TT
Kärnkraftens framtid

M, L och KD vill snabbutreda Ringhals – ”Djupt olyckligt”, anser S

Under tisdagen lade Moderaterna tillsammans med Kristdemokraterna och Liberalerna fram ett initiativ för att snabbutreda Ringhals 1 och 2, vilket Socialdemokraterna anser är ”djupt olyckligt” eftersom diskussionen, enligt partiet, borde föras inom ramen för energiöverenskommelsen.

Vid årsskiftet tas kärnkraftreaktor Ringhals 2 ur bruk och 31 december 2020 avvecklas även Ringhals 1. Vattenfall har påbörjat förberedelserna för nedläggningen, rapporterar SVT, som har intervjuat projektledare på Ringhals om processen. Samtidigt avhandlades frågan om avvecklingarna i näringsutskottet under tisdagen.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna lade fram ett initiativ om en snabbutredning av Ringhals 1 och 2. Till nästa möte i näringsutskottet om en vecka ska de andra partierna hunnit ta ställning till förslaget.

Initiativet säger att regeringen skyndsamt bör tillsätta en snabbutredning som analyserar de ekonomiska och tekniska förutsättningarna för vidare drift samt vilken påverkan nedstängningen får för utsläppen av växthusgaser.

TT

Moderaternas Lars Hjälmered, ordförande i näringsutskottet, hoppas att så många partier som möjligt ansluter till förslaget.

– Vår förhoppning är att så många som möjligt ansluter till förslaget eftersom vi ser ett behov av en oberoende utredning av förutsättningarna för fortsatt drift. De ser helt annorlunda ut nu jämfört med när avvecklingsbeslutet fattades både när det gäller lönsamhet och klimatpåverkan.

TT

– Det är ett bra steg framåt, en ganska kraftig markering att vi behöver en ny svensk energipolitik, säger Arman Teimouri, energipolitisk talesperson för Liberalerna.

– Det är en viktig markering inte bara för hushållen men också för svensk basindustri som har efterfrågat vad Ringhals 1 och 2 betyder.

Camilla Brodin, näringspolitisk talesperson för KD, bekräftar att partiet tillsammans med M och L lagt ett förslag om att snabbutreda både ekonomiska och miljömässiga konsekvenser av att driva Ringhals 1 och 2 vidare, samt vilken påverkan en nedstängning av dessa skulle få för utsläppen.

– Vi gör detta för att vi menar allvar med den befintliga kärnkraften, säger hon.

Arman Taimouri pekar på att avvecklingsdatumet som rycker närmare kräver att man snabbutreder frågan.

– Med tanke på att beslut finns om att avveckla reaktorerna så krävs det en snabb utredning.

Brodin menar att det redan finns underlag som kan användas i en ny utredning.

– En utredning får titta på vilka investeringar som behöver göras ifall man ska fortsätta att driva reaktorerna. Utredningen borde kunna presenteras så snart som möjligt om det ska vara till någon nytta, då beslut om nedläggning är vid årsskiftet, säger Camilla Brodin.

TT

Lars Hjälmered tror att det också kan komma fram nya fakta i en utredning.

– Kring investeringar och tekniska förutsättningar kan det absolut komma fram nytt. Det finns idag ingen samlad och offentlig analys på det sätt vi vill göra den, säger han.

Bollen ligger nu hos de andra partierna, inte minst Socialdemokraterna, ärendet är bordlagt till nästa vecka för att ge de andra tid att fundera.

– Det som är intressant är hur Socialdemokraterna kommer att ställa sig till den här frågan, säger Arman Taimouri.

Brodin tror att att SD kommer att kunna stödja förslaget.

Hur påverkar det här energipolitiken i stort och energiöverenskommelsen?

– Vi vill ju se en energiöverenskommelse 2.0 där kärnkraften får en central roll, säger Arman Taimouri.

Camilla Brodin pekar på att förslaget i sig inte strider mot energiöverenskommelsen.

– Energiöverenskommelsen innehåller tydliga skrivningar om att det inte finns något stoppdatum för kärnkraften. Därför är det oerhört angeläget att politiken tar ansvaret och får ta del av fakta om möjligheten att kunna livstidsförlänga Ringhals 1 och 2.

Lars Hjälmered menar att kärnkraften måste vara en bärande del i samtalen med andra partier om energifrågorna.

– Den diskussionen fortsätter. Vi vill gärna samarbeta med andra partier om energifrågorna men då måste kärnkraften vara en bärande del i detta. Vi ser att det är nödvändigt för svensk konkurrenskraft och för klimatet.

TT

Socialdemokraternas Helene Hellmark Knutsson, vice ordförande i näringsutskottet, menar att initiativet om en snabbutredning inte är formellt behandlat och kommer att behandlas i utskottet nästa vecka.

– Vi har en bred energiöverenskommelse där Moderaterna och Kristdemokraterna ingår som är i en genomförandefas, där vi delar uppfattningen att vi ska ha en trygg och långsiktig energiförsörjning samtidigt som vi ställer om mot fossilfria energikällor.

– Jag tycker att det är otroligt olyckligt att Moderaterna och Kristdemokraterna som sitter med i genomförandegruppen drar ett parallellspår.

Hellmark Knutsson menar att ansvarigt statsråd Anders Ygeman har sagt att man välkomnar att man lyfter frågorna inom den gruppen och att det är ”djupt olyckligt” att man på detta sätt öppnar en parallell process.

Menar du att förslaget lyfts på fel plats?

– I första hand bör man lyfta det inom ramen för överenskommelsen.

Hur Hellmark Knutsson och Socialdemokraterna ställer sig i sak till en snabbutredning, vill hon inte gå in på utan pekar igen på att frågan ska lyftas inom energiöverenskommelsen och hanteras av Ygeman.

Samtidigt säger hon att ärendet nu kommer att behöva hanteras vidare i utskottet.

Ringhalsägaren Vattenfall har tidigare sagt att förutsättningar för att driva reaktorerna vidare saknas, och kommenterar idag till SVT att det beslutet står fast. ”Beslutet om ett stänga Ringhals 1 och 2 ligger fast. Det finns inte i nuläget finansiella eller praktiska förutsättningar för fortsatt drift efter 2020”.

Kärnenergiexperten Staffan Qvist har pekat på att det inte finns några reella tekniska hinder för att fortsätta driva Ringhals 1 och 2 fram till 2050-talet, utan att problemet snarare handlar om snedvridna marknadsförutsättningar.

Toppnyheter

Trumps rådgivare Pam Bondi talar i senaten. TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Trump

Trumps försvarsteam tonar ner John Bolton-uppgifter

President Donald Trumps juridiska team försökte tona ner uppgifterna från den tidigare säkerhetsrådgivaren John Bolton när riksrättsprocessen fortsatte i senaten i dag.

I boken hävdar Bolton att Trump ville frysa biståndet till Ukraina till dess att landet hjälpt till att utreda Joe Biden och sonen Hunter Biden. Uppgifterna har slagit ner som en bomb eftersom de undergräver det Trump och hans juridiska rådgivare hävdar i den pågående processen: Att det inte finns ett enda vittne som styrker det åklagarsidan hävdar.

– Vi ägnar oss åt bevisning som finns i utredningarna. Vi ägnar oss åt offentligt tillgänglig information. Vi ägnar oss inte åt spekulationer och anklagelser som inte möter kraven på bevisning, sa Trumps personlige advokat Jay Sekulow.

Igår 22:16
Mitt Romney, John Bolton och Susan Collins. TT
undefined

Romney vill höra Bolton: ”Lär bli fler republikaner”

Flera republikanska senatorer öppnar nu för att låta president Donald Trumps tidigare säkerhetsrådgivare John Bolton vittna i riksrätten, rapporterar flera amerikanska medier. Susan Collins säger till New York Times att hon är öppen för att höra Bolton och att flera andra republikaner diskuterar saken.

Mitt Romney säger att det är alltmer uppenbart att det är viktigt att Bolton får vittna.

– Det är väldig troligt att fler republikaner ansluter till oss som vill höra Bolton, säger han till reportrar utanför Kapitolium.

Röster om Boltons vittnesmål har höjts efter att delar av hans kommande bok läckt till media.

Igår 17:25
Adam Schiff. Jacquelyn Martin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Varför i hela friden puttades Schiff fram i tät?

Riksrättsåtalet blir allt mer dramatiskt efter att John Bolton anklagat president Donald Trump för att ha krävt en utredning av Joe Biden i utbyte mot bistånd till Ukraina, skriver Paul LeBlanc och Zachary B Wolf i CNN. Det gör frågan om att kalla vittnen till rättegången i senaten allt mer aktuell när åtalet nu fortsätter.

”Kom ihåg: Demokraterna behöver fyra republikaner som röstar med dem om att kalla vittnen eller att samla in nya bevis”, skriver duon, och listar några mer moderata namn som skulle kunna tänkas bryta partilinjen.

Fox News kommentator Liz Peek fokuserar också på riksrättsåtalet. Varför i hela friden gjorde Demokraterna Adam Schiff till Demokraternas ansikte utåt för riksrätten? undrar Peek, som tycker att hans fientlighet mot presidenten ofta skiner igenom. Demokraterna borde i stället fokusera på att ta fram en kandidat som kan besegra Trump i presidentvalet i november.

”Men det är såklart deras problem. Hittills har ingen kandidat klivit fram”, skriver hon.

Igår 13:44
Läs mer om Anklagelserna mot Trump
Mark Schiefelbein / TT NYHETSBYRÅN
Sjukdomsutbrottet i Kina

Volvo sätter medarbetare i Sverige i karantän

Industrijättar som AB Volvo, Volvo Cars, SKF och Geely sätter medarbetare som varit i Kina nyligen i karantän, skriver GP.

Utbrottet av coronaviruset i Kina fortsätter få konsekvenser, även i Sverige. Under måndagen föll Stockholmsbörsen, likt flera asiatiska och europeiska handelsplatser.

AB Volvo, Volvo Cars, SKF och Geely tar nu till karantänåtgärder mot anställda. För medarbetare som nyligen varit i Kina innebär hemkomsten karantän och jobb hemifrån, uppger industribolagen.

– Är man nyligen hemkommen då har jobbar man hemifrån under en tvåveckorsperiod. Vilket helt enkelt beror på att om man bär på något är detta ett sätt att begränsa spridningsrisken, säger AB Volvos presstalesperson Claes Eliasson, till GP.

Igår 17:18
Resenärer från Peking som landat på flygplatsen Charles de Gaulle i Paris. Kamil Zihnioglu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tyskland och Frankrike: Vi flyger hem dem som är fast

Både Tyskland och Frankrike kommer att flyga hem medborgare som fastnat i Wuhans karantän. Transporter till och från staden har stoppats och tiotals miljoner människor sitter fast, inklusive tusentals utländska medborgare.

Frankrikes hälsominister Agnès Buzyn säger till AFP att hemflygningen från Wuhan kommer att ske med Kinas tillåtelse och övervakas av medicinska experter, rapporterar AFP.

Även Tysklands regering vill flyga hem sina medborgare, enligt källor till Der Spiegel.

Igår 20:12
Arkivbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Myndigheten: Liten risk för svensk virusspridning

Enligt Folkhälsomyndigheten är risken för att drabbas av det nya coronaviruset liten för dem som inte besökt de drabbade områdena i Kina, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Vanlig säsongsinfluensa smittar betydligt fler. Det är en omfattande smittspridning varje år, säger Karin Tegmark-Wisell vid Folkhälsomyndigheten, till Ekot.

Tegmark-Wisell påpekar också att det krävs närmare kontakt och högre smittdos för att smittas av coronaviruset jämfört med vanlig influensa.

Igår 17:19
Läs mer om Sjukdomsutbrottet i Kina
Hasse Holmberg
Glesbygdens utmaningar

Forskare: Låt landsbygden slippa vägskatt – storstäderna bör betala

Den som kör på landsbygden bör slippa vägskatt medan skatten i storstäder bör bli extra hög, skriver sju forskare på DN Debatt.

Fossila drivmedel fasas ut och allt fler bilar blir helt eller delvis eldrivna. Därför behövs en ny trafikbeskattning där körsträckan i stället för drivmedlet beskattas, menar bland andra Magnus Hennlock från IVL Svenska miljöinstitutet och Frances Sprei, Chalmers tekniska högskola.

Forskarna skriver att de som kör bil i glesbygd ska inte behöva betala för miljöstörningar som om de körde i en stad. Att gå från att beskatta drivmedel till att beskatta bilarnas körning har fördelar men det kommer ta tid. Därför behöver utredningsarbetet starta genast.

Forskarna presenterar slutsatserna i ett forskningsprojekt, finansierat av Energimyndigheten, som redovisas på tisdagen i rapporten ”Vägskatt för personbilar”.

Igår 20:19
Grøtt, Vegard / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Glesbygden vill inte ha allmosor utan ersättning för de produkter vi levererar”

Rika storstadskommuner ska ge av sitt överskott till fattiga landsbygdskommuner. Det är tanken bakom skatteutjämningssystemet. Men det är numera urholkat till glesbygdens nackdel. Det skriver Ingvar Persson, ordförande i Föreningen Sveriges vattenkraftskommuner och –regioner i ett debattinlägg i ÖstersundsPosten.

”I dag är till exempel de sju skogslänens skattesats 1,90 kr per hundralapp högre än övriga landets genomsnitt. Jämför vi skogslänen med Stockholms läns skattesats så skattar dessa sju län 3,29 kronor mer per hundralapp. För en medelinkomsttagare med 300 000 kronor betyder det en skillnad på 9 970 kronor per år. Den högst beskattade kommunen i landet (norrländsk) har en skattesats på 23,85 medan den lägsta (Stockholmskommun) har 17,12 kronor. Det betyder att norrlänningen med en inkomst på 300 000 betalar nästan 20 000 mer i skatt än stockholmaren”, skriver Ingvar Persson.

7 okt 2019
Läs mer om Glesbygdens utmaningar
Rosengren. Lind. Arkivbilder. TT
Bråket mellan TV4 och Com Hem

Rosengren utmanar Lind på tv-debatt om tv-bråket

Björn Rosengren anser att det är oacceptabelt Telia ”i praktiken gör TV4 till en statligt ägd betalkanal”, skriver den tidigare näringsministern på DI Debatt.

Rosengren, som öppnade Telia för privat ägande under sin tid i regeringen, betonar problemet med att staten ska äga både public service och TV4. ”Än värre blir det om staten samtidigt ser till att huvuddelen av medborgarna endast har tillgång till det ena av de båda statliga tv-bolagen”, skriver han.

Enligt Björn Rosengren har kulturminister Amanda Lind flera gånger duckat frågan. Han vill veta om hon och staten anser att Telia bör låsa in TV4 för de egna kunderna?

Nu utmanar han Amanda Lind (MP) på en direktsänd tv-debatt ”och helst då i en kanal som är öppen för alla”, skriver han.

Igår 21:30
Gina Dirawi under Idol-finalen 2018. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nytt bud i TV4-bråket: Com Hem anmäler Telia till EU

Tele2-ägda Com Hem anmäler Telia till EU-kommissionens så kallade Monitoring Trustee. Ett krav för att godkänna köpet av TV4 var att Telia auktionerade ut TV4-rättigheter till andra aktörer. Men när auktionen nu inletts visar det sig att det villkoret används som ett ”verktyg för att begränsa konkurrensen och tillgången till TV4 ytterligare”, skriver Com Hem.

– Man skapar Sveriges första statliga betalkanal, på bekostnad av TV4:s räckvidd, svensk mediemångfald och svensk medieproduktion, säger Tele2-vd:n Anders Nilsson i ett pressmeddelande.

Com Hem pekar på att att auktionen är utformad så att bara en enda aktör förutom Telia ska kunna erbjuda sina kunder fullständiga rättigheter att streama TV4-kanalerna till valfri skärm.

Igår 11:04
Läs mer om Bråket mellan TV4 och Com Hem
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Så lätt kan Skatteverket sänka dig – och göra dig ansvarig

Skatteverkets gräddfil har tvingat fram en rad konkurser och personliga tragedier. ”Tidigare i år dömdes till exempel en sjuk änka i 70-årsåldern med låg pension som enda inkomst att betala nästan 900 000 kronor för det företag som hennes make drev”, säger skatteexperten Patrick Krassén till fPlus. Det har gått så långt att kompetenta personer inte längre vågar ta styrelseuppdrag. Men nu kan det hända saker.

19 dec 2019
Toby Talbot / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skattehöjning slår hårt mot snöproduktion

Snötillverkare jobbar ofta på marginalerna, inte minst då varmare väder kan få tuffa konsekvenser. Nu har branschen, som mestadels består av småaktörer, även drabbats av skattehöjning. Det har skett utan vidare förvarning, skriver centerpartisterna Per Åsling, Lisa Östman, Sören Görgård och Hans Jonsson på Hela Hälsingland.

Den reducerade skatten på el för snötillverkning, som sedan decennier varit praxis, ska nu tas bort. Då syftet med snöproduktion är skidåkning, menar Skatteverket att det inte är att betrakta som så kallad industriell verksamhet.

Organisationerna uppmanas därför att flytta själva produktionen av snö till ett annat företag, för att på så vis fortsatt kunna nyttja den reducerade skatten. Det skulle dock bara vara möjligt för de största företagen, menar debattörerna och poängterar att branschen domineras av småföretag och ideella föreningar.

”Att som nu skett plötsligt förändra möjligheterna för många att överhuvudtaget fortsätta bedriva sin verksamhet riskerar man därför också vidare konsekvenser än för organisationen själv. Det kan få konsekvenser för en hel ort” skriver debattörerna.

23 jan
Läs mer om Skatteverket vs företagen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer