Akademiska sjukhus/Björn Kadell. TT
Krisen i sjukvården

Materielkrisen riskerar att fortsätta i flera månader

Läget i Region Uppsala är fortsatt instabilt och det finns en överhängande risk för att materielkrisen i vården kommer att fortsätta en lång tid framöver.

– Det kan mycket väl röra sig om flera månader, säger Björn Kardell, logistikchef vid Region Uppsala, på en presskonferens.

80 procent av all planerad kirurgi genomförs nu och alla nödvändiga och så kallade tidskritiska operationer genomförs.

Verksamheten på Akademiska sjukhuset i Uppsala kommer att rulla på, men medicinska prioriteringar kommer behöva göras för vilka patienter som kan få vård på grund av materielbristen.

Läs mer

Toppnyheter

Stefan Löfven, Gustav Fridolin och Jimmie Åkesson  TT
Migrationspolitiken i Sverige

Gustav Fridolin anklagar S och M för en SD-retorik: ”Som politisk kamikaze”

Miljöpartiets före detta språkrör Gustav Fridolin anklagar Socialdemokraterna och Moderaterna för att genomföra SD-politik. Det skriver han i en debattartikel i tidningen Syre.

”Så har M bestämt att Ulf ska vara lika hård som Jimmie. Och S har bestämt att Stefan ska vara lika hård som Ulf.”

Han menar att partiernas politik är politiskt självmord och skriver:

”Var har M och S lärt sig taktik egentligen? Hos japanska mästare i harakiri och kamikaze?”.

1 tim
Nyamko Sabuni. Jonathan Näckstrand/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sabuni: Missriktad välvilja bakom utanförskap

Med coronakrisen kommer den redan höga arbetslösheten bland utrikes födda att öka. Det skriver Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni på DN Debatt.

Hon menar att en missriktad välvilja har lämnat ett stort antal migranter utanför samhället. Detta eftersom samhället inte ställt upp med tydliga förväntningar om att människor som kommer hit ska bidra till samhället.

”Denna skuld efter politisk underlåtelse måste nu betalas av”, skriver Sabuni.

Hon menar att politiken under lång tid därför måste fokusera på glappet i egenförsörjningen mellan olika grupper.

Igår 21:36
Centerpartiets kommundagar. Staffan Claesson / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Spricka i Centerpartiet om migrationspolitiken

Majoriteten av Centerpartiets medlemmar vill strama åt migrationspolitiken. Det säger Tim Svanberg, ordförande för partiet i Ronneby till Expressen.

Han tycker inte att de medlemmar som startat ett upprop för en fortsatt generös invandringspolitik kan prata för hela partiet.

– Det finns också en annan stor grupp i partiet som vill att vi ska bli mer pragmatiska i migrationsfrågorna, säger Svanberg.

Han får medhåll av Centerpartiets ungdomsförbunds tidigare vice ordförande Eric Luth som också förespråkar en åtstramning av migrationspolitiken, tvärtemot hans tidigare inställning.

Igår 19:47
Läs mer om Migrationspolitiken i Sverige
Lena Hallengren/illustrationsbild.  TT
Coronavirusets spridning – Sverige

Äldreboenden togs inte upp när regeringen skulle öva på att hindra smittspridning

Redan en vecka före det första svenska dödsfallet i covid-19 skulle smittspridning på äldreboenden diskuteras hos socialminister Lena Hallengren (S) – men frågan togs aldrig upp, skriver Expressen.

– Vi diskuterade varken förort eller äldreboenden, det vi diskuterade var framför allt sjukvård, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Socialministern bjöd i början av mars in Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen för en övning om hur spridning skulle kunna förhindras, och en av punkterna på dagordningen var just situationen på landets äldreboenden.

Hallengren kan i dag inte svara på frågor om mötet eftersom hon inte minns det.

1 tim
Partiledaren Nyamko Sabuni och Johan Pehrson (L).  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sabuni: Krishanteringen har gynnat de största partierna

L-partiledaren Nyamko Sabuni pekar ut coronakrisen som en anledning till att Liberalerna inte lyfter i opinionen när hon intervjuas i P1-morgons serie med partiledarintervjuer. Hon menar att krishanteringen framför allt har gynnat regeringen och det största oppositionspartiet.

– Vi har två år kvar till valet så jag är inte alls orolig. Vi har gott om tid att börja prata om vår egen politik och vända opinionen, säger hon i P1-morgons partiledarutfrågning.

1 tim
Illustrationsbild. TT
undefined

Regioner har köpt in osäkra skydd – kan vara farliga

Ett tiotal kommuner och flera regioner har köpt andningsskydd med fejkad CE-märkning eller bluffintyg, enligt en granskning från SVT Nyheter och Uppdrag granskning. Maskerna kan vara farliga och har i flera fall använts i äldrevård, hemtjänst eller sjukhus utan att ha testats.

Flera av leverantörerna som sålt undermåliga och felmärkta masker har gett sken av att produkterna uppfyller EU:s säkerhetskrav. Det är oklart hur många av dem som förstått att de inte gjort det.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Maria Van Kerkhove, WHO.  - / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO: Vissa länder kan behöva återinföra lockdown

Efter att antalet smittade av coronaviruset ökar varnar nu WHO för att vissa länder kan behöva återinföra strikta restriktioner, eller lockdowns. Det sa Maria Van Kerkhove, chef på organisationens nya avdelning för sjukdomar och zoonoser, på en presskonferens uppger CNBC.

Hon uppgav också att det ännu inte är för sent att stoppa spridningen, även om uppgiften för vissa länder kan ”kännas övermäktig”.

Globalt är nu över 10,5 miljoner människor smittade i viruset och över en halv miljon har dött i covid-19 enligt Johns Hopkins University.

3 tim
Bilder från Kalifornien.  TT
undefined

USA för första gången över 50 000 nya fall på ett dygn

För första gången har antalet nya bekräftade smittfall av coronaviruset på ett dygn överstigit 50 000 i USA, rapporterar flera medier.

Flera delstater, som Kalifornien, Texas, Arizona, North Carolina och Georgia, har under det senaste dygnet haft fler nya bekräftade fall än någonsin.

Kaliforniens guvernör Gavin Newsom uppmanar nu invånarna till försiktighet.

– Gör ert bästa för att inte beblanda er med främlingar, att inte umgås med personer utanför era familjer.

Det totala antalet smittade i landet steg under onsdagen med drygt 52 000 människor, enligt siffror från Johns Hopkins-universitetet.

5 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Genrebild.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
SAS-krisen

Naturskyddsföreningen: SAS klimatmål otillräckliga

SAS klimatmål uppfyller inte Parisavtalet, trots skärpta åtgärder i samband med miljardstödet, enligt Naturskyddsföreningen. Det rapporterar ETC.

För att uppfylla FN:s krav måste SAS halvera sina utsläpp till 2025 istället för planerade 2030, enligt Jens Forsmark som är transportexpert på organisationen.

– Det SAS presenterar är inte i linje med Parisavtalets 1,5-gradersmål. Det behövs betydligt kraftfullare insatser, säger han till ETC.

SAS plan att öka andelen biobränsle och bränslesnåla flyg är enligt Jens Forsmark inte tillräcklig. Han menar att biobränsle är en för begränsad resurs för att vara en stabil lösning och föreslår fokus på hårdare beskattning av flygets klimatpåverkan.

1 tim
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skärpta klimatåtgärder efter regeringskrav på SAS

SAS skärper sina klimatåtgärder för att tillfredsställa regeringens motkrav för miljardstödet – att minska utsläppen med 25 procent till 2025 och med 50 procent till 2030. Det skriver SAS i ett pressmeddelande.

Uppdatera flygplansflottan med bränslesnålare modeller, öka andelen förnybara jetbränslen till 10 procent och göra flygningarna över Europa mer effektiva genom att implementera europeiska luftfartsintegrationen Single European Sky. Det är SAS åtgärder för att försöka uppnå kraven.

Utöver det undersöker bolaget möjligheten att sammarbeta med järnvägsoperatörer.

2 tim
Läs mer om SAS-krisen
Sergels torg i Stockholm. JONATHAN NACKSTRAND / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Stockholmsbörsen stiger – H&M och Assa Abloy draglok

Stockholmsbörsen fortsätter att klättra på torsdagen. Strax före klockan 10.00 står de ledande indexen som följer:
• OMXS30: +1,0%
• OMXSPI: +1,0%
Därmed tar Stockholm rygg på Wall Street och Asienbörserna som överlag är upp senaste dygnet på nyhet om positiva tecken från utvecklingen av ett potentiellt vaccin mot det nya coronaviruset.

På storbolagslistan har klädjätten H&M tagit på sig ledartröjan med en uppgång på 3,5 procent. Även Assa Abloy stiger över 3 procent efter en köprekommendation.

På bolagsfronten har Alfa Laval fått en order för leverans av Framo pumpsystem till ett FPSO-fartyg som ska byggas i Kina. Ordern har ett värde på cirka 130 miljoner kronor och den bokades sent i juni i Marindivisionen. Aktien stiger drygt 1 procent.

Midcap-bolaget Hansa Biopharma rusar 13 procent efter att bolaget tecknat ett avtal med Sarepta Therapeutics som kan ge Hansa över 400 miljoner dollar.

Installationsföretaget Instalco förvärvar Ventpartner. Bolaget omsätter cirka 250 miljoner. Aktien stiger över 3,5 procent på nyheten.

Läkemedelsbolaget Camurus inledde en accelererat bookbuilding efter börsens stängning på onsdagen med målet att genomföra en riktad nyemission om cirka 300 miljoner kronor. Aktien handlas ner nära 5 procent.

Evolution Gaming rusade 10 procent på onsdagen och får i dag en höjd riktkurs av Securities. Nya riktkursen uppgår till 680 kronor från tidigare 520 kronor, till följd av budet på Net Ent. Aktien stiger ytterligare 4 procent på torsdagen.

Kökstillverkaren Nobia klättrar 8 procent efter en köprekommendation av Handelsbanken. Samtidigt höjs riktkursen till 62 kronor från tidigare 37 kronor.

1 tim