TT
EU-valet 2019

M-kandidaten vill göra kommissionär till regeljägare

Alba Kokalari står på fjärde plats på Moderaternas lista i EU-valet. För fPlus berättar hon om varför Europafrågorna varit den röda tråden genom hela hennes politiska engagemang. ”Jag brinner för frihet och demokrati. EU är vår främsta plattform för att lösa akuta problem och är ett samarbete som gör samhället, världen friare och bättre”, säger hon.

Kokalari har varit aktiv i Europas största paraplyorganisation för politiska ungdomsförbund Yepp i sju år, bland annat som dess vice ordförande. Hon beskriver hur steget till att kandidera till EU-parlamentet är naturligt.

– I Europaparlamentet måste man som politiker lobba för sina idéer och förslag. Det här är något som jag har erfarenhet av mina år i Yepp. Men man måste också arbeta mer inom den egna gruppen Jag känner mig trygg och laddad inför uppgiften och har förberett mig inför just det här under många års tid.

Kokalari som föddes i det då kommunistiska Albanien ser europasamarbetet som ”helt avgörande för ett öppet fredligt och demokratiskt Europa”.

– Jag känner att jag har ett ansvar att kämpa för människor som är ofria nu när jag lever i ett fritt land.

Att det är Moderaterna som är hennes parti handlar om partiets fokus på individens frihet och kärnvärderingarna, förklarar hon.

– Det var självklart för mig att välja Moderaterna eftersom vi står starkt för individens frihet och är det mest europavänliga partiet och har alltid varit. Moderaterna har hela tiden värnat om Europasamarbetets kärnvärderingar.

Vilka frågor vill du driva i EU?

– De frågor jag kommer driva i Bryssel är att stärka demokratikraven inom EU, klimatfrågor som gör att vi sänker utsläppen och att stoppa EU:s skatter och byråkrati.

– När det gäller demokratikraven så måste vi stoppa bidrag till de länder som inte respekterar fri och rättigheter. Det här hindrar EU att vara effektivt inom andra områden och hotar själva samarbetets grund, förklarar Arba Kokalari.

En annan hjärtefråga rör yttrandefriheten. Moderaterna vill riva upp copyrightlagen för att få en upphovsrättslag som respekterar yttrandefrihet på nätet, beskriver Kokalari.

– Det negativa med den här lagen är att vi riskerar få ett censurfilter, som gör att det blir svårare för fria informationsflöden på internet. Det är svårare för digitala entreprenörer att utveckla tjänster om internet blir mindre fritt.

Klimatet är ett annat prioriterat område för M-kandidaten som beskriver det som ”en ödesfråga”.

– Klimatområdet är en ödesfråga för hela världen, jag kommer fokusera på att klimatutsläppen ska minska i Sverige, Europa och globalt. Vi behöver prioritera om EU:s budget med ett fokus på att fasa ut kolkraft i Europa, och att ta bort stöd till jordbruk och istället satsa på mer av kärnkraft och förnybart.

EU-kandidaten vill också se mer av klimatoptimism.

– Vi måste tro på mer fri handel, innovation och att teknik kan vara ett viktigt styrmedel för att uppnå grön hållbar tillväxt. Det behöver bli mer lönsamt att handla med varor som är bättre för klimatet.

Inflytandet över svenska skattepengar behöver också öka, menar Kokalari som är kritisk till EU-skatter.

– Det pratas om europeisk koldioxidskatt och bolagsskatt, detta ska vi kämpa för att behålla på hemmaplan.

Kokalari säger att det finns ”otroligt mycket regelkrångel idag” vilket framförallt är jobbigt för de mindre företagen. Moderaterna har också inför valet lanserat förslaget om att slopa 1000 EU-regler.

– Jag skulle gärna se en EU-kommissionär som har särskilt ansvar för att bekämpa byråkrati, en ”anti-byråkrati”-kommissionär. Alla inom EU pratar om att minska byråkratin men om alla har ansvar så tar ingen ansvar. Vi kan ju se att regelkrånglet har ökat genom åren, fortsätter Arba Kokalari.

– EU:s uppdrag är att bekämpa kriminalitet, gynna frihandel och export. EU ska inte bli en superstat, sammanfattar hon.

Vilka är de största utmaningarna som EU står inför?

– Vi måste vara en stark röst för frihet i världen nu när USA vänt Europa ryggen och bli en motor för innovation. Det är inte i Europa som innovationskraften finns idag. EU måste också hålla ihop efter brexit och mota tillbaka krafter som försöker splittra unionen.

Utifrån de förändringar du nämner, finns det länder som kan bli viktigare för Sverige framöver? 

– Sverige måste bli bättre på att ha ett nordiskt och baltiskt samarbete för då får vi också ett större inflytande i EU. Sedan måste vi knyta ett närmare samarbete med Tyskland men också hitta likasinnade länder beroende på vilka frågor det handlar om. I vissa frågor kan vi exempelvis samarbeta med Holland och i andra med Spanien. Men det nordisk-baltiska samarbetet bör bli starkare och om vi ska öka vårt inflytandet i EU.

Kokalari menar att det viktigaste ändå är att EU bibehåller fokuset på kärnområdena.

– EU ska vara starkt i sina kärnområden. Handelsområdet måste utvecklas mer, en stor del av tjänsteområdet är inte fritt idag. Andra kärnområden för EU är handel, den inre marknaden, utrikes- och säkerhetspolitik, migration och brottsbekämpning.

Toppnyheter

Ebba Busch Thor (KD). Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Migrationspolitiken i Sverige

”Strama åt migrationen till våra grannländers nivå”

Sverige bör strama åt migrationen till våra grannländers nivå, skriver KD-ledaren Ebba Busch Thor och KD:s migrationspolitiska talesperson Hans Eklind på SvD Debatt. Det skulle enligt dem innebära att söktrycket av asylansökningar minskar med omkring 70 procent jämfört med i dag.

KD är kritiskt till att Sverige ännu en gång står inför en situation där en tillfällig lag ska ersätta den redan tillfälliga lagen och vill i stället se en långsiktig och hållbar migrationspolitik.

”Därför upprepar vi återigen kravet till Stefan Löfven: Låt den parlamentariska utredningen få uppdraget att se över alla delar av utlänningslagen som har bäring på migrationspolitiken så att Sverige kan få en hållbar, human migrationspolitik som är i harmoni med vår närmaste omvärld.”

2 tim
Johansson. Arkiv. Susanna Pettersson Öste/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Johansson: Kommitté ska utreda ny migrationspolitik

Justitieminister Morgan Johansson (S) tillsätter en utredning om den framtida migrationspolitiken. Det meddelade han på en pressträff under fredagen.

– Utgångspunkten är att migrationspolitiken ska vara långsiktigt hållbar, human, rättssäker och effektiv, säger han.

I januariavtalet kom regeringspartierna överens med C och L om att den parlamentariska kommittén skulle tillsättas.

Kommittén ska bland annat ta ställning till om skyddsbehövande ska få tillfälliga eller permanenta uppehållstillstånd och hur långa de tillfälliga tillstånden i så fall ska vara. Syftet är att ta fram den nya lag som ska börja gälla i juli 2021, då den nuvarande tillfälliga lagen är tänkt att upphöra.

14 jun
Läs mer om Migrationspolitiken i Sverige
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Liberalernas framtid

Liberalen: Vi borde stått upp mot de som drog rasistkortet mot oss

Gulan Avci gör nu sin andra omgång i riksdagen. Efter 17 år i partiets tjänst, med ett kort avbrott för arbete inom bankvärlden, har den liberala profilen varit med om både partiledar- och namnbyte och ett stort skifte i svensk politik. Det egna fokuset på kvinnors rättigheter och integration har varit en röd tråd under dessa år. Sedan 2018 är hon även Liberalernas integrationspolitiska talesperson. När partiet nu ska välja ny ledare är Gulan Avcis stöd givet. ”Snällheten går alldeles för långt ibland”.

Idag 07:14
Robert Hanna/Erik Ullenhag och Nyamko Sabuni. TT
undefined

L-toppen till kandidaterna: Ställ er bakom Sabuni nu

Efter att de tunga länsförbunden Västsverige och Skåne meddelat sitt stöd för Nyamko Sabuni som ny partiledare för L uppmanar riksdagsledamoten Robert Hannah de andra kandidaterna att backa, skriver Expressen.

Hannah vill att Erik Ullenhag och Johan Pehrson ställer sig bakom Sabuni.

– Allt annat är otänkbart. Om så pass många länsförbund väljer Nyamko Sabuni så uppmanar jag de andra kandidaterna att backa och låta oss på ett enigt landsmöte välja henne, säger han till tidningen.

På ett extrainsatt landsmöte den 28 juni avgörs vem som tar över partiledarposten efter Jan Björklund.

36 min
Arkivbild: Erik Ullenhag, Nyamko Sabuni och Johan Pehrson under Liberalernas turné  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skåne bakom Sabuni: ”Bra på att ta in olika åsikter”

Liberalernas länsförbund i Skåne ställer sig bakom Nyamko Sabuni i kampen om att bli ny partiledare för Liberalerna. Det beskedet kom på söndagseftermiddagen, rapporterar TT.

– Nyamko Sabuni är bra på att att ta in olika personers åsikter samtidigt som hon inte är rädd för att fatta beslut, säger regionrådet i Skåne, Gilbert Tribo, till Aftonbladet.

Även Västsverige beslutade på söndagen att stödja Nyamko Sabuni.

Nästa vecka kommer besked från det tredje av de stora distrikten, Stockholm.

Vem som väljs till partiledare avgörs på det extra landsmötet den 28 juni. Då förväntas ombuden rösta i linje med förbundens beslut, men omröstningen är sluten och det är upp till var och en av ombuden hur de röstar.

5 tim
Läs mer om Liberalernas framtid
Ulf Kristersson (M). Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Järvaveckan

Just nu: ”Sverige har länge slarvat med invandringen”

Ulf Kristersson (M) håller just nu sitt tal på Järvaveckan. Han inleder med att tala om att det är speciellt att vara på Järva, eftersom han ofta var här i sin roll som socialborgarråd i Stockholm.

– Jag tror mycket på en enkel idé: Tala öppet och ärligt om problem som ska lösas och jag tänker göra det här i kväll.

M-ledaren talar om gängkriminaliteten och hedersförtrycket, om hur partiet vill bygga den nya svenska modellen med skola i världsklass samt om integrationsproblem.

– Invandring kan vara löftesrik, men kommer inte per automatik. Sverige har länge slarvat med invandringen, säger han.

Enligt Kristersson kan vi inte ha mer generösa regler än andra EU-länder, eftersom han menar att det inte kommer lösa integrationsproblemen.

Följ talet i livelänkarna nedan.

1 tim
Stefan Löfven på Järvaveckan. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Löfven: ”Alla barn är vårt lands söner och döttrar”

Statsminister Stefan Löfven (S) talade i kväll på Järvaveckan. Han inledde talet med att beskriva ett vägval vi har framför oss: Om vi ska ta ett steg framåt eller ett steg tillbaka.

– De här skriande orättvisorna ska bort. Ni som växer upp här ska ha samma möjligheter och ni ska också kunna njuta av det goda som gör livet rikt.

Statsministern pratade om det ”pyramidspel” som gängkriminaliteten utgör och att unga måste ingjutas sådant hopp och sådan framtidstro att de aldrig lockas till kriminalitet.

– Allas barn är vårt lands söner och döttrar.

Löfven pratade om satsningar på skola för att förhindra kriminaliteten, om hedersförtryck som måste bestraffas samt om vikten att alla ska ha möjligheten att göra egna val i livet.

– På punkt efter punkt är lösningen lika enkel som komplex: Jämlikheten måste lösas. Det är nyckeln till gängkriminaliteten, till befrielsen av hedersförtrycket och för att besegra klyftorna i samhället.

Igår 16:16
Läs mer om Järvaveckan
Michel Euler / TT NYHETSBYRÅN
Problemen med Boeing-planen

Källor: FAA ska testflyga Max 737 redan i veckan

USA:s flygmyndighet FAA planerar att redan i veckan testflyga den uppdaterade mjukvaran till de olycksdrabbade 737 Max-planen som alltjämt har globalt flygförbud. Det uppger källor för Wall Street Journal.

Testerna för att certifiera uppdateringen kan ta en vecka eller mer att genomföra och sker med stöd av europeiska och kanadensiska flygmyndigheter, säger en källa till tidningen.

Därefter väntar ytterligare flera veckors arbete då FAA:s experter ska analysera och dokumentera testresultaten, enligt källan.

37 min
Muilenburg. JOHN GRESS / POOL
undefined

Boeings vd utlovar större transparens efter krascher

Boeing har brustit i kommunikationen kring de olycksdrabbade 737 Max-planen men lovar nu att bättra sig. Det sa flygbolagets vd Dennis Muilenburg på söndagen efter kritiken om att de inte varit transparenta med viktig information, skriver Wall Street Journal.

Han erkände också att Boeing begått misstag vid implementeringen av varningssystemet i cockpiten på 737 Max-modellen och tillade att det lär ta lång tid att få tillbaka kundernas förtroende efter de två dödskrascherna, skriver Reuters.

1 tim
Mic Smith / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Fel på mindre än en procent av strömbrytarna”

Det har varit fel på mindre än en procent av strömbrytarna, uppger en talesperson för Boeing för The Observer.

Tidningen skriver att flygjätten varnat flygbolag för att det är fel med en strömbrytare som används för att släcka en eventuell brand i motorn på B787 Dreamliner-plan.

Flygplanstillverkarens talesperson säger att motorbränder är väldigt ovanliga.

Den amerikanska flygmyndigheten FAA har inte heller stoppat planet från att flyga.

– Boeing jobbar väldigt nära FAA för att övervaka flottans potentiella säkerhetsrisker och för att vidta lämpliga åtgärder, säger talespersonen.

Idag 10:12
Läs mer om Problemen med Boeing-planen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer