TT
Kärnkraftens framtid

M, L och KD vill snabbutreda Ringhals – ”Djupt olyckligt”, anser S

Under tisdagen lade Moderaterna tillsammans med Kristdemokraterna och Liberalerna fram ett initiativ för att snabbutreda Ringhals 1 och 2, vilket Socialdemokraterna anser är ”djupt olyckligt” eftersom diskussionen, enligt partiet, borde föras inom ramen för energiöverenskommelsen.

Vid årsskiftet tas kärnkraftreaktor Ringhals 2 ur bruk och 31 december 2020 avvecklas även Ringhals 1. Vattenfall har påbörjat förberedelserna för nedläggningen, rapporterar SVT, som har intervjuat projektledare på Ringhals om processen. Samtidigt avhandlades frågan om avvecklingarna i näringsutskottet under tisdagen.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna lade fram ett initiativ om en snabbutredning av Ringhals 1 och 2. Till nästa möte i näringsutskottet om en vecka ska de andra partierna hunnit ta ställning till förslaget.

Initiativet säger att regeringen skyndsamt bör tillsätta en snabbutredning som analyserar de ekonomiska och tekniska förutsättningarna för vidare drift samt vilken påverkan nedstängningen får för utsläppen av växthusgaser.

TT

Moderaternas Lars Hjälmered, ordförande i näringsutskottet, hoppas att så många partier som möjligt ansluter till förslaget.

– Vår förhoppning är att så många som möjligt ansluter till förslaget eftersom vi ser ett behov av en oberoende utredning av förutsättningarna för fortsatt drift. De ser helt annorlunda ut nu jämfört med när avvecklingsbeslutet fattades både när det gäller lönsamhet och klimatpåverkan.

TT

– Det är ett bra steg framåt, en ganska kraftig markering att vi behöver en ny svensk energipolitik, säger Arman Teimouri, energipolitisk talesperson för Liberalerna.

– Det är en viktig markering inte bara för hushållen men också för svensk basindustri som har efterfrågat vad Ringhals 1 och 2 betyder.

Camilla Brodin, näringspolitisk talesperson för KD, bekräftar att partiet tillsammans med M och L lagt ett förslag om att snabbutreda både ekonomiska och miljömässiga konsekvenser av att driva Ringhals 1 och 2 vidare, samt vilken påverkan en nedstängning av dessa skulle få för utsläppen.

– Vi gör detta för att vi menar allvar med den befintliga kärnkraften, säger hon.

Arman Taimouri pekar på att avvecklingsdatumet som rycker närmare kräver att man snabbutreder frågan.

– Med tanke på att beslut finns om att avveckla reaktorerna så krävs det en snabb utredning.

Brodin menar att det redan finns underlag som kan användas i en ny utredning.

– En utredning får titta på vilka investeringar som behöver göras ifall man ska fortsätta att driva reaktorerna. Utredningen borde kunna presenteras så snart som möjligt om det ska vara till någon nytta, då beslut om nedläggning är vid årsskiftet, säger Camilla Brodin.

TT

Lars Hjälmered tror att det också kan komma fram nya fakta i en utredning.

– Kring investeringar och tekniska förutsättningar kan det absolut komma fram nytt. Det finns idag ingen samlad och offentlig analys på det sätt vi vill göra den, säger han.

Bollen ligger nu hos de andra partierna, inte minst Socialdemokraterna, ärendet är bordlagt till nästa vecka för att ge de andra tid att fundera.

– Det som är intressant är hur Socialdemokraterna kommer att ställa sig till den här frågan, säger Arman Taimouri.

Brodin tror att att SD kommer att kunna stödja förslaget.

Hur påverkar det här energipolitiken i stort och energiöverenskommelsen?

– Vi vill ju se en energiöverenskommelse 2.0 där kärnkraften får en central roll, säger Arman Taimouri.

Camilla Brodin pekar på att förslaget i sig inte strider mot energiöverenskommelsen.

– Energiöverenskommelsen innehåller tydliga skrivningar om att det inte finns något stoppdatum för kärnkraften. Därför är det oerhört angeläget att politiken tar ansvaret och får ta del av fakta om möjligheten att kunna livstidsförlänga Ringhals 1 och 2.

Lars Hjälmered menar att kärnkraften måste vara en bärande del i samtalen med andra partier om energifrågorna.

– Den diskussionen fortsätter. Vi vill gärna samarbeta med andra partier om energifrågorna men då måste kärnkraften vara en bärande del i detta. Vi ser att det är nödvändigt för svensk konkurrenskraft och för klimatet.

TT

Socialdemokraternas Helene Hellmark Knutsson, vice ordförande i näringsutskottet, menar att initiativet om en snabbutredning inte är formellt behandlat och kommer att behandlas i utskottet nästa vecka.

– Vi har en bred energiöverenskommelse där Moderaterna och Kristdemokraterna ingår som är i en genomförandefas, där vi delar uppfattningen att vi ska ha en trygg och långsiktig energiförsörjning samtidigt som vi ställer om mot fossilfria energikällor.

– Jag tycker att det är otroligt olyckligt att Moderaterna och Kristdemokraterna som sitter med i genomförandegruppen drar ett parallellspår.

Hellmark Knutsson menar att ansvarigt statsråd Anders Ygeman har sagt att man välkomnar att man lyfter frågorna inom den gruppen och att det är ”djupt olyckligt” att man på detta sätt öppnar en parallell process.

Menar du att förslaget lyfts på fel plats?

– I första hand bör man lyfta det inom ramen för överenskommelsen.

Hur Hellmark Knutsson och Socialdemokraterna ställer sig i sak till en snabbutredning, vill hon inte gå in på utan pekar igen på att frågan ska lyftas inom energiöverenskommelsen och hanteras av Ygeman.

Samtidigt säger hon att ärendet nu kommer att behöva hanteras vidare i utskottet.

Ringhalsägaren Vattenfall har tidigare sagt att förutsättningar för att driva reaktorerna vidare saknas, och kommenterar idag till SVT att det beslutet står fast. ”Beslutet om ett stänga Ringhals 1 och 2 ligger fast. Det finns inte i nuläget finansiella eller praktiska förutsättningar för fortsatt drift efter 2020”.

Kärnenergiexperten Staffan Qvist har pekat på att det inte finns några reella tekniska hinder för att fortsätta driva Ringhals 1 och 2 fram till 2050-talet, utan att problemet snarare handlar om snedvridna marknadsförutsättningar.

Toppnyheter

Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Rekordlåg framtidstro bland svenska hushåll

Den senaste Stockholmsbarometern, som läser av det ekonomiska läget hos företag och hushåll visar på en rekordlåg framtidstro. Barometern faller för andra kvartalet i rad och landar på sin lägsta nivå på fem år, enligt ett pressmeddelande.

Enligt barometern tror 48 procentenheter fler hushåll på en ökad arbetslöshet. En syn som bekräftas av Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms Handelskammare.

– De negativa tankegångarna visar sig vara välgrundade då de sammanfaller med att vi ser en övervikt av företag som drar ner på sina anställningar och att allt fler företag har negativa förväntningar på framtida anställningar, säger Westerberg.

Även om barometern riktar in sig på Stockholm kan det ses som representativt för landet eftersom staden de senaste tio åren har stått för 40 procent av landets BNP.

2 tim
Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya rapport: Sverige på väg mot sämre konjunktur

Svensk konjunktur viker och arbetslösheten stiger de närmaste åren, visar Svenskt Näringslivs konjunkturrapport som släpps idag tisdag.

– Samtliga indikatorer i Sverige pekar nedåt. Vi ser en väsentligt svagare konjunkturutveckling och en stigande arbetslöshet, säger Svenskt Näringslivs chefekonom Bettina Kashefi i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten väntas tillväxten i år bli 1,1 procent, följt av 1,0 procent 2020 och 1,3 procent 2021. Arbetslösheten skjuter i höjden till 7,3 procent 2021.

Den försämrade konjunkturen i omvärlden gör att tillväxten i svensk utrikeshandel minskar. Det påverkar i sin tur investeringar och näringslivets produktion negativt, skriver rapportförfattarna.

Idag 06:01
Annica Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.  Arbetsförmedlingen / TT
undefined

Analyschefen: ”Vi går in i en tydlig avmattning”

Vi ser en tydlig avmattning i den svenska ekonomin och nu stiger arbetslösheten för fjärde månaden i rad, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, till TT.

I oktober var 357 620 personer inskrivna hos Arbetsförmedlingen – en ökning med runt 17 000 personer jämfört med i fjol. Det motsvarar en arbetslöshet på 7,1 procent – upp från 6,9 procent i oktober i fjol.

– Arbetsmarknaden är fortfarande god, men vi går in i en tydlig avmattning, säger Sundén till TT.

Idag 05:54
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Polisens tekniker arbetar vid busshållplatsen. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Läget mycket kritiskt efter misshandel vid busskur

Läget för den kvinna som misshandlades vid en busshållplats i Malmö är fortsatt kritiskt.

”Den mycket svårt skadade kvinnan vårdas på sjukhus med livshotande skador”, skriver polisen på sin hemsida.

Gärningsmannen gick till angrepp mot kvinnan med en planka, men avbröt misshandeln när vittnen upptäckte vad som pågick. Han har erkänt brottet och ska genomgå rättspsykiatrisk undersökning.

Enligt Aftonbladet dömdes mannen nyligen till psykiatrisk tvångsvård.

43 min
Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efter skjutningarna – fler poliser syns nu i Malmö

Fler poliser patrullerar nu på gatorna i Malmö efter den senaste tidens våldsvåg, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Två tonårspojkar skadades i går i en ny skjutning i Malmö och i helgen sköts två 15-åringar vid en pizzeria, en av dem dog.

Polisens presstalesperson Eva-Gun Westford säger till Ekot att det är svårt att säga just nu om det finns någon koppling mellan de senaste dagarnas skjutningar.

– Vi måste gå djupare in i var och en av utredningarna, men det är klart att allt på något sätt hänger allt ihop, eftersom Malmö är så litet, säger hon.

Malmöpolisen har fått stärkta resurser från nationell nivå och polisen har även utlyst en nationell särskild händelsen som innebär att polisen går upp i stabsläge.

3 tim
Läs mer om Oroligheterna i Malmö
Telias ordförande Marie Ehrling Bezav Mahmod/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Telias intresse för TV4

Telia: Kommer spara 600 miljoner kronor per år

Telia kommer spara 600 miljoner kronor per år från och med 2022 i synergieffekter, skriver bolaget i ett pressmeddelande efter EU-kommissionens besked.

Den tillförordnade vd:n Christian Luiga beskriver beslutet från EU-kommissionen som ”en milstolpe” och säger att Telia nu blir nordiska pionjärer.

– Genom detta förvärv skapas en stark nordisk aktör som kan konkurrera med de stora internationella bolag som är mycket aktiva i Norden, säger ordföranden Marie Ehrling.

Telia betalar drygt 9 miljarder kronor för köpet.

4 tim
Allison Kirkby, Telias vd.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Miljardköpet godkänns – Telia får köpa upp TV4

Telia får grönt ljus för miljardköpet av TV4-ägaren Bonnier Broadcasting, meddelar EU-kommissionen.

Kommissionen skriver att köpet på ett signifikant sätt kommer att minska marknadskonkurrensen i Sverige och Finland inom vissa områden. Därför sker godkännandet med vissa villkor. Bland annat måste Telia via licens ge tillgång till bolagets gratiskanaler och vissa betalkanaler. Detsamma gäller strömningstjänster. Och konkurrenterna måste få lov att göra reklam i Telias tv-kanaler.

Telias bud på Bonnier Broadcasting värderas till drygt nio miljarder kronor och lades i juli 2018, enligt TT.

5 tim
Hanna Franzén/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M-politiker: Nu måste staten sälja telia-aktier

Telias miljardköp av Bonnier Broadcasting känns vettigt och priset är rimligt, anser Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold.

”Frågan är vad som händer med statens post i Telia”, skriver han på Twitter.

Riksdagsledamoten Lars Beckman (M) har sin bild klar:

”Nu måste staten snarast sälja sin andel i Telia om TV4 köpet går igenom”, skriver han.

Svenska staten äger 38,35 procent av Telia, enligt ägardatatjänsten Holdings. De äger 1,6 miljarder aktier i telekombolaget.

4 tim
Läs mer om Telias intresse för TV4
undefined

Statlig detaljstyrning snärjer kommunerna

Vägen är skakig, osäker och törnbeströdd för landets 290 kommuner, där ett 90-tal redan i år kan komma att gå med underskott.

Sammantaget ökar behoven av skola, vård och omsorg och det blir allt svårare att hitta arbetskraft med rätt kompetens, konstaterar Anders Knape, ordförande för Sveriges kommuner och landsting, SKL, i en debattartikel i Västerbottens Kuriren.

Knape påminner om att regeringen har pekat på att om välfärden ska utvecklas i takt med befolkningsförändringarna, så behöver kommuner och regioner 90 miljarder kronor mer fram till 2026.

Trots det väljer regeringen, Centerpartiet och Liberalerna att inte öka de generella statsbidragen i budgetförslaget för 2020. Istället ökar andelen riktade statsbidrag, där staten öronmärker vad pengarna ska användas till, menar SKL:s ordförande.

Utvecklingen oroar Knape, som menar att riktade statliga satsningar hindrar kommuner och regioner att använda resurser där behoven och utmaningarna är som störst.

”I en kommun kan ett ökat antal äldre kräva en större satsning på äldreomsorg medan det i en annan kommun kan finnas ett ökat behov av resurser inom förskolan eller socialtjänsten”, skriver han.

4 nov
Kommunhuset i Danderyd. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stora brister i Danderyd – högsta chefen slutar

Allvarliga brister i hur Danderyds kommun skötte sin ekonomi har lett fram till kommunens ekonomiska kris. Det framgår av en rapport från revisionsbyrån EY som kommer att presenteras på kommunstyrelsens möte på torsdag, enligt DN.

I rapporten konstateras bland annat att riktlinjerna för ekonomistyrning inte tillämpades och att man inte följt kraven på åtgärder vid budgetavvikelser.

I går stod det klart att kommundirektören Åsa Heribertson får sluta.

– Vi behöver ett nytt ledarskap, säger kommunstyrelsens ordförande Hanna Bocander (M) till tidningen.

5 nov
Läs mer om De krisande kommunerna

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Dagens börs

Wall Street öppnar uppåt inför Trumps tal

Wall Street öppnade tisdagen med små rörelser och efter några minuters handel stod de ledande indexen så här:
S&P 500: +0,2 %
Nasdaq: +0,2 %
Dow Jones: +/–0,0 %
Därmed handlas indexen nära rekordnivåer efter att Nasdaq och S&P 500 tappat fredagens rekord och Dow nätt och jämnt stängde på nytt rekord i går.

Dagens stora frågetecken är det tal president Donald Trump kommer att hålla klockan 18 svensk tid. Uppgifter cirkulerar om att presidenten kommer att meddela att biltullarna mot EU skjuts upp, skriver Direkt. Investerarna lär också leta efter ledtrådar om Trumps planer för sina handelskrig.

Walt Disneys streamingtjänst Disney+ har till slut premiär på tisdagen. Då det är en storsatsning kan marknadens och kundernas bemötande under de närmaste dagarna få betydelse för aktien.

Trots starkare rapport än väntat efter stängning i går kväll tappade Spotifys rival Tencent Music kring 5 procent.

1 tim
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stockholmsbörsen uppåt – Storytel backar på rapport

Stockholmsbörsens ledande index handlas upp på tisdagen i linje med Europabörserna. Vid 14.50-tiden ser det ut som följer:
• OMXSPI: +0,4 procent
• OMXS30: +0,3 procent
Telia stiger 1 procent och toppar storbolagsindexet tillsammans med Investor och Volvo. EU-kommissionen har godkänt Telias miljardköp av TV4-ägaren Bonnier Broadcasting.

Gamingbolaget Paradox rapporterade ett mindre vinstlyft än väntat. Aktien stiger ändå 3 procent, vilket Carnegie beskriver som en lättnadsrekyl.

Ljudboksbolaget Storytel fortsätter att växa samtidigt som förlusterna ökade i tredje kvartalet. Aktien backar 3 procent.

Utbombade Starbreeze la i går fram en ny rekonstruktionsplan till tingsrätten där bolaget lovar att alla skulder ska betalas. Aktien stiger 7 procent.

Bygghemma stiger över 3 procent sedan riskkapitaljätten EQT köpt en storpost i bolaget.

Idag 08:56
Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Små rörelser i Asien – handelskriget är i fokus

Asienbörserna steg brett på tisdagen. Vid stängning såg det ut som följer:
• Nikkei: +0,8 %
• Shanghai: +0,2 %
• Shenzhen: +0,2 %
• Hongkong: +0,5 %
• Kospi: +0,8 %


Investerare håller koll på utvecklingen i handelskriget mellan USA och Kina, där det är oklart vad de två stormakterna egentligen kommit överens om, skriver CNBC.

Marknaden reagerar varenda gång Donald Trump twittrar eller uttalar sig om saken, säger Mitul Kotecha, TD Securities seniora strateg med inriktning på tillväxtmarknader.

– Verkligheten är den att båda sidor vill få till ett avtal. Det ser ut som att vi får åtminstone ett fas 1-avtal någon gång i december, säger Kotecha.

Investerarna kommer också ha koll på utvecklingen kring oroligheterna i Hongkong, skriver CNBC.

De förvärrade våldsamheterna på gatorna i Hongkong utlöste börsfall under gårdagen och skapar en fortsatt börsnervositet, enligt TT.

Idag 04:13
Läs mer om Dagens börs