Ann-Sofie Hermansson under en pressträff efter att hon avgått som gruppledare för Socialdemokraterna i Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Islamismen

Lundberg: Svårt att förstå åtalet mot Hermansson

Det är svårt att förstå vad åtalet mot socialdemokraten Ann-Sofie Hermansson egentligen grundar sig i, skriver Johan Lundberg, författare och docent i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet, i nättidningen Doku.

I oktober kommer rättegången mot Ann-Sofie Hermansson, tidigare kommunstyrelseordförande i Göteborg, att dra igång. Bakgrunden till rättegången är att Hermansson blev anmäld för ”förtal med hatbrottsmotiv” efter att hon på sin blogg beskrivit Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil från Muslimska mänskliga rättighetskommittén (MMRK) som ”extrema”.

”Knäckfrågan är naturligtvis om det är korrekt att beskriva personer som Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil som extrema”, skriver Johan Lundberg. Han påpekar vidare att Doubakil tidigare inte har haft något emot att benämnas som extremist, att hon vill mobilisera ”icke-vita” att göra revolution och att hon har kritiserat det faktum att myndigheter kan samarbeta och utbyta information om personer som håller på att radikaliseras.

Johan Lundberg skriver även att MMRK har haft nära kontakt med personer som har dömts för terrorrelaterade brott och bland annat kallat Säkerhetspolisens intresse för dessa personer för islamofobi. Mot bakgrund av detta är ”extremist” en passande beskrivning, avslutar han.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer