Det nya bonus malus-systemet

Lista: Så mycket dyrare blir de vanligaste tjänstebilarna

De nya utsläppsreglerna WLTP kan höja fordonsskatten rejält vid årsskiftet och för tjänstebilar kommer den ökade fordonsskatten även slå hårt mot förmånsbeloppet, rapporterar Dagens Industri.

– Det här kommer säkert som en obehaglig överraskning för många tjänstebilsförare. De har blivit välmarinerade av bilhandlare och finansbolag om att detta inte skulle ske, utan att lobby-organisationer skulle se till att vi blev kvar i det gamla systemet. Konsekvensen blir nu att folk får betala betydligt mer för att jobba, en höjning på 2 400 kronor i månaden är mycket pengar, säger Ronny Svensson, VD på tjänstebilsföretaget Ynnor AB till DI.

Han konstaterar även att elbilar och laddhybrider, som inte omfattas av höjningen, inte funkar för de som kör väldigt långt och det därför blir de förarna som drabbas hårdast.

Till exempel blir månadskostnaden drygt 2 400 kronor mer i månaden för en vanlig tjänstebil som Volkswagens Passat Alltrack.

Höjning av förmånsvärde 2016-2020

Bilmodell                             Kr/månad

Audi A4 40 TDI                  1 466 kr

Volvo XC60 D                     4 379 kr

VW Golf 1,6 TDI                    522 kr

VW Passat 2,0 TDI                686 kr

VW Passat Alltrack TDI240  2 422 kr

Källa: Ynnor

Tidigare artiklar:

Så funkar det

  • Den nya mät- och körcykeln WLTP som införs den 1 september 2019 för lätta lastbilar och redan införts 1 september förra året för personbilar, ska ge mer realistiska siffror över förbrukning och de faktiska co2-utsläppen än den gamla cykeln, NEDC.
  • I regelverket för bonus-malus som infördes förra sommaren kommer en övergång till WLTP-baserad beskattning att ske utan hänsyn till de högre koldioxidvärdena om inte någonting görs nu. Det är det som det nu förhandlas om.
  • Eftersom WLTP leder till ca 20-25% högre utsläpp kommer i princip alla nyregistrerade personbilar och lätta lastbilar att beskattas mycket hårdare efter den 1 januari.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer