Arkivbild.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Striden om Arlanda

Mätning: Väljare positiva till ett utbyggt Arlanda

En övervikt av väljarna vill se en utbyggnad av Arlanda flygplats, visar en opinionsundersökning som Sifo gjort för Expressen.

Enligt undersökningen svarar 44 procent av väljarna att de vill se en utbyggnad av flygplatsen med en fjärde landningsbana. 15 procent menar att en utbyggnad är fel och 40 procent svarar att de inte vet.

Svaren skiljer sig mycket åt utifrån partisympati. De som röstar på Liberalerna är mest positiva och 64 procent svarar att de vill se en utbyggnad. Inom Miljöpartiet är man desto mer pessimistisk, där svarar endast fem procent att de är för detta.

Svaren i undersökningen

Fråga: Är det rätt eller fel att bygga ut Arlanda flygplats?

Rätt: 44 procent

Fel: 15 procent

Vet ej: 40 procent

Så gjordes undersökningen

Målgruppen i undersökningen var allmänheten mellan 18-79 år och frågan som ställdes var: ”Är det rätt eller fel att bygga ut Arlanda flygplats?”.

Metoden som användes var webbintervjuer i Kantar Sifos slumpmässigt rekryterade panel. 1 075 intervjuer gjordes under tidsperioden 1-3 februari 2020.

Undersökningen gjordes av Sifo på uppdrag av Expressen.

Läs mer

Toppnyheter

Arkivbild.  OLIVIER DOULIERY / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Amerikansk arbetslöshet lägre än väntat i juli

Den amerikanska arbetslösheten uppgick i juli till 10,2 procent från 11,1 procent i juni. Det är lägre än de 10,5 procent som analytikerna hade väntat sig.

Totalt ökade antalet sysselsatta, exklusive jordbrukssektorn, med nära 1,8 miljoner arbetstillfällen. Även det något högre än förhandsestimaten indikerat, skriver CNBC.

Det visar färsk statistik från USA:s arbetsmarknadsdepartement.

Enligt en enkät från Reuters hade ekonomer väntat sig en lägre sysselsättningstillväxt i juli än rekordhöga 4,8 miljoner i juni.

5 tim
Donald Trump. Michael Probst / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump stöder nytt krispaket till flygbranschen

Ett nytt krispaket är på väg till den amerikanska flygindustrin. Förslaget på det nya krispaketet som är värt 25 miljarder dollar, motsvarande omkring 216 miljarder kronor, får nu stöd av president Trump, skriver CNBC.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att vi håller igång flygbolagen. Oavsett om förslaget kommer från demokraterna eller republikanerna är jag verkligen för. Vi kan inte förlora vårt transportsystem, sa Donald Trump på en presskonferens i natt.

Flygbolagen blev också stora vinnare på Wall Street i går. Bland annat rusade American Airlines över 9 procent.

Igår 05:41
Läs mer om Den globala konjunkturen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Erna Solberg. Håkon Mosvold Larsen / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Norge förbjuder servering av alkohol efter midnatt

Norge förbjuder restauranger och barer att servera alkohol efter midnatt, meddelar regeringen på en pressträff. Förändringarna träder i kraft i morgon och gäller i hela landet. Regeringen kommer att utvärdera åtgärden i början av september.

Anledningen är att antalet fall av coronaviruset börjat öka i landet.

– Det finns ett samband mellan alkoholkonsumtion och hur man uppträder, säger statsminister Erna Solberg till Børsen.no.

I mars meddelade Oslo lokala utskänkningsbegränsningar. Då stoppades all alkoholförsäljning efter 20.30.

Idag 12:10
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt