Elisabeth Svantesson (M). Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Avgångskraven på Strandhäll

M om Löfven: Han försöker göra det till en kvinnofråga

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson kritiserar statsminister Stefan Löfven (S) för att göra frågan om misstroendeförklaring mot Annika Strandhäll (S) till ”en kvinnofråga”. Det säger hon till Expressen TV.

Svantesson poängterar att M bedömer vad socialförsäkringsministern gjort som statsråd och kallar Löfvens påstående för ”absurt”.

– Hon avsatte en duktig generaldirektör på politiska grunder och har sedan farit med osanning om varför hon gjorde det. Det är därför vi inte har förtroende, säger hon till tidningen.

Löfven sa tidigare i dag att Strandhäll är en av de kvinnor som möter mest hat i sociala medier och att M vill ha en misstroendeförklaring på grund av att det finns en ”uppiskad stämning”.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Boris Johnson.  Hannah McKay / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Storbritannien

Boris Johnson: Källan till dokumentläckan ska hittas

En utredning om de läckta handelsdokumenten mellan Storbritannien och USA krävs. Det menar premiärminister Boris Johnson efter att det framkommit uppgifter om att källan kopplas till en rysk desinformationskampanj, rapporterar BBC. Syftet med en utredning är att hitta källan till läckan.

Johnson säger även att det inte finns några bevis för att Ryssland ska ha gjort någon påverkan på det brittiska valet.

Samtidigt har premiärministern avfärdat dokumentens innehåll som ”nonsens”. Enligt den politiske rivalen Jeremy Corbyn framgår det i dokumenten att Johnson är öppen för en försäljning av det brittiska sjukvårdssystemet NHS – något som Labourledaren använt som slagträ i valkampanjen.

5 tim
Jeremy Corbyn med dokumenten. YVES HERMAN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Jeremy Corbyn: Innehållet det viktiga – inte källan

Den brittiske Labourledaren försvarar beslutet att gå ut med läckta dokument under valrörelsen, trots att dokumenten kommer från källor som tros ha kopplingar till Ryssland. Det rapporterar Sky News.

Enligt Corbyn är det som framgår av dokumenten, att Boris Johnson är öppen för att sälja det brittiska sjukvårdssystemet NHS, viktigare än varifrån dokumenten kommer.

– Ingen har ännu förnekat att innehållet stämmer, säger Corbyn.

Boris Johnson har avfärdat dokumenten som ”nonsens”.

Igår 15:06
Jeremy Corbyn och Boris Johnson under fredagens BBC-debatt. JEFF OVERS/BBC / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Labour knappar in på Torypartiet i nya mätningar

Under lördagen presenterades fyra opinionsmätningar inför det brittiska nyvalet nästa vecka, skriver Reuters. Torypartiet har en stabil ledning i alla mätningarna men marginalen ner till Labour varierar mellan sex och tio procentenheter. Flera mätningar visar också att Torypartiets ledning tycks minska något.

Om valresultatet skulle ligga i linje med de mätningar som indikerar den minsta marginalen mellan partierna innebär det att Torypartiet kan få svårt att få egen majoritet i underhuset, vilket Boris Johnson troligen behöver för att få igenom sitt brexitavtal.

Igår 17:28
Läs mer om Valet i Storbritannien