Peter Malmqvists analys

Malmqvist: Därför har börsen stigit efter nyår

Under tre månader föll de amerikanska och den svenska börsen med cirka 20 procent. Fplus börskrönikör Peter Malmqvist frågar sig om botten är nådd och berättar varför den svenska börsen stigit efter nyår.

De amerikanska börserna, mätt med utvecklingen i Standard & Poors aktieindex (S&P), toppade den 3 oktober förra året. Sedan gick det utför. På tre månader gick index ner 20 procent. Det är mycket. Senast vi hade ett liknande ras i USA var under finanskraschen 2008. Dessförinnan får vi gå tillbaka till sommaren 2002, då rykten om ett förestående Irakkrig skapade samma dramatik. Dessutom var höstens nedgång kaotisk. Under åtta dagar, kring julen, föll börsen varje dag. Senast det hände under lika lång tid var under finanskraschen 2008.

Snabb vändning

Bottenläget nåddes på julafton. Annandag jul gick index nämligen upp kraftigt, 5 procent på en dag. Även det är mycket. Granskar vi börsutvecklingen de senaste 40 åren kan konstateras att en dagsuppgång fem procent bara hänt vid 17 tillfällen. Med tanke på att det finns 9881 börsdagar sedan dess var Annandagens uppgång väldigt kraftig. Från botten har det nu gått upp drygt 10 procent, så frågan är om krisen ligger bakom oss. Svaret är nog ”ja”. Turbulenta börsperioder vänder nästan alltid med kraftiga ryck. Det är som att placerarna kollektivt säger ”nu får det vara nog” och kastar sig på köpknappen. Dessvärre brukar vändningar sällan gå spikrakt upp, utan i normalfallet får vi en utveckling som ser ut som ett dubbel-v. Därför kan det mycket väl komma en tillbakagång, men det viktiga är då att kurserna inte faller under julaftons nivå. Då kan det fortsätta neråt.

Hur mäts en undervärdering?

Den viktigaste faktorn för börsens långsiktiga värdering är kopplingen till vinsten. Jämför vi utvecklingen av S&P index, med vinstutvecklingen för samma bolag kan konstateras att det finns en bra långsiktig koppling, men inte en exakt följsamhet. Börsvärdet är dock alltid högre än vinsten. S&P-bolagen är lågt värderade om börsvärdet understiger 12 gånger bolagens vinst och högt värderade om relationen överstiger 16 gånger. Däremellan är värderingen ”normal”. Intervallet kan tyckas väl brett, men noggrannare än så blir inte modellerna. Det är emellertid ovanligt att värderingen understiger 12 gånger vinsten, vilket bara har hänt under tio procent av de uppmätta börsdagarna. Vanligare är att börsvärderingen ligger över relationen på 16. Perioden 1995-2001, alltså under IT-bubblan, låg relationen mycket högt, liksom perioden från 2016 och fram till oktober förra året.

Normalvärderat

När toppen nåddes i början av oktober låg värderingen på 18 gånger årsvinsten, men på Julafton var värderingen nere i drygt 13. Efter januari månads uppgång ligger värderingen på drygt 14 gånger, vilket medför att det finns en bra bit k var med kursuppgång för att nå det övre värderingsintervallet på 16 gånger. Det bör påpekas att måttstocken är analytikernas vinstprognoser för det kommande året. Om något händer, som ändrar vinstförutsättningarna, då gäller nya förutsättningar. Det är här konjunkturen kommer in i bilden.

Och Stockholm..?

USA i all ära, men de flesta placerar ju på Stockholmsbörsen – hur ser nyckeltalen ut där? De är faktiskt nästan identiska. När fallet började i oktober, var även Stockholmsbörsen högt värderad. Kursfallet var dessutom nästan identiskt, även om vår långa svenska julledighet gav lite annorlunda utslag på dagsbasis. Och när kurserna nu vänt upp, gäller detsamma i Stockholm. Det finns emellertid en faktor som är mer positiv för svenska placerare, än amerikanska – räntan. I USA är räntan är drygt 2 procent högre än i Sverige, även om Riksbanken höjde styrräntan med 0,25 procent i december. Svenska sparare har därför fortsatt stora problem att hitta vettig riskfri avkastning på sina placeringar. Därför gynnas det svenska börsen av ett mer stressat beteende när väl kurserna vänder upp. Alla kastar sig på tåget. Det gör att potentialen i Stockholm är något bättre än på börserna i USA.

Toppnyheter

Simon Paulin / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Rekordsvag krona och elbrist hotar livsmedelsindustrin

Den svaga kronan och elbristen är två mörka orosmoln som riskerar att drabba livsmedelsindustrin, skriver Livsmedelsföretagen i ett pressmeddelande.

Livsmedelsföretagen uppger i sitt konjunkturbrev att andra kvartalet bjöd på ökade försäljningsvolymer och en stark tillväxttakt. Men den svaga kronan och elbristen hotar industrins framtid. Kronkursen leder till minskad produktivitetsjakt och det otillräckliga elnätet avskräcker investeringar.

− Tyvärr riskerar de positiva effekterna av sjunkande världsmarknadspriser på råvara att helt eller delvis ätas upp av kronans utförsåkning, säger Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen, i pressmeddelandet.

fPlus har i flera artiklar beskrivit att det svenska elnätet är för dåligt utbyggt och hotar företagens investeringar. Livsmedelsföretagen menar att elbristen är ett långsiktigt hot mot industrin.

− Svensk industri är uppbyggd kring en stabil tillgång på energi som når ut brett i hela landet och är konkurrenskraftigt prissatt. Om företagen inte längre kan lita på att de kan få den el de behöver så blir det svårt, om inte omöjligt, att motivera nya satsningar i Sverige. Bristerna i elförsörjningen är ett problem som våra politiker måste ta tag i omgående, säger Carl Eckerdal i pressmeddelandet.

2 tim
Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Företagen larmar: Nu vänder konjunkturen nedåt

En oväntat snabb konjunkturförsvagning. Så lyder resultatet från Företagarpanelen, undersökningen som görs kvartalsvis av Svenskt Näringsliv.

– Det vi ser är att våra företag upplever är en ganska snabb konjunkturförsvagning. Konjunkturen mattas, och mattas i ganska snabb takt, säger Lars Jagrén, senior rådgivare inom samhällsekonomi på Svenskt Näringsliv till Dagens Industri.
Han fortsätter:

– Det vi vet från Konjunkturinstitutets mätningar är att tillverkningsindustrin, som är mest exportberoende, ser svagast ut. Det börjar med exportindustrin och sedan slår det mot deras leverantörer, tjänsteföretag i Sverige, vilket också börjar märkas. Det kommer signaler från bemanningsföretagen och även från transporter, som är exportkänsliga.

Den främsta anledningen till avmattningen beror på omvärlden, berättar Lars Jagrén för Dagens Industri.

12 sep
undefined

Avmattningen inom industrin fortsätter

Det går allt trögare för svensk industri, framgår av Teknikföretagens konjunkturbarometer för tredje kvartalet.

– Det återspeglar det som övrig internationell konjunkturdata visat hittills under 2019. Affärsläget mattas av allt mer. De positiva signalerna lyser med sin frånvaro säger Mats Kinnwall, Teknikföretagens chefekonom, i pressmeddelande.

Industrin tar emot allt färre orders och behöver inte anställa lika många som föregående kvartal.

– Oroväckande är också ett klart sämre affärsläge för leverantörer till fordonsindustrin. Här spelar bara pågående handelskonflikter eller andra politiska ingrepp en mindre roll. I stället är det främst en traditionell avmattning i den cykliska långsiktiga efterfrågan på motorfordon som ligger bakom förloppet, säger Mats Kinnwall.

10 sep
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Demonstrationer skedde i samband med gårdagens möte mellan Boris Johnson och EU-kommissionsordföranden Jean-Claude Juncker. TT
Brexit - förhandlingarna

Johnson: Största respekt för det juridiska systemet

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kommer att invänta högsta domstolens beslut kring huruvida hans kontroversiella drag att hålla parlamentet stängt höll sig inom lagens gränser. Det säger Johnson i en intervju med BBC.

– Jag har naturligtvis den största respekten för det juridiska systemet och dess självständighet. Jag tror att det bästa jag kan göra är att vänta och se vad domaren säger.

Domstolen kommer att pröva två olika överklaganden och processen kommer att hålla på fram till torsdag.

De brittiska parlamentsledamöterna ska inte återvända förrän den 14 oktober – två veckor innan Johnson har lovat att Storbritannien ska lämna EU. Kritiker menar att Johnsons drag gjordes för att få mer makt över brexitprocessen.

22 min
Boris Johnson. POOL / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”God chans att nå ett avtal – men EU-initiativ krävs”

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson menar att det finns en ”god chans” att nå ett avtal med EU efter hans samtal i dag med både EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel, rapporterar Sky News.

– Vi har precis den tid vi behöver för att få till ett avtal, men om vi inte kan få till ett så kommer vi se till att vi lämnar den 31 oktober, säger Johnson i en intervju som tidningen lagt ut på Twitter.

Han framhåller dock att det krävs ett initiativ från EU-sidan för att ett avtal ska nås.

Johnson ställde tidigare i dag in den gemensamma presskonferensen med Bettel efter deras möte.

Igår 15:26
Anti-brexitdemonstrationer utanför möteslokalen där Johnson och Xavier träffades i dag. Olivier Matthys / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Boris Johnson skippade möte med medier – utbuad

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson skippade den utlovade presskonferensen tillsammans med den luxemburgska premiärministern Xavier Bettel och åkte i stället i väg direkt efter mötet.

Utanför möteslokalen hölls högljudda anti-brexitdemonstrationer.

– Stick i väg, Boris! Lämna våra rättigheter i fred! hördes bland annat utanför möteslokalen, enligt TT.

I stället höll Bettel själv en presskonferens där han sa att EU behöver mer än bara ord utan även skriftliga förslag och framhöll att ”klockan går”.

– Nu är det upp till premiärminister Johnson. Han har det brittiska folkets framtid i sina händer. Det här är en mardröm. Folk behöver klara besked.

Igår 14:54
Läs mer om Brexit - förhandlingarna
Isabella Lövin.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Höstbudgeten

Lövin: Utvecklingstid är en arbetsmarknadsåtgärd

MP-språkröret Isabella Lövin menar att satsningen på den så kallade utvecklingstiden är en arbetsmarknadsåtgärd.

Regeringen lägger 200 miljoner under nästa år på att genomföra åtgärden som är en möjlighet för vissa anställda att ta ledigt för att utbilda sig eller starta eget. I en intervju med P1-morgon säger Lövin att tanken är att människor framför allt ska utbilda sig inom bristyrken.

Hon slår även ifrån sig kritiken som kommit från Svenskt Näringsliv och LO.

– Med friåret kunde man vara ledig för att knyppla men detta har ingenting med det att göra. Det här handlar om kompetensutveckling.

1 tim
Per Bolund och Ebba Busch Thor. SVT
undefined

Busch Thor kritisk mot friåret: ”Ineffektiv”

Regeringens satsning på utvecklingstid, en ny variant av friåret, ”är märklig och rent av felaktig”. Det sa LO:s vice ordförande i SVT:s Aktuellt. Även KD-ledaren Ebba Busch Thor var kritisk och sa att åtgärden är ineffektiv. Hon efterfrågade i stället riktade satsningar på kompetensutveckling.

MP-språkröret Per Bolund försvarade satsningen.

– Att ge människor möjlighet att pröva en ny väg i livet och skaffa en ny kompetens så att man kan ta ett steg in i en annan karriär, och att utbilda sig inom bristyrken, det tror jag är väl investerad tid, sa Bolund.

Igår 20:54
Isabella Lövin, språkrör för MP. Karin Wesslén/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Friåret gör comeback i ny form: ”Framgång för MP”

En ny version av det gamla friåret kommer att införas under nästa år, rapporterar SVT Nyheter.

– Det här är en framgång för Miljöpartiet att vi har fått igenom det här, säger Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin.

Den här gången kommer reformen kallas ”utvecklingstid” och kravet för att man ska få ledigt är att man använder tiden till att vidareutbilda sig eller starta eget.

Fullt utbyggd väntas reformen kosta en knapp miljard och omfatta upp till 5 000 personer.

Igår 16:09
Läs mer om Höstbudgeten

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer