Regelkrånglet

Mannerström rasar mot tvångsstekning av fisk

Krögare och stjärnkockar tar strid mot Leksands kommun som kräver att insjöfisk hettas upp till minst 56 grader. ”Det verkar ha gått prestige i den här frågan. Abborre ska absolut inte stekas för länge”, säger stjärnkocken Leif Mannerström till fPlus om bråket som kan påverka hela restaurangnäringen.

Tällbergsgårdens hotell vid Siljans strand lever på att ge gästerna det lilla extra. Restaurangen som finns med White Guide serverar gärna mat lagad på närproducerade råvaror – som abborre från Siljan. Nu kan det bli stopp på det.

Leksands kommun kräver nämligen att insjöfisk hettas upp till minst 56 grader i innertemperatur innan den får serveras. Men Tällbergsgården får stöd av stjärnkockar som förordar lägre temperaturer.

– Abborre ska absolut inte stekas för länge. Förr i tiden överstekte, överkokade och övergrillade vi fisk men idag har vi lärt oss av misstagen, säger stjärnkocken och krögaren Leif Mannerström till fPlus.

Mattias Larsson, känd som Fredagskocken i TV4, håller med.

– Om fisken steks sönder blir den torr och tråkig. Då kan vi lika gärna införa ett allmänt förbud i Sverige att man inte får servera abborre, säger han.

Kommunerna gör olika tolkningar

Bakgrunden till konflikten är att Leksands kommun hävdar att det finns risk att matgäster drabbas av binnikemask om insjöfisk inte hettas upp till minst 56 grader.

– Den som har en restaurang har ett ansvar för att livsmedlet är säkert. Jag har stor respekt för det kockarna kan men vårt fokus är säkra livsmedel för konsumenten. Vi tittar på om risken finns. Är den större än obefintlig och det tycker vi att den är, säger Olle Ryberg, miljöchef i Leksands kommun.

Samtidigt gör grannen Rättviks kommun en annan bedömning av hälsoriskerna. Där finns inte 56-gradersregeln. Det innebär att Rättviks restauranger får servera färsk insjöfisk – tillagad på det sätt stjärnkockarna rekommenderar. Det råder alltså helt olika villkor för restaurangerna runt Siljan.

Tällbergsgården hävdar att Leksands agerande hotar den fria konkurrensen och att beslutet är oproportionerligt.

– Jag kan inte flytta hotellet. Vi vill laga den bästa råvaran till rätt temperatur. Att nån skulle ha blivit sjuk efter att ha ätit abborre har jag aldrig hört talats om, säger vd:n Jerk Åkerblad.

Leif Mannerström menar att kommunens motivering är svag.

– Under mina 62 år som kock har jag aldrig varit med om att nån drabbats av fiskbinnikemask. Det verkar ha gått prestige i den här frågan, säger han.

Mannerström kallades som vittne

Tällbergsgården har överklagat kommunens beslut till förvaltningsrätten i Falun och nyligen hölls förhandlingen. Där vittnade Leif Mannerström via länk om att risken är större att få ett fiskben på tvären i halsen än binnikemask. Han berättade också att han nyligen halstrat en gös – utan att gå över 50 grader.

Leksands miljöchef är positiv till att frågan prövas juridiskt och menar att det vore bättre om staten tog över tillsynen.

– Jag välkomnar en mer statligt styrd kontroll. Det ger en mer likriktad tillsyn med mer likvärdiga bedömningar, säger Olle Ryberg.

Sebastian Scheiman, Tällbergsgårdens advokat, beskriver situationen som absurd.

– Här är en White Guide-restaurang som i Leksands kommun inte får tillaga en fisk på ett sätt som är helt ok i Rättviks kommun och nu ska frågan avgöras i Falun. Jag är försiktigt optimistisk inför domslutet. Man måste kunna balansera hälsorisken mot en kulinarisk upplevelse på ett förståndigt sätt, annars blir det svårt att servera ostron och sushi, säger han.

Toppnyheter

En patient i Chile lastas in i en ambulans. MARTIN BERNETTI / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Brasilien spås få 125 000 döda – Chiles iva-vård full

Från Chile kommer rapporterar om att landets intensivsjukvård nu slagit i taket till följd av coronavirsuet, trots att antalet platser fördubblats mot normalt, skriver Washington Post.

– Det här är en extraordinärt svår situation, säger landets hälsominister Jaime Mañalich.

Samtidigt rapporterar Reuters om en amerikansk studie som gör gällande att 125 000 personer i Brasilien kan dö av smittan fram till augusti. Om inte kraftfulla åtgärder vidtas spår rapporten att antalet dagliga dödsfall i landet kan öka fram till mitten av juli.

Igår 21:39
Julian Bennett och Selorm Yaw Agbo, båda ingenjörer i Ghana, arbetar med att ta fram en prototyp av en billig respirator. NIPAH DENNIS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Afrikas hantering av viruset kan överraska

Coronakrisen slår hårt mot ekonomier världen över och många varnar för problem som kan uppstå i utvecklingsländer. WHO varnar för att kontinenten kan få se mellan 150 000 och 190 000 döda under pandemins första år och extrem fattigdom och livsmedelskris kan följa, varnar experter.

Det är dystra profetior, skriver GP:s Jan Höglund i en analys.

”Men omvärlden gör nog klokt i att ta dem på allvar medan tid är och det trots allt finns hopp. Följdsjukdomar kommer, men vi kan mildra effekterna.”

Men Afrika kan överraska världen när det kommer till hanteringen av pandemin. Det skriver Yale-doktoranden Eric Ekobor-Ackah Mochiah i Eurasia Review.

”Afrika kan vara motståndskraftigt”, skriver han och beskriver hur exempelvis Ghana har tagit sig an krisen med tester, stängda gränser och strikta karantänsregler. Ekobor-Ackah Mochiah beskriver även hur samarbeten uppstått under pandemin, så som att Rwanda erbjudit medicinsk utrustning till andra länder.

Igår 20:25
Dominic Cummings. Arkivfoto. Richard Pohle / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Psykolog: Folkets vrede kan leda till fler regelbrott

Allmänhetens ilska mot Dominic Cummings kan leda till att fler britter bryter mot reglerna. Det säger professor John Drury, psykolog och vetenskaplig rådgivare till Storbritanniens regering, till The Guardian.

Cummings, även han rådgivare till Boris Johnson, bröt mot landets nedstängningsregler när han körde till Durham, drygt 40 mil från hemmet i London, när hans fru blev sjuk.

– Vi vet att det finns en förståelig allmän ilska över Dominic Cummings-händelsen och Boris Johnsons försvar av den. Den ilskkan ligger nu till grund för att vissa avvisar de nationella riktlinjerna, säger Drury.

Igår 19:38
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Anders Tegnell i Aktuellt-studion. SVT
Coronavirusets spridning – Sverige

Tegnell: Ålder stora risken – inte andra sjukdomar

Det är framför allt själva åldern som gör att äldre är särskilt utsatta när det gäller covid-19, inte underliggande sjukdomar. Det sa statsepidemiolog Anders Tegnell när han i SVT:s Aktuellt förklarade varför riktlinjerna för äldre ligger kvar.

– När vi tittat ordentligt ser vi en successivt ökning från 50, och det börjar vika brant uppåt vid 70–75, säger Tegnell.

Han förtydligar dock att de äldre inte behöver sitta ensamma hemma isolerade.

– Det går utmärkt att vara ute, bara man ser till att hålla avstånd. Man kan träffa både barn och barnbarn och ha många aktiviteter, sa Tegnell.

Igår 19:18
Lena Hallengren, Stefan Löfven och Johan Carlsson.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Svensk modell för krishantering lär inte bestå

Sverige har hittills inte varit i närheten av att nå målet om 100 000 coronatester i veckan, och en förklaring verkar vara att den svenska modellen för krishanteringen i det här fallet inte fungerar. Det skriver SvD:s Göran Eriksson i en analys.

Systemet bygger på ansvarsmodellen, att den organisation eller myndighet som har ansvaret i normalfallet har det även i kris.

”Den svenska modellen för krishantering har inte klarat testet och kommer knappast att bestå oförändrad när coronakrisen är över”, skriver Eriksson.

Aftonbladets Lena Mellin skriver om beskedet att personer över 70 fortsatt ska hålla sig isolerade. Hon skriver att många lockas att strunta i att följa direktiven när tristessen nu tränger sig på.

”Det är inte lätt uppfostra ett helt land. Men Anders Tegnell och hans kolleger gör vad de kan, det är uppenbart. Det får 70-plussarna tänka på när de ska hantera sin besvikelse.”

Igår 18:57
Irene Svenonius.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenonius: Staten har inte klarat sitt uppdrag

Att inte fler har testats för covid-19 är inte regionernas fel säger Stockholms finansborgarråd Irene Svenonius (M) till Svenska Dagbladet. Hon menar att det är staten som inte klarat sitt uppdrag.

Kritiken kommer efter att socialminister Lena Hallengren (S) sagt att regeringen gjort sin del genom att se till att testkapaciteten har ökats.

Svenonius tycker inte att testningen av personal inom ”övrig samhällsviktig verksamhet” ligger på regionerna. Hon menar att Region Stockholm uppfyllt kraven i och med att de testat bland annat sjukvårdspersonal.

Igår 18:43
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer