Mostphotos/TT
Den svenska våldsvågen

Malmö inte längre farligast i Sverige – här skjuts det mest

Skjutningarna blir allt fler och antalet dödade i gänguppgörelser ökar. En tidigare lugn stad har gått om Malmö i skottlossningar. ”Det är oerhört frustrerande och jag undrar hur vi ska få stopp på det”, säger Kenneth Ågren, chef för Polisens avdelning för grova brott.

– Finns det anledning att känna oro för att låta våra barn och barnbarn flytta till Uppsala och studera i framtiden?

Den frågan ställer jag, halvt på skämt och halvt på allvar, till Kenneth Ågren, chef för Polisens avdelning för grova brott i Uppsala. Han har arbetat som polis i Uppsala sedan 1982.

– Jag vill verkligen inte måla fan på väggen. Men förra året blev en oskyldig student i 20-årsåldern skjuten av en nittonåring på en pizzeria i Flogsta. Han hamnade mitt i skottlinjen för en uppgörelse. Han kom från Holland och hade precis börjat studera här. Han åkte hem och kommer förmodligen aldrig att återvända till Uppsala, säger Kenneth Ågren. 

– Men det spelar ju ingen roll vart man skickar dem i så fall. Det smäller ju i Lund, Malmö, Göteborg och Stockholm också, tillägger han. 

Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kenneth Ågren, chef för Polisens avdelning för grova brott i Uppsala. Foto: Jonas Ekströmer / TT.

Nu toppar Uppsala statistiken bland skjutningar i landet och hittills i år har staden gått om Malmö i antal skottlossningar per 100 000 invånare. Även antalet dödade i gänguppgörelser har ökat dramatiskt i Uppsala den senaste tiden. Polisen står handfallen inför utvecklingen och höll i november en presskonferens om de många skjutningarna hittills i år. Då var det 28 skjutningar. Regionpolischef Carin Götblad berättade hur skjutningarna tycks fortsätta trots det idoga arbete de gör för att motverka det.

– Regionen är hårt drabbad. Vi har aldrig sett så många minderåriga som är involverade i brotten och som springer de grovt kriminellas ärenden, sa hon under presskonferensen där hon också efterlyste mer hjälp från andra myndigheter och kommunen för att polisen ska kunna lägga ytterligare resurser på att stoppa skjutningarna.

”Jag undrar hur vi ska få stopp på det”

Så sent som i söndags dog en man i 20-årsåldern i bostadsområdet Stenhagen i Uppsala till följd av skottskador och en annan man blev allvarligt skadad. Och på fredagen besköts en lägenhet i Kvarngärdet i Uppsala. Där pågår en förundersökning om mordförsök och grovt vapenbrott och polisen söker efter en eller flera gärningsmän.

Simon Rehnström/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regionpolischef Carin Götblad. Foto: Simon Rehnström / TT

Lokalpolischefen Jale Poljaverius berättade i måndagens Aktuellt hur omkring 160 gängmedlemmar för en sorts kamp mot varandra i Uppsala. Han har noterat fem gänggrupperingar, vilket är ovanligt mycket för en så liten stad. Han beskriver ett klanliknande nätverk. I P1:s lördagintervju berättade även rikspolischefen Anders Thornberg hur ”hänsynslösa” gäng dyker upp redan på eftermiddagen i Gottsunda centrum. Kenneth Ågren bekräftar bilden.

– Det är oerhört frustrerande och jag undrar hur vi ska få stopp på det. Vad händer med vårt fina Sverige? Det är som fästingarna och vildsvinen, de breder ut sig norrut. Malmö har varit hårt drabbat länge. Där har vi närheten till kontinenten med Öresundsbron och inflödet av smuggelvapen med mera. Men nu ser vi hur stad efter stad uppåt i landet drabbas. Vi ser samma problem i Linköping, Norrköping och Örebro. Men städerna ovanför Gävle är ännu förskonade, säger Kenneth Ågren.

Han har varit polis i 45 år. Han är själv uppvuxen i Uppsala, har arbetat i Stockholm och återvände till 1982 och har jobbat där sedan dess. Att Uppsala skulle komma att bli en av Sveriges mest våldsamma städer hade han aldrig kunnat föreställa sig.

– När jag växte upp var det en trygg stad och även när jag började jobba här 1982. Visserligen fanns det kvartersgäng som ville slåss med andra bråkstakar i andra stadsdelar, men det var på en väldigt oskyldig nivå om man jämför med i dag, säger han.

Dålig integration viktig orsak till våldet

Mord förekom visserligen men det kunde gå år mellan dem. Ofta var det relationsgräl eller fyllebråk som gick över styr. Gängrelaterade mord förekom inte.

I dag har stadsdel efter stadsdel kommit att bli mer och mer utsatta för knarkhandel och kriminalitet. Gottsunda är i dag av Polisen utpekat som ett särskilt utsatt område. Kenneth Ågren nämner också Stenhagen, Gränby, Kvarngärdet och Sävja som område som Polisen behöver ha mer och mer uppsikt över.

Det är framförallt en illa fungerande integration som har bidragit till utvecklingen, menar Kennet Ågren. Han har genom åren sett hur segregationen har ökat i staden.

– Segregationen är en effekt av en kraftigt ökad invandring. Vi ser att de områden där segregationen har blivit för stor, där frodas också kriminaliteten och narkotikaförsäljningen. De etablerade gängen består oftast av andra och tredje generationens invandrare som inte har fått möjlighet att integreras ordentligt i svenska samhället, säger han.

Det som ligger till grund för det ökade skjutvapenvåldet är marknadsandelar om narkotikaförsäljningen men det finns också en annan utveckling som oroar.  

– 80 procent av morden i Uppsala är knivmord och de har ökat mycket sedan 2015. Detta rör ofta de ensamkommande ungdomarna från Afghanistan som också vill in och ta marknadsandelar. Men av någon anledning får skjutvapenbrotten mycket större uppmärksamhet, säger Kenneth Ågren.

Segregationen är något han har noterat under sitt mångåriga engagemang i idrottsrörelsen. Han är ordförande i en idrottsförening och har noterat hur det bildas lag med etniskt homogena grupper, vilket han anser motverkar integrationen ytterligare.

– Jag är egentligen inte så förtjust i att det bildas lag med namn som Kurdistans FF, Syrianska, Assyriska med mera. Har de barnverksamhet så kommer föräldrar dit och pratar med varandra på sina hemspråk. Ungdomarna borde blandas upp mer och komma i kontakt med infödda svenskar, annars förstärks segregationen ännu mer, säger han.

Uppsala följer ett mönster

Manne Gerell, kriminolog på Malmö Universitet, noterar att det har skett fler skjutningar i Uppsalaregionen än i Skåne och Stockholm per 100 000 invånare.

– Malmö och Uppsala verkar vara på ungefär samma nivå vad gäller skjutningar och båda städerna ligger på en mycket högre nivå än övriga landet. Uppsala har till och med gått om Malmö vad gäller antalet skjutningar per 100 000 invånare. Malmö har haft 10,1 skjutningar per 100 000 invånare och Uppsala 11,5 skjutningar, säger Manne Gerell.

Det förvånar honom att just Uppsala har kommit att utsättas för den våldsamma utvecklingen. Men det följer mönstret med att kriminalitet uppstår i områden med stor koncentration av löst sammansatta kriminella nätverk i segregerade områden.

– Uppsala är inte den stad som tidigare har förknippats med gänguppgörelser och skjutvapenvåld. Det har gått snabbt och jag får intrycket att Polisen i viss mån är tagen på sängen. De jobbar målinriktat i Uppsala nu, men det har kommit igång lite för sent, säger Manne Gerell.

Toppnyheter

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Exportindustrin lånar febrilt för att överleva

Svensk Exportkredit, SEK, ökar nyutlåningen i skuggan av en mörk prognos om det exportberoende näringslivet, skriver DI.

Enligt Exportbaromoetern räknar sex av tio företag med en minskad orderingång närmaste året. Samtidigt planerar tre av tio att minska sin personalstyrka kommande halvår.

”Det ser riktigt illa ut, givet att 1,5 miljoner människor jobbar i exportsektorn. Slår prognoserna in får det stora konsekvenser för svensk tillväxt. Risken finns dessutom att utfallet blir ännu värre än prognoserna med tanke på att ekonomin utvecklas sämre än väntat”, säger Catharina Henriksson,  ansvarig för Exportkreditbarometern på SEK.

Under första kvartalet ökade nyutlåningen med 20 miljarder kronor, från 13,3 miljarder under under samma period i fjol, till rekordsumman 33,3 miljarder kronor i år.

Den största delen av nyutlåningen handlar om rörelsefinansiering så att bolagetn kan stärka sin likviditetsberedskap.

20 maj
Läs mer om Svenska exporten

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer