TT
Brotten mot företagen

Lista: Det här behövs för att stoppa brotten mot företagen – så lite har gjorts

Säkerhetsexperten Per Geijer går igenom de politiska åtgärder som har satts in för att stoppa brotten mot handeln – och listar akuta åtgärder som har blivit liggande.

Detta har gjorts för att stoppa brotten i handeln

1. ”Snatteri” har tagits bort och ersatts med ”Ringa stöld”. En lång kamp från Svensk Handel som i slutändan har ett viktigt signalvärde, dvs att en stöld är en stöld och ska ses som ett ”riktigt brott”. ”Snatteri” blir mer av ett bus.

2. Förbättringar för handeln vad gäller Kameraövervakning (tidigare lag) där handeln inte behövde söka tillstånd pga generell hög utsatthet. Nu ersatt av nya Kamerabevakningslagen, kopplad till GDPR.

3. Hårdare straff för personer som påträffas med vapen på öppen gata. Viktigt och bra och kan ha haft effekt på de brott som drabbar handeln, men tveksam effekt på de skjutningar som drabbar vårt samhälle i övrigt. Vi har inte varit involverade i påverkansarbete i just denna fråga, men tycker att det är ett bra steg att vidta.

4. Kortare tid mellan brott och rättegång. Pilotprojekt i Stockholm som kan få en väldigt god verkan. Minskar dessutom de negativa konsekvenserna av mängdrabatter då brottslingen inte hinner begå så många brott innan rättegång. Mycket bra initiativ, vi har bidragit i form av seminarier vi anordnat med Ygeman på temat Butiksstölder, där långa processtider identifierats som en stor utmaning

5. Tillträdesförbud. Tillkännagivande från alliansen, utredning beställd av regeringen och nu ett färdigt lagförslag färdigt för omröstning. Förhoppningsvis beslut i vår och ny lag 2021. I så fall en stor seger för oss och våra handlare som drivit denna fråga under många år.

Källa: Svensk Handel

Men fler åtgärder behövs, menar Per Geijer

1. Anpassade påföljder utifrån gärningsperson. 8 av 10 butikstjuvar betalar inte sina böter. Enligt Per Geijer är det orimligt att fortsätta döma ut böter till dessa när de inte har någon (vit) inkomst. Fängelse eller samhällstjänst bör vara alternativen om man inte har vilja/förmåga att betala böter.

2. Begränsa straffrabatterna. Fler brott måste alltid innebära hårdare straff. Att det bara är de första brotten i en serie som ger påföljd, eller att en påföljd för ett grövre brott innebär att lindrigare brott inte bestraffas är galenskap, enligt Per Geijer. Det gör att den kriminelle helt saknar incitament att begränsa sin brottslighet.

3. Systematiken i brottslighet måste väga oerhört tungt när påföljd ska beslutas. Systematik innebär ofta en stor risk för återfall. Samhället har en skyldighet att skydda sina medborgare från dessa individer.

4. Våldsinslag mot våra anställda måste tas på allvar. Av 178 motvärnsrån (stöld med inslag av våld eller hot) som vi studerade 2015 var det endast ett (1) som ledde till dom för rån. Straffet blev fyra veckors arbete….i en butik. Om det inte vore så allvarligt skulle det nästan vara skrattretande.

5. Fånga upp unga lagöverträdare tidigt och effektivt. Mycket sägs i denna fråga, men inget verkar fungera. När kriminella når 15-års åldern är de beväpnade och skjuter sina offer och varandra. Dessa måste fångas upp när de börjar med sin brottslighet, det vill säga vid 7-10 års ålder. ”Vi pratar inte fängelse och batonger här, men saftkalas och kuddhörna med soctanter verkar ju inte heller fungera”, säger Per Geijer. Detta är en mycket svår, men oerhört viktig fråga att lösa. Vi bör överväga påföljder som samtidigt utvecklar den unge lagöverträdaren. Aktivt deltagande i utbildningsinsatser, med kunskapsprov, som flyttar dem närmare användbara medborgare.

6. Kanske viktigast: mängdbrott/vardagsbrott/livskvalitetsbrott måste tas på allvar av politiker. Det måste resultera i tydliga riktlinjer till domstolarna där denna typ av brott då ska börja ge effektiva och kännbara påföljder. Förståelsen för att denna typ av brottslighet långsamt eroderar vårt samhälle måste öka. Dessa brott är oerhört farliga för samhället. Den förståelsen saknas idag.

Källa: Svensk Handel

Toppnyheter

Arkivbild. Tobisvik Camping i Simrishamn.  Anders Bjurö/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Norge ändrar reseregler för flera svenska regioner

Det norska utrikesdepartementet ändrar sina rekommendationer för resor till flera svenska regioner, rapporterar Aftenposten.

Enligt tidningen kommer resande som återvänder från Skåne och Kronoberg återigen tvingas sitta i karantän i tio dagar. Samtidigt öppnar man upp för resor till Dalarna, Södermanland, Uppsala och Västerbotten, utan krav på karantän, rapporterar norska TV2. Reglerna gäller från den 8 augusti.

Norge inför också karantänkrav för resande som återvänder från Frankrike, Monaco, Schweiz och Tjeckien.

Igår 14:16
Vy över Oslo/Person som grillar.  TT
undefined

Coronaspridning bland unga på stora fester i Oslo

Ytterligare en fest med coronasmitta har uppdagats i Oslostadsdelen Vestre Aker, säger stadsdelsdirektör Elizabeth Vennevold till norska VG.

Grillfesten hölls i helgen och 51 personer i 20-årsåldern deltog. I går blev det känt att fyra personer bekräftats smittade efter tre fester i samma stadsdel den senaste veckan.

– Den smittade personen som deltog på den här festen var också på minst en av de andra festerna, säger Vennevold.

Igår 10:02
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Annika Hirvonen-Falk (MP), Isabella Lövin (MP) och Per Bolund (MP).
Migrationspolitiken i Sverige

MP: Flera migrationsförslag försämrar integrationen

Flera förslag inom flyktingpolitiken försämrar möjligheten till effektiv integration, skriver MP:s språkrör Isabella Lövin och Per Bolund tillsammans med partiets migrationspolitiska talesperson Annika Hirvonen-Falk, i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Debattörerna skriver att de är bekymrade över argument som ”vi måste klara integrationen först”.

”Detta argument faller platt när de samtidigt driver reformer som kraftigt försvårar integrationen som korta uppehållstillstånd och försämrad familjeåterförening”, skriver de.

Debattörerna hävdar också att Moderaternas migrations- och integrationspolitik är farlig då de menar att den inte är grundad på vad som är bäst för samhället, utan ”på vad partistrateger tror är bäst för Moderaterna”.

Igår 19:41
Thomas Rolén, ordförande i Kommittén om den framtida svenska migrationspolitiken. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Anhöriginvandring splittrar i nytt migrationsförslag

Partierna är fortfarande inte eniga om varken anhöriginvandring eller asylgrund, enligt migrationskommitténs preliminära förslag som DN tagit del av.

På fredag håller kommittén sitt sista möte och regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet tycker helt olika om de flesta av förslagen, enligt tidningen.

Endast S och Centerpartiet är överens om utredningsförslaget om försörjningskrav vid anhöriginvandring. Några förslag kan samla majoritet, bland annat det om att tillfälliga uppehållstillstånd blir huvudregler. Endast kvotflyktingar ska beviljas permanenta uppehållstillstånd.

Igår 18:51
Läs mer om Migrationspolitiken i Sverige
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

OECD: Svenskar blev rikare – trots det historiska raset

De disponibla inkomsterna för hushållen i västvärlden steg 0,1 procent per capita under första kvartalet. Detta trots att BNP per capita samtidigt föll med 2 procent i coronakrisen, enligt den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD.

Stödpaket i många länder förklarar skillnaden.

Gapet mellan tillväxten för hushållsinkomster och fallande BNP på 2,1 procentenheter är enligt OECD det största sedan fjärde kvartalet 2008, då finanskrisen slog till med full kraft mot västvärldens ledande ekonomier.

Att hushållsinkomsterna inte sjönk lika mycket som BNP under årets första kvartal hänger enligt en OECD-rapport ihop med att många regeringar lanserade stödpaket under kvartalet.

I Sverige steg hushållsinkomsterna per capita med 1,3 procent under första kvartalet, enligt OECD. Det var en av de högsta tillväxtnivåerna bland OECD-länderna.

Bland de sju största OECD-länderna var det bara USA som hade en positiv utveckling för hushållsinkomsterna under kvartalet, vilket återspeglar att covid-19-pandemin då ännu inte hade slagit till med full kraft där.

I Italien och Tyskland föll hushållsinkomsterna per capita med 1,8 respektive 1,2 procent under första kvartalet. I Storbritannien och Frankrike var nedgången något mindre, minus 0,7 respektive minus 0,3 procent.

Igår 13:34
TT
undefined

SCB: Aktiviteten i svensk ekonomi vände upp i juni

Aktiviteten i svensk ekonomi vände upp i juni och ökade med 2,4 procent ifrån maj, visar SCB:s aktivitetsindikator. Det framgår av ett pressmeddelande.

Det efter fyra månader av nedgång med det djupaste fallet mellan mars och april på 7,2 procent. Jämfört med fjolårets junimånad minskade aktiviteten med 6,5 procent.

Hushållens svaga konsumtion pekas ut som den drivande faktorn till den minskade aktiviteten på årsbasis.

– Det kraftiga fallet i hushållskonsumtionen sticker ut i juni liksom de två föregående månaderna jämfört med samma månader 2019, säger Mattias Kain Wyatt, statistiker på SCB, i pressmeddelandet.

Igår 08:13
Arkivbild.  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Undersökning: 8 av 10 reseanställda permitterade

Ny statistik från resebyrå- och arrangörsföreningen SRF visar att resebranschen är den sektor som drabbats allra hårdast i coronapandemin. Där ligger permitteringsgraden på 83 procent, att jämföra med svenska genomsnittet på 12 procent. Det framgår av ett pressmeddelande.

– Tillväxtverkets och våra siffror visar med all önskvärd tydlighet att resebranschen är värst drabbad. Dessutom har drygt en tredjedel av de anställda inom resebyråer och arrangörer blivit uppsagda eller varslade, säger Didrik von Seth, generalsekreterare för SRF, i ett uttalande.

Hotell- och restaurangbranschen är enligt undersökningen den sektor som drabbats näst hårdast. Där är permitteringsgraden dock betydligt lägre på 42 procent.

Igår 06:27
Läs mer om Den svenska konjunkturen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Biståndsminister Peter Eriksson.  ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Explosionen i Libanon

Sverige ger 4,8 miljoner kronor i bistånd till Beirut

Sida ger 4,8 miljoner kronor i stöd till libanesiska Röda Korset för att hjälpa till i arbetet efter explosionen i Beirut, rapporterar TT.

– Det känns bra att vi lyckats få fram ett beslut så snabbt om ett direktstöd till Röda Korset i Libanon, säger biståndsminister Peter Eriksson (MP).

Sedan tidigare står det klart att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap också skickat sjukvårdsmaterial till Libanon.

Igår 19:00
Emmanuel Macron pratar med en kvinnlig demonstrant.  Bilal Hussein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Macron möttes av arga invånare i Beirut: ”Folket vill att regimen ska falla”

Arga demonstranter mötte Frankrikes president Emmanuel Macron när han anlände till Beirut på torsdagen för att besöka det explosionsdrabbade området, rapporterar CNN.

– Folket vill att regimen ska falla, skrek demonstranterna, som anklagar korrupta politiker för explosionerna som tog över 145 människors liv.

Enligt flera rapporter ska myndigheter i Beirut ha ignorerat upprepade varningar om de farliga kemikalier som förvarades i stadens hamn och som orsakade explosionerna.

Macron lovade folkmassorna att hjälp för att återuppbygga Beirut inte kommer att gå till korrupta politiker, skriver Reuters.

– Jag förstår er ilska. Jag är inte här för att skriva en blankocheck till regimen, sa han enligt TT.

Igår 15:58
Läs mer om Explosionen i Libanon