TT
Brotten mot företagen

Lista: Det här behövs för att stoppa brotten mot företagen – så lite har gjorts

Säkerhetsexperten Per Geijer går igenom de politiska åtgärder som har satts in för att stoppa brotten mot handeln – och listar akuta åtgärder som har blivit liggande.

Detta har gjorts för att stoppa brotten i handeln

1. ”Snatteri” har tagits bort och ersatts med ”Ringa stöld”. En lång kamp från Svensk Handel som i slutändan har ett viktigt signalvärde, dvs att en stöld är en stöld och ska ses som ett ”riktigt brott”. ”Snatteri” blir mer av ett bus.

2. Förbättringar för handeln vad gäller Kameraövervakning (tidigare lag) där handeln inte behövde söka tillstånd pga generell hög utsatthet. Nu ersatt av nya Kamerabevakningslagen, kopplad till GDPR.

3. Hårdare straff för personer som påträffas med vapen på öppen gata. Viktigt och bra och kan ha haft effekt på de brott som drabbar handeln, men tveksam effekt på de skjutningar som drabbar vårt samhälle i övrigt. Vi har inte varit involverade i påverkansarbete i just denna fråga, men tycker att det är ett bra steg att vidta.

4. Kortare tid mellan brott och rättegång. Pilotprojekt i Stockholm som kan få en väldigt god verkan. Minskar dessutom de negativa konsekvenserna av mängdrabatter då brottslingen inte hinner begå så många brott innan rättegång. Mycket bra initiativ, vi har bidragit i form av seminarier vi anordnat med Ygeman på temat Butiksstölder, där långa processtider identifierats som en stor utmaning

5. Tillträdesförbud. Tillkännagivande från alliansen, utredning beställd av regeringen och nu ett färdigt lagförslag färdigt för omröstning. Förhoppningsvis beslut i vår och ny lag 2021. I så fall en stor seger för oss och våra handlare som drivit denna fråga under många år.

Källa: Svensk Handel

Men fler åtgärder behövs, menar Per Geijer

1. Anpassade påföljder utifrån gärningsperson. 8 av 10 butikstjuvar betalar inte sina böter. Enligt Per Geijer är det orimligt att fortsätta döma ut böter till dessa när de inte har någon (vit) inkomst. Fängelse eller samhällstjänst bör vara alternativen om man inte har vilja/förmåga att betala böter.

2. Begränsa straffrabatterna. Fler brott måste alltid innebära hårdare straff. Att det bara är de första brotten i en serie som ger påföljd, eller att en påföljd för ett grövre brott innebär att lindrigare brott inte bestraffas är galenskap, enligt Per Geijer. Det gör att den kriminelle helt saknar incitament att begränsa sin brottslighet.

3. Systematiken i brottslighet måste väga oerhört tungt när påföljd ska beslutas. Systematik innebär ofta en stor risk för återfall. Samhället har en skyldighet att skydda sina medborgare från dessa individer.

4. Våldsinslag mot våra anställda måste tas på allvar. Av 178 motvärnsrån (stöld med inslag av våld eller hot) som vi studerade 2015 var det endast ett (1) som ledde till dom för rån. Straffet blev fyra veckors arbete….i en butik. Om det inte vore så allvarligt skulle det nästan vara skrattretande.

5. Fånga upp unga lagöverträdare tidigt och effektivt. Mycket sägs i denna fråga, men inget verkar fungera. När kriminella når 15-års åldern är de beväpnade och skjuter sina offer och varandra. Dessa måste fångas upp när de börjar med sin brottslighet, det vill säga vid 7-10 års ålder. ”Vi pratar inte fängelse och batonger här, men saftkalas och kuddhörna med soctanter verkar ju inte heller fungera”, säger Per Geijer. Detta är en mycket svår, men oerhört viktig fråga att lösa. Vi bör överväga påföljder som samtidigt utvecklar den unge lagöverträdaren. Aktivt deltagande i utbildningsinsatser, med kunskapsprov, som flyttar dem närmare användbara medborgare.

6. Kanske viktigast: mängdbrott/vardagsbrott/livskvalitetsbrott måste tas på allvar av politiker. Det måste resultera i tydliga riktlinjer till domstolarna där denna typ av brott då ska börja ge effektiva och kännbara påföljder. Förståelsen för att denna typ av brottslighet långsamt eroderar vårt samhälle måste öka. Dessa brott är oerhört farliga för samhället. Den förståelsen saknas idag.

Källa: Svensk Handel

Toppnyheter

WHO:s  generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Sjukdomsutbrottet i Kina

WHO: Virusutbrottet ännu inte en global hälsokris

För andra dagen i rad meddelar Världshälsoorganisationen WHO att det kinesiska virusutbrottet ännu inte är så allvarligt att det föreligger en global hälsokris.

– Det är en kris i Kina men ännu inte globalt. Men det kan mycket väl komma att bli det, sa WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus vid en presskonferens på torsdagen.

Han påpekade också att viruset förvisso kan vara dödligt i speciella fall, men att det i det allra flesta fall ger mildare symptom. De som dött av viruset har i samtliga fall haft bakomliggande sjukdomar som gjort dem extra känsliga.

Han sa också att mycket om viruset ännu är oklart, bland annat exakt varifrån det har spridits.

2 tim
Människor i Peking bär ansiktsmasker för att skydda sig. NICOLAS ASFOURI / AFP
undefined

Tre forskarlag arbetar på vaccin mot nya viruset

Tre olika forskarlag arbetar på att få fram ett vaccin mot det coronavirus som just nu härjar i Asien, skriver AFP. Richard Hatchett som leder Coalition for Epidemic Preparedness Innovations, sa under ett framträdande i Davos i dag att han hoppades att kliniska tester av ett vaccin ska kunna ske till sommaren.

– Målet är att utveckla vaccin mycket fort, sa Hatchett.

Han påpekade att även om virusutbrottet har avstannat till sommaren är det en stor fördel att ha ett vaccin på plats inför framtiden.

3 tim
Tågpersonal mäter kroppstemperaturer på passagerare i Hangzhou. China Daily CDIC / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Viruset är värsta tänkbara för Kinas ekonomi

För Kina är det mystiska sjukdomsutbrottet värsta tänkbara scenario, skriver CNN:s Pekingbaserade reporter Sherisse Pham i en analys.

Landets ekonomi tog hårt stryk efter handelskriget mot USA och nu hade myndigheterna hoppats på en konsumtionsfrisk framtid. Men i stället har Pekings stora nyårsfirande ställts in och trots att helgen som kommer är årets största reshelg i Kina uppmanas nu miljontals resenärer att i stället stanna hemma. Många flyg- och tågbolag erbjuder gratis avbokning. Allt detta på bara några dagar.

Redan nu oroas investerare av hur Kinas växande reseindustri ska påverkas av virusutbrottet. Pham konstaterar att om kinesiska myndigheter inte lyckas stoppa spridningen av sjukdomen kan effekterna på lång sikt bli riktigt tuffa.

Idag 14:28
Läs mer om Sjukdomsutbrottet i Kina
Ulla Andersson/Nooshi Dadgostar. TT
Vänsterpartiets framtid

Stort tryck på att nästa V-ledare ska vara kvinna

Ulla Andersson och Nooshi Dadgostar är de två personer vars nammn nämnts flest gånger som önskade efterträdare till avgående V-ledaren Jonas Sjöstedt. Det skriver DN som ringt runt till de olika distrikten i landet.

Endast ett av distrikten har nämnt manliga kandidater och enigheten är enligt tidningen ”närmast total” i partiet om att nästa ledare ska vara en kvinna.

– Jag tycker att det är på tiden att vi väljer en kvinna efter två män, säger John Edström, ordförande i distriktet Göteborg.

13 min
Chang Frick och Rossana Dinamarca. Staffan Löwstedt/SvD/TT & Lars Pehrson/SvD/TT
undefined

Chang Frick: Jag låg bakom Dinamarca-bluffen

Nyheter Idags chefredaktör Chang Frick författade det sms som lurade P4 Väst att felaktigt rapportera att Rossana Dinamarca kandiderar till ny partiledare för Vänsterpartiet, skriver han på Twitter.

Chang Frick ska ha kommit i kontakt med personen som innehar Dinamarcas gamla telefonnummer och som blivit ”nedringd av journalister”.

– Det här var inte första gången P4 Väst hade sökt honom. De borde veta att det här numret inte går till Rossana, säger Frick till SVT Nyheter.

P4 Västs kanalchef Peter Sundblad säger till Dagens Media att det ”inte är roligt att gå på en sådan här sak”. Han understryker att en journalist med etiska koder inte bör utge sig för att vara någon annan.

– Det är häpnadsväckande, säger han till Dagens Opinion.

17 jan
Läs mer om Vänsterpartiets framtid
Maud Olofsson/Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor. TT
Vårbudgeten

Olofsson besviken på M och KD: ”Omoget beteende”

En samlad opposition bestående av M, KD, SD och V har kört över regeringen i riksdagen och tvingat den att ändra i budgeten. Tidigare Centerledaren Maud Olofsson säger till Aftonbladet att hon är mycket besviken på KD och M.

– Jag tycker att det är ett omoget beteende, säger hon och menar att Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch Thor (KD) gör det ännu svårare att återskapa Alliansen.

– Jag vet inte vad M och KD har att vinna på det här, säger Maud Olofsson.

Enligt den tidigare partiledaren kräver svenska folket ordning och reda i riksdagen och att regler följs. Regler skapar stabilitet – och i länder utan ansvarsfullhet går det inte bra, menar hon.

2 tim
Annika Strandhäll, Annie Lööf och Jonas Sjöstedt. TT
undefined

Januaripartierna attackerar Vänsterpartiet

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt får försvara sig mot januaripartierna efter att Vänstern i går gick samman med SD för att köra över partierna om välfärdsmiljarderna.

”Nu krokar ni arm”, skriver C-ledaren Annie Lööf på Twitter, och menar att SD nu ges ett historiskt inflytande.

Både Lööf och S-profilen Annika Strandhäll har delat en ledartext från DN:s ledarskribent Amanda Sokolnicki, som skriver att de partier Sjöstedt ”brukar kalla blåbruna har fått en röd kamrat”.

”Jonas, en spade är en spade och ändamålet helgar inte alltid medlen”, skriver Strandhäll med riktning till V-ledaren.

Sjöstedt har tagit diskussionen med båda politikerna.

”Bästa Annika, du vet att vi aldrig förhandlar med SD. Du vet att vi gärna hade förhandlat med er och skapat en stabil majoritet – men att ni vägrar att förhandla med oss”, skriver han.

I en intervju med Expressen riktar även MP:s språkrör Per Bolund kritik mot Vänsterpartiet för att man ”accepterar Sverigedemokraterna som stödparti”.

Idag 11:31
Per Bolund (MP) under förra veckan. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

MP ger inte upp hoppet om ”friåret” trots pengabristen

Trots att oppositionens ändringsbudget tar delar av pengarna från Miljöpartiets politiska satsning ”utvecklingstid” – ett omarbetat friår – ger språkröret Per Bolund inte upp hoppet om att det ska genomföras. I en intervju med Expressen konstaterar han att ”bara” 200 miljoner var avsatta för reformen i årets budget och att satsningen ska skalas upp senare.

Han menar också att oppositionspartiernas agerande är ”djupt skadligt” för den ekonomiska politiken.

– Det är så klart helt unikt att Vänsterpartiet genomför politik tillsammans med Sverigedemokraterna och det är jag väldigt, väldigt oroad över, säger Bolund.

Idag 10:32
Läs mer om Vårbudgeten
Donald Trump. Arkivbild. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Trump

Majoritet av amerikanerna tror att Trump är skyldig

63 procent av den amerikanska befolkningen är antingen säkra på eller finner det troligt att president Donald Trump har gjort sig skyldig till någon form av brott, rapporterar Washington Post och hänvisar till en undersökning gjord av Pew research center.

Svaren skiljer sig dock beroende på vilket parti man sympatiserar med.

Bland republikanska väljare är det bara runt en av tre som tror att Trump brutit mot lagen och 59 procent av dessa anser att han ändå borde få sitta kvar.

2 tim
Adam Schiff inför dagens förhandlingar.  Mary Calvert / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Schiff: Trump kan fuska i nästa presidentval

Donald Trump missbrukade sin makt som president när han försökte få Ukraina att påverka det amerikanska presidentvalet – och när han blev påkommen försökte han stoppa utredningen av sina egna handlingar. Det var budskapet från Adam Schiff, som leder Demokraternas riksrättsåtal mot Trump, när han i dag började lägga fram sin sak i senaten.

Schiff avfärdade också republikanernas argument att saken borde avgöras av det amerikanska folket i det kommande valet istället för genom riksrätt.

– Presidentens misskötsel kan inte avgöras vid valurnan eftersom vi inte kan vara säkra på att valet kommer att avgöras på ett ärligt sätt, sa Schiff.

Igår 19:50
Läs mer om Anklagelserna mot Trump

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Jan Tore Sanner. Terje Pedersen / TT NYHETSBYRÅN
Norska regeringsbildningen

Källor: Han tar Jensens plats som finansminister

Jan Tore Sanner (Høyre) väntas bli ny finansminister i Norge, enligt uppgifter till NRK och Dagens Næringsliv.

Utnämningen väntas offentliggöras av statsminister Erna Solberg på fredagen, tillsammans med en lång lista ministerbyten, både nya och gamla namn. Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen hade posten tidigare. Efter att FRP lämnade regeringen i veckan bildar Høyre, Venstre och Kristelig Folkeparti minoritetsregering, men väntas söka fortsatt stöd från FRP i Folketinget.

Sanner är i dag utbildningsminister.

2 tim
Monica Mæland och Sveinung Rotevatn. TT
undefined

Nya ministernamn läckta – Norges regering stuvas om

Monica Mæland (Høyre) blir Norges nya justitieminister när luckorna efter Fremskrittspartiet ska täppas igen, uppger källor för Bergens tidning och Aftenposten. Jan Tore Sanner (Høyre) väntas bli finansminister och Sveinung Rotevatn (Venstre) blir klimat- och miljöminister, uppger källor för Dagens Næringsliv och NRK.

Det arbetas intensivt med att fylla luckorna i den norska regeringen efter att Fremskrittspartiet lämnade tidigare i veckan, skriver NRK, som fått en lista med nya namn som bekräftats av flera källor nära processen.

Statsminister Erna Solberg planerar att offentliggöra ändringarna i regeringen på fredagen klockan 11, skriver NRK.

3 tim
Partiledarna i det nya regeringssamarbetet. Bendiksby, Terje / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: En bragd av Solberg – men något viktigt saknas

När det nya norska regeringssamarbetet presenterades på torsdagskvällen var det med en känsla av att den riktiga entusiasmen och samarbetsviljan mellan de fyra partierna saknades, skriver NRK:s politiska kommentator Lars Nehru Sand i en analys.

”Om nivån de bästa dagarna inte är högre än det vi såg i dag varslar det om hur låg den kan bli de sämsta dagarna”, skriver han.

Hans slutsats är att sammanhållningen i den nya fyrklövern kan bli ett problem under åren fram till stortingsvalet 2021, men att det också är en bragd att Erna Solberg fått ihop samarbetet över huvud taget.

SVT:s Marie Nordstrand skriver att just Solberg är samarbetets stora vinnare. Enligt Nordstrand är Solberg den enda som kan vara nöjd med den kompromiss som nåddes i den känsliga abortfrågan där varken kristdemokratiska KRF eller liberala Venstre fick helt som de ville.

17 jan 2019
Läs mer om Norska regeringsbildningen