Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska kriminalpolitiken

M: ”Regeringen måste börja presentera förslag”

Just nu sitter sju av riksdagens partier i förhandlingar om hur de ska kunna stoppa gängvåldet.

– Vi har presenterat våra förslag, nu måste de börja presentera sina, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell till DN inför möte och tillägger att han börjar bli frustrerad över situationen.

Deltar gör också rikspolischefen Anders Thornberg, riksåklagare Petra Lundh och en representant från Tullverket, skriver tidningen.

Vid klockan 13 kommer justitieminister Morgan Johansson (S) och inrikesminister Mikael Damberg att lämna kommenterar om förhandlingarna.

Tidigare rapportering (2 september):

Toppnyheter

Esteban Felix / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Experter i brev till WHO: Bevis för luftburet virus

Coronaviruset sprids i första hand från droppar som sprids i luften när någon hostar, nyser eller kräks, enligt WHO.

Nu går 239 experter från 32 länder ut i ett öppet brev och ifrågasätter WHO:s linje. Världshälsoorganisationen har motsatt sig växande bevis för att viruset är luftburet och att det kan stanna kvar i luften inomhus och smitta fler, menar de.

WHO-experten Benedetta Allegranzi säger till New York Times att beläggen för att viruset skulle vara luftburet inte övertygar.

– Särskilt de sista månaderna har vi sagt flera gånger att vi ser luftburen smitta som en möjlighet, men att det verkligen inte backas upp av tydliga bevis.

1 tim
Människor dricker öl på The Black Lion Pub i London. Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Polisen efter festkvällen: ”Kristallklart att fylla och social distans inte går ihop”

Det är ”kristallklart” att fulla människor inte kan upprätthålla social distans. Det säger det brittiska polisförbundets ordförande John Apter efter att barerna i landet åter öppnat under lördagen.

Bilder från stadsdelen Soho i London visar fullpackade gator runt midnatt.

Apter patrullerade i Southampton och fick hantera ”nakna män, glada fyllon, arga fyllon, slagsmål och fler arga fyllon”, skriver The Guardian.

Landets hälsominister Matt Hancook har kommenterat bilderna med att den absoluta majoriteten av invånarna agerat ansvarsfullt, skriver The Independent

9 min
Arkivbild: Nigel Farage i EU-parlamentet i Bryssel Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Farage anklagas: Bröt karantänsregler på puben

En av de första att gå in och ta en pint när många pubar i England öppnade på lördagen var den brittiska politikern Nigel Farage, ledare för Brexitpartiet. På sitt Twitterkonto la han ut en bild på sig själv med ett glas i handen och texten ”Klockan 12, första kunden in. Älskar det.”

Problemet är att han för exakt två veckor sedan twittrade från en resa i USA, där han besökte ett kampanjmöte för president Donald Trump. Enligt karantänsreglerna i Storbritannien måste en person som återvänder från en resa i USA sitta i karantän i 14 dagar, rapporterar BBC.

Farage har nu polisanmälts av liberaldemokraternas ledare Ed Davey, som vill att polisen reder ut om Farage brutit mot reglerna.

Igår 17:53
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer