Johan Norberg, Från min horisont

”Människa och maskin kompletterar varandra”

Robotiseringen väntas revolutionera arbetsmarknaden. Visst finns yrken som kommer försvinna om den rätta tekniken utvecklas, frågan är bara om det sker tillräckligt snabbt, undrar krönikören Johan Norberg.

Enligt en uppmärksammad rapport kommer 47 procent av alla jobb automatiseras inom 20 år. Nästan hälften! Det är inte konstigt att det skapar ångest och får vissa att längta efter Olof Johansson, som i rollen som personal- och löneminister 1981 föreslog en skatt på datorer, för att “dämpa datoriseringstakten”.

Men just det exemplet visar att vi nog ska lugna oss lite. Sysselsättningen i yrken med högre datoranvändning har nämligen ökat nästan en procent mer än i andra årligen sedan 1981. Datorerna tog inte våra jobb, det var arbetare med datorer som tog jobb från arbetare utan datorer. Typograferna försvann, i stället fick vi grafiska designers.

Människa kompletterar maskin. Delvis för att vi utvecklar, övervakar och underhåller dem (och förklarar dem för perplexa kunder). I flygvapnet tar obemannade drönare jobb från piloter, men att hålla en stor drönare i luften kräver 168 personers arbete på marken. ”Vårt stora bemanningsproblem är att bemanna alla obemannade plattformar”, berättar en amerikansk general. Den svenska gruvindustrin har tekniken för att gräva utan mänsklig närvaro, men de har inte tillräckligt många människor som kan sköta den tekniken.

Robotisering framstår alltid som ödesdiger för att det är så mycket lättare att tänka ut jobb som kan försvinna än nya som kan skapas.

Robotisering framstår alltid som ödesdiger för att det är så mycket lättare att tänka ut jobb som kan försvinna än nya som kan skapas. Men ungefär en tredjedel av alla jobb som har skapats i USA under de senaste 25 åren skapades i yrken som inte ens fanns för 25 år sedan, räknade McKinsey ut för några år sedan.

Dessutom tar maskinen rutinbitarna av jobbet så att vi kan ägna oss mer åt det som (i alla fall under överskådlig framtid) gör oss unika. Kreativitet, fantasi, intuition, omsorg, empati, strategi, omdöme, improvisationsförmåga eller helt enkelt mänskliga möten. Varje gång jag hör någon säga att vi inte behöver människor längre önskar jag dem att tillbringa evigheten i telefonköer. Problemet i vår värld är inte för många människor.

Ungefär 47 procent av mitt eget arbete har automatiserats under de senaste decennierna. Förr gick ungefär halva arbetsdagen åt att gå till biblioteket och beställa riksdagsprotokoll och mikrofilm för att hitta t ex sysselsättningsstatistik eller Olof Johansson-citat. Nu hittar Google sånt åt mig, så jag får mer tid att analysera och presentera materialet.

En OECD-studie som analyserade automatiseringspotentialen i termer av uppgifter snarare än yrkeskategorier kom fram till att det nog bara är 9 procent av yrkena som helt har potential att automatiseras. En av medförfattarna till 47-procentstudien berättade för övrigt nyligen för The Economist att det ”definitivt inte” var någon prognos, utan bara en kategorisering av yrken. 47 procent råkade hamna i högriskkategorin, men ”vi gör inget försök att beräkna hur många jobb som faktiskt kommer automatiseras”.

Frågan är inte hur vi ska kunna fördröja automatiseringen, utan hur vi kan skynda på den.

Frågan är inte hur vi ska kunna fördröja automatiseringen, utan hur vi kan skynda på den. För arbetare med algoritmer kommer slå ut arbetare. Organisationer måste förändra sig, så att de hittar de sätt att arbeta där maskin och människa tillsammans skapar mycket mer. Det förutsätter ett högt konkurrenstryck och en synnerligen flexibel arbetsmarknad.

Visst finns yrken som kommer försvinna om den rätta tekniken utvecklas, frågan är bara om det sker tillräckligt snabbt. I debatten frågas det ibland vad vi ska göra med alla arbetslösa lastbilschaufförer när självkörande lastbilar tar över. Men problemet i dag är motsatsen, en historiskt stor brist på lastbilschaufförer som skadar handeln och hotar konjunkturen. Transportfacket talar om en brist på 4 000 förare per år. Medelåldern stiger. Kommer vi äntligen få fram robotarna innan chaufförerna pensioneras?

Toppnyheter

Temporär intensivvårdplats på fältsjukhust i Älvsjö. JONATHAN NACKSTRAND / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

227 nya konstaterade fall i Stockholm – 85 på intensiv

Ytterligare 227 personer har under det senaste dygnet konstaterats vara smittade med coronaviruset i Stockholm, uppger Region Stockholm i ett pressmeddelande. Totalt är 1 583 personer konstaterat smittade i regionen.

85 patienter får intensivvård och ytterligare 410 patienter får annan vård på sjukhus. Totalt har 8 000 personer testats i regionen.

Tidigare i dag meddelades att ytterligare tre personer i Region Stockholm har dött, rapporterar P4 Stockholm.

5 tim
Skidåkare i Åre. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Läkare vädjar inför påsken: Kom inte till fjällen

Åtta läkare i ledande positioner Region Jämtland-Härjedalen vädjar till människor att inte åka till fjällen i påsk, i en debattartikel i ÖP. De skriver att sjukvården i regionen helt enkelt inte är anpassad för den extra belastning som turister innebär.

Bo Friberg, överläkare på Östersunds sjukhus, säger till SvD att regionen ligger ungefär två veckor efter Stockholm när det gäller smittan och han räknar med att situationen i påsk kommer vara rejält ansträngd även utan skidturister.

– Vi kommer ha ett extremt ansträngt läge, säger Bo Friberg.

4 tim
På fältsjukhuset i Älvsjö byggs extra intensivvårdsplatser. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Blixtomskolningar i vården: ”Vill hjälpa till om jag kan”

Just nu expressutbildas sjukvårdspersonal för att bemanna de många extra intensivvårdplatserna i Stockholm, rapporterar SVT Nyheter. Både läkare och sjuksköterskor har anmält sig frivilligt för att kunna bidra.

– Kan jag hjälpa till så vill jag göra det, säger sjuksköterskan Mina Olsson, en av deltagarna.

En annan som anmält intresse för att rycka in och hjälpa till om det behövs är artisten Anna Bergendahl, som kom trea i årets Melodifestival. Hon utbildar sig just nu till läkare.

– Jag såg en notis om det och det var självklart. Det var någon läkarstudent som sa att man gjorde det på reflex, sa hon när hon gästade Nyhetsmorgon i TV4.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Sjukvårdare i New York/Donald Trump. TT
Coronavirusets spridning – globalt

Donald Trump överväger att tvinga New York i karantän

USA:s president Donald Trump överväger att tvinga delar av delstaterna New York och New Jersey att sättas i karantän, enligt Bloomberg.

– Det kan röra sig om en kortare karantän på två veckor i New York, New Jersey och Connecticut, säger presidenten.

Delstatens guvernör Andrew Cuomo säger dock att han och Trump inte diskuterat karantän, skriver AFP.

– Jag vet inte om det skulle gå att genomföra rent legalt. Och ur medicinsk synpunkt vet jag inte vad man skulle uppnå, säger Cuomo.

52 000 fall av coronaviruset har konstaterats i New York och över 700 personer har dött.

4 tim
Jair Bolsonaro. Andre Borges / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Krisen kan sluta med riksrätt för Bolsonaro

Brasiliens president Jair Bolsonaro fortsätter hävda att coronavirusets farlighet är överdrivet – samtidigt som han vet att det är de gamla som löper störst risk att dö. Bolsonaro vill helt enkelt undvika en ekonomisk kris, som i sin tur skulle skada hans chanser att bli återvald. Det skriver Henrik Brandão Jönsson i DN.

SVT:s Latinamerikakorrespondent Tigran Feiler är inne på samma spår, att Bolsonaros motvilja att införa tuffa åtgärder först och främst handlar om ekonomi. ”Han har lovat sina väljare att lyfta Brasilien ekonomiskt och göra landet till en global stormakt”, skriver han.

I värsta fall skulle coronakrisen kunna leda till att Bolsonaro avsätts i en riksrättsprocess. I Brasilien är riksrätten politisk – och kan bli verklighet om presidenten förlorar sitt parlamentariska stöd. ”Två av Brasiliens fyra senaste presidenter har avsatts i förtid genom riksrätt”, konstaterar Feiler.

1 tim
Helsingfors, arkivbild/Statsminister Sanna Marin TT
undefined

Helsingforsregion isoleras – polis vaktar gränsen

Landskapet Nyland, där Helsingfors ingår, har isolerats från övriga Finland i ett försök att hindra spridningen av coronaviruset. En åtgärd som saknar motstycke i fredstid, skriver finska public servicebolaget Yle.

Fritidsresor förbjuds och man får bara röra sig över gränsen om det är nödvändigt.

Hundratals poliser har kommenderats ut för att sätta upp kontrollplatser vid större vägar. Poliser, militär personal och uppemot 750 värnpliktiga kommer att hjälpa till vid avspärrningar för att se att inga obehöriga passerar gränsen, skriver nyhetsbyrån STT enligt TT.

Landskapsgränsen kommer att vara stängd fram till och med den 19 april.

Idag 04:26
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer