Johan Norberg, Från min horisont

”Människa och maskin kompletterar varandra”

Robotiseringen väntas revolutionera arbetsmarknaden. Visst finns yrken som kommer försvinna om den rätta tekniken utvecklas, frågan är bara om det sker tillräckligt snabbt, undrar krönikören Johan Norberg.

Enligt en uppmärksammad rapport kommer 47 procent av alla jobb automatiseras inom 20 år. Nästan hälften! Det är inte konstigt att det skapar ångest och får vissa att längta efter Olof Johansson, som i rollen som personal- och löneminister 1981 föreslog en skatt på datorer, för att “dämpa datoriseringstakten”.

Men just det exemplet visar att vi nog ska lugna oss lite. Sysselsättningen i yrken med högre datoranvändning har nämligen ökat nästan en procent mer än i andra årligen sedan 1981. Datorerna tog inte våra jobb, det var arbetare med datorer som tog jobb från arbetare utan datorer. Typograferna försvann, i stället fick vi grafiska designers.

Människa kompletterar maskin. Delvis för att vi utvecklar, övervakar och underhåller dem (och förklarar dem för perplexa kunder). I flygvapnet tar obemannade drönare jobb från piloter, men att hålla en stor drönare i luften kräver 168 personers arbete på marken. ”Vårt stora bemanningsproblem är att bemanna alla obemannade plattformar”, berättar en amerikansk general. Den svenska gruvindustrin har tekniken för att gräva utan mänsklig närvaro, men de har inte tillräckligt många människor som kan sköta den tekniken.

Robotisering framstår alltid som ödesdiger för att det är så mycket lättare att tänka ut jobb som kan försvinna än nya som kan skapas.

Robotisering framstår alltid som ödesdiger för att det är så mycket lättare att tänka ut jobb som kan försvinna än nya som kan skapas. Men ungefär en tredjedel av alla jobb som har skapats i USA under de senaste 25 åren skapades i yrken som inte ens fanns för 25 år sedan, räknade McKinsey ut för några år sedan.

Dessutom tar maskinen rutinbitarna av jobbet så att vi kan ägna oss mer åt det som (i alla fall under överskådlig framtid) gör oss unika. Kreativitet, fantasi, intuition, omsorg, empati, strategi, omdöme, improvisationsförmåga eller helt enkelt mänskliga möten. Varje gång jag hör någon säga att vi inte behöver människor längre önskar jag dem att tillbringa evigheten i telefonköer. Problemet i vår värld är inte för många människor.

Ungefär 47 procent av mitt eget arbete har automatiserats under de senaste decennierna. Förr gick ungefär halva arbetsdagen åt att gå till biblioteket och beställa riksdagsprotokoll och mikrofilm för att hitta t ex sysselsättningsstatistik eller Olof Johansson-citat. Nu hittar Google sånt åt mig, så jag får mer tid att analysera och presentera materialet.

En OECD-studie som analyserade automatiseringspotentialen i termer av uppgifter snarare än yrkeskategorier kom fram till att det nog bara är 9 procent av yrkena som helt har potential att automatiseras. En av medförfattarna till 47-procentstudien berättade för övrigt nyligen för The Economist att det ”definitivt inte” var någon prognos, utan bara en kategorisering av yrken. 47 procent råkade hamna i högriskkategorin, men ”vi gör inget försök att beräkna hur många jobb som faktiskt kommer automatiseras”.

Frågan är inte hur vi ska kunna fördröja automatiseringen, utan hur vi kan skynda på den.

Frågan är inte hur vi ska kunna fördröja automatiseringen, utan hur vi kan skynda på den. För arbetare med algoritmer kommer slå ut arbetare. Organisationer måste förändra sig, så att de hittar de sätt att arbeta där maskin och människa tillsammans skapar mycket mer. Det förutsätter ett högt konkurrenstryck och en synnerligen flexibel arbetsmarknad.

Visst finns yrken som kommer försvinna om den rätta tekniken utvecklas, frågan är bara om det sker tillräckligt snabbt. I debatten frågas det ibland vad vi ska göra med alla arbetslösa lastbilschaufförer när självkörande lastbilar tar över. Men problemet i dag är motsatsen, en historiskt stor brist på lastbilschaufförer som skadar handeln och hotar konjunkturen. Transportfacket talar om en brist på 4 000 förare per år. Medelåldern stiger. Kommer vi äntligen få fram robotarna innan chaufförerna pensioneras?

Toppnyheter

Illustration.  TT.
Stormen Dennis

Vattendjup på en meter i stormens spår: ”Gå inte ut”

Stormen Dennis har dragit in över delar av Sverige under söndagen och på flera håll har det kraftiga regnet orsakat översvämningar. GT rapporterar om stora mängder vatten i Västsverige tidigare under söndagen, bland annat vid en fotbollsplan i Borås kommun där vattendjupet ska ha varit en meter.

Dryga 2 000 hushåll uppges ha blivit strömlösa, och SMHI har utfärdat flera varningar. Men problemen gäller inte bara för Västsverige. I både Uppsala län och i Västmanlands län rapporteras det om nedfallna träd som ställer till det i trafiken, och sent på söndagen uppmanas boende i Uppsala att stanna hemma.

– När väderleksrapporten visar att det ska blåsa 25–30 meter per sekund längs kusten borde man förstå att man inte ska ge sig ut, säger ledningsbefälet Christer Wahlström till Aftonbladet.

31 min
Räddningstjänster kämpar mot vattenflödena i Storbritannien. GEOFF CADDICK / AFP
undefined

”Viktigt att folk är redo för att det värsta kan ske”

I Storbritannien har vädertjänsten Met Office utfärdat den högsta möjliga vädervarningen för Södra Wales, skriver flera medier. Översvämningarna som vinterstormen Dennis orsakat är så pass massiva att Met Office anser att det föreligger livsfara och de som bor i området uppmanas sätta sig själva i säkerhet.

Prognosen är att det kommer falla lika mycket regn under helgen som det i normala fall faller under en hel månad, 120 millimeter, skriver brittiska medier.

Röda Korsets uppskattning är att vattennivåerna väntas stiga under de kommande dagarna och nå en topp på måndag och tisdag, skriver The Guardian.

– Det är viktigt att folk är redo för att det värsta kan hända. Det är bra att se till att telefonen är fulladdad och att man har ficklampor hemma, säger George Timmins, krisansvarig på organisationen.

I Sverige påverkar stormen i nuläget Västsverige mest med vindar på mellan 21 och 25 meter per sekund. 50 millimeter regn väntas falla under söndagen.

Idag 14:46
Läs mer om Stormen Dennis
Arkivbild.  Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisens mejlhaveri

Experter sågar säkerheten: ”Är så fel det bara kan bli”

Flera experter är starkt kritiska till att EU:s gräns- och kustbevakningsbyrå Frontex använt mejl för att skicka inloggningsuppgifter till byråns interna plattform. I ett fall stavade en administratör fel på en mejladress till en svensk polis så att en utomstående person fick tillgång till sekretessbelagda dokument.

IT-säkerhetsexperten Karl Emil Nikka säger till SVT Nyheter att det är ”så fel det kan bli” att skicka sådana inloggningsuppgifter via mejl.

– Och att sekretessbelagda uppgifter ligger i ett system som bara skyddas av användarnamn och lösenord, det är patetiskt, säger han.

4 tim
Båt med migranter på Medelhavet. Francesco Malavolta / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Privatperson kunde läsa ur hemliga flyktingdokument

Sekretessbelagda dokument med känsliga uppgifter om EU:s gränsbevakning har röjts till utomstående i samband med ett mejlhaveri hos Polismyndigheten, rapporterar SVT Nyheter.

När EU:s gräns- och kustbevakningsbyrå Frontex skulle ge en svensk polis tillgång till byråns interna plattform via mejl stavade en administratör fel på mejladressen. Därmed fick en person med en liknande domän som polisens tillgång att ladda ner känsliga dokument.

Dokumenten handlar bland annat om EU:s insatser på Medelhavet och om hur man avslöjar människosmugglare. I dokument som SVT tagit del av står det bland annat att migranters liv skulle sättas i fara om uppgifterna blev offentliga.

En säkerhetsexpert som SVT talat med säger att det är ”patetiskt” att sådana uppgifter bara skyddas av användarnamn och lösenord.

5 tim
Läs mer om Polisens mejlhaveri
KARIM SAHIB / AFP
Coronavirusets spridning

IMF: Coronaviruset kan bromsa världsekonomin

Utbrottet av coronaviruset i Kina och dess spridning över världen kan komma att bromsa tillväxten i världsekonomin i år, enligt Internationella valutafonden (IMF). Men IMF-chefen Kristalina Georgieva betonar att virusspridningens fulla genomslag ekonomiskt ännu är oklar och bland annat beror på hur fort den kan stoppas.

– Jag råder alla att inte dra förhastade slutsatser. Det finns fortfarande stor osäkerhet. Vi arbetar med scenarier, ännu inte med prognoser, fråga mig om tio dagar, säger hon vid det stora ekonomiska forumet i Dubai.

Den 20 januari sänkte IMF sin tillväxtprognos för i år med 0,1 procentenheter och för 2021 med 0,2 procentenheter – till 3,3 respektive 3,4 procent. Men då pekade IMF i huvudsak till svag utveckling i Indien.

Nu har virusproblematiken tillkommit och kan komma att minska tillväxten, enligt Georgieva – men hon hoppas att det ska rymmas inom den nuvarande prognosen.

– Vi hoppas att det ska bli inom utrymmet 0,1–0,2 procentenheter.

5 tim
Japansk trupp utanför kryssningsfartyget Diamond Princess. BEHROUZ MEHRI / AFP
undefined

Kryssningspassagerare ska evakueras – 70 till smittade

Flera länder kommer att evakuera medborgare som befinner sig ombord på kryssningsfartyget Diamond Princess som ligger i karantän i Japan, skriver flera medier. Ytterligare 70 personer ombord har bekräftas bära på viruset covid-19, av dem är 40 amerikaner. Totalt befinner sig 355 smittade personer ombord på Diamond Princess.

De friska amerikanerna som befinner sig ombord kommer att lämna fartyget under söndagskvällen och även Italien, Hongkong och Sydkorea uppger att de kommer att börja evakuera medborgare.

Fartyget sattes i karantän den 4 februari efter att en person som varit ombord bekräftades bära på viruset, skriver TT. Smittan på kryssningsfartyget är den största utanför Kina.

Idag 15:41
Illustration.  Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Frivilliga karantänen är över – fler kan hämtas från Kina

Utrikesdepartementet utesluter inte att det kan bli fler resor till Hubeiprovinsen i Kina för att hämta hem svenskar som befunnit sig i det virusdrabbade området. Det uppger UD:s presstalesperson Linn Duvhammar för TT. Däremot finns det i nuläget inga konkreta planer på att så ska ske.

I dag går också den frivilliga karantänstiden ut för de elva personer som återvände till Sverige för två veckor sedan. Anders Tegnell som är statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten säger att allting verkar ha löpt på som det ska. Några andra signaler finns inte, menar han.

Fyra personer hämtades hem förra helgen. De har en vecka kvar på karantänstiden.

Idag 13:58
Läs mer om Coronavirusets spridning

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer