Yuri Gripas / TT NYHETSBYRÅN
Rysskontakterna

Manafort har erkänt brott i uppgörelse med Mueller

Paul Manafort har slutit ett avtal om att samarbeta med den särskilde åklagaren Robert Mueller, rapporterar amerikanska medier. Uppgörelsen innebär bland annat att Manafort erkänner två av de brott han står åtalad för, och att de övriga åtalspunkterna läggs ned.
Det är oklart om överenskommelsen innefattar att Manafort lämnat någon ytterligare information till Rysslandsutredaren Robert Mueller. Källor med insyn uppger att Manafort varit mycket motvillig till att samarbeta med Mueller. Enligt Vita husets talesperson är uppgörelsen ”helt orelaterad” till Donald Trump.
Om domaren godkänner uppgörelsen innebär det att den andra rättegången mot Manafort, som inleds på måndag, kan avslutas i förtid.

Läs mer

Toppnyheter

Liberala krafter inom Alliansen måste välja väg, skriver flera ledarsidor i dag. TT
Valet - regeringsbildningen

Ledare: SD kan skrämma bort Alliansens liberaler

Det är omöjligt att veta hur Alliansen planerar att förhålla sig till Sverigedemokraterna. Antingen önsketänker partierna om att SD ska lägga sig platt utan krav, eller så planerar de att ge SD inflytande på ett sådant sätt att de ändå kommer undan med hedern i behåll, skriver Expressens ledarredaktion.
Något som blir särskilt svårt för Alliansens mer liberala krafter. Jan Björklund (L) har ”rentav satt sina barn i pant” mot löftet att aldrig medverka till att SD får makt i Sverige, skriver ledarredaktionen.
Frågan kan på så sätt slå in en kil mellan Alliansens liberala och konservativa. Om Ulf Kristersson (M) lyssnar på de rop inom partiet som vill samarbeta med SD riskerar han att de liberala krafterna i både Moderaterna och Alliansen reser sig och går, skriver DN:s ledarredaktion.
Om han däremot säger nej till SD-stöd riskerar han statsministerposten.
”Men han behåller sin politiska heder. Det är inte utan betydelse”, skriver DN.

7 min
Stefan Löfven (S). Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet - regeringsbildningen

Lokala S-toppar: Ser helst en regering med L och C

90 procent av 60 S-kommunalråd som SvD pratat med vill helst se en mittenregering med L och C om de själva får välja.
– Ska man ha en blocköverskridande konstellation gäller det att krångla till den så lite som möjligt och då är tre partier bättre, säger kommunalrådet Ingemar Samuelsson (S) i Uddevalla som vill se S, L och C i regeringen till tidningen.
En av tio vill se ett samarbete mellan S, MP och V medan nära hälften vill göra sig av med MP, skriver SvD. Ett tiotal tycker att man kan vara med i en blocköverskridande överenskommelse där S inte har statsministerposten.

Igår 17:14
Annie Lööf (C). Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet - regeringsbildningen

Lööf: Alliansens ledare förbereder samtal med S

C-ledaren Annie Lööf bekräftar att Alliansens ledare förbereder blocköverskridande samtal med S, skriver Expressen. Alliansen vill ha mötet med partiet för att diskutera regeringsfrågan och talmansvalet.
– Jag hoppas att de kommande dagarna kommer innebära samtal över blockgränsen, säger hon till tidningen.
Hon säger även att C vill ha posten för den tredje vice talmannen då partiet blev fjärde störst i riksdagen.

Igår 15:28
Läs mer om Valet - regeringsbildningen
Nordkoreas Kim Jong-Un och Sydkoreas Moon Jae-in.  TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Nordkoreakrisen

Kim och Moon överens: Ska avveckla kärnvapen i Nord

Nordkorea har gått med på att ”permanent stänga” landets viktigaste robotanläggning, under översyn av internationella observatörer. Det säger Sydkoreas president Moon Jae-in på en presskonferens efter ett möte med den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un.
Anläggningen, som ligger i Tongchang-ri, har varit skådeplats för flera robottest inom ramen för det nordkoreanska kärnvapenprogrammet, skriver AFP.
Enligt nyhetsbyrån tyder satellitbilder tagna i augusti på att arbetet med att montera ner en konstruktion för robottest då pågick, vilket i så fall skulle ligga i linje med den överenskommelse som Kim slöt med USA:s president Donald Trump tidigare i somras.

2 tim
Sydkoreas president Moon Jae-in och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un kramas.  TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Nordkoreakrisen

Trump applåderar framsteg på Twitter: ”Spännande”

USA:s president Donald Trump välkomnar överenskommelsen mellan Nord- och Sydkorea, där internationella observatörer ska tillåtas att övervaka nedrustningen av en viktig nordkoreansk testanläggning.
I ett inlägg på Twitter skriver han om beskedet och tillägger också att Nord- och Sydkorea tillsammans tänker ansöka om att stå värd för OS 2032: ”Väldigt spännande!”
Trump träffade Nordkoreas diktator Kim Jong-Un i Singapore i juni. Även då skrev Kim under ett uttalande om att montera ner sitt kärnvapenprogram.

16 min
Sydkoreas Moon Jae-in och Nordkoreas Kim Jong-Un håller för närvarande toppmöte i Pyongyang.  TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Nordkoreakrisen

Kim Jong-Un vill besöka Seoul ”i nära framtid”

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un kommer att besöka Sydkorea och huvudstaden Seoul ”inom en snar framtid”. Löftet kommer efter ett möte med den sydkoreanske presidenten Moon Jae-in på onsdagen, skriver flera medier.
Enligt Moon kommer Kims besök i Seoul att ske före årsskiftet. Det hade i så fall varit den första officiella resan till Sydkorea som en nordkoreansk diktator har genomfört.
Moon befinner sig i Pyongyang för ett tre dagar långt möte. Under den första dagen diskuterades även Nordkoreas kärnvapenprogram och de två koreanska ledarna säger sig också ha kommit överens om att kämpa för en ”era utan krig”.

2 tim
Läs mer om Nordkoreakrisen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Republikanen Jeff Flake är en av senatorerna som har krävt att omröstningen om Brett Kavanaughs domarposition ska skjutas upp tills dess att kvinnan som anklagar honom hörs.  J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps Amerika

Kvinnans advokat kräver FBI-utredning före förhöret

Christine Blasey Ford, som anklagar domarkandidaten Brett Kavanaugh, uppger att hon inte kommer att vittna inför kongressen förrän FBI har utrett hennes berättelse. Det meddelade hennes advokat Lisa Banks på tisdagen, rapporterar flera medier.
I ett brev till republikanen Chuck Grassley, ordförande för den senatskommitté som håller i utfrågningen av Kavanaugh inför domarposten, skriver Banks att en fullskalig FBI-utredning kommer att säkerställa att ”viktiga fakta och vittnen bedöms på ett icke-partiskt sätt”.
Enligt Grassley finns det i dagsläget ingen anledning att skjuta upp Fords vittnesmål, varför inbjudan till förhöret på måndag fortfarande står fast.

43 min
Brett Kavanaugh/Donald Trump. TT
Trumps Amerika

Trump: Lider med honom – han förtjänar inte detta

USA:s president Donald Trump säger att han lider med att Brett Kavanaugh, som är nominerad till ny domare i högsta domstolen, anklagats för sexuella övergrepp, skriver AP.
Presidenten säger även att domaren ”inte är en man som förtjänar det här”.
Kavanaughs nominering har hotats efter att en kvinna, Christine Blasey Ford, anklagat honom för sexuella övergrepp som ska ha inträffat i början av 1980-talet. Han nekar till anklagelserna.

Igår 21:33
Grassley (mitten) Pablo Martinez Monsivais / TT NYHETSBYRÅN
Trumps Amerika

”Vi får inte tag i kvinnan som anklagar Kavanaugh”

På måndag är det tänkt att domaren Brett Kavanaugh och kvinnan som anklagar honom för sexuella övergrepp, Christine Blasey Ford, ska frågas ut i senaten. Men nu är det osäkert om det blir av, eftersom Blasey Ford inte går att få tag på.
– Vi har försökt nå henne under de senaste 36 timmarna, tre eller fyra gånger per e-post, men vi har inte fått något svar, säger den republikanske senatorn Chuck Grassley i en intervju med den konservative radioprofilen Hugh Hewitt, enligt TT.
Brett Kavanaugh, som nekar till att ha begått övergrepp, är nominerad som ny HD-domare.

Igår 19:27
Läs mer om Trumps Amerika
Arkiv. Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Wall Street stiger trots upptrappning i tullkriget

Nya salvor i tullkriget mellan USA och Kina ser inte ut att bekomma Wall Street på tisdagen. Nasdaq är upp 0,8 procent och S&P 500 stiger 0,6 procent vid 19.45-tiden.
På vinnarlistan finns Netflix (plus 3 procent), Nike, Micron och Boeing (omkring 2 procent upp). Tesla är dagens förlorare på uppgifter om att bolagets ägare Elon Musks utreds av amerikanska justitiedepartementet. Aktien är ner 4 procent.
Bland dagens stora nyheter har president Trumps tullar på varor värda 200 miljarder dollar varit i det främsta ledet. Strax innan börsöppningen kom också Kinas svar: Tullar mot amerikanska varor värda 60 miljarder dollar.

Igår 19:05
79&Park-bygget till vänster, ritning över projektet till höger TT/Oscar Properties
Dagens börs

Oscar Properties lockar med rea och slopad avgift

Oscar Properties rear ut ett 40-tal nybyggda lägenheter. Dessutom slipper köparna betala månadsavgiften i två år, rapporterar E55.
Priserna har sänkts med 10 procent och gäller i fyra nya föreningar.
”I år färdigställer vi fler bostäder i fler föreningar än någonsin tidigare”, skriver Oscar Properties enligt sajten.
I en av föreningarna, 79&Park på Gärdet, har det tidigare rapporterats att försäljningen länge gått trögt.

Igår 10:50
Läs mer om Dagens börs