TT
Det svenska skattetrycket

Löftet: Inga skattehöjningar efter corona

Ledande socialdemokrater som Magdalena Andersson och Erik Åsbrink driver på för nya skattehöjningar efter coronapandemin. Men Mats Persson, Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson, har tröttnat på S-retoriken och är tydlig med att alla förslag i den riktningen kommer att stoppas. ”Svenska företagare upplever sig jagade och ifrågasatta”, säger han till fPlus.

Den senaste tiden har tonläget i den politiska skattedebatten skruvats upp ordentligt – igen. Även om coronakrisen har lagt ett lock på diskussionerna om skattehöjningar på kort sikt börjar nu röster höjas om höjda skatter efter krisen. Finansministern Magdalena Andersson har i olika sammanhang pratat om att ekonomin måste kickstarta efter krisen och antytt att coronakostnaderna måste återbetalas, vilket i vissa läger har tolkats som att skattehöjningar är på väg. Andra varnar för att coronakrisen bara används som täckmantel för att motivera nya och höjda skatter och trycker på att Centerpartiet och Liberalerna måste hålla emot.

Till exempel varnar Erik Kärnekull, civilekonom och tidigare utredare för Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi vid finansdepartement, för slentrianmässiga skattehöjningar för att täcka kommunernas ekonomiska kollaps eller andra stora kostnader som blottats i spåren av corona. ”Det är dags att bryta mönstret och genomföra en ordentlig nollbasbudgetering inom stat, kommun och regioner”, skriver han i GP.

Redan innan krisen fanns det ett internt tryck inom socialdemokratin på finansminister Magdalena Andersson att leverera den skattereform som avtalades i Januariavtalet. Trycket blev än mer tydligt när ungdomsförbundets ordförande Philip Botström röt ifrån. ”S har fram till i höst på sig att enas med C och L om bred skattereform, annars ser SSU inga skäl till att fortsätta hålla Januariavtalet”, sa han vid tillfället till Expressen.

Ny verklighet efter corona

Nu är ju verkligheten en helt annan än när Januaripartierna bestämde sig för en skattereform, men trycket på höjda skatter är tillbaka. Under onsdagen var till exempel tidigare finansministern Erik Åsbrink, S, ute i debatten tillsammans med LO-företrädare och kräver höjda skattehöjningar på kapitalinkomster efter krisen. ”Kraftiga skattehöjningar i just detta läge skulle riskera att påverka efterfrågan negativt i ett läge då allt behöver göras för att snarare få igång ekonomin igen. Men efter den direkta krisen kommer det att vara nödvändigt att genomföra kraftiga skattehöjningar för i första hand kapitalinkomsttagare”, skriver de i Dagens Industri.

Debatten är igång igen alltså.

Förutom interna stridigheter måste Magdalena Andersson hantera den växande kritiken från till exempel Liberalerna. Finansministern hävdade för en tid sedan att hon nog har fått ”den svåraste arbetsuppgiften någonsin på sitt bord”. Kanske kan det förklara den allt hårdare retoriken kring växande ekonomiska klyftor och kraven på höjda kapitalskatter, där 3:12-reglerna ofta har pekats ut som boven. Det vill säga reglerna som styr hur mycket skatt som företagare ska betala på sin utdelning. Tidigare har Magdalena Andersson tagit det ett steg längre och kallat sänkt skatt på jobb och företagande för ”tönterier”.

– Jag tycker att det är bekymmersamt att Socialdemokraterna har en så frän klasskampsretorik. Det är klart att det svenska företagsklimatet påverkas när svenska företagare upplever sig jagade och ifrågasatta, säger Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson till fPlus.

– Den största klyftan i Sverige går mellan den som har ett arbete och den som inte har ett arbete. Fler måste alltså kunna stå på egna ben och försörja sig själva. Men man hjälper inga bidragsberoende att få jobb genom att läkare eller företagare betalar mer skatt, fortsätter han. 

Säger nej till alla former av höjda kapitalskatter

Mats Persson menar att alla politiker måste höja sig över detta och istället försöka se de verkliga utmaningarna efter coronakrisen.

– Jag förväntar mig, och hoppas, att politikerna inte fastnar i det politiska spelet.

– Vi behöver en skattereform. Vi är en liten öppen ekonomi och behöver bättre ekonomiska villkor än vår omvärld. Det innefattar bättre villkor för företagande och arbete. Då måste vi ju ha ett system som bygger på de principerna. Det ska löna sig att jobba, plugga och driva företag, fortsätter han.  

Min ingång är väldigt tydlig. Vi vill inte öka beskattningen på Sveriges företagare, de är jobbskaparna i Sverige. Vi behöver istället lägre skatter på företagande.

Mats Persson säger därför nej till alla former av höjda kapitalskatter som kommer att föreslås från S i diskussionerna om en ny skattereform.

– Min ingång är väldigt tydlig. Vi vill inte öka beskattningen på Sveriges företagare, de är jobbskaparna i Sverige. Vi behöver istället lägre skatter på företagande. När det gäller 3:12-reglerna så finns de ju för att vi har så höga marginalskatter på arbete i Sverige, och då behöver vi ha rimliga entreprenörsskatter, säger han.

S dragit åt vänster

Enligt Mats Persson har S långsiktiga budskap kring skatterna dragit kraftigt åt vänster, vilket gör honom orolig. Han menar att de reformer som tidigare har gjorts, till exempel att förmögenhetsskatter samt arvs- och gåvoskatter har tagits bort har varit bra för företagandet, och Sverige.

– Det har varit väldigt viktigt för att få kapitalet att stanna i Sverige, och har inneburit att många mindre företag, inte minst techbolag, har kunnat ta till sig det, säger han och menar att tack vare att framgångsrika personer har stannat i Sverige, så har svenska techbolag kunnat få kapital för att bygga upp sina verksamheter.

– Sverige vinner inte på att rika människor flyttar till Luxemburg eller gömmer sitt kapital i Schweiz. Vi vinner på att framgångsrika entreprenörer stannar och investerar sina pengar i Sverige, fortsätter Mats Persson.

Tvärt nej

Han är nästan övertydlig med att Liberalerna kommer att säga nej om Magdalena Andersson och S lägger fram förslag om höjda entreprenörsskatter eller andra kapitalskatter, till exempel någon form av fastighetsskatt som har diskuterats från olika håll. För ekonomer och politiker kan den vara lockande eftersom den utgör en bred intäktskälla.

Du är alltså redo att säga nej till alla sådana skatter som kan dyka upp?
– Ja. Det jag säger betyder att vi inte vill återinföra skadliga skatter, att vi inte vill höja entreprenörsskatter och att vi inte vill införa en ny fastighetsskatt. Kommer det sådana förslag så kommer vi att säga nej till dem, säger Mats Persson till fPlus.

Det är tolv år sedan fastighetsskatten försvann, men Skattebetalarnas chefekonom Sofia Linder varnade nyligen för att den faktiskt kan vara på väg tillbaka, och nu även omfatta bostadsrätter. ”Den dörr som nu håller på att öppnas till en återinförd fastighetsskatt bör stängas för gott, skriver hon och menar att skatten skulle slå hårt mot hushållen och i värsta fall innebära en tredubbling av dagens fastighetsavgift för ett småhus och en fjortondubbling för en tvårumslägenhet.

Coronakrisen har som sagt kommit emellan. Men innan den mest akuta fasen av krisen gick förhandlingarna om en skattereform trögt.
– Vi står långtifrån varandra, men jag har goda förhoppningar om att vi ska komma framåt och leverera en skattereform den kommande mandatperioden, säger Mats Persson.

Men om inställningen från S håller i sig, kan det äventyra Januariavtalet?
– Nej, så skulle jag inte uttrycka det. Vi har olika uppfattningar om hur vi gör det som är bäst för Sverige, och i det ligger att göra kompromisser och släppa prestigen, säger han.

Men ligger det något i att klyftorna växer och att det är en utmaning som inte kan ignoreras? Och finns det i så fall andra vägar än att höja kapitalskatter som finansministern vid flera tillfällen förespråkat?
– Först och främst så är den främsta orsaken till att inkomstskillnader ökar att en del har ägt boende och andra inte. Många som har ägt har haft kraftigt ökade inkomster de senaste 15 åren från bostadsförsäljningar, det är ju där den största ”orättvisan” finns. Men istället för att beskatta dem som har ägt sitt boende tycker vi att man borde göra det enklare för fler att äga ett boende, säger Mats Persson. 

Vill man komma åt klyftor så är det bästa sättet att åtgärda den misslyckade bostadspolitiken, anser han och menar att det ofta missas i den allmänna debatten. Och att S drar nytta av det.

– Det är bara att titta på statistiken, det mesta beror på bostadsförsäljningar, säger Mats Persson.

Toppnyheter

Flygplats.  TT
undefined

Januaripartierna överens om miljardpaket till flyget

Regeringen, Liberalerna och Centerpartiet har kommit överens om ett miljardstöd till svenska flygplatser som påverkats av coronakrisen, rapporterar Ekot. Luftfartsverket får 900 miljoner och regionala flygplatser 100 miljoner kronor.

– Valet i de här kommunerna har varit att lägga ner ett äldreboende eller behålla den regionala flygplatsen. Nu behöver de inte fatta det beslutet, säger vikarierande C-ledaren Anders W Jonsson.

Flygplatsstödet är beräknat att täcka förlusterna som det minskande flygandet i år innebär. Det motsvarar en fördubbling av det årliga stödet.

14 jun
Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Så kan Arlanda bli en framtida mönsterflygplats”

För att möta framtidens efterfrågan på resor måste flyget bli hållbart, och för att Sverige och Arlanda ska klara det krävs satsningar, skriver Andreas Hatzigeorgiou, vd för Stockholms handelskammare, på DN Debatt.

Under coronakrisen har flygresandet minskat väsentligt, men det är inte för alltid. Vi tar nu initiativ till en ny utredning om Arlandas framtid.

”Coronakrisen har stängt gränser och förstört globala värdekedjor. För att Sverige ska kunna exportera, attrahera investeringar samt lyckas samla fler globala huvudkontor är ett utvecklat och hållbart flyg avgörande”, skriver Andreas Hatzigeorgiou på DN Debatt.

7 jul
Läs mer om Flygbranschens framtid
Mor och dotter på tur vid Ramsjøhytta. Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

I dag öppnar Norge gränsen för vissa turister

Svenskar från Kronoberg, Skåne och Blekinge är från och med i dag välkomna att resa in i Norge utan att sätta sig i självkarantän, skriver TT.

Även turister från ett flertal Schengenländer har fått klartecken att resa in.

Svenskar från andra län måste däremot även i fortsättningen sätta sig i tio dagars inresekarantän. Samma gäller för resenärer från Schengenländerna Bulgarien, Kroatien, Luxemburg, Portugal, Rumänien och Ungern.

1 tim
Flygplan/Domkyrkan i Berlin. TT
undefined

UD avråder inte längre från resor till Polen och Tyskland

Från och med onsdag avråds inte längre svenskar från att göra icke nödvändiga resor till Tyskland, Polen och Andorra. Utrikesdepartementet har ändrat i sin avrådan, skriver regeringen på sin hemsida.

Sedan tidigare har UD också hävt reseavrådan för icke nödvändiga resor till Belgien, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Monaco, Luxemburg, Portugal, San Marino, Spanien, Ungern och Vatikanstaten.

Däremot avråds nu svenskar från att genomföra icke nödvändiga resor till Schweiz fram till den 29 juli. Samma datum gäller för övriga länder inom EU och ESS samt Storbritannien.

Igår 16:20
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Dagens börs

Stockholmsbörsen har återhämtat sig efter coronakrisen

Stockholmsbörsen inleder onsdagens handel med stigande index och återhämtar sig därmed från gårdagens minusstängning. Efter 20 minuters handel står indexen så här:
• OMXSPI: +0,6%
• OMXS30: +0,7%
Det innebär att Stockholmsbörsen nu står på samma nivå som vid årsskiftet. Sedan botten i mars har breda indexet OMXSPI stigit 42 procent men det är ännu inte riktigt uppe i årshögstanivåerna som var i mitten av februari.

Flera storbolag har släppt delårssiffror under morgonen. Bland annat Handelsbanken som överraskade positivt och redovisade betydligt lägre kreditförluster än väntat. SEB rapporterade däremot klart högre kreditförluster än förhandstipsen men hade trots det ett starkt resultat.

De båda bankerna handlades inledningsvis åt olika håll men efter tio minuters handel hade Handelsbanken följt med SEB ner i botten. Vid 09.20 är båda bankaktierna ner över 2 procent.

Även Swedbank och Nordea dras med i fallet och handlas på minus 0,9 respektive minus 0,5 procent.

Byggmax rapporterade sitt bästa kvartal någonsin, stärkta av en ”gör-det-själv-trend”. Aktien rusade över 10 procent i öppningen.

Tele2:s rapport kom in något högre än förväntningarna. Bolaget återinför också förslaget om extrautdelning på 3,50 kronor. Tele2 toppar storbolagsindexet med en ökning på över 4 procent.

Överlag lyster storbolagsindexet mestadels grönt. SKF flåsar Tele2 i nacken med en uppgång på 2,2 procent, tätt följt av Sandvik som stiger 1,8 procent.

Byggbolaget JM har fått flera riktkurshöjningar under morgonen efter gårdagens delårsrapport. JM:s aktie stiger drygt 7 procent.

Texten uppdateras.

1 tim
Arkivbild.  Ahn Young-joon / TT NYHETSBYRÅN
Handelskonflikten Kina-USA

Trump: Inte intresserad av samtal med Kina

Donald Trump är inte intresserad av att gå vidare med handelssamtalen med Kina ”just nu”. Det säger den amerikanske presidenten i en intervju med CBS News, rapporterar Reuters.

– Vi nådde ett jättebra avtal, säger Trump och refererar till det fas 1-avtal som Kina och USA kom överens om i början av året.

– Men så fort bläcket hade torkat, det var inte ens torrt, slog de till med pesten, fortsätter han och syftar på coronapandemin.

Vita husets ekonomiske rådgivare Larry Kudlow säger i en annan intervju med Fox News att handelsavtalet med Kina gäller men att Trump varnar Kina för sitt agerande i Hongkong, skriver Direkt.

1 tim
Trump på pressträffen.  Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kina hotar med sanktioner efter Trumps besked

Kina hotar med vedergällning efter att USA:s president Donald Trump dragit tillbaka Hongkongs särskilda handelsstatus, rapporterar AFP.

Enligt ett uttalande från kinesiska utrikesdepartement kommer Kina att ”vidta nödvändiga åtgärder för att skydda sina legitima intressen samt införa sanktioner mot amerikansk personal vid behov”.

Trumps besked kommer till följd av de nya säkerhetslagarna som har stärkt Pekings grepp över Hongkong.

4 tim
Donald Trump under nattens pressträff. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump avslutar Hongkongs särskilda handelsstatus

Hongkong förlorar sin särskilda handelsstatus och kommer nu att behandlas precis som Fastlandskina, meddelar USA:s president Donald Trump på en pressträff. Beskedet kommer till följd av de nya säkerhetslagarna som har stärkt Pekings grepp över Hongkong.

– Inga särskilda privilegier, ingen speciell ekonomisk behandling och ingen export av känslig teknologi, sa Trump enligt Hongkongbaserade South China Morning Post.

Dessutom går USA fram med sanktioner mot kinesiska medborgare som varit inblandade i införandet av lagarna. Presidenten säger att han agerar på grund av Kinas ”förtryckande handlingar”.

Igår 22:08
Läs mer om Handelskonflikten Kina-USA

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Patienten Jennifer Haller får Modernas vaccin under försöket den 16 mars. Ted S. Warren / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Alla patienter i Modernas test utvecklade antikroppar

Alla 45 patienter som deltog i läkemedelsbolaget Modernas test med ett potentiellt coronavirusvaccin har utvecklat antikroppar, skriver CNBC.

Enligt det Astra Zeneca-delägda bolaget fick samtliga patienter ett ”robust” skydd. Moderna uppger att de deltagande personerna utvecklat ett fyra gånger starkare skydd än patienter som återhämtat sig från covid-19.

Över hälften av de deltagande patienterna fick också någon form av biverkningar, som illamående eller huvudvärk. Men symptomen var så pass milda att experimentet inte behövde avbrytas.

Datan har publicerats i New England Journal of Medicine. Resultaten är lovande men arbetet med vaccinet är ännu inne i ett tidigt stadium, konstaterar CNN.

Igår 21:30
Arkivbild på ett SJ-tåg. Tor Johnsson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Näringsdepartementet ska kontakta SJ om trängseln

Näringsdepartementet har fått i uppdrag att ta kontakt med SJ för att låta tågbolaget berätta hur det tänker kring trängsel på tågen. Det säger näringsminister Ibrahim Baylan (S) till TT efter oro kring virusspridning på grund av många människor i vagnarna.

Före månadsskiftet kunde den som bokade biljetter på SJ vara säker på att inte hamna bredvid en okänd person. Någon sådan garanti finns inte längre när SJ nu kör med cirka 75 procents kapacitet.

SJ:s presschef Tobbe Lundell upplever inte att Folkhälsomyndigheten har några problem med upplägget.

– Vi har haft ett antal möten med dem och är alltid beredda att göra förändringar om de skulle ändra sina anvisningar, säger han.

Igår 18:54
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige