TT
De svenska krispaketen

Många företagare får inte hjälp trots beslut om hyror

Stora delar av krispaketet når inte företagen. Och nu säger Stefan Löfven nej till heltidspermitteringar. Ute i landet kokar det bland företagen. ”Viruset dödar hela branscher i Sverige utan att regeringen sträcker ut en hjälpande hand. Baksmällan blir gigantisk efter detta”, säger en förtvivlad företagare till fPlus. Många företagare berättar också om att den beslutade hyresersättningen inte fungerar.

– När regeringen uppmanar oss svenskar att resa så lite som möjligt så inför de ju i princip ett näringsförbud för en hel bransch. Resebranschen har minimala marginaler redan från början och jag begriper inte hur de tror att vi ska kunna komma tillbaka igen efter krisen. Baksmällan blir gigantisk. 

Det säger Christer Forsberg som driver Uniglobe i Umeå. Koncernen vilar på tre ben, resebyrådelen som är stommen och står för cirka 80 procent av omsättningen medan event och IT är de två mindre, kompletterande verksamheterna. Men just nu kan ingen av dem bära upp ekonomin sedan epidemin slagit ut 95 procent av intäkterna. 

– Vi har enstaka beställningar på hotellrum och liknande för dem som fortfarande har uppdrag runt om i landet. Annars ingenting, fortsätter han. 

”Försvann två miljoner över en natt”

Timingen var dessutom osedvanligt dålig. Det stora restaurangeventet på torget i Umeå som företaget ansvarar för låg i startgroparna, men är framflyttat till nästa år.

– Planeringshorisonten på den är ett år, tid som vi lagt ner och nu inte får betalt för. Där försvann två miljoner över en natt. 

Än värre är det med den helt nya app för resebranschen som skulle ha lanserats i slutet av mars i både Sverige och internationellt. I den ligger många miljoner nedplöjda i utvecklingskostnader samtidigt som den hade alla förutsättningar att bli en viktig inkomstkälla. 

– Det hade gjort oss stabila på intäktssidan. Men just nu är det iskallt. Förhoppningen är att vi kan presentera den i höst. Om inte någon annan hinner komma före med något liknande. Vi behöver stöd för att inte tappa fart för att vidareutveckla. Här borde man kunna sätta till mer för FOU till startupbolag.

Tänker inte ge upp

Trots det mörker som präglar situationen just nu tillhör inte Christer Forsberg de som tänker ge upp. Visst finns det kollegor, egna företagare som tvekar om att ta nya lån på företaget då man kan bli skuldsatt för livet. Uniglobe klarar sig ett tag till men behöver liksom en rad företag just nu mer stöd, betonar Christer Forsberg.

– Jag har varit i resebranschen i trettio år och upplevt 500 procents ränta, Irak-krig, 9/11, finanskris och askmoln, så jag är luttrad men jag måste säga att det trots allt är småttigheter jämfört vad som händer nu.  

Krisåtgärder slag i luften – kalla handen från Löfven

Viljan att kämpa vidare förmörkas dock av bristen på stödåtgärder som kan ge de mindre företagen en hjälpande hand. ”De så kallade 500 miljarderna” är mest ett slag i luften, menar han och hjälper inte mot det just nu allvarligaste hotet, brist på likviditet. 

– Alla nio anställda är permitterade men jag måste ju fortsatt ut med hela lönesumman för att i efterskott få tillbaka 40 procent, 250 000 kronor i månaden. Samma sak med en rad andra fasta kostnader.   

Gör nåt nu, annars överlever inte vi småföretagare. 

Statsministern konstaterade nyligen att några heltidspermitteringar inte är aktuella i nuläget. Beslutet har mött massiv kritik från olika håll. En sådan möjlighet hade varit värdefull för de anställda i företaget, menar Christer Forsberg. Han vill också se mer aktiva åtgärder och har själv startat en intern kompetenshöjning för medarbetarna.

– Det är något som regeringen borde kunna stötta så att vi alla använder tiden till något vettigt och inte sitter och rullar tummarna och oroar oss för vad som ska hända. Höjer vi kompetensen och kreativiteten blir vi bättre rustade och kan hitta nya affärsmöjligheter. Just nu är det övervintring som gäller men sen måste vi vara på tå. 

– Över huvud taget behövs riktade stöd, direkt till de små företagen till exempel i form av ett kompetensutvecklingsstöd. Andra alternativ är att vi slipper lönekostnaderna helt ett par månader. Gör ett omtag med Riksbanken så att lånegarantin blir en hundraprocentig garanti. Det behövs även ett direkt kontantstöd till företag som tappat mer än 80 procent av sin försäljning och det kan med fördel gå vid sidan av bankerna. Gör nåt nu, annars överlever inte vi småföretagare. 

Snart orkar inte företagen mer

Tv-kocken Tareq Taylor, vd för Kockeriet i Malmö, är inte mer munter. I en krönika poängterar han att man från statens håll har gett signalen till företagare att hålla öppet medan människor ombeds att stanna hemma, samtidigt som det införs nya restriktioner som ska minska antalet människor som samlas.

– Det är en omöjlig kombination. Många andra länder lanserar stora räddningspaket där utsatta företag får direkt hjälp med sina kostnader. Även Sverige har lanserat krispaket, men de bygger mestadels på lån eller att vi företagare ska ligga ute med stora summor pengar utan att veta när de ska ersättas. Pengar som i dagsläget inte finns, markerar han.

Tareq Taylor har varit drivande i uppropet ”Öppet eller stängt? Regeringens dubbla budskap till branschen", där krögare bland annat kräver ett hundraprocentigt permitteringsstöd från regeringen. Snart orkar företagen inte längre.

Vi behöver hjälp, riktig hjälp, och det nu, menar han.

Ytterligare problem – vägrar sänka hyror

Men problemen för företagen slutar inte här. För många företag i till exempel livsmedelsbranschen är hyrorna en stor kostnad i det här läget. Men trots att regeringen gått ut och lovat att staten ska ta halva kostnaden för hyressänkningar på upp till 50 procent av den totala hyran, vägrar många hyresvärdar - däribland flera offentligt ägda fastighetsbolag - att sänka hyran.

– Hälften av våra hyresvärdar har hjälpt oss, men från andra hälften har det varit kalla handen. De som hjälpt oss är privata aktörer. Där vi har mest problem är de statliga, säger Martin Isaksson som drivit Chokladfabriken sedan 1997.

Idag har de sex butiker. På kort tid har omsättningen rasat, någon butik har tappat 30 procent medan en annan är nere 90 procent, beroende på var butikerna ligger, berättar Martin Isaksson och tillägger att de tvingats både deltidspermittera och säga upp personal.

– Det jag tycker är tråkigast är att när regeringen går in och uppmuntrar till detta, och även subventionerar hyresvärdarna så att de inte behöver ta hela kostnaden så förstår jag inte tankesättet. Vi vill väl alla ha en levande stad att komma tillbaka till när krisen är över? Man tänker så extremt kortsiktigt. De statliga aktörerna borde ju agera långsiktigt, säger han.

Funkar bättre i Finland

Johan Rosenblom är VP för Fazer Retail, som har ett 30-tal butiker i Sverige - bland annat bagerikedjan Gateau, och ungefär lika många i Finland. Han delar Chokladfabrikens erfarenheter. På några veckor har de tappat mellan 65-85 procent av försäljningen på många butiker och tvingats permittera 400 av 700 personer. Samtidigt är hyrorna den enskilt största fasta kostnaden.

– I Finland gick Helsingfors Stad tidigt ut och sa att offentliga bolag kommer att ge hyresgäster hyresfritt under den här coronatiden. Det känns ju bra, att alla parter är med och delar på den här smällen, säger Johan Rosenblom.

I Sverige däremot verkar regeringens löften om hyressänkningar inte fungera. De svenska hyresvärdarna har inte gått med på den delvis statligt finansierade hyresreduktionen. De är iskalla, trots hyresgästernas vädjan, menar Johan Rosenblom.

– När jag följer debatten och pratar med branschkollegor här i Sverige så är bilden som framträder dessutom att det är just offentliga hyresbolag som allra minst vill acceptera hyressänkningar eller inskränkningar i öppettider och annat. Det blir en konstig situation då man från regeringens sida går ut med ett sånt här paket och man vill hitta lösningar, säger han.

Toppnyheter

Erik Svensson / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tog studenten förra veckan – nu utvisas Valeriia från Sverige

Valeriia Chyzhykova tog förra veckan studenten på en gymnasieskola i Lund och blev färdigutbildad stylist. Hon kom till Sverige från Ukraina som fjortonåring med sin mamma, pappa och lillebror för fem år sedan. Mamman jobbar som frisör i Malmö och pappan som svetsare, skriver Kvällsposten.

Men på fredag utvisas Valeriia Chyzhykova, medan hennes familj – mamma, pappa och lillebror – stannar kvar i Sverige.

Bakgrunden är att hon 2015 fick asyl som som barn i utlänningslagens mening och hon ansökte sedan om uppehållstillstånd när hon var 17 år. Men Migrationsdomstolen tog tid på sig och beslutet kom när hon hade fyllt 18 år, vilket var för sent.

– Jag har hela mitt liv här. Jag känner inte till något annat, säger hon till Kvällsposten.

Mamman Oksana Chyzhykova är förtvivlad:

– Jag känner att mitt hjärta är sönderrivet. De tar mitt barn från mig, som har levt med mig hela sitt liv.

I Migrationsverkets beslut står det att hon frivilligt måste åka tillbaka till Ukraina för att inte riskera ett återreseförbud till Sverige, rapporterar tidningen.

16 jun
Läs mer om Kompetensutvisningarna
Moderaternas Maria Malmer Stenergard och statsminister Stefan Löfven.  TT
Migrationspolitiken i Sverige

Migrationsförhandlingar inne i avgörande skede – men partierna inte överens

Förhandlingarna om Sveriges framtida migrationspolitik har intensifierats, men partierna är fortfarande inte överens, enligt uppgifter till Expressen.

I helgen har representanter från Socialdemokraterna, Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna suttit i förhandlingar, som även återupptogs på måndagsmorgonen.

– I helgen konstaterade man att man står ganska långt ifrån varandra. Mötet fortsätter i dag och antingen hittar man varandra eller så faller den breda lösningen, säger en källa med insyn till tidningen.

Miljöpartiet deltar inte i förhandlingarna.

9 min
Lorentz Tovatt, Stefan Löfven och Isabella Lövin.  TT
undefined

Tovatt: Oacceptabelt av S att förhandla utan MP

Regeringsmakten är inget mål i sig för Miljöpartiet, utan ett verktyg. Det säger partiets klimatpolitiske talesperson Lorentz Tovatt i en intervju med Expressen.

Att Socialdemokraterna förhandlat om migrationen med de borgerliga partierna utan Miljöpartiet menar han är oacceptabelt och säger:

– Det är inte okej att man gör så mot sin regeringspartner. Socialdemokraterna var måna att hålla SD utanför makten i det senaste valet, nu verkar det inte vara lika viktigt längre.

3 tim
Filippo Grandi Salvatore Di Nolfi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

UNHCR oroas av ny svensk migrationspolitik: ”Farlig väg”

UNHCR är bekymrade över att den svenska migrationspolitiken kan stramas åt i den överenskommelse som just nu förhandlas fram mellan partierna. Det säger flyktingorganets chef Filippo Grandi i en intervju med TT.

Migrationsöverenskommelsen kan leda till en huvudregel som gör alla uppehållstillstånd tidbegränsade, vilket Grandi menar är en farlig väg att gå.

– Jag hoppas verkligen att de inte går i den riktningen. Tillfälliga uppehållstillstånd är oerhört dåliga för integration, säger han till nyhetsbyrån.

27 min
Läs mer om Migrationspolitiken i Sverige
Illustrationsbild. Staffan Löwstedt/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Akutläkare larmar: Folk har slutat vara försiktiga

Många av de som misstänker att de drabbats av coronaviruset söker hjälp på akuten och sätter sig i samma väntrum som äldre personer. Det säger akutläkaren Katrin Hruska på Mälarsjukhuset i Eskilstuna till Expressen.

Tidigare hade sjukhuset ett tält utanför mottagningen för att minska risken för spridning, något man nu slutat med när trycket på vården gått ner något. Detta i kombination med att allt fler vänder sig till akutmottagningen för coronaysmtom när de inte fått tid på vårdcentral gör henne oroad.

– Jag blir väldigt stressad när 80-åringar sitter i samma väntrum som ungdomar som kommer in med vad som kan visa sig vara covid.

3 min
Illustrationsbild. TT
undefined

Ny studie visar: Nära var tredje testad hade T-celler

Även de som testar negativt för antikroppar kan i själva verket vara immuna mot coronaviruset. Enligt en ny studie från Karolinska institutet hade strax under 30 procent av de 200 personer som undersökts så kallade T-celler, som också kan ge immunitet, rapporterar SvD.

När studien gjordes beräknades omkring 15 procent av svenskarna ha utvecklat antikroppar.

– Därför säger vi – dock med ganska stor reservation – att ungefär dubbelt så många har T-cellssvar jämfört med antikroppar, säger Marcus Buggart, lektor och forskare vid KI och en av studiens huvudförfattare.

T-cellstester är mer komplicerade jämfört med den typ som görs för antikroppar och görs därför ännu bara i specialiserade laboratorier.

4 tim
Tedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivbild. Salvatore Di Nolfi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO-chefen om svenska utvecklingen: ”Detta är mycket uppmuntrande”

Sverige har nått toppen för hur många som dör till följd av coronaviruset och är nu på väg i rätt riktning. Det säger WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus till SvD.

– Dödstalen i Sverige nådde sin kulmen i april. Sedan dess har de dalat stadigt, och var de lägsta under förra veckan. Detta är mycket uppmuntrande.

Han berömmer också initiativet till en coronakommission.

Även WHO:s chef för katastrofberedskap, Mike Ryan, ger beröm på vissa punkter, men understryker också att Sverige har höga dödstal och menar att man inte lyckats pressa ner det så kallade R-talet.

Igår 09:21
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN
De svenska krispaketen

”Regeringen bör utforma stödpaket för enskild firma”

De redan utsatta får betala det högsta priset när stora aktörer gynnas framför de små. Därför bör regeringen utforma stödpaket även för de med enskild firma, skriver Gert Lundstedt, ordförande Frilans Riks inom Journalistförbundet, i en debattext på Arbetsvärlden.

Hittills har regeringens stöd till enskilda firmor bestått i möjligheten att lägga sitt företag som ”vilande” och lyfta a-kassa, på villkoret att egenföretagaren måste tacka nej till alla jobb. Detta är inte förenligt med en sund inställning till arbete och ekonomi, menar debattören.

”Regeringens ovilja att stötta oss egenföretagare är därför ekonomiskt destruktivt. Istället för att hjälpa oss igenom krisen så att vi kan återuppta vårt arbete när pandemin är över, ser vi ut att få en massarbetslöshet bland egenföretagare. Tvingade att leva på a-kassa och med risk att marginaliseras på arbetsmarknaden”, skriver Gerd Lundstedt.

25 min
Susanna Gideonsson. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Facken kräver förlängda permitteringsstöd

Fackföreningsrörelsen kräver att permitteringsstödet förlängs, rapporterar Dagens Industri. De vill snarast ha ett besked från regeringen.

– Vi ser fortfarande att företag absolut behöver korttidspermitteringar och det är fortfarande så att folk förlorar arbetet och blir varslade, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Regeringen kontrar med att tjänsteännen på finansdepartementet är slutkörda och behöver semester.

3 jul
ERIK MÅRTENSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Larm om ”orimligt högt” tryck på Tillväxtverket

Sedan regeringen införde möjligheten till statligt permitteringsstöd har trycket på Tillväxtverket ökat enormt. Nu larmar personal om ”orimligt hög” arbetsbelastning, långa arbetsdagar och brist på empati från chefer, skriver DN.

Tidningen har tagit del av ett brev som fackstyrelsen skickat till bland annat Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf. I brevet efterfrågas lägre tempo för att förebygga sjukskrivningar.

Tillväxtverkets chef för verksamhetsstöd, Richard Källstrand, uppger för DN att man vidtagit åtgärder för att säkerställa en bra arbetsmiljö.

4 jul
Läs mer om De svenska krispaketen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Turist på Rhodos/Illustrationsbild. TT
Coronavirusets spridning – globalt

Tui stoppar resor – flyger ner tomt plan för att hämta hem svenskarna på Rhodos

Grekiska myndigheter stoppar Tui:s nästa flight till Rhodos, rapporterar Aftonbladet. Därför tvingas resejätten i stället flyga ner ett tomt plan för att hämta hem svenskarna som befinner sig där.

I förra veckan landade det första charterplanet från Tui på den grekiska ön efter flygbolaget fått ett specialtillstånd för en ”marknadsföringsresa”. Med på planet fanns journalister och medarbetare men även vanliga charterresenärer, något som Tui säger att man varit tydliga med.

Charterplanet väckte stor uppmärksamhet i medier när det landade, något som Tui menar bidrog till att man nu stoppats från ytterligare resor

– Anledningen är bland annat den uppståndelse som var kring det första flyget i svensk och grekisk media, säger Adam Györki, presschef på flygbolaget.

1 tim
Interrimspresident Jeanine Áñez.  Juan Karita / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tre smittade i Bolivias regering på fyra dagar

Bolivias hälsominister Eidy Roca är sjuk i covid-19 och är därmed den tredje regeringsmedlemmen som bekräftats smittad de senaste fyra dagarna, rapporterar AFP.

Hälsotillståndet för Eidy Roca uppges vara stabilt och hon håller sig isolerad. Interrimspresident Jeanine Áñez, som uppges jobba från presidentbostaden, uttrycker på Twitter sitt stöd till Eidy Roca.

Även ministrarna Yerko Nunez och Jorge Fernando Oropeza har bekräftats smittade.

4 tim
Sjukhus i Melbourne, Victoria.  WILLIAM WEST / TT NYHETSBYR�N
undefined

Delstatsgräns i Australien stängs efter många nya fall

Gränsen mellan australiska delstaterna Victoria och New South Wales stängs tillfälligt efter att många nya fall av coronaviruset upptäckts, rapporterar ABC News.

Utbrottet i Victoria går att koppla till att det nu finns en pågående samhällsspridning av covid-19 enligt New South Wales premiärminister Gladys Berejiklian.

– Det som händer just nu i Victoria har inte hänt tidigare i Australien, det är ett nytt fenomen, säger hon under en presskonferens.

Endast medicinsk personal får lov att korsa delstatsgränsen.

5 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt