Mikael Ekvall (V) vill inte släppa fram regeringen som ser ut att ligga på bordet. Vänsterpartiet/TT
Valet - regeringsbildningen

Lokal V-topp: Mycket svårt att se att vi accepterar

Spelet om regeringsmakten stod mellan två högerregeringar och nu ser det ut att bli en ”högerregering light”. Det säger Mikael Ekvall, Vänsterpartiets gruppledare i Region Jönköpings län, till P4 Jönköping.

– Jag har mycket svårt att se att Jonas Sjöstedt skulle stå för en linje där man kan acceptera det här. Jag blir faktiskt lite förvånad när jag ser hur pass mycket dumheter Stefan Löfven är beredd att köpa, säger Ekvall, som själv inte är beredd att stötta en sådan regering.

Ledningen i Vänsterpartiet, vars röster ser ut att avgöra om Stefan Löfven (S) kan tillträda, har svarat med tystnad på gårdagens förslag till uppgörelse i regeringsfrågan.

Läs mer (11 januari)

Toppnyheter

TT
Den svenska kriminalpolitiken

Ledare: Politikerförakt att vänta om inte kriminalitet tas på allvar

Veckans partiledardebatt i riksdagen väckte frågor om gängkriminaliteten, inte minst med anledning av de senaste dygnen i Malmö. ”Sveriges tredje största stad ligger för långt från riksdagen” skriver Sydsvenskans huvudledare som menar att statsministern borde lägga ett större fokus på frågan. ”Om regeringen inte tar gängkriminaliteten på större allvar riskerar de politikerföraktet och känslan av avstånd till de folkvalda i huvudstaden att växa ytterligare” skriver Sydsvenskan.

Petter Birgersson på Blekinge Läns Tidnings ledarsida önskar också att frågan om kriminalitet hade fått ett större utrymme i debatten. Där med anledning av veckans flera explosioner, något som har skapat en rädsla hos många invånare i närområdena. ”Den som ser bilderna efter sprängningen vid hyreshuset förstår att oron inte är obefogad” skriver Birgersson och menar att den svenska grundtryggheten är skadad. Han får medhåll från Mathias Persson på Smålands-Postens ledarsida. ”När sprängningarna läggs ihop med skjutningarna och den höga frekvensen av andra våldsbrott framträder en bild av ett samhälle i snabbt förfall” skriver Persson, som menar att frågan om kriminaliteten är ett riksintresse som kräver blocköverskridande samarbeten.

Löfven framförde i riksdagsdebatten att han är stolt över det socialdemokratiska arvet men ”Vem kan ha ställt till det så här med det gamla folkhemmet?” frågar sig Birgersson på Blekinge Läns tidnings ledarsida.

Igår 21:55

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer