Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

LO-ekonomer: Höj kapitalskatterna

Toppekonomer på LO skriver på DI Debatt om hur de vill att ramarna för en skattereform ska se ut med syftet att trygga finansieringen av den framtida välfärden.

De vill inte se höjda kommunalskatter, utan ett större statligt åtagande. Att hålla tillbaka höjningar av kommunalskatten bör till exempel prioriteras istället för att slopa värnskatten.

Att satsat på en grön skatteväxling är inte en framkomlig väg, menar LO-ekonomerna, eftersom det inte är långsiktig strategi att växla från den permanent skattebasen (arbete) till en skattebas som ska avvecklas (utsläpp).

I stället bör regeringen fokus riktas på underutnyttjade skattebaser inom kapitalområdet, inklusive fastigheter, arv och banksektorn.

LO-ekonomerna vill även inskränka de så kallade 3:12-reglerna där löneinkomster har förvandlats till lågt beskattade kapitalinkomster, menar de.

Toppnyheter

TT
Den svenska kriminalpolitiken

Ledare: Politikerförakt att vänta om inte kriminalitet tas på allvar

Veckans partiledardebatt i riksdagen väckte frågor om gängkriminaliteten, inte minst med anledning av de senaste dygnen i Malmö. ”Sveriges tredje största stad ligger för långt från riksdagen” skriver Sydsvenskans huvudledare som menar att statsministern borde lägga ett större fokus på frågan. ”Om regeringen inte tar gängkriminaliteten på större allvar riskerar de politikerföraktet och känslan av avstånd till de folkvalda i huvudstaden att växa ytterligare” skriver Sydsvenskan.

Petter Birgersson på Blekinge Läns Tidnings ledarsida önskar också att frågan om kriminalitet hade fått ett större utrymme i debatten. Där med anledning av veckans flera explosioner, något som har skapat en rädsla hos många invånare i närområdena. ”Den som ser bilderna efter sprängningen vid hyreshuset förstår att oron inte är obefogad” skriver Birgersson och menar att den svenska grundtryggheten är skadad. Han får medhåll från Mathias Persson på Smålands-Postens ledarsida. ”När sprängningarna läggs ihop med skjutningarna och den höga frekvensen av andra våldsbrott framträder en bild av ett samhälle i snabbt förfall” skriver Persson, som menar att frågan om kriminaliteten är ett riksintresse som kräver blocköverskridande samarbeten.

Löfven framförde i riksdagsdebatten att han är stolt över det socialdemokratiska arvet men ”Vem kan ha ställt till det så här med det gamla folkhemmet?” frågar sig Birgersson på Blekinge Läns tidnings ledarsida.

Igår 21:55

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer