Peter Malmqvists analys

Lysande svensk coronastrategi

Siffrorna över svensk ekonomi är positiv läsning, i alla fall jämfört med andra europeiska länder. Det kan vara bra att veta, när den svenska coronastrategin utsätts för hårda attacker, skriver krönikören Peter Malmqvist.

Den svenska konjunkturstatistiken är nästan overklig i skenet av övriga Europa, exempelvis BNP-utvecklingen. Denna ”totalvinst” för ett lands ekonomi visade för Sverige under första kvartalet en tillväxt från föregående kvartal på 0,4 procent.

Det kan jämföras med de stora nedstängda länderna Frankrike, Italien och Spanien, som visade ett fall på ruskiga 17-18 procent. Tyskland klarade sig bättre med minus 8 procent och Storbritannien stannade på minus 7. USA klarade sig ännu något bättre med en nedgång på 5 procent, men både Storbritannien och USA stängde in sina medborgare ungefär två veckor efter Kontinentaleuropa.

Bilförsäljningen kommer väl ut

Bilförsäljningen är en annan viktig indikator. Även här kommer Sverige väl ut. Under mars-april låg försäljningen 22 procent under samma period ett år tidigare - inte bra, men inte katastrof heller. I Tyskland var däremot nedgången hela 48 procent, medan britterna föll 58 procent. Det var emellertid milt jämfört med Frankrike, Italien och Spanien. Där gick försäljningen ner med 80-90 procent.

Detaljhandeln är en annan viktig indikator. I Sverige låg den 1,3 procent lägre i april, jämfört med april förra året. I USA var däremot fallet hela 18 procent, trots att inte alla stater i USA stängt ner (totalt 41). I Tyskland var nedgången 6,5 procent, medan britternas detaljhandel föll hela 22 procent. För Frankrike, Italien och Spanien saknas statistik för april, men redan i mars var nedgången 15, 18 respektive 13 procent.

Även om vi vidgar perspektivet och tittar på hela servicesektorn blir den svenska bilden jämförelsevis ljus. Analyserar vi inköpschefernas index ligger den svenska siffran på 39, vilket dock i ett historiskt perspektiv är svagt. Jämfört med Europa är emellertid nivån ramstark. Eurozonens index ligger på 12, med Spanien ligger i botten på 7, följt av Frankrike och Italien på 10, tyskarna på 16 och britterna på 13. USA klarar sig bättre, med ett index på 27, men de ligger två veckor efter i nedstängning.

Lugnt och metodiskt har politiker och virusexperter varit ense

Sveriges coronastrategi framstår som fantastiskt framgångsrik. Lugnt och metodiskt har politiker och virusexperter varit ense om att ”flatten the curve” varit det rimliga målet, alltså att skydda sjukvården från kollaps. Frivilliga åtgärder och vissa tvingande regler, gjorde att Sverige redan i mitten av mars kom ner i en smittspridning på under 8-9 procent per dag. Det tog de sexton först nedstängda länderna tre veckor att nå denna nivå, men därefter har de uppvisat en lägre ökningstakt än Sverige. Den senaste veckan har vår ökningstakt legat på 4 procent per dag, medan de nedstängda länderna legat på 2 procent.

Nu får emellertid Sveriges strategi kraftig kritik. Vi anses ha prioriterat ekonomi framför effektiva bromsåtgärder. Dessvärre toppar vi också tabellen för antalet döda per innevånare. Jämför vi med de tre ungefär jämstora europeiska länderna - Belgien, Österrike och Schweiz, ligger Sverige på 69 avlidna personer per dag den senaste veckan, jämfört med 42, 5 och 2 i de tre jämförbara länderna. När nu Europa börjar öppna upp för turister, finns därför inte Sverige med, inte ens i Norden. Vi anses för slapphänta.

Räkna inte med applåder från utländska politiker

Detta sätter fingret på vad virusbekämpningen utvecklats till - en politisk mångkamp och då räknas bara en faktor - ett lågt antal COVID-döda. Sveriges tydliga och konsekventa strategi - att rädda sjukvården från kollaps, har visserligen fungerat, men vi har haft en högre ökningstakt i antalet smittade och följaktligen döda. De senaste femtio dagarna ligger Sverige smittökning på i genomsnitt 3 procent per dag, mot snittet för de nedstängda europeiska länderna på 1,5 procent. I Europa har därtill målet successivt blivit att få ner spridningen till noll.

Det är kostnaden för denna extrema strategi som avtecknar sig i den makroekonomiska statistiken och det är då Sverige sticker ut. Räkna dock inte med applåder från utländska politiker. Sverige är nämligen beviset för att deras egen nedstängningsstrategi varit extremt kostsam. Då gäller det för de politikerna att ständigt framhålla den låga andelen döda och samtidigt stryka ett offentligt streck över alla svenska turister.

Det något bisarra är att även det gynnar Sverige. Efterfrågan på sommarstugor har redan ökat, liksom på båtar. Det kommer dessutom bli trångt på svenska campingplatser och i svenska båthamnar i sommar. Det är redan svårt att få tag i en stuga att hyra och det kanske även blir svårt att få tag i ett hotellrum till rimliga priser. Om alla utlandstörstande svenskar vänder plånboken till hemmamarknaden, då kan det bli bingo för den inhemska turistindustrin.

Peter Malmqvist, ekonomijournalist, finansanalytiker och medförfattare till flera böcker om börsen. Skriver om övergripande trender på börsen.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Arkivbild. Forskare jobbar för att ta fram vaccin mot covid-19 i laboratorium i Bern, Schweiz. Arnd Wiegmann / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Källa: Produktion av vaccin börjar i slutet av sommaren

Läkemedelsbolag kommer att ha startat produktion av potentiella vaccin mot covid-19 i slutet av sommaren. Det säger en uppsatt medarbetare i Trumps administration under en telefonkonferens med medier under måndagskvällen, rapporterar CNBC.

– Exakt när vaccinproduktion kan vara i gång? Det är troligen fyra till sex veckor kvar, säger medarbetaren.

Samtidigt understryker denne att man fortfarande inte vet vilket vaccin – om något – kommer att fungera.

Men redan uppges tillverkarna börjat köpa utrustning och ordnat med lokaler för produktionen. Hittills har fyra vaccinkandidater valts ut, men den listan kan växa, uppger medarbetaren enligt CNBC.

Vaccinkandidaten Moderna steg i efterhandeln i New York, medan Johnson & Johnson handlades runt nollan. De andra två kandidaterna USA kontrakterat är Astra Zeneca och Novavax, skriver International Business Times.

Igår 21:15
En kvinna i Stockholm bär munskydd/Björn Olsen. TT
undefined

Olsen vill bryta tabut kring munskydd: ”Ett skällsord”

Det finns ett tabu kring att bära munskydd i Sverige, säger professorn Björn Olsen i en intervju med Aftonbladet. Det tabut vill han nu bryta.

– Munskydd har ju blivit något av ett skällsord i Sverige, men rätt använda munskydd är trots allt viktiga barriärer, säger Olsen, som är professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

Olsen, som under pandemin har varit en av Folkhälsomyndighetens mest högljudda kritiker, säger att han själv bär munskydd när han går och handlar. Han menar att de svenska myndigheterna har fastnat i ett tankesätt som bygger på att alla som använder ansiktsmasker använder dem på ett felaktigt sätt.

Folkhälsomyndigheten uppger att råden kring munskydd kvarstår.

Igår 17:32
Personal iklädda skyddskläder hjälper en patient sittandes på en bår in på Karolinska sjukhuset i Solna. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lägsta antalet svårt sjuka i Stockholm på mycket länge

Antalet svårt sjuka coronapatienter i Stockholm är det lägsta på ”mycket länge”, säger smittskyddsläkaren Per Follin till Svenska Dagbladet.

Under måndagen låg totalt 134 patienter inlagda i regionen, en minskning med 18 personer jämfört med mätningen den 9 juli. Av de personer som vårdas får 24 stycken intensivvård.

– Det är en positiv trend som vi ser. Och trenden är avplanande, säger Follin.

Sedan den 15 juni har regionen totalt genomfört 140 861 antikroppstester. Av de testade hade 17,6 procent utvecklat antikroppar.

Igår 18:25
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige