Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det höga bensinpriset

”Märkligt att skatten höjs när bensinen blir allt miljövänligare”

Både bensin och diesel blir allt mer miljövänliga tack vare att biobränslen blandas in. Därför är det märkligt att regeringen fortsätter att höja skatten, skriver Christian Ekström och Sofia Linder från Skattebetalarna i Expressen.

Skattebetalarna bedömer att bensinen kostar 20 kronor litern år 2025 på grund av redan fattade politiska beslut, men det kan bli värre än så. För att motverka skenande bensinpriser måste bensinskatten sänkas ordentligt. Över 60 procent av bensinpriset är idag ren skatt, menar Christian Ekström och Sofia Linder.

”Särskilt hårt drabbas de som bor på landsbygden som saknar realistiska alternativ till bilen för att få vardagen att fungera med jobbpendling och skolskjutsar. Höjda bensinskatter ökar också kostnaderna för många företag, vilket försämrar Sveriges konkurrenskraft och riskerar att leda till färre jobb utanför storstäderna”, skriver Christian Ekström och Sofia Linder i Expressen.

Toppnyheter

Tomma bord på torget framför Pantheon i Rom. Alessandra Tarantino / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oro i Italiens turistnäring: ”Vi har inga bokningar”

Italiens turistnäring ser ut att fortsätta att drabbas hårt, trots att landet öppnar upp för resande från Europa på onsdagen.

I Rom har endast 40 av stadens drygt 1 200 hotell öppnat. Hotellreceptionisten Alessandra Conti på Albergo del Senato vid Pantheon i huvudstaden säger till AFP att många avbokningar inför sommaren fortfarande kommer in.

– Vi hoppades få se lite rörelse från och med i dag, men vi har inga utländska turister inbokade den här veckan eller nästa, säger hon på onsdagen till nyhetsbyrån.

3 tim
Tysk polis vid gränsen mot Schweiz. Philipp von Ditfurth / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tyskland häver generell reseavrådan från 15 juni

Tyskland häver sin generella reseavrådan för samtliga EU-länder, samt Storbritannien, Island, Norge, Liechtenstein och Schweiz. Det meddelar utrikesminister Heiko Maas på onsdagen, skriver tyska Focus.

På Twitter skriver Maas att avrådan i stället kommer att ersättas med individuella reseråd. Han understryker att tyskarna ”inte ska vaggas in i en falsk säkerhet”.

”Covid-19 är inte förbi. Tillsammans måste vi förhindra att återupptagandet av turism leder till en andra våg”, skriver han.

5 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Storsatsningen på elfordon

Elbilar klarar inte svenska polisens krav

Den svenska polisen ratar elbilar och kommer under de kommande åtta åren istället att bland annat köra bilmodellerna Volvo V90 och XC60. Anledningen är att de elbilar som finns på marknaden i dagsläget inte uppfyller de krav som ställs på ett utryckningsfordon i Sverige. Det rapporterar Dagens Industri.

Det är framför allt räckvidden och laddningen som utgör de största hindren.

Beslutet har medfört en hel del kritik från olika håll, bland annat från 2030-sekretariatets vd Jakob Lagercrantz, som påpekar att det finns flera polismyndigheter runt om i världen som använder elbilar som exempelvis Tesla och Nissan Leaf.

8 min
Fredrik Hjelm är vd för Voi. Arkivbild.  Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vois vd: Finns plats för max två aktörer i Stockholm

I samband med att coronapandemin bröt ut ordentligt i mars tvärnitade efterfrågan på elskotrar. Men efter en tuff vår med permitteringar och uppsagda avtal börjar det nu ”sakta men säkert” bli bättre, säger elskoterbolaget Vois vd Fredrik Hjelm till DI Digital.

– Nu har vi kommit tillbaka i stort sett alla städer. Det ser rätt starkt ut, säger han till sajten.

DI Digital skriver att det endast finns tre elskoteraktörer i Stockholm i dag, jämfört med tio stycken för ett halvår sedan. Fredrik Hjelm säger att det är tråkigt men samtidigt bra med färre konkurrenter. Enligt honom finns det endast plats för två aktörer i en stad som Stockholm.

31 maj
Läs mer om Storsatsningen på elfordon
Anna Ekström.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Läget i svenska skolan

Ekström kräver granskning av svenska Pisa-resultaten

Utbildningsminister Anna Ekström (S) begär en ny granskning av de svenska Pisa-resultaten, rapporterar Expressen.

Kravet kommer efter tidningens rapportering om att utrikesfödda elever, i strid med regelverket, plockats bort ur Pisa-urvalet, något som kan ha lett till den svenska uppgången i samtliga tre ämnen.

Ministern har redan varit i kontakt med OECD, som bekräftat att man kommer att se över ärendet.

4 tim
Peter Fredriksson/illustrationsbild.  TT
undefined

Skoldirektör ”trygg” trots rapporter om Pisa-fel

Skolverkets generaldirektör ser ingen anledning att gå igenom metod och resultat i Pisaundersökningarna igen med anledning av Expressens rapportering om att vissa skolor brutit mot reglerna och gallrat ut utrikesfödda elever.

I en intervju med TT efter ett internt chefsmöte säger generaldirektören Peter Fredriksson att han känner sig trygg med att myndigheten gjort rätt, men välkomnar ändå en extern granskning.

Enligt den senaste Pisa-rapporten hade svenska elever gjort klart bättre ifrån sig än tidigare och utbildningsministern uttryckte att det var ”en glädjens dag”.

5 tim
Roger Haddad/illustrationsbild/Anna Ekström.  TT
undefined

Politiker kräver svar från Skolverket efter granskning

Liberalerna kräver att Skolverkets generaldirektör kallas till riksdagen för att svara på frågor om den senaste Pisa-rapporten, rapporterar Expressen.

Under tisdagen framkom att vissa skolor som deltagit i provet brutit mot reglerna och gallrat bort utlandsfödda elever, något som kan ha gett en felaktig bild av läget i den svenska skolan.

– Om de här felaktigheterna bekräftas och stämmer så är det oerhört allvarligt, säger Roger Haddad, Liberalernas skolpolitiska talesperson.

M vill kalla både utbildningsminister Anna Ekström (S) och Skolverket till utskottet.

Idag 07:05
Läs mer om Läget i svenska skolan
Illustrationsbild. Courtney Crow / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Wall Street fortsätter upp – lyfts av flygbolag

Wall Street öppnar starkt uppåt vilket hänger ihop med optimismen över återöppningen av ekonomin, skriver CNBC. Efter första halvtimmens handel står indexen som följer:
• S&P 500: +0,9%
• Nasdaq: +0,7%
• Dow Jones: +1,1%

Enligt färska siffror från ADP Employer Services minskade sysselsättningen med 2,76 miljoner i maj, vilket var betydligt färre än Trading Economics konsensusprognos på 9 miljoner.

Båda flyg- och resebranschen och bankerna går starkt uppåt. Expedia, American Airlines och United Airlines stiger alla omkring 4–6 procent. JPMorgan går bäst på Dow Jones har ökat 3,6 procent.

Videokonferenstjänsten Zoom som lämnade sin rapport efter börsens stänging i går. Resultaten överträffade förväntningarna och trots att aktien redan gått starkt de senaste månaderna så fortsatte den att öka närmare 4 procent efter första halvtimmens handel.

Aktien som sticker ut under första halvtimmen är Microchip Technology som ligger plus närmare 10 procent. Chiptillverkaren rusar efter att bolaget gått ut med nyheter om en förbättrad leveranskedja, när restriktioner för Malaysia och Filippinerna har lättat, skriver Market Watch.

Onsdagen innebär också introduktionen på Nasdaq för Warner Music Group. Warner Music prissätter börsintroduktionen till 25 dollar per aktie för att samla in 1,925 miljarder dollar, skriver Market Watch.

Texten uppdateras.

1 tim
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Börsuppgången tilltar – OMXS30 handlas över 1700

Stockholmsbörsen fortsätter veckans segertåg med nya klara uppgångar. Strax före klockan 16.30 handlas OMXS30 över 1700 punkter igen – för första gången sedan den 5 mars. Även de ledande Europabörserna noteras klart högre i förmiddagshandeln.
• OMXSPI: +2,0 procent
• OMXS30: +2,1 procent
Bland de största pjäserna är det konjunkturbolag som Sandvik, SKF och Volvo som går starkast. SKF har fått höjd rekommendation av Morgan Stanley och är upp över 3,5 procent. Sandvik rusar över 6 procent.

Vitrolife meddelade att försäljningen börjat återhämta sig och kan nå 40–50 procent av fjolårsnivån under andra kvartalet. Aktien stiger nästan 6 procent.

Clas Ohlsons fjärde kvartal (februari-april) innebar mindre förluster än analytikerna hade väntat sig på förhand och aktien är upp över 7 procent.

Elekta föll kraftigt i öppningen efter gårdagskvällens nyhet att vd:n Richard Hausmann avgår med omedelbar verkan. Under förmiddagen har aktien återhämtat sig något men är fortfarande ner drygt 6 procent.

Sectra stärkte resultatet i bolagets sista kvartal men varnade samtidigt för ett svagt första kvartal i det brutna räkenskapsåret. Aktien backar över 5 procent.

SEB upprepar köp för Netent och höjer riktkursen. Aktien stiger över 8 procent.

OMXS30 har stigit över 35 procent sedan botten den 16 mars.

Idag 07:05
Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Breda lyft på Asienbörser – uppgångssviten fortsätter

Asienbörserna fortsatte upp på onsdagen för fjärde handelsdagen i rad. Vid stängning stod de ledande indexen som följer:
• Nikkei: +1,3 %
• Shanghai: +0,1 %
• Shenzhen: +/-0 %
• Hang Seng: +1,2 %
• Kospi: +2,9 %
Industrijätten Samsung Electronics agerade draglok i Sydkorea med en uppgång på 6 procent. Den sydkoreanska börsen stärktes av att landets regering aviserat ett nytt stimulanspaket på 29 miljarder dollar.

Analytiker på National Australia Bank konstaterar att investerarnas optimism håller i sig mot bakgrund av en hittills smärtfri återöppning av världsekonomin samt en stabilisering av virusspridningen.

Idag 03:41
Läs mer om Dagens börs
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Diskussionen om LAS

LAS-utredningen - hur kontroversiell är den egentligen?

Om fack och arbetsgivare inte lyckas göra upp om något annat kan det innebära stora förändringar för anställda och företagare. Debatten rasar. Men är frågan verkligen så kontroversiell som vissa påstår?

Att det inte var en vanlig grå utredning som Gudmund Toijer lade fram häromdagen var tydligt på förhand. Timmarna före den presskonferens han hade kallat till gick arbetsmarknadsministern och förra facktoppen Eva Nordmark (S) ut och underkände viktiga delar.

Toijer, till vardags justitieråd i Högsta domstolen och en av landets mest erfarna arbetsrättsjurister, gavs inte ens möjlighet att förklara sina förslag först.

Vad var det han hade gjort?

Utfört beställningen

Enligt regeringens samarbetspartier Centerpartiet och Liberalerna har han gjort sitt jobb: följt direktiven han fick från regeringen, C och L.

Direktiven följer ett stycke om krav på modernisering av arbetsrätten i januariavtalet mellan S, MP, C och L om regeringsmakten från januari 2019. Den punkten var kanske Socialdemokraternas jobbigaste pris för att säkra en fortsättning för Stefan Löfven som statsminister.

Toijer ombads ta fram tydligt utökade undantag i turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd. Det gör han genom att föreslå att alla företag, oavsett storlek, ska få undanta fem anställda från principen sist in först ut vid uppsägningar på grund av arbetsbrist.

Stort skifte

Det är en stor förändring. I dag säger lagen att företag med högst tio anställda får undanta två av dem från turordningen. Inga andra företag får det.

Undantaget av fem personer föreslås få användas på nytt tidigast efter tre månader, i teorin blir det därmed möjligt att göra det flera gånger om året.

Ett förslag skärper kraven på en arbetstagare för att denne ska kunna omplaceras i stället för att bli uppsagd vid arbetsbrist. Personen ska kunna ta sig an nya arbetsuppgifter utan upplärning, i dag gäller oftast att personen ska få ett antal månader på sig att skaffa sig kvalifikationer.

Arbetsgivaren avgör

Vem som är äldst ska inte vara avgörande när det står mellan två personer med lika lång anställningstid och någon ska sägas upp. Arbetsgivaren får avgöra. I dag väger åldern över i ett sådant läge.

I företag med högst 15 anställda ska uppsägningar eller avsked inte kunna ogiltigförklaras.

Det kan man, enligt Gudmund Toijer, kalla en principiellt stor förändring, åtminstone för de inblandade.

För småföretaget innebär det att lön inte behöver betalas ut under en tvist, något som annars kan innebära stora kostnader eftersom tvisterna brukar ta lång tid och lön måste ut även om arbetsgivaren till slut får rätt.

I direktiven från regeringen var ett viktigt krav att lägga förslag som minskar i synnerhet mindre företags kostnader för att säga upp en anställd. I företag med över femton anställda ska lön bara behöva betalas ut efter domstolsbeslut om en arbetstagare har begärt att en uppsägning ska ogiltigförklaras.

Rätt kompetens

Rätt till kompetensutveckling ska skrivas in i lagen och ska stärka de anställdas möjligheter och skyldigheter att följa med i utvecklingen, den tekniska till exempel. Även de som inte är fast anställda ska ha rätt till kompetensutveckling, redan efter sex månader på jobbet.

Visstidsanställda ska ges förtur till fasta anställningar efter nio månader och de föreslås också få företräde till återanställning efter lika lång tid.

31 min
Illustrationsbild. Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Silf/Swedbank: Fortsatt tufft för tjänstesektorn

Inköpschefsindex för den svenska tjänstesektorn steg till 40,9 i maj från oreviderade 39,0 föregående månad, enligt Silf/Swedbanks index.

Det är en mindre ökning än vad analytikerna hade förväntat sig – väntat var ett index på 42,3 enligt Infronts prognosenkät.

”Sannolikt har vi nu sett den största nedgången i PMI-tjänster. Men ännu finns det inga entydiga tecken på en snar återhämtning i tjänstekonjunkturen”, skriver Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.

Idag 07:07
Mostphotos
undefined

Nyföretagandet rasade i maj – här föll det mest

Under maj nyregistrerades 11,5 procent färre företag på Bolagsverket än samma månad förra året, enligt Nyföretagarbarometern från NyföretagarCentrum.

– Det var väntat, säger Harry Goldman, vd på NyföretagarCentrum, i ett pressmeddelande.

Under perioden januari till maj låg dock nyföretagandet på plus med en uppgång på 4,5 procent i landet.

Enligt Nyföretagarbarometern föll nyföretagandet under maj mest i Gävleborg, Jämtland, och Västmanland medans Gotland och Kronoberg fick se en uppgång.

Idag 06:51
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Anders Tegnell/illustrationsbilder.  TT
Coronavirusets spridning – Sverige

Sommarbeskedet dröjer: ”Hoppas på beslut i veckan”

Det dröjer fortsatt med besked om vilka reserestriktioner som gäller under sommaren. Under dagens presskonferens får statsepidemiolog Anders Tegnell frågan om när besked kan ges.

– Vi äger inte frågan helt och hållet själva. Det är många involverade och det är många som kommer att bli påverkade av ett sådant beslut så det är viktigt att det blir ett bra beslut.

Han säger också att det ”ibland tar längre tid än vad man hoppats” att fatta beslut.

Tidigare har rapporterats att ett besked skulle komma i veckan och det är fortsatt även Tegnells förhoppning.

2 tim
Anders Tegnell.  Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tegnell om självkritiken: ”Intervjun blev vinklad”

Statsepidemiolog Anders Tegnell menar att hans självkritik angående den svenska coronastrategin inte alls var någon plötslig insikt, så som vissa har tolkat det efter en uppmärksammad intervju som Ekot publicerade i morse.

– Intervjun blev lite vinklad, eller de valde att tolka mina citat så, säger han till TT.

Han menar att han inte mer självkritisk nu än han varit tidigare.

I huvudsak är han nöjd med Sveriges strategi, även om vissa saker hade kunnat göras bättre, säger han till DN.

På myndigheternas dagliga pressträff förtydligade Tegnell att Folkhälsomyndigheten inte anser att Sveriges strategi ska ändras på något drastiskt sätt.

– Det stämmer inte, säger han.

4 tim
Illustrationsbild/Stefan Löfven.  TT
undefined

Löfven om testkritiken: ”Har inte rått någon tvekan om regionernas ansvar”

Statsminister Stefan Löfven håller inte med oppositionen om att han duckat ansvaret för coronakrisen och varit för otydlig kring vem som ansvarar för virustesterna, enligt en lång intervju med Aftonbladet.

– Regionerna sa tidigt i maj att de skulle göra det regeringen vill. Så det har inte rått någon tvekan om ansvaret.

Löfven säger också att det redan nu går att dra slutsatsen av krisen att välfärden måste ”rustas upp rejält” och att det är uppenbart att för många äldre har fått sätta livet till.

Idag 08:59
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Protester i USA. Philip B. Poston / TT NYHETSBYRÅN
Polisvåldet i USA

Vit makt-grupp manade till våld via falskt Antifa-konto

Ett Twitterkonto som såg ut att tillhöra vänstergrupperingen Antifa uppmanade till våld i ett inlägg. Men kontot var falskt och drevs i själva verket av en vit makt-grupp, skiver CNN.

Kontot har nu stängts ner, men dessförinnan hade Donald Trumps son Donald Trump Jr hunnit skriva om inlägget på sitt Instagramkonto med 2,9 miljoner följare.

”Helt galet”, skriver han till sina 2,9 miljoner följare på Instagram, ”kom ihåg vad ANTIFA egentligen är. En terroristorganisation! De försöker inte ens dölja det längre”, skrev Trump Jr i inlägget som sedan har raderats.

1 tim
Gianna Floyd, här tillsammans med NBA-spelaren Stephen Jackson som är vän till familjen/ TT
undefined

Floyds dotter Gianna om pappan: ”Saknar honom”

George Floyd var en älskad pappa som alltid fanns vid sin dotter Giannas sida. Det säger dotterns mamma Roxie Washington i en intervju med ABC:s Good Morning America.

Vid intervjun medverkar också sexåriga Gianna, som får frågan om vad hon vill att folk ska veta om hennes pappa.

– Att jag saknar honom, säger hon.

George Floyd dog förra veckan efter att en polis tryckt sitt knä mot mannens nacke i samband med ett gripande i Minneapolis i USA. En stor debatt om polisvåld och rasism mot afroamerikaner har följt i landet och i många städer har demonstranter och poliser drabbat samman.

3 tim
Fredliga demonstranter tvingades bort med tårgas och gummikulor för att Trump skulle kunna fotograferas framför en kyrka. Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rådgivare i Pentagon säger upp sig i protest mot Trump

Pentagonanställde James Miller lämnar sin plats i försvarshögkvarterets rådgivande kommitté, skriver amerikanska medier. Detta som en protest mot att försvarsminister Mark Esper inte motsatt sig Donald Trumps krav på att tvinga bort fredliga demonstranter i huvudstaden Washington härom dagen.

Miller, som anställdes under Barack Obamas tid vid makten, menar att Esper brutit mot den ed han svor när han förra sommaren blev försvarsminister.

”Du kanske inte kunde hindra president Trump från detta skrämmande våldsutövande, men du kunde ha valt att motsätta dig det”, skriver Miller i sin avskedsansökan enligt Washington Post.

6 tim
Läs mer om Polisvåldet i USA