Lista: Krisåtgärderna för företagen i coronakrisen
Coronavirusets utbrott har slagit hårt mot näringslivet. För att mildra virusutbrottets konsekvenser för jobb och ekonomi i Sverige har regeringen presenterat en rad krispaket. Här listar fPlus de viktigaste stöden för företagen.
Omställningsstöd till företag
Omställningsstödet är ett stöd riktat till företag vars nettoomsättning har minskat under coronakrisen.
Omsättningsstöd till enskilda näringsidkare
Regeringen har aviserat ett stöd till enskilda firmor som drabbats av coronakrisen. Stödet går att söka via Boverket.
Nedstängningsstöd till coronadrabbade företag
Nedstängningsdrabbade företag ska få ersättning för sina fasta kostnader, enligt en överenskommelse mellan regeringen Liberalerna och Centerpartiet. Även lönekostnader ersätts i nedstängningsstödet.
Korttidspermittering/Korttidsarbete
Korttidsarbete innebär enligt reglerna att en anställd går ner i arbetstid och lön istället för att du behöver säga upp personen. Kostnaden delas mellan dig som arbetsgivare, den anställda och staten.
Tillfälligt anstånd med skattebetalning
Företag kan få anstånd med betalning av arbetsgivaravgifter, preliminärskatt på lön och moms. Företag kan välja att ansöka om anstånd för de redovisningsperioder under hela 2020 som ger dem de största lättnaderna.
Sänkt arbetsgivaravgift för unga
1 januari – 31 mars 2023: Sänkt arbetsgivaravgift för unga (personer som vid årets ingång har fyllt 18 år men inte 23 år) till en nivå på 19,73 procent.
Nedsättningen ska gälla för den del av ersättningen som uppgår till högst 25 000 kronor per månad.
Tillfällig rabatt för hyreskostnader i utsatta branscher
Stödet riktas till företag i detaljhandeln samt hotell- och restaurangbranschen, samt till vissa andra konsumentnära branscher och sådana tjänsteverksamheter som bygger på fysisk närhet med kunden.
Lokalhyresvärdar som sänker den fasta hyran för hyresgäster under perioden 1 januari till 31 mars 2021 ges kompensation med 50 procent av den nedsatta fasta hyran. Till skillnad från tidigare hyresstöd är taket för ersättning 50 procent av ordinarie hyra istället för 25 procent.
Reglerna om periodiseringsfonder ändras tillfälligt
Reglerna om periodiseringsfonder ändras tillfälligt. Om du har satt av till periodiseringsfond ett år då du har vinst kan du återföra fonden ett senare år då du redovisar förlust och på så sätt kvitta vinst mot förlust, skriver Skatteverket.
Statlig företagsakut för drabbade små och medelstora företag
För att göra det lättare för företagen att finansiera sig inrättas en statlig lånegaranti. Lånegarantin riktar sig primärt till små och medelstora företag. Riksdag och regeringen har beslutat att förlänga utlåningen till coronadrabbade små- och medelstora företag via det statliga kreditprogrammet Företagsakuten till den 30 juni 2021.
Utökat statligt ansvar för sjuklönekostnader
Mellan augusti till april 2021 kommer staten ersätta arbetsgivare för högre sjuklönekostnader än vad som kan anses normalt.
Utökade lånemöjligheter via Almi, Exportkreditnämnden och Svensk Exportkredit
Ett kapitaltillskott på 3 miljarder kronor ges till Almi Företagspartner för att öka utlåningen till små och medelstora företag i hela landet.
Svensk Exportkredits (SEK) låneram ökas från 125 till 200 miljarder kronor. Det kan användas till att ge ut både statsstödda och kommersiella krediter till svenska exportföretag.
Exportkreditnämndens (EKN) tak för kreditgarantier utökas till 500 miljarder och minskad självrisk hos bankerna ger företag nya och förbättrade möjligheter att låna, skriver Regeringen.
Riksbanken lånar ut upp till 500 miljarder kronor till företag via bankerna
För att undvika konkurser efter coronautbrottet lånar Riksbanken ut upp till 500 miljarder kronor till företag via bankerna. Och de står redo att ”vidta ytterligare åtgärder och tillföra den likviditet som behövs”.
Finansinspektionen sänker bankernas buffertkrav
Finansinspektionen sänker bankernas buffertkrav från 2,5 procent till 0 procent till följd av coronaviruset, enligt ett pressmeddelande från myndigheten. Sänkningen uppges motsvara omkring 45 miljarder kronor. Enligt FI görs den i förebyggande syfte, för att värna en väl fungerande kreditförsörjning som underlättar för företag och hushåll att upprätthålla produktion, konsumtion och investeringar.
Tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter och egenavgifter (har löpt ut)
En tidsbegränsad nedsättning av arbetsgivaravgifterna och den allmänna löneavgiften, har beslutats av riksdagen. Reglerna innebär att alla arbetsgivare kan begära nedsättning av arbetsgivaravgifterna för maximalt 30 av sina anställda för utbetalningar som görs under 1 mars till och med 30 juni 2020.