Stefan Löfven. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Löfven: Man kan inte etnifiera brottsligheten

Det är segregation och socioekonomiska förutsättningar som är huvudorsaken till den framväxande gängkriminaliteten i Sverige. Det säger statsminister Stefan Löfven (S) till DN.

– Man kan inte etnifiera och säga att brottsligheten beror på att man är född på ett visst ställe eller har en viss hudfärg eller bakgrund, säger Löfven.

Statsministern har fått hård kritik för sitt framträdande i SVT:s Agenda i helgen där han bland annat fick frågor varför Sverige drabbats hårdare av gängkriminalitet än andra jämförbara länder. Bland annat kallade Aftonbladets krönikör Lena Mellin Löfven ”förbluffande usel”.

Toppnyheter

Ulf Kristersson, Moderaternas partiledare. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbetsförmedlingens framtid

Ulf Kristersson: ”Bra att regeringen backar”

Moderaterna välkomnar att regeringen nu skjuter upp förändringarna av Arbetsförmedlingen. Det säger partiledaren Ulf Kristersson till flera medier.

– Målet var inte att avsätta en minister, utan att stoppa dålig politik, säger han till TT.

Regeringen har backat från att lagen om valfrihet ska vara det som styr i reformen av myndigheten. Till DI säger han att agerandet visar att regeringen har respekt för oppositionen i riksdagen.

– Jag tvekar inte ett ögonblick att gå tillsammans med andra i enskilda sakfrågor och markera ståndpunkter som jag tycker är viktiga, säger Ulf Kristersson till tidningen och påpekar att det gäller både för SD och V.

1 tim
Vänsterpartiets (V) partiledare Jonas Sjöstedt och riksdagsledarmot Ali Esbati i samband med en presskonferens på riksdagens presscenter gällande dagens besked att regeringen beslutar att skjuta på reformeringen av Arbetsförmedlingen. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

V, M och KD drar tillbaka hot om misstroende mot arbetsmarknadsministern

Vänsterpartiet drar tillbaka hotet om misstroendeomröstning mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

Det uppger partiledaren Jonas Sjöstedt och Ali Esbati på en pressträff med anledning av den senaste utvecklingen gällande Arbetsförmedlingen.

Om regeringen skulle komma tillbaka med förslag att delvis använda Lagen om valfrihetssystem, LOV, kommer Vänsterpartiet att försöka samla en riksdagsmajoritet emot detta.

– Vi kommer motsätta oss varje form av privatisering av den här verksamheten, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt.

Vid lunchtid meddelade även Moderaterna och Kristdemokraterna att de inte kommer att gå vidare med misstroendeförklaringen mot arbetsmarknadsministern, rapporterar Aftonbladet.

I morse meddelade S, MP, C och L i en gemensam debattartikel att man är överens om at skjuta upp reformen och att den inte kommer baseras på lagen om valfrihetssystem (LOV).

4 tim
KD-ledaren Ebba Busch Thor  Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Vad M, KD och V gör är 10 000-kronorsfrågan

Beskedet om att omgörningen av Arbetsförmedlingen skjuts upp är en seger för oppositionen. Det säger Ekots inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach när han analyserar det politiska läget efter beskedet.

Han menar att detta kan ses som en kompromiss, men betonar samtidigt att 10 000-kronorsfrågan nu är om M, KD och V är nöjda med de ändrade besluten.

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin menar att de nya buden från regeringen, C och L inte lär blidka Vänsterpartiet eftersom privatiseringsinslagen i reformen kvarstår. Hon ser det dock som tveksamt om V-ledaren Jonas Sjöstedt kommer att gå vidare med sitt misstroendehot mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

– Det hänger på Moderaterna och Kristdemokraterna. Om han bara får med sig Sverigedemokraterna är det ingen poäng att gå vidare, säger hon i Aftonbladet TV.

6 tim
Läs mer om Arbetsförmedlingens framtid
BRYAN R. SMITH / AFP
Dagens börs

Wall Street runt nollan – cancerbolag rusar

Wall Streets ledande index öppnar runt nollan på måndagen. Vid 15.45 ser det ut som följer:
• S&P 500: +0,1 %
• Nasdaq: +0,3%
• Dow Jones: +/-0%

Efter tre dagars uppgångar var USA-indexen nära nya rekordnivåer i slutet av förra veckan. Angående den stora börsdrivaren, handelssamtalen mellan USA och Kina, har däremot inte mycket nytt tillkommit under helgen.

Båda sidorna uppger sig vara nära ett avtal. Samtidigt kvarstår USA:s deadline och redan på söndag kan USA komma att införa tariffer på kinesiska varor för ytterligare 156 miljarder dollar, skriver CNBC.

På bolagsfronten rusar cancerläkemedelsbolaget Arqule över 100 procent efter ha gått med på att köpas upp av jätten Merck.

Synthorx, som också utvecklar cancerbehandlingar, är upp nästan 170 procent efter ett bud från franska Sanofi.

PG&E handlas upp 17 procent efter att elbolaget nått en förlikning med de drabbade vid skogsbränderna i Kalifornien. Tidigare i år slog utredare fast att elbolagets utrustning orsakat flera bränder i delstaten.

25 min
JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Börsen upp på plus – SSAB i topp på OMXS30

Stockholmsbörsens ledande index har tagit sig upp på mindre plus vid 13.20-tiden på måndagen.
• OMXSPI: +0,1 procent
• OMXS30: +0,3 procent
Något nytt har inte direkt meddelats i helgen om de handelsförhandlingar mellan USA och Kina som varit vägledande för börserna den senaste tiden.

SSAB rapporteras ha höjt priset på grovplåt på den nordamerikanska marknaden och aktien stiger 3 procent.

Ericsson har accepterat en förlikning med amerikanska myndigheter angående korruptions- och mutanklagelserna. Det totala bötesbeloppet blir 10,1 miljarder kronor vilket är i linje med förhandsrapporterna och täcks av Ericssons tidigare avsättning. Aktien backar marginellt.

Swedbank gör en omorganisation i toppen av banken efter penningtvättsproblemen. Aktien stiger 0,5 procent.

Moberg Pharma har meddelat studieresultat för läkemedelskandidaten MOB-015 mot fotsvamp. Bolaget skriver att målen uppnåddes men samtidigt var det bara 4,5 procent av patienterna som läktes fullständigt efter ett års behandling. Aktien rasar hela 48 procent.

Idag 08:14
Eugene Hoshiko / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Försiktig start på veckan – svag export sänker Kina

Jämfört med Wall Streets tydliga uppgångar på fredagen efter att den amerikanska jobbdatan slagit förväntningarna med råge, präglas handelsveckans öppning av en betydligt försiktigare hållning.

Vid stängning visade ledande asiatiska index som följer:
• Nikkei: +0,3%
• Shanghai: −0,1%
• Shenzhen: +/-0,0%
• Hongkong: +/-0,0%
• Kospi: +0,3%
I veckan väntar bland annat nyval i Storbritannien på torsdag och på söndag, den 15 december, utökas Trumps tullar mot Kina, förutsatt att parterna inte når en partiell överenskommelse innan dess.

Det kinesiska börshumöret dämpas även av makrodata som visar att Kinas export fortsätter att sjunka.

Idag 05:13
Läs mer om Dagens börs
Demonstrationer i Kiev, Ukraina, inför mötet mellan toppmötet.  Efrem Lukatsky / TT NYHETSBYRÅN
Konflikten i Ukraina

Experter: Mycket står på spel i dagens Ukrainamöte

Hoppet om ett genombrott i konflikten mellan Ryssland och Ukraina har ökat den senaste tiden, men mycket står på spel inför måndagens möte mellan ländernas presidenter. Det menar Neil Melvin, expert i internationell säkerhet på tankesmedjan Britain's Royal United Services Institute, i en intervju i Voice of America. Han påpekar att Ukrainas president Volodmyr Zelenskyj stött på kritik i hemlandet om att han är för ivrig att träffa sin ryska motsvarighet. Kritiken kommer från flera håll, allt från massmedia och civilsamhället till krigsveteraner och nationalister har uttryckt missnöje.

Hittills har Zelenskyj misslyckats med att påverka vare sig Ryssland eller separatisterna i landet, skriver två samhällsvetare på Ohio University, Eric C Nisbet och Olga Kamenchuk, på The Conversation. Men den största frågan handlar om vad som ska ske med regionen Donbass – och på den frågan finns ännu inget svar.

1 tim
Demonstranter i Kiev inför toppmötet, med budskapet att Ukraina inte ska kapitulera till Ryssland.  SERGEI SUPINSKY / AFP
undefined

Ukrainasamtal hålls i Paris: ”Mötet är en framgång”

Fredsprocessen mellan Ryssland och Ukraina återupptas i och med toppmötet mellan ländernas presidenter i Paris i dag, skriver flera medier. Tanken är att ta nya steg i fredsprocessen – och flera positiva signaler har noterats den senaste tiden, skriver TT. Till exempel skedde en fångutväxling länderna emellan i september.

– Själva mötet är en framgång i sig. Det betyder att vi får igång en dialog mellan länderna, säger analytikern Volodymr Fesenko till DN i Kiev.

Samtidigt finns flera faktorer som oroar. Medan Vladimir Putin är en hårdför förhandlare, så har Volodmyr Zelenskyj visat upp olika sidor. Enligt en Rysslandsexpert som AFP har talat med hänger mycket på vilken sida den ukrainske presidenten visar upp under mötet – och om de bådas goda vilja att hitta en lösning.

Idag 08:41
Läs mer om Konflikten i Ukraina

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Capitol Hill.  LOREN ELLIOTT / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Trump

Bevis ska presenteras i process mot riksrättsåtal

Representanthusets justitieutskott håller i dag en lång session då demokrater och republikaner ska presentera sina bevis för och emot att president Donald Trump bör ställas inför riksrätt. Anklagelsen mot presidenten är att han pressat Ukraina att utreda hans politiska motståndare Joe Biden och hans son.

Under utfrågningen ska politiker och advokater för bägge sidor höras och utfrågningen är ett första steg i vad som kan bli en process för att rikta ett formellt riksrättsåtal mot Trump. Advokaterna ska bland annat bedöma det material som Demokraterna tagit fram i sin utredning. Utskottets ordförande, demokraten Jerry Nadler, har sagt att det kan ske innan veckan är slut.

Utfrågningen börjar klockan 15.00 svensk tid och väntas pågå mellan 5 och 7 timmar.

1 tim
Donald Trump.  TT/AP
undefined

Demokraten: ”En jury kan fälla Trump på tre minuter”

Riksrättsprocessen mot USA:s president går in i en ny fas i dag då mer specifika anklagelser mot Donald Trump väntas formuleras, rapporterar AFP och AP. Under dagen kommer Representanthusets justitieutskott formellt motta fynden från utredningen mot Trump.

Utskottets ordförande Jerry Nadler tror att man möjligtvis kommer att kunna rösta om åtminstone en eller två anklagelser mot presidenten i veckan. Demokraten Nadler sa i går att ”om fallet skulle presenteras för en jury skulle han få en fällande dom på tre minuter”, enligt CNN.

Idag 07:18
Riksrättsförhören i representanthuset tidigare i veckan J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ny rapport tar Trump ett steg närmare riksrätt

Justitieutskottet i det amerikanska representanthuset har släppt en rapport där man går igenom de konstitutionella grunderna för riksrättsåtal mot president Donald Trump, rapporterar The Hill.

Rapporten följer på talmannen Nancy Pelosis uttalande om att formella riksrättsanklagelser kan komma att riktas mot presidenten redan nästa vecka.

I samband med att rapporten släpptes twittrade utskottets ordförande Jerry Nadler att Trump har missbrukat sin makt, riskerat den nationella säkerheten och stört valet.

”Konstitutionen föreskriver bara en följd för sådant beteende: Riksrätt”, skrev Nadler.

7 dec
Läs mer om Anklagelserna mot Trump