Marie Linder/Illustrationsbild. TT
Bristen på bostäder

”Marknadshyra ett hån mot dem som saknar bostad”

Mer än 200 000 unga vuxna bor ofrivilligt hemma hos sina föräldrar. Arbetslösheten är också högre bland de som bor hemma än de som har eget boende. De som har störst anledning att flytta om möjligheten för jobb eller studier på annan ort dyker upp hindras av bostadsbristen – som riskerar att bli ett stort generationssvek, skriver Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder på SVT Opinion.

Dagens unga vuxna betalar ett högt pris för bostadskrisen. Men att börja tala om marknadshyror som ett sätt för fler att kunna få en egen bostad kallar Linder för ett direkt hån mot de som lider av bristen.

I stället måste staten stimulera byggandet av hyresrätter med hyror som människor har råd med, menar hon. Kommunerna måste också ta ansvar för bostadsförsörjningen och använda de allmännyttiga bostadsföretagen till att bygga och förvalta hyresrätter utifrån vilka behov som finns.

Görs ingenting mot krisen kommer det få sociala konsekvenser för en lång tid framöver, menar Linder.

Om debattören

Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen

Läs mer

Toppnyheter

Stefan Löfven Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialdemokraternas framtid

S-toppar i Skåne vill ha bort Stefan Löfven före nästa val

Stödet för statsminister Stefan Löfven vacklar inom Socialdemokraterna. Det skriver Aftonbladet som talat med flera S-företrädare i Skåne – ett tungt distrikt för partiet. Flera av dem vill ha bort Löfven före nästa val.

Cecilia Magnusson-Svärd som är oppositionsråd i Ystad tycker visserligen att Löfven gjort ett bra jobb, men vill ändå se en förändring inför valet 2022.

– Allt har sin tid och nu är det dags att ta ett kliv vidare, säger hon till tidningen.

S-ordföranden i Höör, Maria Boström Lambrén, tror precis som kommunalrådet Anders Rubin från Malmö att Löfven kommer att avgå före 2022. Fatmir Azemi som är oppositionsråd i Landskrona tycker även han att det är dags för ett byte på posten, däremot först efter valet.

Igår 20:08
Anders Rubin S-kommunalråd i Malmö / statsminister Stefan Löfven. Socialdemokraterna i Malmö / TT
undefined

S-kommunalråd: Löfven avgår före valet 2022

Kommunalrådet Anders Rubin (S) i Malmö tror att Stefan Löfven kommer att avgå före valet.

– Han kommer välja att ersättas, för sin egen del och för partiets, säger Anders Rubin till Aftonbladet som frågat S-kommunalråd i landet om partiets framtid.

Fortsätter partiet med Löfven som ledare i valet finns risken att väljare uppfattar partiet som en förvaltare av en politik som Socialdemokraterna inte står för menar han.

Oskarshamns kommunalråd Andreas Erlandsson vill inte kommentera Löfvens framtid som partiledare men säger att den sänkta värnskatten gjort det svårt för partiet att förklara för väljarna vad man står för.

14 feb
Läs mer om Socialdemokraternas framtid

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer