 %
• Kospi: –2,9 %
Rädsla att viruset ska få en kraftig spridning globalt ligger bakom säljtrycket, enligt CNBC.

– Jag tror att det som händer just nu är att investerare är oroliga att epidemin förmodligen ska bli en global pandemi, säger Chetan Seth, aktiestrateg på Nomura, till CNBC.

Även Wall Street såg stora börsnedgångar i går och de amerikanska huvudindexen föll över 4 procent.

3 tim
undefined

Branta fall på Wall Street – Tesla rasade 12 procent

Precis som de europeiska börserna föll de ledande indexen på Wall Street kraftigt på torsdagen. Dow Jones rasade över 1 000 punkter.
• S&P 500: −4,4%
• Nasdaq: −4,6%
• Dow Jones: −4,4%
Liksom tidigare i veckan är det oro över coronavirusets spridning och dess påverkan på ekonomin som ligger bakom säljvågen. Oron späddes på efter att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA bedömt att viruset är på väg att utvecklas till en pandemi, enligt Bloomberg.

Virusoron har även fått flera bolag att vinstvarna. Sist ut var Microsoft som på onsdagskvällen flaggade för att coronaviruset skapat störningar i bolagets leverantörskedja. Microsofts aktie handlades ner 7 procent på torsdagen.

Elbilsjätten Tesla rasade 12,8 procent efter att antalet registrerade bilar i Kina sjunkit med nästan 50 procent jämfört med månaden innan. Det visar statistik från LMC Automotive, skriver Reuters.

Amerikanska betalningsjätten Paypal flaggade inför öppning att det nya coronaviruset sänker bolagets intäkter. Aktien stängde ”bara” ner drygt 1 procent.

Igår 15:09
Läs mer om Dagens börs

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Illustrationsbild. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i sjukvården

”Granska kritiskt hur vårdpengarna används”

Sjukvården går på knäna och hela tiden hörs krav från politiker, allmänhet och anhöriga om mer resurser till den. Men först bör man kritiskt granska hur vården använder sig av sina resurser i dag – där mycket av pengarna går till ren byråkrati. Det skriver överläkarna Ole Fröbert och Stella Cizinsky på Örebro universitetssjukhus på SvD Debatt.

Sedan 2014 är administrativ personal i sjukvården fler än antalet läkare. Det är heller inte ovanligt med 50–100 anställda kommunikatörer inom medelstora sjukvårdsregioner. Mer tillskott av pengar riskerar bara att driva mer byråkratisering – därför är det dags att se över vart skattepengarna går, menar de.

Igår 22:00
isabell Höjman/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vårdmomsen kan försvinna

Den hårt kritiserade vårdmomsen kan försvinna, rapporterar DI.

Enligt tidningen har regeringen och Centerpartiet och Liberalerna kommit överens om att tillsätta en utredning om lagstiftningen.

– Det finns en väldigt stor förväntan att den här utredningen kommer att föreslå lagändringar som kommer att göra att det här blir bra igen. Utredningen ska ju hitta lösningar, som kanske kan vara i kraft till den 1 januari 2022, men det är för tidigt att spekulera i det. Men tills dess ska det finnas medel i regionerna att kompensera för det här, säger  Anders W Jonsson, vikarierande partiledare för Centerpartiet till DI.

Branschorganisationen Vårdföretagarna välkomnar regeringens beslut, skriver organisationen på sin hemsida.

Igår 10:36
Läs mer om Krisen i sjukvården