Peter Malmqvists analys

Malmqvist: Därför har börsen stigit efter nyår

Under tre månader föll de amerikanska och den svenska börsen med cirka 20 procent. Fplus börskrönikör Peter Malmqvist frågar sig om botten är nådd och berättar varför den svenska börsen stigit efter nyår.

De amerikanska börserna, mätt med utvecklingen i Standard & Poors aktieindex (S&P), toppade den 3 oktober förra året. Sedan gick det utför. På tre månader gick index ner 20 procent. Det är mycket. Senast vi hade ett liknande ras i USA var under finanskraschen 2008. Dessförinnan får vi gå tillbaka till sommaren 2002, då rykten om ett förestående Irakkrig skapade samma dramatik. Dessutom var höstens nedgång kaotisk. Under åtta dagar, kring julen, föll börsen varje dag. Senast det hände under lika lång tid var under finanskraschen 2008.

Snabb vändning

Bottenläget nåddes på julafton. Annandag jul gick index nämligen upp kraftigt, 5 procent på en dag. Även det är mycket. Granskar vi börsutvecklingen de senaste 40 åren kan konstateras att en dagsuppgång fem procent bara hänt vid 17 tillfällen. Med tanke på att det finns 9881 börsdagar sedan dess var Annandagens uppgång väldigt kraftig. Från botten har det nu gått upp drygt 10 procent, så frågan är om krisen ligger bakom oss. Svaret är nog ”ja”. Turbulenta börsperioder vänder nästan alltid med kraftiga ryck. Det är som att placerarna kollektivt säger ”nu får det vara nog” och kastar sig på köpknappen. Dessvärre brukar vändningar sällan gå spikrakt upp, utan i normalfallet får vi en utveckling som ser ut som ett dubbel-v. Därför kan det mycket väl komma en tillbakagång, men det viktiga är då att kurserna inte faller under julaftons nivå. Då kan det fortsätta neråt.

Hur mäts en undervärdering?

Den viktigaste faktorn för börsens långsiktiga värdering är kopplingen till vinsten. Jämför vi utvecklingen av S&P index, med vinstutvecklingen för samma bolag kan konstateras att det finns en bra långsiktig koppling, men inte en exakt följsamhet. Börsvärdet är dock alltid högre än vinsten. S&P-bolagen är lågt värderade om börsvärdet understiger 12 gånger bolagens vinst och högt värderade om relationen överstiger 16 gånger. Däremellan är värderingen ”normal”. Intervallet kan tyckas väl brett, men noggrannare än så blir inte modellerna. Det är emellertid ovanligt att värderingen understiger 12 gånger vinsten, vilket bara har hänt under tio procent av de uppmätta börsdagarna. Vanligare är att börsvärderingen ligger över relationen på 16. Perioden 1995-2001, alltså under IT-bubblan, låg relationen mycket högt, liksom perioden från 2016 och fram till oktober förra året.

Normalvärderat

När toppen nåddes i början av oktober låg värderingen på 18 gånger årsvinsten, men på Julafton var värderingen nere i drygt 13. Efter januari månads uppgång ligger värderingen på drygt 14 gånger, vilket medför att det finns en bra bit k var med kursuppgång för att nå det övre värderingsintervallet på 16 gånger. Det bör påpekas att måttstocken är analytikernas vinstprognoser för det kommande året. Om något händer, som ändrar vinstförutsättningarna, då gäller nya förutsättningar. Det är här konjunkturen kommer in i bilden.

Och Stockholm..?

USA i all ära, men de flesta placerar ju på Stockholmsbörsen – hur ser nyckeltalen ut där? De är faktiskt nästan identiska. När fallet började i oktober, var även Stockholmsbörsen högt värderad. Kursfallet var dessutom nästan identiskt, även om vår långa svenska julledighet gav lite annorlunda utslag på dagsbasis. Och när kurserna nu vänt upp, gäller detsamma i Stockholm. Det finns emellertid en faktor som är mer positiv för svenska placerare, än amerikanska – räntan. I USA är räntan är drygt 2 procent högre än i Sverige, även om Riksbanken höjde styrräntan med 0,25 procent i december. Svenska sparare har därför fortsatt stora problem att hitta vettig riskfri avkastning på sina placeringar. Därför gynnas det svenska börsen av ett mer stressat beteende när väl kurserna vänder upp. Alla kastar sig på tåget. Det gör att potentialen i Stockholm är något bättre än på börserna i USA.

Toppnyheter

Donald Trump/Recep Tayyip Erdogan. TT
Kriget i Syrien

Erdogan har gett tillbaka vädjande brevet till Trump

Turkiets president Erdogan säger att han personligen gett tillbaka det brev som Donald Trump skrev med anledning av den turkiska offensiven i Syrien. Brevet ska ha återlämnats under besöket i Vita huset under onsdagen, uppger Erdogan under en pressträff.

I brevet uppmanade den amerikanska presidenten sin turkiska motsvarighet att gå försiktigt fram i Syrien och överväga eldupphör.

”Var inte en tuffing. Var inte en idiot!” avslutade Trump sitt brev till Erdogan.

Igår 22:22
Emine Erdogan och Recep Tayyip Erdogan i Vita huset. TOM BRENNER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trumps möte med Erdogan: Vi förstår varandras länder

USA:s president Donald Trump träffar nu sin turkiske motsvarighet Recep Tayyip Erdogan i Vita huset.

– Vi har varit vänner länge, nästan från dag ett. Vi förstår varandras länder, vi förstår var vi kommer från, säger Donald Trump till den turkiske presidenten i Ovala rummet.

Strax efter lunchtid, lokal tid, tog Donald Trump och Melania Trump emot Erdogan och hans hustru Emine Erdogan. Turkiska presidenten har tidigare hotat med att ställa in besöket efter konflikter i frågan om Turkiets offensiv i Syrien och USA:s erkännande av folkmordet på armenier.

Igår 18:41
Läs mer om Kriget i Syrien
Diplomaten Bill Taylor vittnar inför kongressen. OLIVIER DOULIERY / AFP
Anklagelserna mot Trump

Analyser: Förhörsuppgifter om Sondland underminerar Donald Trumps påstående

Fox News-ankaret Mark Levin kritiserar på Twitter Adam Schiff, demokraten som leder utfrågningen i kongressen gällande riksrättsprocessen mot Trump, för att ha gjort en mediacirkus av utfrågningarna. Levin ifrågasätter att de vittnen som kallats inte har haft någon direktkontakt med Trump om Ukraina.

”De vittnar villigt om vad andra ska ha tänkt och sagt”, twittrar Levin.

CNN:s analytiker Stephen Collinson menar att det faktum att det över huvud taget pågår en riksrättsprocess är något av en nationell tragedi och påminner om att tidigare presidenten Richard Nixon valde att avgå innan han ställdes inför riksrätt.

”De kommande månaderna kommer ärra Amerika i år framöver” skriver Collinson.

Washington Posts Aaron Blake tar fasta på uppgifterna om Trumps kontakter med EU-ambassadören Gordon Sondland – de två ska ha talat i telefon om Ukraina.

”Det underminerar Trumps påstående i förra veckan om att han inte var närmare bekant med Sondland”, skriver Blake.

Igår 19:27
Donald Trump och Erdogan. MANDEL NGAN / AFP
undefined

Trump om uppgifterna: Det är andrahandsinformation

Under pressträffen som Donald Trump höll med anledning av mötet med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan fick han frågor om den pågående riksrättsprocessen mot honom. De första offentliga förhören hölls under onsdagen.

– Jag har inte sett en minut av ”häxjakten”, jag har varit med presidenten, det är mycket viktigare, säger Trump.

Gällande uppgifterna om att han ska ha pratat direkt med EU-ambassadören Gordon Sondland om Ukraina och utredningen kring Joe Biden säger han:

– Jag minns inte att jag haft ett sånt samtal. Det är andrahandsinformation.

Han säger också att han vill ha information om vem visselblåsaren är som slog larm om samtalet till Ukrainas president, som ligger till grund för riksrättsprocessen.

Igår 21:32
 Bill Taylor. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Toppdiplomaten i förhöret: Trump är mer intresserad av Biden än av Ukraina

Just nu pågår de första offentliga förhören den amerikanska kongressen gällande riksrättsförfarandet mot president Donald Trump. Först frågades George Kent, toppdiplomat på utrikesdepartementet, ut. Efter det vittnade UD-tjänstemannen Bill Taylor.

Taylor säger bland annat att uppgifterna om att USA skulle ha hållit tillbaka bistånd till Ukraina i politisk syfte är ”galet”.

Han säger också att han var beredd att lämna sin tjänst som ansvarig för ambassaden i Ukraina om biståndet stoppades.

Knäckfrågan i förhören är om Trump gjorde något brottsligt när han bad Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att utreda Joe Bidens son.

Bill Taylor berättar om händelser dagen efter Trumps samtal med Ukrainas president, då toppdiplomaten Gordon Sondland varit i kontakt med Taylors stab. Sondland ska då, efter ett samtal med Trump, sagt att presidenten var mer intresserad av Biden-utredningen än om den amerikanska ambassadens arbete i Kiev.

Samtidigt som förhören hålls tar Donald Trump emot Turkiets president Erdogan i Washington D.C.

Igår 14:52
Läs mer om Anklagelserna mot Trump
Karin Wesslén / TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtidens arbetsmarknad

Riksdagen kallar till sig SCB:s generaldirektör

Riksdagens finansutskott kommer kalla SCB:s generaldirektör Joakim Stymme till ett möte med anledning av felaktigheterna i arbetslöshetssiffrorna, skriver Aftonbladet.

Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, säger till tidningen att hon förväntar sig en förklaring och att det är avgörande för riksdagen när de fattar beslut att myndighetens statistik är korrekt.

”Den här soppan måste SCB och regeringen reda ut”, skriver Svantesson på Twitter.

Igår 22:09
Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: ”EU:s sociala pelare är ett riktigt stolpskott”

När riksdagen höll EU-debatten i samband med medlemskapets 25-årsjubileum, borde politikerna ha lagt mer tid på att diskutera frågan om EU:s sociala pelare – en plan som åter är på tapeten när EU-kommissionens nya chef Ursula von der Leyen nu förespråkar europeiska minimilöner, skriver DN:s ledarredaktion.

Den här formen av EU-federalism riskerar att inskränka på den svenska arbetsmarknadsmodellen, byggd på överenskommelser mellan fack och arbetsgivare. En modell som gett landet stabilitet, få strejker och hygglig löneutveckling, heter det.

Samtidigt försöker statsminister Stefan Löfven sitta på båda stolar mellan EU och Sverige. Å ena sidan stod han värd för det sociala toppmötet i samband med EU-toppmötet i Göteborg 2017, trots att Sverige borde sagt nej. Å andra upprepade han flera gånger i debatten att den svenska modellen är bäst i världen.

Igår 19:51
Lena Micko. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ministern efter SCB-mötet: Misstag får inte upprepas

Misstagen i Statistiska centralbyråns statistikinsamling får inte upprepas. Det var civilminister Lena Mickos (S) budskap när hon träffade SCB:s generaldirektör Joakim Stymne i dag.

”Det här handlar om tilltron till myndigheten och en grundläggande utgångspunkt är att statistiken ska vara kvalitetssäkrad”, säger Micko i ett uttalande enligt TT.

Tidigare i veckan avslöjade Aftonbladet oegentligheter hos konsultbolaget Evry, vars felaktiga rådata låg bakom felen i arbetslösthetssiffrorna.

Igår 16:21
Läs mer om Framtidens arbetsmarknad
Säkerhetsstyrkor och Morales-supportrar på La Paz gator. HENRY ROMERO / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Bolivia

Vålsamheter i La Paz – på nya presidentens första dag

Oroligheter har brutit ut i La Paz mellan grupper som sympatiserar med tidigare bolivianske presidenten Evo Morales respektive övergångspresidenten Jeanine Áñez, rapporterar AFP.

Under onsdagen inträffade skedde sammandrabbningar bara tre kvarter från presidentpalatset där Áñez utsåg en ny militärchef och säkerhetsstyrkor avfyrade tårgas mot demonstranter. Enligt AFP har minst en person dött i sammandrabbningarna med polisen.

Igår 20:45
Evo Morales, Bolivias tidigare president. EDGARD GARRIDO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Evo Morales: Beredd att återvända om folket vill

Bolivias expresident Evo Morales, som befinner sig i exil i Mexiko, säger att han är redo att återvända till sitt hemland.

– Om folket ber mig är jag redo att återvända för att mäkla fred, säger Evo Morales under en presskonferens i Mexico City, rapporterar AFP.

Morales uppmanar också till ”nationell dialog” för att lösa krisen. Oppositionsledaren Jeanine Áñez har utropat sig till övergångspresident efter det maktvaakum som uppstod efter Morales avgång.

Igår 17:37
Militär i Bolivia och Nicolás Maduro. TT
undefined

Uppmaningen till militären: Återge makten till Morales

Venezuelas president Nicolás Maduro uppmanar Bolivias armé att återställa makten till den avgående presidenten Evo Morales, rapporterar AFP. Han menar att situationen i landet riskerar att leda till ett inbördeskrig.

– Enligt konstitutionen och folkets röster heter er ledare Evo Morales och ni måste återge honom makten, säger Maduro.

Morales landade i Mexiko på tisdagen där han beviljats asyl. Enligt Maduro har de båda talat med varandra över telefon.

Igår 04:27
Läs mer om Valet i Bolivia

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer