Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska kronan

Lista: Valutorna som presterar sämst – kronan i botten

Den som semestrat utomlands under sommaren har märkt att det mesta blivit dyrare. Den svenska kronan har nämligen tappat rejält mot dollarn och slåss nu i den absoluta bottenligan när det gäller årets sämsta valutor, skriver Dagens Industri och hänvisar till data från Bloomberg.

Efter bråket mellan USA och Turkiet har liran rasat drygt 41 procent jämfört med dollarn. Men värst är Venezuela som rasat 100 procent jämfört med den amerikanska valutan.

Sverige intar en nionde plats på bottenlistan. Kronan har hittills i år fallit med 10,41 procent jämfört med dollarn och har fortsatt att försvagas både mot dollarn och euron under augusti.

Enligt ett veckobrev från Nordea väntas kronan tappa ytterligare.

"Orsakerna inkluderar en mjuk riksbank, en cyklisk inbromsning, potentialen för förnyad bostadsoro och mindre potential för en politisk riskpremie", skriver bankens analytiker i sitt senaste veckobrev, enligt DI.

Valutorna som tappat mest mot dollarn

1) Venezuelansk bolivar – 100 procent

2) Turkisk lira – 41,44

3) Argentinsk peso – 37,03

4) Angolansk kwanza – 35,64

5) Brasiliansk real – 15,53

6) Rysk rubel – 14,88

7) Sydafrikansk rand och kopplade valutor Swaziländsk liangeni, Namibisk dollar, Lesothisk loti – 11,6

8) Pakistansk rupi – 10,88

9) Svensk krona – 10,47

10) Tunisisk dinar – 10,03

11) Ungersk forint – 9,24

Toppnyheter

Prins Harry. Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN
Brittiska kungahuset

Prins Harrys första ord: Vi hade inget annat val

Prins Harry uttalar sig nu för första gången om den uppgörelse med kungafamiljen som presenterades i går, skriver Sky News.

Han bekräftar att han och hustrun Meghan Markle inte ville ge upp alla offentliga åtaganden för kungahuset. Prinsen hade hoppats att fortsätta med vissa kungliga uppdrag utan att få ta del av apanaget.

– Tyvärr var inte det möjligt, säger han på en välgörenhetsgala, enligt tv-kanalen.

17 min
Drottning Elizabeth vid en gudstjänst i dag. LINDSEY PARNABY / AFP
undefined

Källor: Uppgörelsen var inte vad prinsparet ville ha

Prins Harry och Meghan Markle lämnade inte ifrån sig sina kungliga titlar frivilligt – det var ett krav från kungahuset, uppger källor för The Guardian.

Knäckfrågan blev parets ekonomiska framtid. Harry och Meghan har registrerat varumärket ”Sussex royal” och ville inte att Buckingham Palace skulle ha någon insyn i deras framtida affärsuppgörelser. Motkravet blev att de lämnade ifrån sig titlarna och avsade sig rätten att representera drottningen framöver.

Enligt envisa rykten vill Netflix ha ett samarbete med prinsparet, något bolagets innehållschef Ted Sarandos bekräftar.

– Vem skulle inte vara intresserad? säger han.

1 tim
Drottning Elizabeth II med Meghan Markle och prins Harry. Arkivbild. TOLGA AKMEN / AFP
undefined

Analyser: Drottningen har styrt detta med järnhand

Beskedet att Meghan Markle och prins Harry inte längre är arbetande medlemmar av kungafamiljen är ”omskakande”, säger Sky News hovkommentator Alastair Bruce.

– Det var ett varmt uttalande från drottningen, samtidigt som hon har löst ett problem som behövde lösas med sin monarkiska järnhand, säger han.

BBC:s kommentator Jonny Dymond skriver att det var nödvändigt med en tydlig separation mellan prinsparet och hovet.

”Harry och Meghan är fortfarande medlemmar av familjen, men de är i praktiken inte längre kungliga”, skriver han.

Expressens Karin Lennmor säger att drottningen i sitt uttalande försöker visa en försonlig sida, men att det ser annorlunda ut bakom kulisserna.

– Jag tror att det finns rejäla stormar under ytan. Det har bråkats mycket om det här, säger hon.

Igår 20:52
Läs mer om Brittiska kungahuset
Elisabeth Svantesson (M), Ulla Andersson (V). Agenda / SVT
Framtidens välfärd

Svantesson om samtalen med V: ”Det är inget jippo”

Både V:s ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson och Moderaternas Elisabeth Svantesson medverkar i SVT:s Agenda för att tala om samtalen mellan V och M om kommunpengarna.

– Vi ser samma saker. Vi tycker olika men i det här förenas vi, säger Svantesson i Agenda.

– Vi gör inte det här för att det är något jippo, säger hon.

Moderaterna vill hålla fast vid överskottsmålet och partierna är inte överens om vilken summa kommunerna ska få. M vill se tre miljarder och V tio. Förhandlingarna kommer att fortsätta de närmaste dagarna.

– Vi måste ta vårt ansvar, välfärden behöver pengar, säger Ulla Andersson.

2 tim
Ulla Andersson  SVT / Agenda
undefined

Varken ja eller nej från Ulla Andersson: ”Återkommer”

V:s ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson fick frågan men gav inget svar på om hon är aktuell för partiledarposten när hon under söndagskvällen gästade SVT:s Agenda.

– Du ser ganska förtjust ut, sa programledaren Anna Hedenmo när hon fick ett undvikande svar från V-politikern. Andersson sa varken ja eller nej till om hon kommer att kandidera.

– Det kommer inte jag kommentera nu. Jag kommer att återkomma med besked så småningom men inte i dag. I dag vill jag diskutera pengar till välfärden, sa Andersson.

Enligt källor till Aftonbladet kommer striden att stå mellan Andersson och V:s vice partiledare Nooshi Dadgostar.

I programmet framkom att V och M ännu inte är överens om vilken summa som ska ges till kommunerna i deras ekonomiska förslag. Förhandlingarna kommer fortsätta under måndagen.

2 tim
Läs mer om Framtidens välfärd
Siv Jensen. Arkivbild. Håkon Mosvold Larsen / TT NYHETSBYRÅN
Den norska regeringskrisen

Tunga FRP-politiker: Vi vill lämna regeringssamarbetet

Fremskrittspartiets partiledare Siv Jensen pressas att lämna regeringen av fyra distriktsledare inom hennes eget parti, skriver Aftenposten.

FRP har hotat att hoppa av Erna Solbergs regeringskoalition efter beslutet att låta en 29-årig IS-kvinna återvända till Norge med sina två barn.

– Nog är nog, nu måste FRP lämna regeringen, säger Frank Sve, distriktsledare i Møre och Romsdal, till Aftenposten.

Under måndagen ska Jensen och Solberg träffas, och Jensen förväntas då lämna fram en kravlista med villkor för att stanna kvar.

27 min
Jon Georg Dale (Fremskrittspartiet)/ Norges statsminister Erna Solberg (Høyre) TT
undefined

Norska sprickan djupnar: ”Inget fel på vår moral”

Fremskrittspolitikern Jon Georg Dale som är Norges jordbruksminister, reagerar starkt på att statsminister Erna Solberg (Høyre), motiverar beslutet att ta hem IS-kvinnan och hennes sjuka barn med att det är det rätta att göra ur en moralisk aspekt.

Till TV2 säger jordbruksministern att det inte är något fel på hans partis moraliska kompass.

– Vi kompromissar inte med folk som frivilligt ansluter sig till terrororganisationer. Att vi är tydliga med det handlar inte om dålig moral, tvärtom står vi för de principer som Norge är grundat på, säger Dale.

FRP-ledaren Siv Jensen ska lämna sin kravlista för att stanna i regeringen till Solberg på måndag. Den 29-åriga kvinnan misstänks för samröre med terrororganisationer och hennes advokat kommer under söndagen att hålla en presskonferens, skriver VG.

Igår 23:34
Illustrationsbild från al-Hol-lägret i Syrien/FRP-ledaren Siv Jensen. TT
undefined

IS-kvinnan på norsk mark – mitt i regeringskrisen

Den 29-åriga IS-kvinnan som orsakat en splittring i den norska regeringen har kommit hem från Syrien tillsammans med sina barn, varav ett är svårt sjukt. Kvinnan landade strax efter midnatt på Gardermoen och greps då misstänkt för samröre med IS, skriver norska säkerhetspolisen på Twitter.

Fallet har lett till en politisk kris eftersom Fremskrittspartiet hotar att hoppa av regeringssamarbetet med Høyre på grund av beslutet att hämta hem kvinnan och den sjuke pojken.

FRP-ledaren Siv Jensen har sagt att hon ska lämna över en kravlista till statsminister Erna Solberg på måndag, där partiet meddelar sina villkor för att stanna i regeringen.

17 jan
Läs mer om Den norska regeringskrisen
António Guterres och Angela Merkel. POOL / TT NYHETSBYRÅN
Libyenkrisen

Världsledare lovar att inte lägga sig i Libyenkriget

Fredskonferensen i Berlin om konflikten i Libyen har lett fram till ett avtal, säger Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Merkel säger på en pressträff att parterna har enats om att vapenembargot mot Libyen blir kvar. Samtidigt har samtliga utomstående aktörer gått med på att inte skicka mer militärt eller ekonomiskt bistånd till parterna.

– Det finns ingen militär lösning på konflikten i Libyen, säger FN:s generalsekreterare António Guterres.

4 tim
Erdogan anländer till fredskonferensen i Berlin i dag- MURAT CETINMUHURDAR/PPO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Väst står handfallet inför konflikten i Libyen

Vladimir Putin och Recep Tayyip Erdogan har tagit kommandot i fredssamtalen om Libyen, där de står på olika sidor i konflikten. Samtidigt står västvärlden handfallen och kan inte agera med enad front, skriver SVT:s reporter Tomas Thorén i en analys.

Bland annat ryktas Frankrike och Italien har valt olika sidor i striden mellan Khalifa Haftar och Fayez al-Sarraj som kan bli förödande för EU.

”Det rådande kaoset är gynnsamt klimat för islamistiska terrorgrupper. Libyen är också en flyktingportal till Europa.”

Seth Frantzman skriver i en analys i Jerusalem Post att det är Erdogan som hittills har varit den stora vinnaren i konflikten. Han har positionerat sig själv som en av de viktigaste spelarna vid Medelhavet och i Mellanöstern. Nu använder han sig av hotet om en flyktingström till Europa för att få som han vill i Libyen, skriver han.

”Detta är en klassisk strategi i Ankara”, skriver han.

Idag 16:36
Angela Merkel och Vladimir Putin i dag. JOHN MACDOUGALL / AFP
undefined

Världsledarna har inlett fredssamtalen om Libyen

Flera av de tyngsta världsledarna har anlänt till Berlin för fredskonferensen om Libyen. Målet med mötet är att försöka få krigsherren Khalifa Haftar och regeringschefen Fayez al-Sarraj att lägga ifrån sig vapnen.

Konflikten har blivit storpolitik sedan Turkiet skickat trupp till stöd för al-Sarraj och Ryssland gett sig in på Haftars sida.

– Vi har inte gett upp hoppet om dialog och en lösning på konflikten, sa Rysslands president Vladimir Putin när han anlände till mötet, enligt Reuters.

Idag 13:53
Läs mer om Libyenkrisen
Pressbild: Daniella Waldfogel, näringspolitisk chef på Stockholms handelskammare. Arkivbild: Bostadshus i Stockholm. Stockholms handelskammare/TT
Den svenska bostadspolitiken

Sex av tio gillar inte regeringens bostadspolitik

Sex av tio svenskar har lågt eller mycket lågt förtroende för januaripartiernas bostadspolitik. Det visar en Novus-mätning på uppdrag av Stockholms handelskammare, skriver DI. Bara en av tio tillfrågade har högt eller mycket högt förtroende för hur regeringen och samarbetspartierna hanterar bostadspolitiken.

Samtidigt anser sju av tio att det är mycket viktigt eller viktigt att S, MP, L och C fokuserar på bostadssituationen under mandatperioden, skriver DI.

– Det drabbar många människor direkt när det inte går att få fotfäste på bostadsmarknaden, säger Daniella Waldfogel, näringspolitisk chef på Stockholms handelskammare, till tidningen.

2 tim
undefined

”Ingen skrattar när byggandet sjunker”

Bostadsmarknaden är dysfunktionell och det skärpta amorteringskravet ligger som en våt filt över nyproduktionen av bostäder, skriver Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Sveriges byggindustrier, i Aftonbladet Debatt.

Inlägget är ett svar på ett tidigare utspel av Byggnads som påstod att medan byggbolagen skrattar hela vägen till banken står ungdomar i långa bostadsköer.

”Som företrädare för 3 700 seriösa bygg- och anläggningsföretag välkomnar vi Byggnads vilja att bli en röst i den bostadspolitiska debatten. Det saknas en bostadspolitik för alla som varken har kapital, kötid eller kontakter”, skriver Tanja Rasmusson.

Hon menar att Sveriges byggföretag skapar jobb, välfärd och framtidshopp och tar ansvar för samhällsutvecklingen.

”Nästa år möts Sveriges Byggindustrier och Byggnads vid förhandlingsbordet i samband med avtalsförhandlingarna. Vår förhoppning är att det ska ske i ett förtroendeingivande och samarbetsinriktat tonläge”, skriver Tanja Rasmusson i Aftonbladet.

28 nov 2019
Läs mer om Den svenska bostadspolitiken

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Statsminister Stefan Löfven med två poliser under ett besök i Klippan i november. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Internrapport: Svårt att nå polisens rekryteringsmål

I en rapport från polisens internrevision står det att det finns ”svårigheter med kapaciteten vad gäller rekryteringsfrågan” inom polisen, rapporterar SvD. Det är också oklart om HR-avdelningen kommer klara av rekryteringsvolymen.

Nationella samordnaren Mattias Dejke menar dock att det är möjligt att nå målet om 10 000 fler polisanställda som politikerna vill se.

Under vårterminen antogs 651 personer till polisutbildningen och enligt prognosen bör det vara 1 045 stycken för att klara rekryteringen. Men att fler poliser valt att återvända till yrket förbättrar situationen, menar Dejke.

– Än så länge ser jag inte ett stort problem, säger han till SvD.

5 tim
Johan Forssell (M) träffar poliser i Malmö i mars förra året. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Forssell om polisrapporten: Dags att Damberg lyssnar

SvD:s rapportering om att det kan bli svårt att nå målet om 10 000 fler polisanställda oroar Moderaterna. I en intern revisionsrapport från polisen som SvD skriver om uppges att det finns svårigheter med kapaciteten gällande rekryteringarna.

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell anser att detta är signaler som M varnat för. Regeringen bör därför ta till sig av förslagen att höja lönerna och att polisstudenters studielån skrivs av efter några år.

– Det är dags att inrikesminister Mikael Damberg börjar lyssna till de förslag som finns och slutar slå dem ifrån sig, säger Forssell till SvD.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) uppger för tidningen att det pågår ett intensivt arbete för at uppnå målet.

5 tim
Arkivbilder på polisens arbete med drönare  TT
undefined

Efter lagändringen: Polisen ökar drönaranvändning

En ändring i lagstiftningen från och med årsskiftet underlättar polisens arbete med drönare. Tidigare krävdes tillstånd från Datainspektionen för flygningen, men nu får polisen fatta beslut om att använda drönarna på egen hand, skriver TT.

Under de senaste åren har användningen ökat enormt, säger Rickard Henningsson, som är nationellt ansvarig för polisens arbete med drönare.

Enligt honom finns den mest omedelbara nyttan i polisens brottsutredningar där en uppskickad drönare kan ge bra överblick över brottsplatser och ge ett mer rättsäkert underlag i brottsutredningar.

– Det är sådant man inte riktigt tänker på, men det har varit en gamechanger, säger Henningsson.

Idag 07:02
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Den turbulenta bomarknaden

Trenden bruten – nu blir det dyrare att bo

Efter ett decennium med fallande boendekostnader vänder kurvan uppåt. Nu har det blivit allt dyrare att bo och trenden lär fortsätta uppåt, skriver Di.

Demoskop har på uppdrag av SEB sedan 2010 frågat svenskarna hur stor del av inkomsten efter skatt som går till boendet. För tio år sedan var medelvärdet nästan 28 procent av hushållsinkomsten som gick åt till boendekostnader som hyra/månadsavgifter, räntor, amorteringar och driftskostnader.

Under decenniet har kostnaderna sjunkit ned mot 24 procent, där den viktigaste förklaringen är fallande räntor. Men under 2019 blev vårt boende dyrare.

– Det var det första året på länge då vi fick uppleva en höjning av reporäntan. Jag tror inte på någon stor dramatik, men räknar med att svagt stigande boendekostnader är en trend som står sig, säger Jens Magnusson till Di.

Nordnet uppger att svenskarnas räntekostnader ökar med 3,2 miljarder kronor på årsbasis, vilket är en genomsnittlig höjning på 0,16 procentenheter per svensk. Bankens sparekonom Frid Bratt menar att ökningen inte är helt motiverad.

– Upplåningskostnaderna för bolån har ökat för bankerna, men samtidigt innebär höjningen från minusränta till nollränta en lättnad för bankerna, säger hon till Di.

12 jan
Hasse Holmberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya rekord på bostadsmarknaden för 2019

Trots höstens avmattning blev hela 2019 ett hett år för bostadsmarknaden, visar månadssiffrorna från Svensk Mäklarstatistik, enligt TT.

Över hela landet steg priserna på både bostadsrätter och villor med fem procent.

2019 blev också säljarens marknad där köparna bokstavligen har ”stått på kö”, berättar Fredrik Kullman, vd för Bjurfors i Stockholm för DI.

Aldrig tidigare har det sålts så många bostäder som i fjol. Även värdemässigt sattes nytt rekord.

Men prisutvecklingen spretade rejält runtom i landet, skriver tidningen.

Störst ökning på bostadsrätter procentuellt sett skedde i Ängelholm, där snittpriset steg med 38 procent. På bottenlistan återsågs Falköping, med minus 22 procent.

Framöver väntas priserna öka stadigt på grund av bostadsbristen, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

14 jan
Läs mer om Den turbulenta bomarknaden