Foto:  Jessica Gow/TT
EU-valet 2019

Mattias Svensson: ”EU-valet saknar friheten”

Varför handlar inte EU-valet om de friheter som gör Europa lockande? Det frågar sig Mattias Svensson i en ledare i DN.

”Jag minns när årtalet 1992 etsades in som ett magiskt Europaår i framtiden då de fyra friheterna – fri rörlighet för varor, tjänster, kapital och människor – skulle bli verklighet i det EG som Sverige ännu inte tillhörde”, skriver han vidare. Enligt honom var det ”en framtid att längta till”.

I ledaren påpekar han att det saknas en sådan diskussion inför EU-valet. Han skriver att få vill gå med i EU för att unionen ”subventionerar tobaksodling och förbjuder snus” eller för att de flesta av medlemsländerna har en gemensam valuta. Ändå saknas just frihetsfrågorna – det som människor längtar till.

Mattias Svensson kritiserar både europavänner – som vill samla makt – och nationalister – som vill inskränka friheterna – och menar att han själv längtar efter ”ett Europa som är mer produktivt, dynamiskt och lockande än i dag”.

Toppnyheter

EU-parlamentet FREDERICK FLORIN / AFP
EU-valet 2019

Stora EU-grupper tappar: ”Livet blir annorlunda”

De två största partigrupperna i EU-parlamentet, konservativa EPP och socialdemokratiska S&D, ser båda ut att tappa stort i valet. Det visar den senaste prognosen från Europe elects, som väger samman undersökningar från samtiga 28 EU-länder, skriver SvD.

Men grupperna kommer trots det att fortsätta vara störst, visar mätningen. Statsvetaren Göran von Sydow säger till SvD att mätningen kan tyda på att hela maktbalansen i parlamentet kan förskjutas. De stora vinnarna ser ut att bli liberala Alde samt Matteo Salvinis nya högerpopulistiska grupp EAPN, tidigare ENF.

– Antagligen blir det första gången som S&D och EPP inte kommer att kunna skapa en majoritet. Det gör att livet i Europaparlamentet blir annorlunda, säger han.

4 tim
Jimmie Åkesson, arkivbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet 2019

Ny smällare kastad vid Åkesson: ”Precis intill”

Ytterligare en smällare har kastats i närheten av Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson, rapporterar Expressen. Denna gång i samband med ett framträdande i Tranås i Småland.

– Det smällde precis intill folkhavet, några meter ifrån Jimmie Åkesson, säger Åkessons stabschef Mikael Eriksson.

Polisen bekräftar händelsen. Enligt presstalesperson Monika Bergström smällde det ”en bit från platsen” där mötet hölls.

Även under torsdagskvällen kastades en smällare i samband med att Jimmie Åkesson talade.

6 tim
Viktor Orbán, Manfred Weber och Frans Timmermans. TT
EU-valet 2019

Orbán: Skillnaden mellan kandidaterna är utseendet

Det spelar ingen roll om toppnamnet för den socialdemokratiska EU-parlamentsgruppen S&D:s Frans Timmermans eller toppnamnet för den konservativa gruppen EPP:s Manfred Weber blir ny ordförande för EU-kommissionen. I alla fall om man får tro Ungerns premiärminister Viktor Orbán, rapporterar Bild.

– Enda skillnaden är hur de ser ut på utsidan, säger han.

Orbáns parti Fidesz ingår självt i EPP, men har varit avstängt sedan i mars. Han kallar Weber för ”en svag ledare” som ”inte längre är konservativ”.

Av de svenska partierna ingår Moderaterna och Kristdemokraterna i EPP, och Socialdemokraterna och Feministiskt initiativ i S&D.

4 tim
Läs mer om EU-valet 2019

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
undefined