Löfven till nytt angrepp mot företagen – ”Jag blir jätteledsen”
Statsminister Stefan Löfven (S) sade på onsdagen att han vill stoppa privatiseringen inom äldreomsorgen. Det är i praktiken omöjligt, slår flera experter som fPlus har talat med fast. Företagaren Elisabet Keussen på Kavat Vård är förtvivlad. ”Jag blir jätteledsen. Det skulle få utvecklingen inom äldreomsorgen att stagnera”, säger hon.
Under årets första partiledardebatt i riksdagen sa Stefan Löfven att han vill stoppa privatiseringar. Förslaget ingår i ett paket med åtgärder för att ”skapa arbetsro för äldreomsorgen och sjukvården”.
En rundringning visar att uttalandet väckte mycket ilska och förvirring. Elisabet Keussen, vd på äldreomsorgsföretaget Kavat vård kallar Stefan Löfvens uttalande för ”företagarfientligt”.
– Som vi har jobbat under pandemin! Och så säger statsministern att vårt arbete ska stoppas… Branschen har många kvinnor och uppenbarligen är det kvinnliga företagandet, som vanligt, inget värt. Jag blir jätteledsen – fy vad tråkigt! Det skulle få utvecklingen inom äldreomsorgen att stagnera.
Alla verksamheter inom äldreomsorgen, oavsett om de är idéburna, kommunala eller privata verksamheter, har jobbat dag och natt för att de äldre ska komma så bra ut ur coronakrisen som möjligt, konstaterar hon. Hon vill hylla samarbetet som aktörerna inom äldreomsorgen, oavsett driftsform, har visat prov på under pandemin.
– Vi har inte sett varandra som konkurrenter utan som kollegor som arbetar tillsammans och delar med oss av tips och råd. Pandemin har snarare enat oss och därför är det extra tråkigt att statsministern nu polariserar kring driftsform.
Nu önskar hon att det fina samarbete som har jobbats upp får fortsätta.
– Låt oss få utveckla äldreomsorgen tillsammans framöver för att vi ska kunna bidra till valfrihet och ge våra äldre det allra bäst.
Att stoppa privatiseringen inom äldreomsorgen gynnar ingen, enligt Elisabet Keussen.
– Diskussionerna om privata vårdgivare har varat i decennier och även om vi blir härdade så förtar det såklart lite av glädjen att våra intentioner hela tiden misstros. Vi drivs ju av att bidra till en bättre äldreomsorg.
Vad menar Löfven egentligen?
När vi frågar Mats Bergman, professor i nationalekonomi vid Södertörns högskola, vad han tror att Stefan Löfven menar med att ”stoppa privatiseringen”, ser han flera alternativ.
Det kan handla om att kommunerna inte får förnya kontrakt kring äldreomsorg som de har med privata aktörer eller om att de får förnya befintliga kontrakt men inte genomföra nya upphandlingar. När det gäller Lagen om valfrihet, LOV, skulle det kunna innebära att kommuner inte får besluta om att införa LOV, alternativt att de inte får godkänna nya företag.
– Oavsett vilket alternativ han menar så känns det väldigt konstigt. Det mest radikala är om befintliga kontrakt inte får förlängas. Då blir det i stället kaos så det är ju helt fel tillfälle att införa det i så fall.
Hans gissning är att uttalandet inte var så genomtänkt när det gäller det praktiska utförandet kring hur ett stopp rent konkret skulle gå till.
– Den välvilliga tolkningen är att det är en uppmaning till kommunerna att under corona inte påbörja nya upphandlingsprocesser av äldreboenden som idag är kommunala.
”Ett märkligt uttalande”
Mats Bergman har svårt att tänka sig ny lagstiftning som innebär att kommunerna ska flytta fokus till att börja kommunalisera äldreboenden som idag är privat drivna.
Ett totalt stopp skulle vara kontraproduktivt med tanke på att privata aktörer övervägande har varit till fördel inom äldreomsorgen, slår han fast.
– De studier som finns visar på att privat äldrevård snarare är bättre än den offentliga, och detsamma har gällt under corona. Så ur det perspektivet är det också ett lite märkligt uttalande.
Det kan ju bara vara ett politiskt utspel, konstaterar Mats Bergman.
– Egentligen kanske inte betyder så mycket annat än det självklara, att kommunerna just nu ska ha fokus på att bekämpa pandemin och inte på att genomföra radikala reformer åt vare sig det ena eller andra hållet.
En generell stopplag för att hindra privata aktörer skulle kräva år av utredning och lagstiftning, så det kan aldrig vara tal om något tvång
Sabina Joyau, näringspolitisk chef hos Vårdföretagarna, tolkar Stefan Löfvens uttalande som ett ideologiskt inspel i debatten om äldreomsorgen och ett fortsatt försök från regeringens sida att skjuta ifrån sig ansvaret för hur äldreomsorgen har drabbats av corona.
Regeringens egen coronakommission kom fram till att det som gjorde att äldreomsorgen drabbades så hårt var den höga samhällsspridning som tilläts.
– Det finns inget fog för att peka ut privata aktörer i det här sammanhanget. Verksamheterna gör verkligen sitt yttersta för att minimera smittspridning och ta hand om de äldre, stundtals under våren med ganska dåliga förutsättningar.
Dessutom är det upp till varje kommun att själv bestämma driftsform inom sin äldreomsorg, konstaterar hon. Det kan inte staten göra.
– Vad är egentligen intentionen bakom uttalandet? Hur väl förberett är det? Det är väldigt oklart vad statsministern menar. En generell stopplag för att hindra privata aktörer skulle kräva år av utredning och lagstiftning, så det kan aldrig vara tal om något tvång.
Om det handlar om att undvika processer där en verksamhet byter typ av regi bör det gå åt båda hållen, poängterar hon.
– Men sådana bedömningar görs bäst i kommunerna utifrån lokala förutsättningar. Det är märkligt att statsministern vill gå in och styra det. Frågan är om förslaget ens går att genomföra.
Förstår inte nyttan
Med tanke på att äldre och personal på boenden snart kommer att vara vaccinerade förstår Sabina Joyau inte vad den praktiska betydelsen av Stefan Löfvens förslag skulle vara de kommande månaderna.
Det finns en trötthet hos företagarna i att ständigt vara ifrågasatta
Upphandlingsprocesser tar ofta flera år innan själva övergången sker. Sannolikt är det bara ett fåtal upphandlingar som är klara och framme vid själva bytet under kvartal ett i landet så det bör kommunerna själva kunna reda ut, enligt Sabina Joyau.
– Det finns en trötthet hos företagarna i att ständigt vara ifrågasatta trots att de på uppdrag av kommunen sköter sin verksamhet enligt de kvalitetskrav som sätts upp. Ingenting visar på att pandemins påverkan på äldreomsorgen beror på om det är kommunalt eller privat drivet.
Blandar bort korten
Anders Morin, ansvarig för välfärdspolitik på Svenskt Näringsliv, betonar att privata utförare har varit en viktig del i arbetet med att begränsa coronapandemin och de har visat på minst lika bra resultat som offentliga aktörer. Att återigen försöka lägga skulden för det svenska pandemimisslyckandet på privata utförare är ett sätt att blanda bort korten, menar han.
– Upprepade attacker och ogrundat misstänkliggörande mot den stora del av den svenska vården och omsorgen som bedrivs i privat regi skapar knappast arbetsro för medarbetare, patienter och brukare där, säger Anders Morin.
Erik Slottner (KD) är äldreborgarråd i Stockholms stad där privata utförare står för två tredjedelar av äldreboenden och hemtjänst. Han kallar Stefan Löfvens uttalande för ”en politiskt taktisk manöver som inte har något att göra med att utveckla äldreomsorgen”.
– Att han ger sken av att coronaspridningen på äldreboendena till stor del kan förklaras av de privata aktörerna är väldigt olyckligt, eftersom det inte stämmer. Det ger fel bild av den privata äldreomsorgen som redan brottas med en negativ vinkling från media och vissa politiska håll.
Vet ministern ens vad regeringsformen säger om näringsfrihet?
Han menar att det spär på polariseringen mellan privat och offentligt i en tid då det mer än någonsin behövs samarbete mellan alla utförare.
– Med dagens lagstiftning kan inte staten, om den skulle vilja det, gå in och sätta stopp för privatiseringen ute i kommunerna, och att få till en ny lagstiftning skulle ta lång tid, säger Erik Slottner.
Juristen Claes Sjölin har tidigare i fPlus uttalat sig om hur pandemin blir en ursäkt för ingrepp i näringsfriheten. Att statsministern nu ägnar sig åt pajkastning är allvarligt.
– Detta är riktigt stora frågor, som man rakt inte ska handskas vårdslöst med ens om man heter Löfven. En fråga att ställa till Löfven (eller kanske rättare sagt till hans justitieminister) borde vara: I vilken utsträckning har förslaget stöd i lag? Vet ministern ens vad regeringsformen säger om näringsfrihet? undrar han.
fPlus söker Stefan Löfven för en kommentar
Fakta:
De 15 000 företagen inom privat vård och omsorg i Sverige omsätter omkring 137 miljarder kronor. 94 procent av dem har färre än 20 anställda, och 88 procent av dem har färre än 10 anställda.
Källa: Almega/Vårdföretagarna