Illustrationsbild: Norsk oljerigg. Larsen, Håkon Mosvold / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Lundin Petroleum drogs med i oljeraset

Stockholmsbörsen fortsatte nedåt på tisdagen efter helgens drönarattack i Saudiarabien och vid stängning stod båda huvudindexen på rött.
• OMXSPI: -0,2%
• OMXS30: -0,3%
Fallet avtog något efter rapporter om att Saudiarabien kan återställa produktionstakten av olja inom två till tre veckor. Lundin Petroleum, som klättrade runt 3 procent i går, rasade 5,4 procent efter uppgifterna.

Husqvarna föll 4,3 procent efter att bolaget presenterat nya finansiella mål. Bland annat siktar bolaget på en rörelsemarginal över 10 procent, jämfört med tidigare mål om minst 10 procent.

Kinnevik tappade 1,9 procent efter nyheten att investmentbolaget delar ut Millicom. I går meddelade Kinnevik att man säljer en storpost i den tyska nätjätten Zalando.

Swedbank backade 2,9 procent efter att banken medgett att det fortfarande finns vissa brister i arbetet mot penningtvätt. Övriga storbanker drogs med i raset. Nordea och Handelsbanken backade drygt 2 procent, medan SEB föll 1,5 procent.

H&M har fått flera höjda riktkurser efter gårdagens positiva försäljningssiffror och steg 0,5 procent. HSBC och Kepler Cheuvreux upprepar rekommendationen behåll medan DNB och Goldman Sachs upprepar sälj.

Bäst bland storbolagen gick Getinge som steg 2,5 procent och Essity som lyfte 1,8 procent. Under morgonen kom nyheten att norska investmentbolaget Incentive har ökat sitt innehav i Getinge.

New York-börserna i går
S&P 500: -0,3%
Nasdaq: −0,3%
Dow Jones: -0,5%

Börstjänster

Nyheter, analys & rekar

Kalender

Toppnyheter

Fredag den 17 juli blir intensiv: Då rapporterar Volvo, Telia, Saab och Ericsson – bland många andra.  TT
Den svenska ekonomin

Stort vinsttapp väntas: ”Aldrig sett liknande fall”

De svenska börsbolagen väntas rapportera ett 59-procentigt vinsttapp i det andra kvartalet jämfört med samma period i fjol. Det visar en sammanställning av analytikerprognoser som Infront gjort inför stundande rapportsäsong, skriver TT.

Det kan jämföras med finanskrisen då vinstfallet var 33 procent i fjärde kvartalet 2008 och 39 procent i det första kvartalet 2009.

Peter Malmqvist, oberoende aktieanalytiker, säger till nyhetsbyrån att kommande rapportflod blir ett av de sämre kvartalen han upplevt:

– Jämför man med finanskrisen så gick det sex kvartal innan det bottnade och det här är en typ av fall jag aldrig sett tidigare med en otroligt kraftig resultatnedgång.

2 tim
Magdalena Andersson (S).  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Krisen har satt blixtbelysning på svagheterna i samhället”

Finansminister Magdalena Andersson (S) vill beskatta bankerna hårdare och höja skatten på kapital för att återuppbygga samhället efter coronakrisen. Det säger hon i en stor intervju med DI där hon bland annat berättar om tiden under den mest intensiva coronakrisen.

Enligt Andersson har krisen ”satt blixtbelysning” på samhällets svaga punkter och säger att hon hör många människor som vill att samhället och välfärden förstärks.

– En hög kvalitet på äldreomsorg, förskola, skola och sjukvård för alla, oavsett inkomst, där ligger den stora omfördelningen i samhället, säger hon till tidningen.

Igår 07:42
Mat delas ut till fattiga i Sydsudan. Kate Holt / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: ”Globalisering är viktigare än biståndsnivån”

De svenska ledarsidorna domineras fortsatt av coronapandemin och dess effekter på samhället.

DN skriver i en osignerad ledare att Sverige så snart som möjligt måste ta tag i många av de problem som följer i krisens spår. Alternativet är ett gigantiskt skuldberg orsakat av till exempel högre skolfrånvaro, inställda operationer och en ökad frekvens av sociala problem, hävdar tidningen.

Sydsvenskans ledarsida skriver att globalisering har varit långt mycket viktigare än bistånd för fattiga länders framsteg. Detta apropå nyheten om att det svenska biståndet till följd av coronakrisen väntas krympa nästa år. Tidningen skriver att det är viktigt att verka för fortsatt öppenhet och handel – ”nu när trenden går mot stängda gränser och nationalism”.

Expressens Anna Dahlberg tar upp Operation Rimfrost och uppmanar inrikesminister Mikael Damberg att erkänna att projektet varit ett misslyckande. Dahlberg skriver att det generellt inom svensk polis ”är för många projekt – Operation X och Operation Y – som dras i gång med trumvirvel och sedan läggs ned i tysthet”.

17 maj
Läs mer om Den svenska ekonomin

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer