TT
Kärnkraftens framtid

M, L och KD vill snabbutreda Ringhals – ”Djupt olyckligt”, anser S

Under tisdagen lade Moderaterna tillsammans med Kristdemokraterna och Liberalerna fram ett initiativ för att snabbutreda Ringhals 1 och 2, vilket Socialdemokraterna anser är ”djupt olyckligt” eftersom diskussionen, enligt partiet, borde föras inom ramen för energiöverenskommelsen.

Vid årsskiftet tas kärnkraftreaktor Ringhals 2 ur bruk och 31 december 2020 avvecklas även Ringhals 1. Vattenfall har påbörjat förberedelserna för nedläggningen, rapporterar SVT, som har intervjuat projektledare på Ringhals om processen. Samtidigt avhandlades frågan om avvecklingarna i näringsutskottet under tisdagen.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna lade fram ett initiativ om en snabbutredning av Ringhals 1 och 2. Till nästa möte i näringsutskottet om en vecka ska de andra partierna hunnit ta ställning till förslaget.

Initiativet säger att regeringen skyndsamt bör tillsätta en snabbutredning som analyserar de ekonomiska och tekniska förutsättningarna för vidare drift samt vilken påverkan nedstängningen får för utsläppen av växthusgaser.

TT

Moderaternas Lars Hjälmered, ordförande i näringsutskottet, hoppas att så många partier som möjligt ansluter till förslaget.

– Vår förhoppning är att så många som möjligt ansluter till förslaget eftersom vi ser ett behov av en oberoende utredning av förutsättningarna för fortsatt drift. De ser helt annorlunda ut nu jämfört med när avvecklingsbeslutet fattades både när det gäller lönsamhet och klimatpåverkan.

TT

– Det är ett bra steg framåt, en ganska kraftig markering att vi behöver en ny svensk energipolitik, säger Arman Teimouri, energipolitisk talesperson för Liberalerna.

– Det är en viktig markering inte bara för hushållen men också för svensk basindustri som har efterfrågat vad Ringhals 1 och 2 betyder.

Camilla Brodin, näringspolitisk talesperson för KD, bekräftar att partiet tillsammans med M och L lagt ett förslag om att snabbutreda både ekonomiska och miljömässiga konsekvenser av att driva Ringhals 1 och 2 vidare, samt vilken påverkan en nedstängning av dessa skulle få för utsläppen.

– Vi gör detta för att vi menar allvar med den befintliga kärnkraften, säger hon.

Arman Taimouri pekar på att avvecklingsdatumet som rycker närmare kräver att man snabbutreder frågan.

– Med tanke på att beslut finns om att avveckla reaktorerna så krävs det en snabb utredning.

Brodin menar att det redan finns underlag som kan användas i en ny utredning.

– En utredning får titta på vilka investeringar som behöver göras ifall man ska fortsätta att driva reaktorerna. Utredningen borde kunna presenteras så snart som möjligt om det ska vara till någon nytta, då beslut om nedläggning är vid årsskiftet, säger Camilla Brodin.

TT

Lars Hjälmered tror att det också kan komma fram nya fakta i en utredning.

– Kring investeringar och tekniska förutsättningar kan det absolut komma fram nytt. Det finns idag ingen samlad och offentlig analys på det sätt vi vill göra den, säger han.

Bollen ligger nu hos de andra partierna, inte minst Socialdemokraterna, ärendet är bordlagt till nästa vecka för att ge de andra tid att fundera.

– Det som är intressant är hur Socialdemokraterna kommer att ställa sig till den här frågan, säger Arman Taimouri.

Brodin tror att att SD kommer att kunna stödja förslaget.

Hur påverkar det här energipolitiken i stort och energiöverenskommelsen?

– Vi vill ju se en energiöverenskommelse 2.0 där kärnkraften får en central roll, säger Arman Taimouri.

Camilla Brodin pekar på att förslaget i sig inte strider mot energiöverenskommelsen.

– Energiöverenskommelsen innehåller tydliga skrivningar om att det inte finns något stoppdatum för kärnkraften. Därför är det oerhört angeläget att politiken tar ansvaret och får ta del av fakta om möjligheten att kunna livstidsförlänga Ringhals 1 och 2.

Lars Hjälmered menar att kärnkraften måste vara en bärande del i samtalen med andra partier om energifrågorna.

– Den diskussionen fortsätter. Vi vill gärna samarbeta med andra partier om energifrågorna men då måste kärnkraften vara en bärande del i detta. Vi ser att det är nödvändigt för svensk konkurrenskraft och för klimatet.

TT

Socialdemokraternas Helene Hellmark Knutsson, vice ordförande i näringsutskottet, menar att initiativet om en snabbutredning inte är formellt behandlat och kommer att behandlas i utskottet nästa vecka.

– Vi har en bred energiöverenskommelse där Moderaterna och Kristdemokraterna ingår som är i en genomförandefas, där vi delar uppfattningen att vi ska ha en trygg och långsiktig energiförsörjning samtidigt som vi ställer om mot fossilfria energikällor.

– Jag tycker att det är otroligt olyckligt att Moderaterna och Kristdemokraterna som sitter med i genomförandegruppen drar ett parallellspår.

Hellmark Knutsson menar att ansvarigt statsråd Anders Ygeman har sagt att man välkomnar att man lyfter frågorna inom den gruppen och att det är ”djupt olyckligt” att man på detta sätt öppnar en parallell process.

Menar du att förslaget lyfts på fel plats?

– I första hand bör man lyfta det inom ramen för överenskommelsen.

Hur Hellmark Knutsson och Socialdemokraterna ställer sig i sak till en snabbutredning, vill hon inte gå in på utan pekar igen på att frågan ska lyftas inom energiöverenskommelsen och hanteras av Ygeman.

Samtidigt säger hon att ärendet nu kommer att behöva hanteras vidare i utskottet.

Ringhalsägaren Vattenfall har tidigare sagt att förutsättningar för att driva reaktorerna vidare saknas, och kommenterar idag till SVT att det beslutet står fast. ”Beslutet om ett stänga Ringhals 1 och 2 ligger fast. Det finns inte i nuläget finansiella eller praktiska förutsättningar för fortsatt drift efter 2020”.

Kärnenergiexperten Staffan Qvist har pekat på att det inte finns några reella tekniska hinder för att fortsätta driva Ringhals 1 och 2 fram till 2050-talet, utan att problemet snarare handlar om snedvridna marknadsförutsättningar.

Toppnyheter

Alan Duncan TOLGA AKMEN / AFP
Maktstriden efter May

Ännu en minister avgår inför röstningen om BoJo

Alan Duncan, biträdande minister vid Storbritanniens utrikesdepartement, meddelar att han avgår inför att Boris Johnson väntas ta över som partiledare för Tories och premiärminister, rapporterar brittiska medier.

I helgen meddelade finansminister Philip Hammond att han avgår om Johnson vinner omröstningen som hålls i eftermiddag klockan 17.00 lokal tid.

Daily Telegraphs politiska redaktör Gordon Rayner skriver på Twitter att omkring tolv brittiska ministrar väntas avgå innan onsdag. Även Sky News skriver att ett antal ministrar väntas avgå i veckan om Boris Johnson vinner dagens omröstning.

2 tim
Boris Johnson/bild från när den amerikanska flaggan placeras på månen. TT
undefined

”Om USA kunde landa på månen kan vi lämna EU”

Om USA kunde landa på månen för femtio år sedan klarar Storbritannien av att lämna EU den 31 oktober, skriver Boris Johnson i The Telegraph. Johnson är favorit till att efterträda Theresa May som brittisk premiärminister i veckan.

”Vad vi behöver nu är viljan och drivet”, skriver han i sin kolumn.

Johnson menar att det finns goda möjligheter att reda ut oenigheten i utträdesavtalet kring gränsen mot Nordirland – det enda som står i vägen för en överenskommelse.

”Det är absurt att vi ens har tillåtit oss att försenas av dessa tekniska problem”, skriver Johnson.

Han föreslår att Irlandsfrågan ska lösas inom ramen för det frihandelsavtal som ska förhandlas fram mellan parterna efter att utträdet har verkställts – för att på så vis göra den omtvistade nödlösningen överflödig.

Igår 21:56
Läs mer om Maktstriden efter May
Bärgning av vrakdelar från flygplanet i den flygolycka där nio personer omkom i söndags. Patrick Trägårdh/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flygplansolyckan i Umeå

Haverikommissionen klar på olycksplatsen i Umeå

Statens haverikommissions arbete på platsen där flygolyckan i Umeå inträffade för en vecka sedan är färdigt, rapporterar TT. Nu fortsätter arbetet med utredningen, dels från huvudkontoret i Stockholm och dels i myndighetens lokaler i Strängnäs där flygplansvraket finns.

Faktainsamlingen beräknas ta flera månader och avdelningschef Peter Swaffer på Haverikommissionen vill inte uttala sig om man har gjort några framsteg hittills.

– Jag har ingen kommentar om det just nu. Vi behöver få lite mer tid på oss, säger han till nyhetsbyrån.

3 tim
Bärgning av vrakdelar från flygplanet i flygolyckan i Umeå där nio personer omkom. Patrick Trägårdh/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Australisk expert följer utredning av flygkraschen

På plats för att följa Haverikommissionens utredning av dödskraschen i Umeå finns en representant från Australiens motsvarighet till myndigheten, Australian Transport Safety Bureau, ATSB. Anledningen är att flygplansmodellen, Gipps Aero GA8 Airvan, är Australientillverkat, rapporterar TT.

– För flygsäkerheten har vi berörda personer som kan vara behjälpliga av att få ta del av det vi håller på med, säger avdelningschef Peter Swaffer på Statens haverikommission till TT.

Dessutom utser den australiske representanten en teknisk rådgivare som i det här fallet kommer från Australiens transportmyndighet CASA.

2 tim
Läs mer om Flygplansolyckan i Umeå

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Asap Rocky.  PATRICK KOVARIK / AFP
Gripandet av ASAP Rocky

Advokater: Häktning är tortyr – ändra reglerna

Den kritik som har riktats mot det svenska häktningsförfarandet är det delvis berättigad och borde tas på allvar av regeringen, skriver två försvarsadvokater på Aftonbladet Debatt med anledningen av fallet Asap Rocky.

Som häktad är man helt isolerad och får inte ha några kontakter med omvärlden, vilket går att ”likställa med tortyr”, skriver advokaterna. I Sverige finns ingen gräns för hur länge man kan vara häktad, vilket är ett stort rättssäkerhetsproblem, påpekar debattörerna.

De anser att reglerna kring häktning måste moderniseras och listar en rad olika åtgärder. Bland annat föreslår de att häktestiderna borde begränsas med tidsfrister, att häktade personer borde har rätt till isoleringsbrytande aktiviteter samt att hemarrest eller elektronisk övervakning borde vara alternativ till häktning.

1 tim
Richard Shotwell / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Asap Rockys motanmälan läggs ner efter tre dagar

Den unge man som anmält den amerikanske rapparen Asap Rocky för misshandel i Stockholm blev i fredags själv delgiven misstanke om brott. Den förundersökningen har nu lagts ned, rapporterar DN.

Mannen var delgiven misstanke om ofredande, misshandel och försök till misshandel. Men över helgen la åklagaren ner förundersökningen, vilket mannens advokat Magnus Strömberg inte anser vara särskilt oväntat.

– Jag tolkar det som att åklagaren har analyserat det här händelseförloppet på ett noga och riktigt sätt, säger han till DN.

Motanmälan gjordes av Asap Rockys livvakt.

3 tim
Läs mer om Gripandet av ASAP Rocky