Isabella Lövin (MP), Donald Trump och emiren av Kuwait Sheikh Sabah Al Ahmad Al Sabah TT
Klimatmötet i Katowice

Lövins uppdrag: Övertyga oljeländerna om klimatmål

Det faller på Sveriges klimatminister Isabella Lövin (MP) att försöka övertyga oljeländerna USA, Saudiarabien, Kuwait och Ryssland om att skriva under 1,5-gradersrapporten på klimatmötet i Polen. Det skriver Aftonbladet.

− Det är väldigt hedrande att det polska ordförandeskapet gett mig detta uppdrag, säger Isabella Lövin i ett uttalande enligt tidningen.

De fyra länderna protesterade i lördags mot IPCC:s rapport genom att endast ”notera” den, enligt ett officiellt uttalande. De vägrade godta formuleringen ”välkomna”.

Toppnyheter

Margot Wallström, arkivbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Turbulensen i SD

Margot Wallström pikar SD efter tafsskandal: ”Gubbar”

På en pressträff på tisdagen refererade utrikesminister Margot Wallström till de aktuella anklagelserna om att SD:s EU-kandidat Peter Lundgren tagit en kvinnlig kollega på brösten mot hennes vilja.

– Efter vad vi läst i tidningarna så skulle jag säga att det ser ut som att de svenska sverigedemokraterna är av det slaget att det är gubbar som klappar varandra på ryggen och kvinnor på baken.

På pressträffen presenterade Socialdemokraterna en rapport där man granskat SD:s EU-politik. S benämner den som ”kvinnofientlig” och menar att SD ansluter sig till en europeisk trend där jämställdhet och aborträtt inskränks.

På plats fanns även S-kollegorna Heléne Fritzon och Lena Hallengren. Hallengren sa att hon inte tror att svenskarna är medvetna om hur abortkritiska rörelser växer sig allt starkare i Europa.

– Det förvånar och förskräcker att aborträtten är en politisk konfliktfråga 2019. SD vill inskränka aborträtten och de hittar likasinnade runt om i andra europeiska länder.

17 min
Peter Lundgren, arkivbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Turbulensen i SD

Ledare: Giftig partikultur där lojaliteten sätts främst

Att SD-politikern Peter Lundgren tagit en kvinnlig kollega på brösten, mot hennes vilja, lyfts på många ledarsidor i dag.

Lundgren är med all sannolikhet fortfarande EU-parlamentariker efter helgens val till Europaparlamentet, konstaterar Borås Tidnings ledarskribent Amanda Broberg. Även om kvinnan i fråga säger att saken är utagerad kokar allt ner till huruvida ett parti vill ha företrädare som beter sig gravt olämpligt, skriver hon.

Nya Wermlands-Tidningens Henrik L. Barvå skriver att SD:s partikultur är giftig och att lojaliteten med partiledningen sätts främst. ”Att SD fortsätter att agera så här omoget kommer att göra det svårare för den normaliseringsprocess som de hoppas komma”, skriver han.

Hanteringen av skandalen kan också underblåsa SD:s problem med att betydligt färre kvinnor än män röstar på partiet, enligt Expressens ledare.

1 tim
Peter Lundgren och SD-kvinnan i samtal. Omni har valt att anonymisera kvinnan. Sverigedemokraterna
Turbulensen i SD

SD:s video i natt: Kvinnan i samtal med Peter Lundgren – ”trodde att det var över”

SD gick under natten ut med ett nytt bemötande av anklagelserna om att partiets EU-topp Peter Lundgren utsatt en kvinnlig kollega för sexuellt ofredande förra året.

I en video som publiceras på Youtube samtalar Lundgren och SD-kvinnan om händelsen som de hävdar är utagerad.

Lundgren säger att han betett sig tölpigt på den fest där han i efterhand medgett att han tagit på kvinnans bröst.

– Jag var en dumbom helt enkelt. Jag hade riktig ångest för det här också, och tog kontakt med dig några dagar senare och bad om ursäkt för alltihop, säger Lundgren i klippet.

Kvinnan säger att hon inte haft någon tanke på att göra någon polisanmälan.

– Det är jag som får själv välja det, det är inte media som ska välja det, eller någon annan.

I dagarna blev det känt att SD-politikern Kristina Winberg petas från partiets EU-lista, vilket SD menar saknar samband med turerna kring Lundgren.

4 tim
Läs mer om Turbulensen i SD
Illustrationsbild.  Fredrik Sandberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet 2019

Utvandring stor orosfråga i flera EU-länder inför valet

För många länder i Europa är utvandring en stor fråga inför EU-valet, rapporterar Sveriges Radio.

Trots all debatt om invandring oroar utvandringen i bland annat Grekland där unga och välutbildade ger sig av till andra länder.

– Grekland har förlorat mycket innovationskraft vilket är förödande för vår mycket svaga ekonomi, säger Nikolaos Philippas, professor i företagsekonomi, till radion.

Till och med i invandringskritiska Ungern finns en oro för att unga ska välja att arbeta i exempelvis Frankrike eller Storbritannien.

27 min
Löfven på kampanjmöte i Trollhättan. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet 2019

Stefan Löfvens råd till osäkra: ”Gå på magkänsla”

Gå på magkänsla. Det rådet ger statsminister Stefan Löfven (S) till osäkra väljare inför helgens EU-parlamentsval.

– Det blir plötsligt så stora krav att man ska kunna så mycket om EU, säger Löfven till TT och förespråkar att väljare håller den kurs man har slagit in på i andra val.

Valdeltagandet i EU-val är betydligt lägre än i svenska riksdagsval och väljare är av tradition mindre partilojala. Men Löfven tror att Socialdemokraterna kan dra in mer än de drygt 24 procent som partiet fått i de senaste EU-parlamentsvalen.

– Jag hoppas att vi gör ett bättre val. Det är det vi sliter för.

1 tim
Arkivbild. Valbås.  PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet 2019

Fler svenskar förtidsröstar: ”Har ökat val för val”

Fler svenskar har förtidsröstat till EU-valet i år jämfört med samma period förra året.

Drygt 7,9 procent av de röstberättigade hade förtidsröstat när det var åtta dagar kvar till EU-valet, vilket kan jämföras med 2014 då knappt 6,7 procent hade förtidsröstat vid samma tid, skriver TT.

– Förtidsröstandet har ökat val för val. Och det totala valdeltagandet har också ökat under de senaste tre EU-valen som jag har undersökt, säger Richard Svensson vid Valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet, som sammanställer siffror om förtidsröster från Valmyndigheten.

Däremot går det inte att slå fast att fler förtidsröstare också kommer att innebära ett högre valdeltagande, enligt Richard Svensson.

1 tim
Läs mer om EU-valet 2019
TT
Näringsliv

Stockholmsbörsen återhämtar sig – verkstadsbolag draglok

Stockholmsbörsen återhämtar sig under tisdagens inledande handel, efter gårdagens breda fall. Utvecklingen är i linje med de ledande indexen i Europa. Efter tio minuters handel ser det ut som följer:

• OMXSPI: +0,7 %
• OMXS30: +0,7 %

Trots de ökade spänningarna mellan USA och Kina i spåren av Trumps svartlistning av Huawei har även Kinabörserna stigit under morgonen. Vita husets besked om att svartlistningen skjuts upp 90 dagar dämpar marknadens oro, skriver Direkt.

På bolagsfronten har flera nyheter rapporterats under morgonen.

Bilsäkerhetsföretaget Veoneer ska genomföra två emissioner för att ta in sammanlagt 500 miljoner dollar, motsvarande 4,8 miljarder kronor. Aktien föll klart i öppningen men har sedan vänt upp till plus 7 procent.

Hygienbolaget Essity säljer sin 50-procentiga andel i det turkiska bolaget SCA Yildiz till den andra ägaren Yildiz. Avyttringen medför en valutarelaterad förlust på cirka 150 miljoner kronor. Aktien stiger marginellt.

Investmentbolaget Bures styrelseordförande Patrik Tigerschiöld har sålt 200 000 aktier i bolaget för totalt 34,2 miljoner kronor kronor. Tigerschiöld äger fortfarande över 7 miljoner aktier och aktien rör sig något uppåt.

RBC Capital Markets har inlett bevakning av SKF, Atlas Copco och Sandvik. SKF och Atlas får rekommendationen outperform medan Sandvik får sector perform, skriver Direkt.

SKF och Atlas Copco inleder bäst i storbolagsindexet med uppgångar på 1,5–2 procent. Sandvik är upp 1 procent.

3 min
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).  TT
Diskussionen om LAS

Offentlig sektor förhandlar om anställningstrygghet

Arbetsmarknadens parter ska förhandla om trygga anställningar för offentlig sektors 1,1 miljoner anställda. För Sveriges kommuner och landsting, SKL, är målet att stoppa uppsägningar och i stället satsa på vidareutbildning för att klara omställningar på arbetsmarknaden, skriver SR Ekot.

SKL satte sig med facken för en första förhandling under gårdagen. Målet är att vara klar med nya regler för anställningstrygghet i september.

Förhandlingarna förekommer regeringens parallella utredning av arbetsrätten – vilken görs efter krav från C och L. Den väntas ge förslag om utökade undantag från turordningsreglerna vid uppsägningar.

– Naturligtvis vill vi ha lösningar som passar vår sektor bäst och det gör vi bäst själva som parter utan att lagstiftaren är inne, säger SKL:s chefsförhandlare Niclas Lindahl.

1 tim
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Diskussionen om LAS

Jacke: Utredningen om LAS borde gått ännu längre

Utredningen om LAS lämnar utanför många viktiga områden, skriver Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke i ett debattinlägg i Arbetet.

Han menar att LAS, Lagen om anställningsskydd, utgår från en svunnen tid som svensk arbetsmarknad såg ut på 1960-talet. Då var lagen ett olyckligt politiskt ingrepp som förstörde balansen i en partsmodell som fungerade väl. Jan-Olof Jacke anser att utvecklingen sedan länge sprungit ifrån lagen.

Dessutom menar han att regeringens utredning kunde ha varit mer omfattande. Den ska exempelvis inte ta upp de stora kraven för uppsägning på grund av personliga skäl, som Jacke anser vara ett stort problem för mindre företag.

Jan-Olof Jacke skriver att Svenskt Näringsliv nyligen presenterade modell i fem delar för en moderniserad arbetsrätt.

  1. LAS reformeras i grunden. Arbetsgivare får större möjligheter att bemanna utifrån verksamhetens förutsättningar. Skydd mot oskäliga uppsägningar finns i bland andra diskrimineringslagen, föräldraledighetslagen och lagen om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen.
  2. Omställningsförsäkringarna utvecklas ytterligare för att ge ett ännu bättre stöd vid omställning.
  3. Ökade möjligheter till kompetensutveckling. Drivkrafterna till lärande ska öka för både arbetsgivare och medarbetare.
  4. Arbetslöshetsförsäkringen reformeras. Skyddet ska både bli bättre och omfatta fler.
  5. Arbetsförmedlingen görs om i grunden. Fokus ska ligga på myndighetsutövning och effektivitet. Privata aktörer får ett större ansvar för stöd och matchning.

Avslutningsvis skriver Jan-Olof Jacke att en framgångsrik reform måste innehålla alla dessa delar.

8 maj
Läs mer om Diskussionen om LAS

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer