Arbetsförmedlingens framtid

M/KD: Regeringen ljuger om Arbetsförmedlingen

När regeringen skyller hela Arbetsförmedlingens varsel av 4 500 medarbetare på M/KD-budgeten så far den med osanning. Det skriver Sofia Damm (M) och Jakob Forssmed (KD) på SvD Debatt. Ylva Johansson har till exempel påstått att regeringen inte kan göra något åt neddragningarna, eftersom budgeten är antagen.

Debattörerna menar att det är mycket anmärkningsvärt att regeringen uttalar sig på detta sätt och hävdar att det är direkt felaktigt. Regeringen står för mer än halva besparingen på Arbetsförmedlingens förvaltning genom tidigare aviserade besparingar på nära 500 miljoner kronor, skriver de. De menar också att besparingen i M/KD-budgeten är betydligt lägre än vad såväl Arbetsförmedlingen har påstått.

Arbetsförmedlingen fungerar inte väl, menar debattörerna, och påpekar att alla allianspartier sedan länge har varit överens om att det behövs besparingar.

”Turerna kring Arbetsförmedlingen är en indikation på hur regeringsbildningen försvårar ansvarsutkrävandet. Det blir helt enkelt lättare att hävda att ’någon annan’ bör ta ansvar när man slutit en överenskommelse man egentligen inte vill ta konsekvenserna av”, skriver Sofia Damm och Jakob Forssmed.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer