Mostphotos/TT
Den svenska våldsvågen

Malmö inte längre farligast i Sverige – här skjuts det mest

Skjutningarna blir allt fler och antalet dödade i gänguppgörelser ökar. En tidigare lugn stad har gått om Malmö i skottlossningar. ”Det är oerhört frustrerande och jag undrar hur vi ska få stopp på det”, säger Kenneth Ågren, chef för Polisens avdelning för grova brott.

– Finns det anledning att känna oro för att låta våra barn och barnbarn flytta till Uppsala och studera i framtiden?

Den frågan ställer jag, halvt på skämt och halvt på allvar, till Kenneth Ågren, chef för Polisens avdelning för grova brott i Uppsala. Han har arbetat som polis i Uppsala sedan 1982.

– Jag vill verkligen inte måla fan på väggen. Men förra året blev en oskyldig student i 20-årsåldern skjuten av en nittonåring på en pizzeria i Flogsta. Han hamnade mitt i skottlinjen för en uppgörelse. Han kom från Holland och hade precis börjat studera här. Han åkte hem och kommer förmodligen aldrig att återvända till Uppsala, säger Kenneth Ågren. 

– Men det spelar ju ingen roll vart man skickar dem i så fall. Det smäller ju i Lund, Malmö, Göteborg och Stockholm också, tillägger han. 

Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kenneth Ågren, chef för Polisens avdelning för grova brott i Uppsala. Foto: Jonas Ekströmer / TT.

Nu toppar Uppsala statistiken bland skjutningar i landet och hittills i år har staden gått om Malmö i antal skottlossningar per 100 000 invånare. Även antalet dödade i gänguppgörelser har ökat dramatiskt i Uppsala den senaste tiden. Polisen står handfallen inför utvecklingen och höll i november en presskonferens om de många skjutningarna hittills i år. Då var det 28 skjutningar. Regionpolischef Carin Götblad berättade hur skjutningarna tycks fortsätta trots det idoga arbete de gör för att motverka det.

– Regionen är hårt drabbad. Vi har aldrig sett så många minderåriga som är involverade i brotten och som springer de grovt kriminellas ärenden, sa hon under presskonferensen där hon också efterlyste mer hjälp från andra myndigheter och kommunen för att polisen ska kunna lägga ytterligare resurser på att stoppa skjutningarna.

”Jag undrar hur vi ska få stopp på det”

Så sent som i söndags dog en man i 20-årsåldern i bostadsområdet Stenhagen i Uppsala till följd av skottskador och en annan man blev allvarligt skadad. Och på fredagen besköts en lägenhet i Kvarngärdet i Uppsala. Där pågår en förundersökning om mordförsök och grovt vapenbrott och polisen söker efter en eller flera gärningsmän.

Simon Rehnström/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regionpolischef Carin Götblad. Foto: Simon Rehnström / TT

Lokalpolischefen Jale Poljaverius berättade i måndagens Aktuellt hur omkring 160 gängmedlemmar för en sorts kamp mot varandra i Uppsala. Han har noterat fem gänggrupperingar, vilket är ovanligt mycket för en så liten stad. Han beskriver ett klanliknande nätverk. I P1:s lördagintervju berättade även rikspolischefen Anders Thornberg hur ”hänsynslösa” gäng dyker upp redan på eftermiddagen i Gottsunda centrum. Kenneth Ågren bekräftar bilden.

– Det är oerhört frustrerande och jag undrar hur vi ska få stopp på det. Vad händer med vårt fina Sverige? Det är som fästingarna och vildsvinen, de breder ut sig norrut. Malmö har varit hårt drabbat länge. Där har vi närheten till kontinenten med Öresundsbron och inflödet av smuggelvapen med mera. Men nu ser vi hur stad efter stad uppåt i landet drabbas. Vi ser samma problem i Linköping, Norrköping och Örebro. Men städerna ovanför Gävle är ännu förskonade, säger Kenneth Ågren.

Han har varit polis i 45 år. Han är själv uppvuxen i Uppsala, har arbetat i Stockholm och återvände till 1982 och har jobbat där sedan dess. Att Uppsala skulle komma att bli en av Sveriges mest våldsamma städer hade han aldrig kunnat föreställa sig.

– När jag växte upp var det en trygg stad och även när jag började jobba här 1982. Visserligen fanns det kvartersgäng som ville slåss med andra bråkstakar i andra stadsdelar, men det var på en väldigt oskyldig nivå om man jämför med i dag, säger han.

Dålig integration viktig orsak till våldet

Mord förekom visserligen men det kunde gå år mellan dem. Ofta var det relationsgräl eller fyllebråk som gick över styr. Gängrelaterade mord förekom inte.

I dag har stadsdel efter stadsdel kommit att bli mer och mer utsatta för knarkhandel och kriminalitet. Gottsunda är i dag av Polisen utpekat som ett särskilt utsatt område. Kenneth Ågren nämner också Stenhagen, Gränby, Kvarngärdet och Sävja som område som Polisen behöver ha mer och mer uppsikt över.

Det är framförallt en illa fungerande integration som har bidragit till utvecklingen, menar Kennet Ågren. Han har genom åren sett hur segregationen har ökat i staden.

– Segregationen är en effekt av en kraftigt ökad invandring. Vi ser att de områden där segregationen har blivit för stor, där frodas också kriminaliteten och narkotikaförsäljningen. De etablerade gängen består oftast av andra och tredje generationens invandrare som inte har fått möjlighet att integreras ordentligt i svenska samhället, säger han.

Det som ligger till grund för det ökade skjutvapenvåldet är marknadsandelar om narkotikaförsäljningen men det finns också en annan utveckling som oroar.  

– 80 procent av morden i Uppsala är knivmord och de har ökat mycket sedan 2015. Detta rör ofta de ensamkommande ungdomarna från Afghanistan som också vill in och ta marknadsandelar. Men av någon anledning får skjutvapenbrotten mycket större uppmärksamhet, säger Kenneth Ågren.

Segregationen är något han har noterat under sitt mångåriga engagemang i idrottsrörelsen. Han är ordförande i en idrottsförening och har noterat hur det bildas lag med etniskt homogena grupper, vilket han anser motverkar integrationen ytterligare.

– Jag är egentligen inte så förtjust i att det bildas lag med namn som Kurdistans FF, Syrianska, Assyriska med mera. Har de barnverksamhet så kommer föräldrar dit och pratar med varandra på sina hemspråk. Ungdomarna borde blandas upp mer och komma i kontakt med infödda svenskar, annars förstärks segregationen ännu mer, säger han.

Uppsala följer ett mönster

Manne Gerell, kriminolog på Malmö Universitet, noterar att det har skett fler skjutningar i Uppsalaregionen än i Skåne och Stockholm per 100 000 invånare.

– Malmö och Uppsala verkar vara på ungefär samma nivå vad gäller skjutningar och båda städerna ligger på en mycket högre nivå än övriga landet. Uppsala har till och med gått om Malmö vad gäller antalet skjutningar per 100 000 invånare. Malmö har haft 10,1 skjutningar per 100 000 invånare och Uppsala 11,5 skjutningar, säger Manne Gerell.

Det förvånar honom att just Uppsala har kommit att utsättas för den våldsamma utvecklingen. Men det följer mönstret med att kriminalitet uppstår i områden med stor koncentration av löst sammansatta kriminella nätverk i segregerade områden.

– Uppsala är inte den stad som tidigare har förknippats med gänguppgörelser och skjutvapenvåld. Det har gått snabbt och jag får intrycket att Polisen i viss mån är tagen på sängen. De jobbar målinriktat i Uppsala nu, men det har kommit igång lite för sent, säger Manne Gerell.

Toppnyheter

Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Skistar stänger alla sina svenska skidanläggningar

Skistar stänger samtliga skidanläggningar i Sverige för resten av säsongen från och med den 6 april, enligt ett pressmeddelande.

”Skistar har från Folkhälsomyndigheten fått rådet att stänga skidanläggningarna i Sverige på grund av risken för överbelastning i sjukvården i de berörda regionerna”, skriver bolaget.

Nedstängningarna berör anläggningarna i Sälen, Vemdalen och Åre.

Bolaget skriver att beslutet kommer att få en negativ effekt på helårsresultatet, men påpekar att en stor del av vintersäsongen redan är passerad.

40 min
Johan Carlson. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

FHM skapar ny expertgrupp i kampen mot viruset

Folkhälsomyndigheten ska inrätta en rådgivande referensgrupp bestående av olika experter, för att stödja myndigheten i det fortsatta arbetet med coronaviruspandemin.

Gruppen ska bestå av experter inom smittskydd, epidemiologi, virologi och klinisk infektionsmedicin.

– Det är av största vikt att vi som expertmyndighet har snabb tillgång till råd från personer som är väl förankrade i det kliniska och vetenskapliga fältet och som tillsammans med våra egna experter kan diskutera läget och insatserna framåt, säger generaldirektör Johan Carlson i en pressmeddelande.

Vilka som ska ingå ska presenteras inom kort.

1 tim
Tomma gator i centrala Stockholm. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Svensk strategi kan visa andra vägen tillbaka

Det finns flera skäl till varför Sveriges strategi med färre tvingande åtgärder för att bekämpa coronaviruset väcker uppmärksamhet i omvärlden, skriver SvD:s Göran Eriksson i en analys. Dels kan det upplevas som provocerande att Sverige anser sig gradvis kunna ”fatta rätt beslut vid rätt tidpunkt”, som statsminister Stefan Löfven uttryckte det, i istället för att införa omfattande regler med en gång.

Men ett annat skäl för andra länder att snegla på Sverige är att om strategin fungerar här kan vårt exempel vara en väg tillbaka till normaliteten för andra, skriver Eriksson.

Aftonbladets Lena Mellin anser att svenskarna ska vara stolta över det ömsesidiga förtroende som strategin innebär. Befolkningen litar på att myndigheternas råd är förnuftiga och myndigheterna litar på att råden åtföljs utan hot om straff.

”Försvaret behöver inte kallas in annat än f​ör​ att bygga fältsjukhus och sköta provtagning. Inte för att ​peka ​​på folk med automatgeväret”, skriver hon.

23 min
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Poster i Milano. PIERO CRUCIATTI / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Italien: Toppen på virusets spridning kan vara nådd

Italien tror sig ha nått toppen på virusspridningen. 4 053 nya fall har konstaterats det senaste dygnet – vilket är den lägsta siffran på två veckor. Det säger italienska hälsomyndigheter, enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Silvio Brusaferro, ansvarig för den italienska folkhälsomyndigheten, säger på en presskonferens under tisdagen att man nått en topp i virusspridningen men tillade att antalet döda kan vara underskattade i den officiella statistiken.

Antalet döda under ett dygn var under tisdagen 837 personer jämfört med 812 personer dygnet innan. Hälsominister Roberto Speranza bekräftade under tisdagen att man kommer att fortsätta med hårda restriktioner i Italien åtminstone till påsken.

17 min
Wuhan. Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kinas nedstängning av Wuhan hindrade 700 000 coronafall tror forskare

Kinas beslut att stänga ner och isolera mångmiljonstaden Wuhan, där coronavirusutbrottet startade, kan ha förhindrat mer än 700 000 nya fall, enligt en ny studie som publicerats i tidsskriften Science.

De drastiska åtgärderna under epidemins första 50 dagar gjorde att andra städer i landet kunde förbereda sina egna restriktioner, enligt den internationella studien med forskare från Kina, USA och Storbritannien.

1 tim
Arkivbild. Volkswagen. Julian Stratenschulte / TT NYHETSBYRÅN
undefined

470 000 tyska företag söker stöd under krisen

470 000 tyska företag har ansökt om permitteringsstöd i mars till följd av coronakrisen. Det visar nya siffror från landets statistikbyrå, enligt flera medier.

Stödet gör det möjligt för företag att införa korttidsarbete eller stoppa produktionen utan att behöva säga upp personalen. Enligt Bloomberg betraktas det som ett av de mest effektiva skyddsnäten under ekonomiska kriser.

Tysklands arbetsmarknadsminister Hubertus Heil säger att statens stödåtgärder kommer att rädda miljontals tyska jobb.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Handels har fått många nya anmälda till a-kassan. FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den vikande arbetsmarknaden

Rusning till a-kassan efter regeringens nya regler

De branscher som drabbats hårdats av coronavirusets effekter har sett en explosionsartad ökning av medlemmar i a-kassan, rapporterar SVT. Gårdagens besked från regeringen om att det ska bli lättare att få a-kassa har gjort att ökningen nått ytterligare en nivå.

Jens Lundberg, pressekreterare på Handelsanställdas förbund, säger att ansökningarna tidigare låg på 50 till 100 per dag, men att de ökat till mellan 500 och 700 på grund av coronakrisen.

– Och i går när regeringen kom med sitt besked fick vi in 2 153 ansökningar, säger han.

2 tim
Kawa Mohamed jobbar som frisör. Arkivbild.  FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oro om uppehållstillstånd i varselvåg: ”Kämpat fyra år”

Personer med tillfälliga uppehållstillstånd i Sverige som hoppas få stanna permanent drabbas hårt av de rekordhöga varseltalen, rapporterar Ekot. I går meddelade Arbetsförmedlingen att 36 800 hade varslats i coronakrisens spår i mars.

Frisören och hemspråkshandledaren Kawa Mohamed från Syrien oroar sig för att förlora jobbet och därmed möjligheten att få stanna.

– Jag har kämpat i fyra år. Så jag vill inte att en sådan grej som vi inte har räknat med kommer i sista minuten och tar bort allting, säger han.

Migrationsverket säger att reglerna ligger kvar, men att man ser över konsekvenserna. Enligt migrationsminister Morgan Johansson (S) planeras inte någon översyn av regelverket.

Idag 03:56
Läs mer om Den vikande arbetsmarknaden
Leif R Jansson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fem tips: Så undviker du covid-19-relaterade bedrägerier

Allt fler bedragare försöker utnyttja människors utsatthet under coronakrisen och därför är det viktigt att vara uppmärksam och ta till åtgärder för att skydda sig själv och företaget. FICO listar fem tips för hur du undviker covid-19-relaterade bedrägerier.

  1. Granska noggrant var information kommer ifrån och var uppmärksam på bedragare som använder aktuella organisationer, som exempelvis WHO, för att få dig att klicka på skadliga länkar eller bilagor.
  2. Var uppmärksam på falska erbjudanden som är kopplade till virus. För att vara på den säkra sidan kan du googla hemsidenamnet tillsammans med ordet ”scam” först.
  3. Var försiktig och avvakta om ett erbjudande har kort eller ologisk tidsfrist, ofta kan bedragare försöka ge sken av att situationen är brådskande vilket många kan påverkas av.
  4. Många nya hemsidor har dykt upp sedan virusutbrottet, som utger sig för att ha information om covid-19, och för att undvika skadlig kod är det alltid bäst att vara uppmärksam och dubbelkolla länkar innan man klickar på dem.
  5. Skulle bedragare besöka dig i hemmet, för att erbjuda exempelvis desinfektering av hemmet, så bör du ifrågasätta deras avsikter och hålla avstånd.
4 tim
Läs mer om Företagarjouren
SPENCER PLATT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Svängigt på Wall Street – mot historiskt svagt kvartal

Tisdagshandeln är slagig på Wall Street och breda S&P 500 går mot sitt sämsta första kvartal sedan 1938, skriver CNBC. Vid 19.10-tiden står de ledande indexen som följer:
• S&P 500: –1,0 procent
• Nasdaq: –0,4 procent
• Dow Jones: –0,8 procent


Enligt CNBC var terminerna volatila och svängde från plus till minus inför öppningen. Starka kinesiska PMI-siffror och uppgifter om en fjärde amerikansk stimulansrunda vägdes mot en rejäl ökning av antalet coronasmittade i USA.

Indexen föll i öppningen men stärktes av ett rapportsläpp som visade att de amerikanska hushållens konfidensindikator sjönk till 120,0 i mars jämfört med 132,6 i februari. Siffran var klart bättre än analytikernas förväntningar.

Tom Lee, analyschef på Fundstrat Global Advisors, säger till CNBC att marknaden tycks ha bottnat då indexen har rusat den senaste veckan trots en rad katastrofala makrosiffror och ökad virusspridning.

– Om vi ser rallyn på dåliga nyheter så tror jag att det är ett tecken på att vi förmodligen är på botten, säger han.

S&P 500 är trots den senaste veckans rusning ner 18,7 procent under det första kvartalet. Dow Jones har i sin tur backat 21,8 procent och går mot sitt sämsta första kvartal någonsin, enligt CNBC.

4 tim
undefined

Stockholm stängde nattsvart kvartal med stark avslutning

Det rådde stor volatilitet när Stockholmsbörsen på tisdagen summerade första kvartalet. Vid stängning-hade indexen återigen handlats upp rejält:
• OMXS30: +2,3 procent
• OMXSPI: +2,7 procent

Nattens PMI-siffror från Kina kom in klart högre än väntat och gav Stockholmsbörsen och de amerikanska terminerna en rejäl skjuts under förmiddagen. Men efter lunch handlades OMXS30 ett tag ner under nollan. När Wall Street öppnade fick även Stockholm ny fart.

Trots den senaste tidens uppgångar summerar OMXS30 månaden 13,2 procent lägre och det första kvartalet 16,3 procent lägre.

På storbolagslistan lyste det grönt stora delar av dagen med Boliden som stor vinnare. Gruvjätten steg 6,2 procent. Även Swedish Match, SSAB och Volvo klämde sig över 5 procent upp.

I botten fanns Getinge som rekylerade ner 3 procent och var det enda storbolaget som stängde på minus.

Idag 07:01
NOEL CELIS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppåt på Asiens börser efter statistiksläppet: ”Glädjande”

Det var positiva tongångar på Asiens börser under tisdagsmorgonen. Vid stängning låg indexen som följer:
• Nikkei: –0,9 %
• Shanghai: +0,1 %
• Shenzhen: +0,5 %
• Hang Seng: +1‚9 %
• Kospi: +2,2 %
Indexen som steg tog därmed rygg på gårdagens uppgångar på Wall Street och Reuters skriver att börshoppet hålls uppe av att PMI-siffror i Kina kommit in klart högre än väntat. Marssiffrorna kom in på 52 – vilket kan jämföras med analytikernas prognoser på 45 och de rekordlåga PMI-siffrorna på 35,7 i februari.

Även CNBC tar upp makrosiffrorna i Kina som en förklaring till börsuppgångarna. Och siffrorna är överraskande starka, anser SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist på Twitter. Han lägger dock till man ska vara försiktig kring att dra slutsatser av olika data just nu – även positiva.

”Likväl glädjande”, skriver Bergqvist.

Idag 03:25
Läs mer om Dagens börs
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Regeringens nya prognos ifrågasätts – ”optimistisk”

Sverige går in i en lågkonjunktur med BNP-ras som inte setts sedan finanskrisen och arbetslöshet som stiger till 9 procent i år. Den bedömningen gör regeringen i en ny prognos.

– Vi har ett väldigt allvarligt ekonomiskt läge, säger finansminister Magdalena Andersson (S) vid en pressträff.

Hon beskriver det som dubbla negativa chocker – både i utbud och efterfrågan – som drabbar ekonomin. Svensk BNP spås falla med 4 procent i år, vilket är i paritet med finanskrisen, och därefter väntas snabb återhämtning.

– Ekonomisk aktivitet kommer att öka under andra halvåret, säger Andersson.

Regeringen spår KPI-inflation på 0,5 procent, jämfört med tidigare prognosen på 1,7 procent. Underskottet i statens finanser bedöms bli 3,8 procent av BNP i år.

Men flera ekonomer menar att regeringen är för optimistisk i sin prognos.

– Risken är ju att det kan vara en underskattning, om vi tittar på varselsiffrorna för den senaste månaden så finns ju stora risker att vi får en högre arbetslöshet än 9 procent, säger Svenskt Näringslivs chefsekonom Bettina Kashefi til SR.

Även från fackligt håll ifrågasätts prognosen.

– Ja, vi ser det här som en relativt optimistisk prognos och som nog förutsätter att regeringen sätter in mer kraftfulla åtgärder än vad man har gjort hittills. Jag tror att man måste sätta in mer regelrätta stöd särskilt till de mindre företagen i vissa branscher annars kommer de inte att fixa det här, säger Katarina Lundahl, chefsekonom på Unionen, till SR.

Idag 08:06
undefined

Professorn: Så kan vi dra nytta av coronakrisen

I krisen föds kreativiteten. Och trots den svåra situation som coronakrisen innebär kan det komma något gott ur den. Det menar  Charlotta Stern, professor och vice vd på Ratio.

– Vi har hög tillit och vi är pragmatiska. Det är styrkor som hjälper i en krissituation och även under återuppbyggnaden efter en kris, säger hon till Arbetsmarknadsnytt.

Den svenska modellen har dessutom stark legitimitet och parterna på arbetsmarknaden har etablerade relationer.

– Överlag är de bra på att samarbeta vilket är viktigt i svåra situationer. Att lita på sin motpart och att kunna jobba tillsammans för att lösa problem är en stor styrka.

Kanske kan krisen leda till att digitaliseringen tar fart, menar hon.

– Jag tänker att det kanske är nu det händer. Att vi plötsligt börjar anamma de digitala verktygen och får ut nyttan av dem. Den som har gjort det en gång och sett den kreativa potentialen kanske inser att det går att göra regelbundet.

Dessutom utmanas våra attityder vilket kan ge positiva effekter, enligt Charlotta Stern.

5 tim
Läs mer om Den svenska konjunkturen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer