Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
De krisande kommunerna

Listan: Här är Sveriges effektivaste kommuner

Två kommuner sticker ut. Om alla hade jobbat på samma sätt som dem hade en väsentlig del av av kommunernas skuldberg varit borta. Men så finns det kommuner i andra änden av listan.

Ödeshög och Ydre är landets två mest effektiva kommuner, enligt en undersökning som Svenskt Näringsliv gjort.

– Vi har tittat på kostnadseffektivitet och kvalitet inom utbildning och äldreomsorg, säger Emelie Värja, analytiker på Kommuninvest.

Det är första gången som Svenskt Näringsliv mäter kommuners effektivitet. Syftet är att se var det finns potential att spara skattepengar genom att effektivisera verksamheterna. I undersökningen har kommunernas kostnader viktats mot kvaliteten i skolan och äldreomsorgen under de senaste fyra åren.

Därför toppar kommunerna

I rapporten hamnar Ydre kommun i topp när det gäller skolans kvalitet i förhållande till kostnader, och Ödeshög när det gäller äldreomsorgen.

– Alla kommuner har ju olika förutsättningar för att kunna ha låga kostnader. Vi har lagt ytterligare vikt vid socioekonomiska faktorer och kommunens gleshet i vår beräkningsmodell utöver kostnadsutjämningen, förklarar Emelia Värja.
I topp på båda listorna finns en stor spridning bland kommunerna.

– Det är båda små och stora, glesa och täta kommuner. Det tyder på att vi har lyckats väga in många strukturella faktorer i vår undersökning, men samtidigt inte för många eftersom vi även har större städer representerade i topp 72, säger Emelie Värja.

Detta gör kommuner effektiva

Vad är det då som gör kommuner effektiva? Rapporten visar att lägre kommunalskatt och ökad konkurrensutsättning är två viktiga faktorer.

– Andelen köp av verksamheter har en positiv samvariation med ökad effektivitet. Samma sak med en låg skattesats. Sedan kan man inte dra slutsatsen att sänkta skatter gör kommuner mer effektiva, det kanske snarare är så att vissa kommuner har råd att sänka skatten för att de redan är väldigt kostnadseffektiva. Eller att kommunerna tvingas bli mer effektiva när skatten sänks. Men det kan också vara andra faktorer bakom resultaten, säger Emelie Värja.

Här finns miljarder att spara

Rapportens slutsats är att det finns en effektiviseringspotential på mellan sex och tio procent i svensk skola och äldreomsorg, ungefär tio miljarder för äldreomsorgen och sex miljarder för skolan. Men samtidigt är det svårt att peka på var effektiviseringen kan ske, enligt rapportförfattarna.

– Det är bara en liten del av skillnaden i effektivitet som vi kan förklara genom den här rapporten, som kopplingen till skatten och privatiseringsgraden. Men vi tror att det handlar mycket om mjuka värden som är svåra att kvantifiera, som kommunernas styrning, hur organisationen fungerar och hur man jobbar med upphandling, säger Emelie Värja.

Karin Jansson

Exempel på kommuner i toppen av rankinglistan

Grundskolan:

Ydre

Sundbyberg

Solna

Jokkmokk

Nacka

Ystad

Skurup

Burlöv

Simrishamn

Mellerud

Aneby

Hallsberg

Munkfors

Bjuv

Söderhamn

Bollebygd

Österåker

Äldreomsorg:

Ödeshög

Årjäng

Laholm

Åre

Emmaboda

Sunne

Skurup

Sjöbo

Flen

Svedala

Nykvarn

Östra Göinge

Jokkmokk

Vallentuna

Malung-Sälen

Höganäs

Töreboda

Vilhelmina

Exempel på kommuner i botten av rankinglistan

Grundskola:

Danderyd

Gnesta

Gävle

Kalix

Katrineholm

Knivsta

Köping

Lerum

Linköping

Lindesberg

Grums

Ängelholm

Ale

Boxholm

Fagersta

Forshaga

Gislaved

Äldreomsorg:

Umeå

Vaxholm

Bromölla

Lidingö

Lerum

Timrå

Göteborg

Habo

Sundsvall

Uddevalla

Vindeln

Övertorneå

Askersund

Boden

Borlänge

Borås

Filipstad

Toppnyheter

Arkivbild. Tobisvik Camping i Simrishamn.  Anders Bjurö/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Norge ändrar reseregler för flera svenska regioner

Det norska utrikesdepartementet ändrar sina rekommendationer för resor till flera svenska regioner, rapporterar Aftenposten.

Enligt tidningen kommer resande som återvänder från Skåne och Kronoberg återigen tvingas sitta i karantän i tio dagar. Samtidigt öppnar man upp för resor till Dalarna, Södermanland, Uppsala och Västerbotten, utan krav på karantän, rapporterar norska TV2. Reglerna gäller från den 8 augusti.

Norge inför också karantänkrav för resande som återvänder från Frankrike, Monaco, Schweiz och Tjeckien.

Igår 14:16
Vy över Oslo/Person som grillar.  TT
undefined

Coronaspridning bland unga på stora fester i Oslo

Ytterligare en fest med coronasmitta har uppdagats i Oslostadsdelen Vestre Aker, säger stadsdelsdirektör Elizabeth Vennevold till norska VG.

Grillfesten hölls i helgen och 51 personer i 20-årsåldern deltog. I går blev det känt att fyra personer bekräftats smittade efter tre fester i samma stadsdel den senaste veckan.

– Den smittade personen som deltog på den här festen var också på minst en av de andra festerna, säger Vennevold.

Igår 10:02
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Annika Hirvonen-Falk (MP), Isabella Lövin (MP) och Per Bolund (MP).
Migrationspolitiken i Sverige

MP: Flera migrationsförslag försämrar integrationen

Flera förslag inom flyktingpolitiken försämrar möjligheten till effektiv integration, skriver MP:s språkrör Isabella Lövin och Per Bolund tillsammans med partiets migrationspolitiska talesperson Annika Hirvonen-Falk, i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Debattörerna skriver att de är bekymrade över argument som ”vi måste klara integrationen först”.

”Detta argument faller platt när de samtidigt driver reformer som kraftigt försvårar integrationen som korta uppehållstillstånd och försämrad familjeåterförening”, skriver de.

Debattörerna hävdar också att Moderaternas migrations- och integrationspolitik är farlig då de menar att den inte är grundad på vad som är bäst för samhället, utan ”på vad partistrateger tror är bäst för Moderaterna”.

Igår 19:41
Thomas Rolén, ordförande i Kommittén om den framtida svenska migrationspolitiken. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Anhöriginvandring splittrar i nytt migrationsförslag

Partierna är fortfarande inte eniga om varken anhöriginvandring eller asylgrund, enligt migrationskommitténs preliminära förslag som DN tagit del av.

På fredag håller kommittén sitt sista möte och regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet tycker helt olika om de flesta av förslagen, enligt tidningen.

Endast S och Centerpartiet är överens om utredningsförslaget om försörjningskrav vid anhöriginvandring. Några förslag kan samla majoritet, bland annat det om att tillfälliga uppehållstillstånd blir huvudregler. Endast kvotflyktingar ska beviljas permanenta uppehållstillstånd.

Igår 18:51
Läs mer om Migrationspolitiken i Sverige