Mostphotos
M och KD:s budget

Malmö stad försökte rekrytera arbetslösa för att spara miljoner

Under de sista två månaderna för 2018 försökte Malmö stad panikrekrytera 500 långtidsarbetslösa till de så kallade ”extratjänsterna”.

Eftersom Arbetsförmedlingen står för finansieringen för extratjänsterna hoppas kommunen slippa betala ut försörjningsstöd som belastar den kommunala budgeten.

Många av de som rekryterades sitter dock fortfarande hemma – men med stöd av staten istället för försörjningsstöd från kommunen.

Det rapporterar Sydsvenskan.

Orsaken till att Malmö stad fick bråttom är att Arbetsförmedlingen gått ut med att det inte fick fattas några beslut om extratjänster efter den 1 januari 2019.

Graziela Zibnerenhetschef på arbetsmarknadsavdelningen på Malmö stad medger att kommunen flyttar över kostnader på staten. – Det är också en fantastisk möjlighet för människor att komma ut på arbetsmarknaden, arbeta och få nya kontakter så att man kan söka jobb, säger hon till Sydsvenskan.

Toppnyheter

Äganderätten

Skogsindustrierna: ”Borde aldrig hamnat i domstol”

Staten ska betala 18 miljoner kronor till flera markägare som inte har beviljats tillstånd att avverka fjällnära skog, enligt en dom från Mark- och miljödomstolen vid Umeå tingsrätt.

– Det här borde aldrig ha hamnat i domstol, eftersom rätten till ersättning är skyddad i grundlagen. Dagens dom tydliggör att denna rätt är stark och att myndigheterna inte kan krypa undan genom att hävda att det inte skulle vara pågående markanvändning, säger Linda Eriksson, skogsdirektör på Skogsindustrierna, i en kommentar.

– Om samhället vill skydda skog av naturvårdsskäl så måste markägaren ersättas. Men för omställningen från fossilt till förnybart är det framför allt viktigt att tillräckligt mycket skog får brukas och användas i vårt land, säger Linda Eriksson.

18 min
Naturskyddsföreningen
Äganderätten

”Nyckelbiotoper är inte rättssäkra för skogsägare”

Inventeringen av nyckelbiotoper är inte rättssäker. Det skriver Mats Nordberg (SD) och Runar Filper (SD) i en replik till Naturskyddsföreningens ordföranden Johanna Sandahl på SvD debatt.

Sandahl menar att det är fel att hävda att hanteringen av nyckelbiotoper inte är rättssäker eftersom de utgör en så pass liten del av den totala skogsarealen. Hon argumenterar också för att de är avgörande för skogens hotande arter.

Nordberg och Filper anser dock att så är fallet eftersom skogsägarna inte får ersättning för områden som klassas som nyckelbiotop.

Skogsbolagen avverkar eller köper inte heller nyckelbiotopklassad skog vilket gör att den i princip blir värdelös för skogsägarna, menar Nordberg och Filper.

De skriver också att den breda definitionen av nyckelbiotoper gör att tjänstemän har en stor frihet att definiera ett område som nyckelbiotop Samtidigt som skogsägarna inte har mycket att sätta emot ett fattat beslut.

Statistik från Skogsstyrelsen visar också att andelen mark som klassas som nyckelbiotop har vuxit kraftigt de senaste åren.

14 jan
Läs mer om Äganderätten
Andreas Norlén och Stefan Löfven.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet - regeringsbildningen

Några steg kvar till en ny regering – det händer nu

I morgon genomförs den tredje statsministeromröstningen i riksdagen – och då kommer Stefan Löfven av allt att döma röstas fram.

Efter det ska Löfven bestämma vilka som ska ingå i hans nya regering – och vissa förändringar är att vänta. Bland annat kommer Gustav Fridolin (MP) troligen att bytas ut då han aviserat att han ska lämna rikspolitiken när han lämnar posten som språkrör i maj.

Den nya regeringen tillträder sedan officiellt i samband med en så kallad skifteskonselj som enligt talmannens plan ska hållas på måndag klockan 11.

3 tim
Annie Lööf i Morgonstudion.  SVT
Valet - regeringsbildningen

Annie Lööf om kritiken: ”En hel del pajkastning”

Centerledaren Annie Lööf kommenterar i dagens Morgonstudion i SVT den kritik som kommit från representanter i Moderaterna och Kristdemokraterna efter uppgörelsen mellan S, MP, C och L.

– Jag tror att man ska inse att det är mycket känslor nu, det är en hel del pajkastning och ett högt tonläge. Det måste lägga sig och vi måste orka med att ha två tankar i huvudet samtidigt, säger hon.

Om hoten från M och KD att fälla regeringen ifall det blir så att Vänsterpartiet riktar en missförtroendeförklaring mot den säger Lööf:

– Är det så att Moderaterna vill ta stöd av både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna för att fälla en regering för att man genomför borgerlig liberal politik, då får det stå för Moderaterna.

3 tim
Aida Hadzialic, Daniel Helldén, Maria Ferm, Åsa Westlund och Anders Ygeman.  TT
Valet - regeringsbildningen

De kan få ministerposterna i den nya regeringen

Stefan Löfven måste presentera sin nya S/MP-regering på måndag. Flera ministrar väntas få nya uppdrag och ett par nya namn kan få chansen. Enligt uppgifter till Aftonbladet har Löfven haft privata samtal med alla nuvarande S-statsråd för att prata om framtiden.

Källor som tidningen har pratat med menar att Anders Ygeman, gruppledare i riksdagen och tidigare inrikesminister, är trolig att göra comeback. Aftonbladet listar även Åsa Westlund (S), Aida Hazialic (S), Eva Nordmark, Tobias Baudin och Maria Ferm (MP) som tänkbara bubblare till ministerposter.

DN listar bland andra Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), Anders Ygeman (S), Maria Ferm (MP) eller Daniel Helldén (MP) som namn som skulle kunna ta plats i regeringen.

Igår 22:45
Läs mer om Valet - regeringsbildningen
Arkivbild. HENRIK MONTGOMERY / TT / TT Nyhetsbyrån
Fusket med högskoleprovet

Domaren: ”Inga som helst tvivel om att de fuskat”

Alla 23 personer som använts sig av ”fuskpaketet” under högskoleprovet döms till villkorlig dom och böter.

– Det har inte varit något som helst tvivel om att de har fuskat, säger domaren Lars-Gunnar Lundh vid en pressträff på torsdagen.

Bland annat har fuskarna presterat dåligt vid tidigare prov och sedan vid tillfället före fusket plötsligt fått bättre resultat. Samtidigt har även namn, vad de beställt och bilder sparats i fuskligans material.

Enligt rätten har bilderna nog varit tänka att kunna användas som påtryckning om köparna inte betalar.

35 min
Arkivbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fusket med högskoleprovet

”Mycket allvarligt angrepp på hela systemet”

Högskoleprovsligan har under flera års tid sålt ”fuskpaket” till människor runt om i Sverige. I tingsrättens dom skriver man att de tre huvudåtalade männen bedrivit ”en omfattande verksamhet” som omsatt mångmiljonbelopp årligen.

”Tingsrätten har ansett att fusket har varit mycket allvarligt och ett angrepp på hela antagningssystemet till universitet och högskolor”, skriver Norrköpings tingsrätt i ett pressmeddelande.

De tre huvudåtalade döms till mellan tre och ett halvt års och sex års fängelse.

1 tim
Arkivbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fusket med högskoleprovet

Tre döms till fängelse i högskolefuskhärvan

De tre huvudåtalade bröderna i den uppmärksammade högskolefuskhärvan döms till fängelse.

Männen döms till mellan tre och ett halvt och sex års fängelse för bland annat medhjälp till osann försäkran, grovt brott, grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott, skriver Norrköpings tingsrätt i ett pressmeddelande.

Även deras pappa döms till fängelse i ett år och sex månader för medhjälp till osann försäkran, grovt brott, skriver SVT Öst.

De 23 personer som åtalades för att ha fuskat under provet döms till villkorlig dom och böter.

6 tim
Läs mer om Fusket med högskoleprovet
Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Företagsklimatet i Sverige

Larmet: 30 000 bolag riskerar duka under

30 000 småföretagare inom åkeri-, bygg- och jordbrukssektorn riskerar att gå i graven. Detta för att dess ägare börjar komma upp i pensionsåldern samtidigt som ingen i familjen är intresserad av att ta över stafettpinnen, larmar Småföretagarnas riksförbund enligt DI.

Det slår extra hårt mot landsbygden, där många av dessa företag är verksamma. De äldre företagarna har nämligen en social funktion och står för den lokala servicenivån, menar organisationen.

Om det lokala ägandet förloras till förmån för utomstående aktörer, kan det påverka hela engagemanget för orten, förklarar företagsekonomiprofessorn Mattias Nordqvist vid Internationella handelshögskolan i Jönköping för tidningen.

För att åtgärda detta behövs en bättre politik för familjeföretagare. Som läget är nu straffas företagare med högre skatter om de säljer till familjen, än om de säljer till ett riskkapitalbolag.

– För att det glesbefolkade delarna av landet ska fortsätta leva behövs en bättre företagarpolitik, säger Nordqvist.

3 tim
TT
Företagsklimatet i Sverige

Debattörer: Branscherna som har mest att oroa sig över Löfven-regeringen

”Det svenska näringslivet har nu både en möjlighet och en skyldighet att påverka innehållet som ska fylla målsättningarna i regeringsöverenskommelsen. Ett antal viktiga politikområden som berör näringslivet kommer att utredas, och mycket står på spel för svenska företag.”, skriver Helena Dyrssen, Johan Jakobsson, Martina Lind och Markus Uvell från konsultföretaget Nordic Public Affairs på DI debatt.

Bygg- och fastighetsbranscherna, fordons- och transportbranscherna, tjänsteföretag och svensk skogsindustri är några av de branscher som kommer att påverkas allra mest om de aviserade utredningarna leder till ny politik.

Igår 19:26
Läs mer om Företagsklimatet i Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Tony Blair, Jeremy Corbyn.  TT
Brexit - reaktionerna

Blairs känga till Corbyn: I en kris dyker man upp

Den tidigare premiärministern Tony Blair går hårt åt sin efterträdare som Labourledare, Jeremy Corbyn, i en BBC:s radiosändningar.

Efter att Theresa May klarat misstroendeomröstningen bjöd hon in de övriga partiledarna till samtal, något som Corbyn hittills tackat nej till.

– Om premiärministern ber oppositionsledaren att komma till samtal under en nationell kris så är det självklart att han ska komma.

I intervjun säger Blair också att han tror att det är oundvikligt att det brittiska EU-utträdet kommer att skjutas upp, ”nästan oavsett vad som händer nu”.

1 tim
Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - reaktionerna

”Hård brexit ett mardrömsscenario”

Det brittiska parlamentets nej till utträdesavtalet mellan EU och Storbritannien skapar stor osäkerhet eftersom det inte finns något alternativ som samlar en majoritet i parlamentet.

– Osäkerheten är närmast total kring vad som kommer att gälla för handel och investeringar efter den 29 mars. Det är ett mardrömsscenario för företag som handlar mycket med Storbritannien, säger Jonas Berggren, chef för internationella sekretariatet på Svenskt Näringsliv, i en kommentar på organisationens hemsida.

Han tror att EU är beredda att ge britterna mer tid om man ser en möjlighet att inom kort få till stånd ett ordnat utträde. Men det förutsätter att britterna blir tydliga med vilken brexit man vill ha.

För svenska företag blir en hård brexit kännbar. Förseningar, högre kostnader, oklarheter kring transporter, tillstånd, dataöverföring och anställda kan få stora negativa effekter, enligt Jonas Berggren.

– Blir det däremot ett utträde med avtal kommer handeln under en övergångsperiod att fortgå enligt nuvarande villkor.

Premiärminister Theresa May har fram till måndag den 21 januari på sig att föreslå en plan B.

2 tim
Tysklands utrikesminister Heiko Maas. Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit - reaktionerna

Tysklands utrikesminister: ”Tiden för lekar är över”

Samtidigt som en misstroendeomröstning väntar premiärminister Theresa May, efter rekordnederlaget i brexitomröstning, tryter tålamodet ute i Europa. Klockan tickar och ”tiden för lekar” är över, konstaterar Tysklands utrikesminister Heiko Maas.

Maas säger samtidigt att EU ”konstruktivt” kommer hantera alla förfrågningar från Storbritannien om att begära mer tid, rapporterar Reuters.

Den tyske politikern Peter Altmaier slår samtidigt fast att grunddragen i uppgörelsen med EU inte är förhandlingsbara, även om EU är bredda att se över eventuella nya förslag från London.

Igår 08:45
Läs mer om Brexit - reaktionerna
Erik Mårtensson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sanktionerna mot Ryssland

Kubal räddat – sanktionerna mot bolagets ägare tas bort

Tvära kast i frågan om Kubals framtid. Nu har den amerikanska senaten beslutat att ta bort sanktionerna mot Sundsvallsföretaget Kubals ryska moderbolag Rusal, där Oleg Deripaska är huvudägare, rapporterar P4 Västernorrland.

Det innebär att aluminiumsmältverket, som så sent som igår hotades av nedläggning, kan vara räddat.

Det första nedläggningshotet kom i april i fjol när USA:s hotade med sanktioner mot det ryska ägarbolaget. Före jul meddelade dock Trumpadministrationen att man ville slopa sanktionerna mot Deripaskas företag men förslaget mötte hårt motstånd från framför allt demokrater men även flera republikaner som röstade för fortsätta sanktioner.

Sanktionslyftet känns som "att en sten ramlat bort från ryggen", berättar fackklubbsordförande för IF Metall Stefan Hultman för P4.

Även näringsminister Mikael Damberg (S) ringde Hultman för att gratulera.

– Han  sa att det var ett bra jobb som vi gjort som larmade regeringen. De har också gjort sitt, gemensamt med andra länder för att påverka. Vi har inte stått ensamma i kampen, säger han till P4.

4 tim
Mostphotos
Sanktionerna mot Ryssland

Fortsatta sanktioner mot Sundsvallsföretaget Kubal

Sanktionerna mot det Sundsvallsbaserade företaget Kubal kommer att fortsätta.

Det stod klart efter att den amerikanska senaten röstade ja till förslaget att fortsätta sanktionerna mot Kubals ägare Oleg Deripaska, som är huvudägare till Kubals moderbolag, den ryska jättekoncernen Rusal. Före jul meddelade

Trumpadministrationen meddelade innan jul att den ville slopa sanktionerna mot Deripaskas företag men förslaget mötte hårt motstånd från framför allt demokrater men även flera republikaner röstade för fortsätta sanktioner.

Igår 09:02
Läs mer om Sanktionerna mot Ryssland