Niels Paarup-Petersen. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet - regeringsbildningen

Lokala C-toppen: ”Rätt beslut för oss att ta”

Att Centerpartiet öppnar för en regering med Stefan Löfven som statsminister är ett positivt besked. Det säger Niels Paarup-Petersen (C), riksdagsledamot och ledamot i kommunfullmäktige i Malmö, till SVT Nyheter Skåne.

– Jag tror att det är rätt beslut för oss att ta, det har jag sagt även tidigare, säger han.

Niels Paarup-Petersen uttryckte missnöje när Socialdemokraterna och Liberalerna inledde ett samarbete i Malmö. När Centerpartiet nu släpper fram Stefan Löfven menar han att det finns ”vissa skillnader”.

– I Malmö har Socialdemokraterna styrt i 24 år. Det ville vi stoppa. När jag frågade i kommunfullmäktige kunde Liberalerna inte svara på vad de fått igenom, säger han.

Läs mer (11 januari):

Toppnyheter

TT
Den svenska kriminalpolitiken

Ledare: Politikerförakt att vänta om inte kriminalitet tas på allvar

Veckans partiledardebatt i riksdagen väckte frågor om gängkriminaliteten, inte minst med anledning av de senaste dygnen i Malmö. ”Sveriges tredje största stad ligger för långt från riksdagen” skriver Sydsvenskans huvudledare som menar att statsministern borde lägga ett större fokus på frågan. ”Om regeringen inte tar gängkriminaliteten på större allvar riskerar de politikerföraktet och känslan av avstånd till de folkvalda i huvudstaden att växa ytterligare” skriver Sydsvenskan.

Petter Birgersson på Blekinge Läns Tidnings ledarsida önskar också att frågan om kriminalitet hade fått ett större utrymme i debatten. Där med anledning av veckans flera explosioner, något som har skapat en rädsla hos många invånare i närområdena. ”Den som ser bilderna efter sprängningen vid hyreshuset förstår att oron inte är obefogad” skriver Birgersson och menar att den svenska grundtryggheten är skadad. Han får medhåll från Mathias Persson på Smålands-Postens ledarsida. ”När sprängningarna läggs ihop med skjutningarna och den höga frekvensen av andra våldsbrott framträder en bild av ett samhälle i snabbt förfall” skriver Persson, som menar att frågan om kriminaliteten är ett riksintresse som kräver blocköverskridande samarbeten.

Löfven framförde i riksdagsdebatten att han är stolt över det socialdemokratiska arvet men ”Vem kan ha ställt till det så här med det gamla folkhemmet?” frågar sig Birgersson på Blekinge Läns tidnings ledarsida.

Igår 21:55

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer