Peter Malmqvists analys

Malmqvist: Därför har börsen stigit efter nyår

Under tre månader föll de amerikanska och den svenska börsen med cirka 20 procent. Fplus börskrönikör Peter Malmqvist frågar sig om botten är nådd och berättar varför den svenska börsen stigit efter nyår.

De amerikanska börserna, mätt med utvecklingen i Standard & Poors aktieindex (S&P), toppade den 3 oktober förra året. Sedan gick det utför. På tre månader gick index ner 20 procent. Det är mycket. Senast vi hade ett liknande ras i USA var under finanskraschen 2008. Dessförinnan får vi gå tillbaka till sommaren 2002, då rykten om ett förestående Irakkrig skapade samma dramatik. Dessutom var höstens nedgång kaotisk. Under åtta dagar, kring julen, föll börsen varje dag. Senast det hände under lika lång tid var under finanskraschen 2008.

Snabb vändning

Bottenläget nåddes på julafton. Annandag jul gick index nämligen upp kraftigt, 5 procent på en dag. Även det är mycket. Granskar vi börsutvecklingen de senaste 40 åren kan konstateras att en dagsuppgång fem procent bara hänt vid 17 tillfällen. Med tanke på att det finns 9881 börsdagar sedan dess var Annandagens uppgång väldigt kraftig. Från botten har det nu gått upp drygt 10 procent, så frågan är om krisen ligger bakom oss. Svaret är nog ”ja”. Turbulenta börsperioder vänder nästan alltid med kraftiga ryck. Det är som att placerarna kollektivt säger ”nu får det vara nog” och kastar sig på köpknappen. Dessvärre brukar vändningar sällan gå spikrakt upp, utan i normalfallet får vi en utveckling som ser ut som ett dubbel-v. Därför kan det mycket väl komma en tillbakagång, men det viktiga är då att kurserna inte faller under julaftons nivå. Då kan det fortsätta neråt.

Hur mäts en undervärdering?

Den viktigaste faktorn för börsens långsiktiga värdering är kopplingen till vinsten. Jämför vi utvecklingen av S&P index, med vinstutvecklingen för samma bolag kan konstateras att det finns en bra långsiktig koppling, men inte en exakt följsamhet. Börsvärdet är dock alltid högre än vinsten. S&P-bolagen är lågt värderade om börsvärdet understiger 12 gånger bolagens vinst och högt värderade om relationen överstiger 16 gånger. Däremellan är värderingen ”normal”. Intervallet kan tyckas väl brett, men noggrannare än så blir inte modellerna. Det är emellertid ovanligt att värderingen understiger 12 gånger vinsten, vilket bara har hänt under tio procent av de uppmätta börsdagarna. Vanligare är att börsvärderingen ligger över relationen på 16. Perioden 1995-2001, alltså under IT-bubblan, låg relationen mycket högt, liksom perioden från 2016 och fram till oktober förra året.

Normalvärderat

När toppen nåddes i början av oktober låg värderingen på 18 gånger årsvinsten, men på Julafton var värderingen nere i drygt 13. Efter januari månads uppgång ligger värderingen på drygt 14 gånger, vilket medför att det finns en bra bit k var med kursuppgång för att nå det övre värderingsintervallet på 16 gånger. Det bör påpekas att måttstocken är analytikernas vinstprognoser för det kommande året. Om något händer, som ändrar vinstförutsättningarna, då gäller nya förutsättningar. Det är här konjunkturen kommer in i bilden.

Och Stockholm..?

USA i all ära, men de flesta placerar ju på Stockholmsbörsen – hur ser nyckeltalen ut där? De är faktiskt nästan identiska. När fallet började i oktober, var även Stockholmsbörsen högt värderad. Kursfallet var dessutom nästan identiskt, även om vår långa svenska julledighet gav lite annorlunda utslag på dagsbasis. Och när kurserna nu vänt upp, gäller detsamma i Stockholm. Det finns emellertid en faktor som är mer positiv för svenska placerare, än amerikanska – räntan. I USA är räntan är drygt 2 procent högre än i Sverige, även om Riksbanken höjde styrräntan med 0,25 procent i december. Svenska sparare har därför fortsatt stora problem att hitta vettig riskfri avkastning på sina placeringar. Därför gynnas det svenska börsen av ett mer stressat beteende när väl kurserna vänder upp. Alla kastar sig på tåget. Det gör att potentialen i Stockholm är något bättre än på börserna i USA.

Toppnyheter

Akrivbild på en person som arbetar med att behandla ebola i Kongo-Kinshasa. Al-hadji Kudra Maliro / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Ebolautbrotten

Den första ebolapatienten i miljonstaden Goma är död

Den präst som blev den första patienten med ebola i miljonstaden Goma i Kongo-Kinshasa har nu dött.

– Jag kan tyvärr bekräfta att patienten dog, sa guvernören Carly Nzanzu till de samlade reportrarna, enligt AFP.

Goma är den största staden i landet som har nåtts av sjukdomen, skriver Reuters. Många av regionens stora vägar går genom staden. Dessutom ligger Goma nära gränsen till Rwanda och där finns en hamn och en flygplats med förbindelser till flera andra stora städer.

Att sjukdomen har nått en så stor stad väcker oro för att smittan kan få ännu större spridning, enligt AFP. I tätbefolkade städer där mobiliteten är stor blir det svårare att isolera människor och att spåra vilka personer smittade patienter har varit i kontakt med.

16 jul
Sjukvårdspersonal i Kongo-Kinshasa. Olivia Acland / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO utlyser internationellt nödläge efter ebolautbrott

Världshälsoorganisationen WHO utlyser internationellt nödläge i samband med utbrottet av ebola i östra Kongo, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Utbrottet är ett internationellt hot mot människors hälsa, anser WHO.

”Det är dags för världen att uppmärksamma detta och fördubbla ansträngningarna. Vi behöver arbeta tillsammans i solidaritet med Kongo-Kinshasa för att få stopp på det här utbrottet och bygga upp ett bättre sjukvårdssystem”, skriver WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Sedan ebolautrbottet förra året har över 1 600 personer dött i virussjukdomen, rapporterar Ekot.

Igår 17:55
Läs mer om Ebolautbrotten
Ett kors på marken intill fallskärmsklubben i Umeå efter flygolycka där nio personer omkom. Erik Abel/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flygplansolyckan i Umeå

Fallskärmshopparnas sista resa – minut för minut

34 minuter och 43 sekunder tog det från att fallskärmshopparna satt sig i flygplanet till att turen förvandlats till en tragedi, skriver Västerbottens-Kuriren. Tidningen har kartlagt flygturen utanför Umeå minut för minut.

Ombord fanns två kvinnor och sju män. Planet lämnar flygplatsen 13.34 och stiger som mest till en höjd på 4 170 meter, vilket är normalt.

Vid klockan 14.07.14 börjar planet att tappa höjd och faller nästan 100 meter per sekund. Den sista uppmätta höjden är 390 meter och klockan 14.08.43 försvinner signalen från planet.

Igår 16:34
En helikopter bärgar vrakdelar från flygplanet. TT
undefined

Flygplanet i Umeå har bärgats – ska undersökas

Flygplanet som störtade utanför Umeå i söndags har bärgats från olycksplatsen, skriver TT. Planet och vrakdelarna ska nu vidare till Strängnäs för att undersökas.

Bärgningen påbörjades vid 13.30-tiden på onsdagen och en helikopter med kedja användes för att flytta delarna från ön Storsandskär till fastlandet.

Polisen har under dagen bistått Haverikommissionen med dykare i vattnet och drönare i luften i sökandet efter vrakdelar. Polisen är även intresserad av tips och iakttagelser från allmänheten om man hittar föremål.

– Man får absolut inte vidröra eller flytta föremålen, det gäller även delar som ligger i vattnet, säger Malin Axroth, polisens presskommunikatör, till TT.

Igår 11:56
Flygplansdelar lyfts upp på en bärgningsbil dagen efter olyckan Erik Abel/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Dykare och drönare deltar i letande efter vrakdelar

Letandet efter vrakdelar fortsätter i Umeå efter söndagens flygolycka då nio personer dog. Polisen bistår Statens haverikommission med dykare i vattnet och drönare i luften.

Om allmänheten hittar föremål som kan misstänkas vara rester från planet uppmanas man kontakta polisen.

”Det är inte tillåtet att vidröra det som påträffats. Detta gäller även ifall delar påträffas på eller under vattenytan”, skriver polisen i ett meddelande till allmänheten.

Igår 09:59
Läs mer om Flygplansolyckan i Umeå
Donald Trump.  Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps Amerika

”Förklaringen till Trumps stöd – är mest populär”

Bara fyra republikaner valde att ställa sig bakom USA:s representanthus fördömande av president Donald Trumps ”rasistiska” Twitterinlägg. Det är en kraftig påminnelse om hur långt Republikanerna har gått från att vara ett parti som trodde på att välkomna latinamerikanska och afroamerikanska väljare, menar flera New York Times-skribenter i en analys. En viktig komponent i Trumps strategi för att bli omvald är att få motståndarna att framstå som att de inte bara ogillar honom och hans politik, utan också själva landet Amerika, skriver de.

DN:s Martin Gelin skriver i en analys att förklaringen till att hela det Republikanska partiet lojalt försvarar presidenten är enkel: Oavsett hur extremt eller vulgärt Trump uttrycker sig är han ”den i särklass mest populära politikern bland republikanska väljare”.

National Reviews Conrad Black skriver att Trump den senaste tiden gått från klarhet till klarhet medan Demokraterna imploderar.

Igår 19:23
undefined

Trump förnekar vänskap – men festade med Epstein

USA:s president Donald Trump har förnekat att han skulle ha varit vän med den sexbrottsmisstänkta finanstoppen Jeffrey Epstein – men nu visar tv-kanalen MSNBC:s arkivmaterial hur de båda festar tillsammans 1992.

I klippen syns bland annat hur Trump hälsar Epstein välkommen till festen och hur de verkar prata med varandra om kvinnor.

Epstein är misstänkt för att ha betalat minderåriga flickor för att ha sex med honom mellan 2002 och 2005. Han ska också ha betalat flickor för att rekrytera andra.

Igår 18:21
Donald Trump/Al Green.  TT.
undefined

Kongressen röstade om att ställa Trump inför riksrätt

USA:s representanthus röstade under onsdagen om en resolution om att ställa president Donald Trump inför riksrätt, rapporterar amerikanska medier. Representanthuset valde dock att bordlägga resolutionen.

Resolutionen lades fram av Texasdemokraten Al Green efter Trumps Twitter-inlägg om demokratiska ledamöter.

– President Donald Trumps rasistiska kommentarer har legitimerat, och ökat, rädsla och hat mot nya amerikaner och mot färgade människor, säger Green till NBC News.

I tisdags röstade representanthuset igenom en resolution om att fördöma presidentens uttalanden.

Igår 17:23
Läs mer om Trumps Amerika

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer