Johan Norberg, Från min horisont

”Människa och maskin kompletterar varandra”

Robotiseringen väntas revolutionera arbetsmarknaden. Visst finns yrken som kommer försvinna om den rätta tekniken utvecklas, frågan är bara om det sker tillräckligt snabbt, undrar krönikören Johan Norberg.

Enligt en uppmärksammad rapport kommer 47 procent av alla jobb automatiseras inom 20 år. Nästan hälften! Det är inte konstigt att det skapar ångest och får vissa att längta efter Olof Johansson, som i rollen som personal- och löneminister 1981 föreslog en skatt på datorer, för att “dämpa datoriseringstakten”.

Men just det exemplet visar att vi nog ska lugna oss lite. Sysselsättningen i yrken med högre datoranvändning har nämligen ökat nästan en procent mer än i andra årligen sedan 1981. Datorerna tog inte våra jobb, det var arbetare med datorer som tog jobb från arbetare utan datorer. Typograferna försvann, i stället fick vi grafiska designers.

Människa kompletterar maskin. Delvis för att vi utvecklar, övervakar och underhåller dem (och förklarar dem för perplexa kunder). I flygvapnet tar obemannade drönare jobb från piloter, men att hålla en stor drönare i luften kräver 168 personers arbete på marken. ”Vårt stora bemanningsproblem är att bemanna alla obemannade plattformar”, berättar en amerikansk general. Den svenska gruvindustrin har tekniken för att gräva utan mänsklig närvaro, men de har inte tillräckligt många människor som kan sköta den tekniken.

Robotisering framstår alltid som ödesdiger för att det är så mycket lättare att tänka ut jobb som kan försvinna än nya som kan skapas.

Robotisering framstår alltid som ödesdiger för att det är så mycket lättare att tänka ut jobb som kan försvinna än nya som kan skapas. Men ungefär en tredjedel av alla jobb som har skapats i USA under de senaste 25 åren skapades i yrken som inte ens fanns för 25 år sedan, räknade McKinsey ut för några år sedan.

Dessutom tar maskinen rutinbitarna av jobbet så att vi kan ägna oss mer åt det som (i alla fall under överskådlig framtid) gör oss unika. Kreativitet, fantasi, intuition, omsorg, empati, strategi, omdöme, improvisationsförmåga eller helt enkelt mänskliga möten. Varje gång jag hör någon säga att vi inte behöver människor längre önskar jag dem att tillbringa evigheten i telefonköer. Problemet i vår värld är inte för många människor.

Ungefär 47 procent av mitt eget arbete har automatiserats under de senaste decennierna. Förr gick ungefär halva arbetsdagen åt att gå till biblioteket och beställa riksdagsprotokoll och mikrofilm för att hitta t ex sysselsättningsstatistik eller Olof Johansson-citat. Nu hittar Google sånt åt mig, så jag får mer tid att analysera och presentera materialet.

En OECD-studie som analyserade automatiseringspotentialen i termer av uppgifter snarare än yrkeskategorier kom fram till att det nog bara är 9 procent av yrkena som helt har potential att automatiseras. En av medförfattarna till 47-procentstudien berättade för övrigt nyligen för The Economist att det ”definitivt inte” var någon prognos, utan bara en kategorisering av yrken. 47 procent råkade hamna i högriskkategorin, men ”vi gör inget försök att beräkna hur många jobb som faktiskt kommer automatiseras”.

Frågan är inte hur vi ska kunna fördröja automatiseringen, utan hur vi kan skynda på den.

Frågan är inte hur vi ska kunna fördröja automatiseringen, utan hur vi kan skynda på den. För arbetare med algoritmer kommer slå ut arbetare. Organisationer måste förändra sig, så att de hittar de sätt att arbeta där maskin och människa tillsammans skapar mycket mer. Det förutsätter ett högt konkurrenstryck och en synnerligen flexibel arbetsmarknad.

Visst finns yrken som kommer försvinna om den rätta tekniken utvecklas, frågan är bara om det sker tillräckligt snabbt. I debatten frågas det ibland vad vi ska göra med alla arbetslösa lastbilschaufförer när självkörande lastbilar tar över. Men problemet i dag är motsatsen, en historiskt stor brist på lastbilschaufförer som skadar handeln och hotar konjunkturen. Transportfacket talar om en brist på 4 000 förare per år. Medelåldern stiger. Kommer vi äntligen få fram robotarna innan chaufförerna pensioneras?

Toppnyheter

Kung Carl Gustaf, drottning Silvia och kronprinsessan Victoria vid Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nobelpriset

Pristagarens plan: Markera mot kungen om Handke

Christina Doctare, som deltog i FN:s fredsbevarande insats under Balkankriget, kommer att markera mot kungen om han delar ut priset till Peter Handke under tisdagen, rapporterar DN.

FN-insatsen belönades med ett kollektivt fredpris.

– Om han låtas som ingenting under prisutdelningen, då kommer jag att lyfta upp den här medaljen och säga: ”Jag lämnar tillbaka den till er, ers majestät”, säger Doctare till tidningen.

Mellan 500 och 1 000 personer väntas delta vid protesten mot Handke i Stockholm som rör hans ställningstaganden för Bosnien i samband med kriget i forna Jugoslavien.

9 min
obelpristagarna Gregg L.Semenza , Olga Tokaczuk, Peter Handke, Michael Kremer, Esther Duflo, Abhijit Banerjee, och Michael Kremer under Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm på tisdagen.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nobelfestligheterna i gång: Följ utdelningen här

Vid 16.30 inleddes Nobelfestligheterna med prisutdelning i Konserthuset i Stockholm. Flera medier rapporterar direkt från utdelningen och festen som inleds vid 19 i Blå hallen i Stockholms stadshus. Prominenta gäster och kungligheter bjuds där traditionsenlig middag och dans.

Samtidigt väntas protester mot att Peter Handke får litteraturpriset, tusentals personer väntas samlas i en gemensam aktion mot Handkes tidigare ställningstaganden för Bosnien. Flera länder bojkottar också ceremonin i protest mot Svenska Akademiens val av Handke.

1 tim
Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen, fredspristagaren Abiy Ahmed samt vice ordförande i kommittén, Henrik Syse. FREDRIK VARFJELL / AFP
undefined

Fredpristagaren i sitt tal: Krig är helvete på jorden

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed pratade om krigets fasor när han tog emot Nobels fredpris i Oslo under tisdagen.

– Krig är ett helvete på jorden för alla involverade. Jag vet det för jag har varit där och kommit tillbaka. Jag har sett bröder slakta sina bröder på slagfältet, säger Ahmed enligt NTB.

Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen säger att priset är ett erkännande för samtliga insatser av de nationer som verkat för fred i konflikten mellan Etiopien och Eritrea.

– Etiopien är mänsklighetens vagga. I det avseendet är vi alla etiopier, säger hon under prisutdelningen.

2 tim
Läs mer om Nobelpriset
Donald Trump. TOM BRENNER / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Trump

Två steg återstår innan Trump ställs inför riksrätt

När nu Demokraterna formellt lagt fram två åtalspunkter mot president Donald Trump återstår två steg innan ett riksrättsåtal väcks mot presidenten, skriver TT.

Först ska det demokratledda justitieutskottet ge grönt ljus vilket väntas ske senare denna vecka. Sedan ska även representanthuset i sin helhet rösta i frågan. Även där har Demokraterna majoritet och väntas rösta ja till formellt riksrättsåtal.

Därefter hamnar frågan i senaten. Men att Trump skulle fällas där är dock betydligt mer osannolikt. I senaten har Republikanerna majoritet och det krävs dessutom att två tredjedelar röstat mot Trump för att han ska fällas.

1 tim
Donald Trump. BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
undefined

Trump avfärdar på nytt anklagelserna: ”Löjligt”

Donald Trump kommer allt närmre att bli den tredje amerikanske presidenten genom tiderna att ställas inför riksrätt.

– Ingen, inte ens presidenten, står ovanför lagen, sa Jerry Nadler, ordförande i representanthusets justitieutskott, i samband med att de formella åtalspunkterna lades fram, skriver TT.

Trump själv var snabb med att slå tillbaka och fokuserade på att Nadler sa att presidenten försökte pressa Ukraina att påverka valet i USA.

”Löjligt, han vet att det inte är sant”, skrev Trump på Twitter.

1 tim
Justitieutskottet lyssnar till riksrättsutredningens fynd.  Anna Moneymaker / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nagelbitardag om riksrätt: Punkter mot Trump väntas

Demokraterna i justitieutskottet i USA:s representanthus väntas lägga fram två punkter där anklagelser formuleras mot landets president, rapporterar Washington Post. De kommer att handla om maktmissbruk och förhindrande av kongressens arbete.

Enligt CNN:s uppgifter kan ytterligare en punkt läggas till. Tanken är att hela representanthuset ska rösta om punkterna nästa vecka.

Beskedet kommer efter att riksrättsutredningens bevis lades fram för utskottet under en nio timmar lång presentation i går.

Idag 05:02
Läs mer om Anklagelserna mot Trump

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Greta Thunberg JAVIER BARBANCHO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Greta Thunberg om talet: Inga känslomässiga grejer

När klimataktivisten Greta Thunberg på onsdag håller tal på FN:s klimattoppmöte i Madrid kommer hon fokusera på fakta.

– Nu tänker jag inte komma med några känslosamma grejer. Utan nu får de någonting som faktiskt har innehåll, säger hon i en stor intervju med Dagens Nyheter.

I september höll Thunberg ett uppmärksammat tal på klimatmötet i New York där hon framförde skarp kritik och bland annat sa att hennes drömmar och barndom hade stulits.

Igår 05:49
Demonstrationer vid mötet i Madrid/Michael Bloomberg. TT
undefined

Bloomberg till Madrid för att prata klimatreformer

Mediemogulen och mångmiljardären Michael Bloomberg som sent gav sig in i kampen om att bli Demokraternas presidentkandidat åker till det pågående klimatmötet i Madrid, rapporterar AFP.

”Jag reser till Madrid för att president Trump inte gör det”, skriver Bloomberg på Twitter.

Väl på plats ska Bloomberg bland annat presentera en ny forskningsrapport som visar ett en amerikansk president som driver igenom klimatvänliga reformer har möjlighet att minska landets utsläpp med 49 procent de kommande tio åren.

Igår 18:52
Läs mer om Klimatmötet i Madrid