Stefan Löfven i Kramfors år 2017 i samband med att han lovade två statliga myndigheter till Västernorrland som innebar 50 till 80 nya jobb. Izabelle Nordfjell/TT / TT NYHETSBYRÅN
Utanförskapet på arbetsmarknaden

”Löfvens jobbfiasko skapar kriminalitet och otrygghet”

Regeringen är förvånansvärt tillbakalutad trots misslyckandet med löftet om lägst arbetslöshet 2020, skriver de moderata kommunalråden Oliver Rosengren och Lars Rådén i Dagens Samhälle. Statsminister Stefan Löfvens ”jobbfiasko och integrationsmisslyckande” har i sin tur lett till flera allvarliga samhällsutvecklingar, enligt M-politikerna.

”Där utanförskap och bidragsberoende får slå rot, drar kriminalitet och otrygghet fram”, skriver de.

Moderaterna håller nu emot nedmonteringen av arbetslinjen, enligt duon, som menar att tydliga krav på motprestationen och individuellt stöd sänker bidragskostnaderna och ger fler jobb.

Om debattörerna

Oliver Rosengren (M) kommunalråd i Växjö

Lars Rådén (M), kommunalråd i Solna

Läs mer

Toppnyheter

Till exempel kan munskydd användas till och från flygplatser. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Danmark ändrar riktlinjer: Ha munskydd i vissa fall

Danska Sundhedsstyrelsen ändrar sina riktlinjer och börjar rekommendera munskydd i vissa fall, rapporterar TT.

Enligt nya rekommendationerna ska man använda munskydd om man misstänker att man har blivit smittad och till exempel ska bryta sin självisolering för att testa sig. Eller till och från flygplatser om man ska sätta sig i karantän.

Myndigheten har tidigare inte rekommenderat munskydd eftersom effekterna är osäkra och eftersom det kan skapa en falsk känsla av säkerhet.

34 min
Utegymmare i Hyde Park i London. Alastair Grant / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Gym, pooler och uteteater får öppna i Storbritannien

Simbassänger, gym, nagelsalonger och tatueringsstudior kan öppna igen i Storbritannien de närmaste veckorna, rapporterar BBC.

Även utomhusevenemang med ett begränsat antal i publiken ska få dra igång igen, enligt regeringen. Utomhusbassänger kommer exempelvis kunna öppna redan i helgen medan dansstudios och badminton- och volleybollplaner kommer att få öppna från 25 juli.

– Det normala livet kommer sakta tillbaka, sa kulturministern Oliver Dowden vid en presskonferens på Downing street.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Iva på Södertälje sjukhus.  Staffan Löwstedt/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Minskad dödlighet bland covid-patienter på iva

Dödligheten inom 30 dagar för covidpatienter som vårdas på intensivvårdsavdelning har minskat, visar siffror från Svenska intensivvårdsregistret (SIR) som SVT kartlagt.

I mars var mortaliteten 34 procent, i april och juni 19 procent. Initialt rapporterades att dödligheten sjunkit till endast fyra procent i maj, men detta berodde på ett fel som SIR gick ut och korrigerade och beklagade på torsdagskvällen.

Idag 04:51
Imamen vårdades på Sahlgrenska. Jonas Dagson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Välkände imamens död i covid-19 utreds av Ivo

En välkänd imam i Göteborg ska flera gånger ha nekats vård för sin covid-19-sjukdom när han tog kontakt med sin vårdcentral, uppger hans anhöriga. Nu ska dödsfallet utredas av Inspektionen för vård och omsort (Ivo), rapporterar SVT Väst.

Imamen, Ibdrirahmaan Sheikh Muhiadiin Eli, ska ha nekats vård trots att han enligt uppgift hostade blod och hade andningsbesvär. När han slutligen fick vård låg han på intensiven på Sahlgrenska i nära en månad innan han dog av sjukdomen.

Verksamhetschefen på den aktuella vårdcentralen uppger dock att imamen bara hade kontakt med vårdcentralen en gång och han då fick telefontid hos en läkare. Vid kontakten med läkaren ska han sedan ha sagt att man mådde bättre.

2 tim
En patient intensivvårdas. Staffan Löwstedt/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vätskedrivande medicin tycks ge svårare sjukdom

Socialstyrelsen har undersökt vilka följdeffekter 200 läkemedelsgrupper kan ge för personer som blir sjuka i covid-19, rapporterar TV4. De allra flesta läkemedlen har inte haft någon inverkan på sjukdomen men två undantag finns.

Dels gäller det vätskedrivande medel som kan kopplas till en åtta gånger så hög risk att ge ett försämrat sjukdomsförlopp och dels blodfettssänkande mediciner som verkar varar kopplade till ett mer gynnsamt förlopp.

Enligt Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, säger till DN att det inte går att dra några säkra orsakssamband med han menar att resultaten är intressanta för forskare att undersöka vidare.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer