TT
Kritiken mot upphandlingarna

Mångmiljonnota när Malmö struntade i upphandlingsregler

Under tio år har Malmö spenderat 616 miljoner kronor på akutboenden åt stadens hemlösa – utan upphandling, rapporterar Hem och hyra, skriver Expressen.

Enligt revisorerna, som granskar ärendet, så har staden struntat att ge företag chansen att lägga ett anbud och därmed inte använt skattebetalarnas pengar på bästa sätt.

– Man har inte följt kommunens upphandlingspolicy. I slutänden kan det innebära att kostnader kan fördyras, säger Sten Dahlvid (S) på revisorskollegiet i Malmö stad.

Nu gäller bot och bättring. Enligt Hem och hyra, så pågår den första upphandlingen någonsin i Malmö stad inom ”akutboende utan stöd”, skriver Expressen.

Toppnyheter

Utbrottet kommer mitt i en stor reshelg.  NICOLAS ASFOURI / AFP
undefined

Sars-liknande viruset slår mot Kinas flygbolag

Air China, China Eastern Airlines och China Southern Airlines föll alla hårt på börsen på tisdagen över oro för det sarsliknande coronavirus som i skrivande stund dödat 6 personer. Flygbolagen, Kinas tre största, tappade runt 6 procent. Utbrottet i Kina kommer mitt i det kinesiska nyårsfirandet då många förväntas resa, men rädslan för viruset får folk att avstå.

Även andra sektorer har drabbats och oron sprider sig även till europeiska bolag i lyxsegmentet som faller på oro för minskad kinesisk konsumtion.

2 tim
Läs mer om Sjukdomsutbrottet i Kina
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hoten mot Januariavtalet

Mätning: Folket dömer ut Januaripartiernas jobbpolitik

Svenska folket ger tummen ner till Januaripartiernas arbetsmarknadspolitik. Det visar en ny undersökning från Stockholms Handelskammares/Novus. 30 procent av deltagarna svarar att de har mycket lågt förtroende för hur Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna hanterar politikområdet jobb och sysselsättning.

– Vi har problem med en arbetslöshet som är hög och ökar, i det kan vi se att många är långtidsarbetslösa. Man har pratat mycket om att man ska lösa problemet men det har inte hänt. Det kan vara en del i de väldigt svaga förtroendetalen, säger Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms Handelskammare, till Dagens Industri.

32 procent svarade att de har mycket lågt förtroende för att Januaripartierna ska lösa långtidsarbetslösheten.

Stefan Westerberg anser att behöver satsa på att få igång de ekonomiska hjulen.

– Inom arbetsmarknadspolitiken bör man satsa på beprövade arbetspolitiska åtgärder. I budgetpropositionen la man ungefär 400 miljoner kronor på så kallade extratjänster, det är en insats som tidigare inte gett några betydande effekter, säger Stefan Westerberg till Dagens Industri.

Även hanteringen av Arbetsförmedlingen möter hård kritik. I mätningen svarar 41 procent att de har mycket lågt förtroende för hur de fyra partierna hanterar reformen och bara två procent har högt förtroende för hur reformen har hanterats av partierna.

6 tim
Stefan Löfven (S), Ebba Busch (KD), Ulf Kristersson (M).  TT
undefined

Löfven: Alternativet är en löntagarfientlig regering

Januariavtalet innebar inte att alla partier fick allt som de ville ha men likväl stärker det Sverige som helhet. Det skriver statsminister Stefan Löfven på Aftonbladet Debatt ett år efter att S- och MP-regeringen tillträtt.

Samarbetet med C och L ligger till grund för att fler poliser och lärare kan anställas, och det innebär även att integrationen skyndas på, skriver han. Löfven nämner gårdagens välfärdssatsning som ett exempel på varför samarbetet är bra.

Han betonar också att januariavtalet är att se som ett medel för att få till socialdemokratisk politik snarare än ett mål i sig.

”Alternativet är en historiskt löntagarfientlig högerkonservativ regering.”

Idag 07:12
Läs mer om Hoten mot Januariavtalet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Dagens börs

Wall Street inleder neråt – Tesla rusar efter dementi

Wall Street inleder tisdagens handel på minus efter måndagens helgdag och nattens stora nedgångar i Asien. Efter en timme är utvecklingen:
• S&P 500: -0,3%
• Dow Jones: -0,3%
• Nasdaq: -0,2%
Tesla inleder kraftigt på plus och är upp 6 procent efter några minuter till nya rekordnivåer. Elbilstillverkaren har avfärdat en begäran riktad till amerikanska myndigheter om att återkalla 500 000 bilar, för ett påstått fel där bilar oavsiktligt ska ha accelererat. Enligt Tesla är begäran ”fullständigt felaktig” och dessutom inlämnad av en av aktiens blankare.

Pressade flygplansjätten Boeing rapporteras ha försökt få ett lån på 10 miljarder dollar. Aktien sjönk redan relativt tydligt på fredagen – den senaste handelsdagen då USA-börserna i går hade helgstängt. I öppning rör sig Boeing i sidled.

Asienbörserna ledde tisdagens globala börsnedgångar med oro för det det lunginflammationsvirus som sprider sig i Kina som en bidragande orsak.

Fas två i handelssamtalen mellan USA och Kina börjar enligt president Donald Trump inom kort. Samtidigt varnar USA:s finansminister Steven Mnuchin för att att alla tariffer kanske inte försvinner bara för att de båda länderna når ”fas två”.

1 tim
undefined

Börsen rekylerar – Sandvik och Atlas Copco draglok

Efter kraftiga nedgångar i öppningen har Stockholmsbörsen rekylerat. Vid 16.20-tiden står de ledande indexen runt nollan:
• OMXSPI: –0,1 procent
• OMXS30: +0,2 procent

Verkstadsjätten Sandviks rapport har varit dagens stora nummer. Det justerade resultatet kom in högre än väntat men orderingången var något på den svaga sidan. Aktien föll inledningsvis över 3 procent men har nu vänt upp till +1,5 procent och toppar OMXS30, framför sektorkollegan Atlas Copco som stiger drygt 1 procent.

Även Avanza missade förväntningarna, om än marginellt, när nätbankens försäljnings- och vinstlyft inte var fullt så kraftigt som förväntat. Aktien stiger över 1 procent.

Collector har meddelat en nyemission på 1 miljard kronor och kreditförlustreservering om 800 miljoner kronor. Aktien rasar 23 procent.

Även MTG rasar på börsen och är ner 13 procent. MTG och kinesiska Huya har avbrutit förhandlingarna om att bilda ett gemensamt e-sportbolag i Kina.

Idag 08:05
Läs mer om Dagens börs