TT
EU-valet 2019

M-kandidaten vill göra kommissionär till regeljägare

Alba Kokalari står på fjärde plats på Moderaternas lista i EU-valet. För fPlus berättar hon om varför Europafrågorna varit den röda tråden genom hela hennes politiska engagemang. ”Jag brinner för frihet och demokrati. EU är vår främsta plattform för att lösa akuta problem och är ett samarbete som gör samhället, världen friare och bättre”, säger hon.

Kokalari har varit aktiv i Europas största paraplyorganisation för politiska ungdomsförbund Yepp i sju år, bland annat som dess vice ordförande. Hon beskriver hur steget till att kandidera till EU-parlamentet är naturligt.

– I Europaparlamentet måste man som politiker lobba för sina idéer och förslag. Det här är något som jag har erfarenhet av mina år i Yepp. Men man måste också arbeta mer inom den egna gruppen Jag känner mig trygg och laddad inför uppgiften och har förberett mig inför just det här under många års tid.

Kokalari som föddes i det då kommunistiska Albanien ser europasamarbetet som ”helt avgörande för ett öppet fredligt och demokratiskt Europa”.

– Jag känner att jag har ett ansvar att kämpa för människor som är ofria nu när jag lever i ett fritt land.

Att det är Moderaterna som är hennes parti handlar om partiets fokus på individens frihet och kärnvärderingarna, förklarar hon.

– Det var självklart för mig att välja Moderaterna eftersom vi står starkt för individens frihet och är det mest europavänliga partiet och har alltid varit. Moderaterna har hela tiden värnat om Europasamarbetets kärnvärderingar.

Vilka frågor vill du driva i EU?

– De frågor jag kommer driva i Bryssel är att stärka demokratikraven inom EU, klimatfrågor som gör att vi sänker utsläppen och att stoppa EU:s skatter och byråkrati.

– När det gäller demokratikraven så måste vi stoppa bidrag till de länder som inte respekterar fri och rättigheter. Det här hindrar EU att vara effektivt inom andra områden och hotar själva samarbetets grund, förklarar Arba Kokalari.

En annan hjärtefråga rör yttrandefriheten. Moderaterna vill riva upp copyrightlagen för att få en upphovsrättslag som respekterar yttrandefrihet på nätet, beskriver Kokalari.

– Det negativa med den här lagen är att vi riskerar få ett censurfilter, som gör att det blir svårare för fria informationsflöden på internet. Det är svårare för digitala entreprenörer att utveckla tjänster om internet blir mindre fritt.

Klimatet är ett annat prioriterat område för M-kandidaten som beskriver det som ”en ödesfråga”.

– Klimatområdet är en ödesfråga för hela världen, jag kommer fokusera på att klimatutsläppen ska minska i Sverige, Europa och globalt. Vi behöver prioritera om EU:s budget med ett fokus på att fasa ut kolkraft i Europa, och att ta bort stöd till jordbruk och istället satsa på mer av kärnkraft och förnybart.

EU-kandidaten vill också se mer av klimatoptimism.

– Vi måste tro på mer fri handel, innovation och att teknik kan vara ett viktigt styrmedel för att uppnå grön hållbar tillväxt. Det behöver bli mer lönsamt att handla med varor som är bättre för klimatet.

Inflytandet över svenska skattepengar behöver också öka, menar Kokalari som är kritisk till EU-skatter.

– Det pratas om europeisk koldioxidskatt och bolagsskatt, detta ska vi kämpa för att behålla på hemmaplan.

Kokalari säger att det finns ”otroligt mycket regelkrångel idag” vilket framförallt är jobbigt för de mindre företagen. Moderaterna har också inför valet lanserat förslaget om att slopa 1000 EU-regler.

– Jag skulle gärna se en EU-kommissionär som har särskilt ansvar för att bekämpa byråkrati, en ”anti-byråkrati”-kommissionär. Alla inom EU pratar om att minska byråkratin men om alla har ansvar så tar ingen ansvar. Vi kan ju se att regelkrånglet har ökat genom åren, fortsätter Arba Kokalari.

– EU:s uppdrag är att bekämpa kriminalitet, gynna frihandel och export. EU ska inte bli en superstat, sammanfattar hon.

Vilka är de största utmaningarna som EU står inför?

– Vi måste vara en stark röst för frihet i världen nu när USA vänt Europa ryggen och bli en motor för innovation. Det är inte i Europa som innovationskraften finns idag. EU måste också hålla ihop efter brexit och mota tillbaka krafter som försöker splittra unionen.

Utifrån de förändringar du nämner, finns det länder som kan bli viktigare för Sverige framöver? 

– Sverige måste bli bättre på att ha ett nordiskt och baltiskt samarbete för då får vi också ett större inflytande i EU. Sedan måste vi knyta ett närmare samarbete med Tyskland men också hitta likasinnade länder beroende på vilka frågor det handlar om. I vissa frågor kan vi exempelvis samarbeta med Holland och i andra med Spanien. Men det nordisk-baltiska samarbetet bör bli starkare och om vi ska öka vårt inflytandet i EU.

Kokalari menar att det viktigaste ändå är att EU bibehåller fokuset på kärnområdena.

– EU ska vara starkt i sina kärnområden. Handelsområdet måste utvecklas mer, en stor del av tjänsteområdet är inte fritt idag. Andra kärnområden för EU är handel, den inre marknaden, utrikes- och säkerhetspolitik, migration och brottsbekämpning.

Toppnyheter

SNP:s ledare Nicola Sturgeon/Liberaldemokraternas Jo Swinson och Labourledaren Jeremy Corbyn. TT
Valet i Storbritannien

Analyser: Nytt nyval troligt om inget parti får majoritet

Om torsdagens nyval i Storbritannien skulle resultera i ett ”hängt parlament”, det vill säga att inget parti får majoritet, är ett nytt nyval ett troligt scenario, skriver Telegraphs Daniel Capurro i en analys.

Många utgår ifrån att Labour i så fall skulle försöka bilda en regering med stöd av Skotska nationalistpartiet SNP och Liberaldemokraterna. Men det finns betydande hinder för det, bland annat att Liberaldemokraterna vill ha bort Jeremy Corbyn.

”De pakter som skulle bildas vid ett sådant scenario skulle vara otroligt instabila och kortvariga”, skriver Capurro.

Det brittiska valsystemet med enmansvalkretsar gör det svårt att förutspå hur underhuset kommer att se ut, påpekar BBC:s analytiker Peter Barnes. De prognoser som finns pekar mot att Torypartiet får mellan 311 och 367 mandat. För majoritet krävs 326.

”Varken ett dödläge eller en stor majoritet för Torypartiet kan uteslutas”, skriver han.

2 tim
undefined

Johnson flydde till kylrum för att undvika reporter

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson var inte sugen på att tala med morgonprogrammet ”Good morning Britains” reporter i dag, skriver flera medier.

Reportern gjorde ett överraskningsbesök när Johnson träffade representanter för ett mejeriföretag i Yorkshire på onsdagsmorgonen.

– För i helvete, svarade en av premiärministerns medarbetare innan Johnson gick in i ett av företagets kylrum.

Bakgrunden är att Boris Johnson lovat att besöka programmets studio men än så länge inte dykt upp. Han har fått kritik från flera medier för sin ovilja att delta i intervjuer och utfrågningar.

Idag 14:53
POOL / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Mätning: Boris Johnsons försprång minskar kraftigt

Torypartiets försprång ser ut att ha krympt avsevärt inför morgondagens nyval. Yougovs högt ansedda opinionsundersökning förutspår att Boris Johnsons parti säkrar en majoritet med 28 mandats marginal – för två veckor sedan var siffran 68, skriver Reuters.

Yougov betonar att valet fortfarande är en öppen historia då taktikröstning kan fälla avgörandet i flera valkretsar där ställningen är jämn.

– Vi kan absolut inte utesluta att valet resulterar i ett parlamentariskt dödläge, inte heller kan vi utesluta en större konservativ majoritet, säger Yougovchefen Anthony Wells.

Pundet föll skarpt på onsdagen efter att undersökningen offentliggjorts, skriver Reuters.

Idag 14:56
Läs mer om Valet i Storbritannien
Arkivbilder. TT
Bråket mellan TV4 och Com Hem

Bråket trappas upp: TV4 stoppar Tele2:s reklam

Efter att Com Hem släckt TV4:s kanaler och C More trappar nu TV4 upp bråket genom att stoppa all reklam från Com Hems ägare Tele2. Beslutet bekräftas av TV4:s presschef Charlie Forsberg, rapporterar TT.

I ett sms skriver presschefen att Tele2 är en av många annonsörer som drabbas av Com Hems beslut att släcka ner TV4. ”Då Tele2/Com Hem inte längre sänder TV4:s linjära kanaler försvinner stora delar av vårt annonsutrymme. Därför måste vi göra allt vi kan för att andra annonsörer ska drabbas i så begränsad utsträckning som möjligt”, fortsätter han.

4 tim
Arkivbild, TV4. Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ingen öppning i tv-kriget: ”De vill fortsätta förhala”

Inga framsteg har gjorts i förhandlingarna mellan Tele2, TV4 och Telia. Ett möte hölls på tisdagskvällen för att nå en lösning som skulle förhindra nedsläckningen av TV4 för Com Hem-kunder som trädde i kraft i natt.

– Jag träffade Christian Luiga och Casten Almquist (vd för Telia respektive vd för TV4, reds anm) i går kväll och erbjöd mig att sitta kvar och förhandla tills vi har hittat en uppgörelse. Det ville de inte, de ville i stället ha en ytterligare tidsfrist, och helt enkelt fortsätta förhala, säger Tele 2:s vd Anders Nilsson till TT.

Enligt Tele2 har bolaget velat förhandla om nya rättigheter med TV4 och den nya ägaren Telia i ett halvår.

Idag 14:48
Illustrationsbild.  Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ilska mot tv-bolagen efter nedsläckning: ”Bedrövligt”

Com Hems supportsidor på sociala medier fylldes snabbt av inlägg från upprörda kunder efter att TV4 vid midnatt släcktes för en tredjedel av Sveriges hushåll. Flera uttrycker besvikelse över situationen.

”Finner inte ord för ert sätt att behandla era kunder!”, skriver en person som ifrågasätter varför Com Hem valde att inte nappa på Telias erbjudande om fortsatt kostnadsfri distribution fram till januari: ”Bedrövligt är ordet!”

– Vi har full förståelse för att kunderna är besvikna. Det är även vi, säger Com Hems kommunikationsdirektör Viktor Wallström till Aftonbladet.

Samtidigt är det flera som uttrycker stöd för Com Hem. ”Stå på er, Telia/staten ska inte ha monopol på TV4”, skriver en kund.

Idag 05:28
Läs mer om Bråket mellan TV4 och Com Hem
Joe Biden. Jordan Gale / TT NYHETSBYRÅN
Amerikanska valet 2020

Källor: Biden kan hoppa av efter en mandatperiod

Joe Biden kan komma att bara tjänstgöra i en mandatperiod om han skulle vinna presidentvalet nästa år, uppger källor för Politico.

Enligt källorna har Biden sagt till flera rådgivare att han inte skulle ställa upp för omval 2024, då han är 82 år gammal. Inom hans kampanj pågår nu en debatt om huruvida han bör göra en sådan utfästelse offentligt, skriver tidningen.

– Det här skulle göra Biden till en bra övergångspresident, säger en av hans rådgivare.

4 tim
Thomas Peipert / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bloomberg: Ställer upp för att stoppa galenskapen

Affärsmannen Michael Bloomberg ställer upp i presidentvalet för att sätta stopp för den ”rikstäckande galenskapen” i form av det amerikanska vapenvåldet. Det sa han på torsdagen enligt Reuters.

Bloomberg presenterade en åtgärdsplan mot vapenvåldet vid ett forum med överlevare från en masskjutning i Aurora i Colorado.

Mångmiljardären vill bland annat göra det möjligt för offer att stämma vapentillverkare och införa ett krav på tillstånd för alla vapenköp.

6 dec
John Kerry och Joe Biden 2015. Arkivbild. Matthias Schrader / TT NYHETSBYRÅN
undefined

John Kerry stödjer Bidens kandidatur i primärvalet

Den tidigare utrikesministern John Kerry ställer sig bakom Joe Bidens presidentkandidatur, skriver Washington Post.

Enligt tidningen kommer Kerry, som förlorade presidentvalet 2004 mot George W Bush, att göra regelbundna besök på Bidens valmöten under de kommande månaderna. Kerry säger att Joe Biden har erfarenheten som krävs för att få landet på rätt köl, och för att besegra Donald Trump.

– Världen måste lagas. Den värld som Donald Trump har slagit sönder, säger han.

5 dec
Läs mer om Amerikanska valet 2020

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer