Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Regelkrånglet

M-profil: ”Behövs mer uppkäftighet” i företagarfrågorna

Anna af Sillén är ny ordförande i moderaternas företagarråd. I en intervju med fPlus berättar hon om partiets satsning på lokala företagarråd och varför det behövs ”mer uppkäftighet” på området.

Vilka företagarvänliga frågor kommer du att driva i din nya roll?

– Så många som möjligt. I mars 2021 ska vi presentera ett program hur företagsamheten på kommunal och regional nivå ska bli bättre och hur vi kan skapa bästa möjliga förutsättningar för företagen och näringslivet runt om i landet.

Det låter som utmanande uppgift?

– Ja, och viktig så det är högsta växeln direkt. Framför allt handlar det om att visa helheten, hur viktigt företagsamheten är för vår gemensamma välfärd. Faktum är att vi faktiskt, även år 2020, måste vi hur allt hänger ihop: Går det inte bra för företagen går det inte bra för Sverige heller. Vi ska vara ett land som uppskattar de människor som vågar vara företagare och som sliter för att uppfylla sin ambition.

En av de saker som företagare sliter med brukar vara de många och ibland nästan ogenomträngligt krångliga regler som finns. Sedan 2013 har företagens administrativa kostnader till följd av regler ökat med i genomsnitt 1,2 miljarder kronor per år. Under 2018 hamnade ökningen på 600 miljoner kronor. Hur ser du på det?

– Jag vill göra skillnad när det gäller regelkrånglet! Det gör vi bäst genom att komma nära företagarnas verklighet, se var problemen ligger och hur de påverkar deras vardag.

Det låter som att du tänker lämna kontoret och bege dig ut i landet?

– I och för sig har jag redan gjort det eftersom jag är kommunpolitiker i Nyköping. Men alldeles riktigt. En del i mitt uppdrag är att starta lokala företagarråd för att vi ska kunna fånga upp de frågor som ligger företagarna och det lokala näringslivet nära. Om vi menar något med att småföretagen är motorn i näringslivet på många håll i landet, då är det också vårt jobb som politiker att släppa fram dem, synliggöra de talangerna och deras drivkraft. Det behövs lite mer uppkäftighet på det området.

I december rasade den politiska striden om Arbetsförmedlingens framtid som efter diverse bytta fötter slutade med en tillbakadragen misstroendeförklaring. Hur ser Moderaterna egentligen på Arbetsförmedlingen?

– Den processen var inte bra. Men vi är fortsatt kritiska och menar att Arbetsförmedlingen inte levererar. Det måste ske en förändring, ett nytt sätt att få människor i jobb. I det läget är det bra med de goda exempel som finns ute i landet, bland annat i Solna, Sundbyberg och Växjö. Där sker en samverkan mellan kommun, näringsliv och Arbetsförmedlingen som ger bra resultat. Alltså återigen på det lokala planet och som skickar bra signaler upp till riksplanet.

Du har flera gånger talat om det lokala perspektivet, att där finns en verklighet som är viktig att uppmärksamma?

– Det är i samarbetet mellan de offentliga och företagen som de goda exemplen uppstår. Kommuner med ett bra företagsklimat har klarat den uppgiften och till exempel tagit hjälp av företagen att utveckla välfärden. Det är alltid fel att säga nej till LOV och inte sällan är det kommuner som gjort det som har ett tufft företagsklimat. Företag som är med och driver skolor och vårdcentraler är samtidigt med och driver på den valfrihet och den egenmakt som jag vill se mer av.

Toppnyheter

Patienten Jennifer Haller får Modernas vaccin under försöket den 16 mars. Ted S. Warren / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Alla 45 patienter i Modernas test utvecklade antikroppar – endast milda symptom

Alla 45 patienter som deltog i läkemedelsbolaget Modernas test med ett potentiellt coronavirusvaccin har utvecklat antikroppar, skriver CNBC.

Enligt det Astra Zeneca-delägda bolaget fick samtliga patienter ett ”robust” skydd. Moderna uppger att de deltagande personerna utvecklat ett fyra gånger starkare skydd än patienter som återhämtat sig från covid-19.

Över hälften av de deltagande patienterna fick också någon form av biverkningar, som illamående eller huvudvärk. Men symptomen var så pass milda att experimentet inte behövde avbrytas.

Datan har publicerats i New England Journal of Medicine. Resultaten är lovande men arbetet med vaccinet är ännu inne i ett tidigt stadium, konstaterar CNN.

1 tim
Arkivbild på ett SJ-tåg. Tor Johnsson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Näringsdepartementet ska kontakta SJ om trängseln

Näringsdepartementet har fått i uppdrag att ta kontakt med SJ för att låta tågbolaget berätta hur det tänker kring trängsel på tågen. Det säger näringsminister Ibrahim Baylan (S) till TT efter oro kring virusspridning på grund av många människor i vagnarna.

Före månadsskiftet kunde den som bokade biljetter på SJ vara säker på att inte hamna bredvid en okänd person. Någon sådan garanti finns inte längre när SJ nu kör med cirka 75 procents kapacitet.

SJ:s presschef Tobbe Lundell upplever inte att Folkhälsomyndigheten har några problem med upplägget.

– Vi har haft ett antal möten med dem och är alltid beredda att göra förändringar om de skulle ändra sina anvisningar, säger han.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Bild från klimatprotester i Frankfurt i Tyskland den 20 september 2019. Michael Probst / TT NYHETSBYRÅN
Klimatomställningen

Ekonomer: Ge ett rungande ja till EU:s nya koldioxidtull

Sverige bör helhjärtat stödja EU:s förslag om en koldioxidtull mot omvärlden under Europeiska rådets möte i veckan, skriver ekonomerna Anders Olshov och Håkan Pihl på DN Debatt.

Duon menar att förslaget har två tydliga fördelar: det är en mycket viktig klimatåtgärd och det likställer konkurrensen inom och utanför unionen. En sådan gränsskatt skulle leda till att förorenare finner det lönsamt att genomföra utsläppsminskningar, spår ekonomerna.

”EU måste för sin trovärdighets skull visa att koldioxidtullen inte primärt handlar om egenintresse – om att finansiera sin återhämtningsfond på föreslagna 750 miljarder euro och att rädda jobb i EU – utan om att hjälpa världen att hejda klimatförändringen.”

2 tim
Illustrationsbilder. TT
undefined

Tvågradersmålet är positivt även för ekonomin

Att begränsa den globala uppvärmningen till två grader i enlighet med Parisavtalets mål är inte bara gynnsamt för klimatet utan även för ekonomin. Det är resultatet av nya beräkningar som forskare vid bland annat Chalmers gör i en studie som publiceras i Nature Climate Change, rapporterar SR Vetenskapsradion och DN.

Forskarna har gjort nya beräkningar i den så kallade DICE-modellen som Yaleprofessorn William Nordhaus fick ekonomipriset till Alfred Nobels minne 2018. Han drog då slutsatsen att det samhällsekonomiskt är mest optimalt att lägga målet på 3,5 graders uppvärmning till år 2100.

Modellen har nu uppdaterats med forskningsresultat gällande exempelvis skador av klimatförändringar i framtiden – den nya slutsatsen är att två grader eller lägre är optimalt.

– Det här visar att det går att motivera kraftfulla klimatåtgärder på rent ekonomiska grunder, säger Christian Azar professor i energi och miljö på Chalmers, till DN.

Idag 08:41
Läs mer om Klimatomställningen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer