Mostphotos/TT / TT NYHETSBYRÅN
Avtalsrörelsen

Lista: De har mest makt över din lön

De är människorna som har störst makt över din lön. Arbetsmarknadsnytt har listat de 20 mäktigaste i avtalsrörelsen och alla andra som du måste ha koll på. Vilka är de och vad har de för bakgrund? Känner du någon eller är du själv med på listan?

Avtalsrörelsen är ett sammelsurium av människor som förhandlar, fattar beslut, har makt och syns i medierna. Det är inte lätt att hålla reda på alla. Men Arbetsmarknadsnytt har listat de 20 viktigaste personerna med störst makt över din lön. Vi har även 14 bubblare, som är nära en plats på topplistan, och en lång rad andra aktörer som du kan hålla reda på tack vare vår sammanställning.

Topp 20 (i bokstavsordning)

Tobias Baudin
Kommunals ordförande. Började sin bana som maskinist i Luleå ishall och har en lång bakgrund som förtroendevald inom Kommunal. Gjorde för några år sedan en avstickare som LO:s andre vice ordförande innan han blev vald till Kommunals ordförande.

Mattias Dahl
Svenskt Näringslivs vice vd som fram till hösten 2019 har varit vd för Transportföretagen. Har tidigare arbetat på Svenskt Handel och Sveriges Byggindustrier. Ytterst ansvarig för arbetsgivarfrågor inom Svenskt Näringslivs-sfären. Vill gärna att saker ska hända snabbt.

Camilla Frankelius
Sveriges Ingenjörers förhandlingschef. En nyckelspelare i facken inom industrin med lång erfarenhet av avtalsrörelse.

Susanna Gideonsson
Ordförande för Handelsanställdas förbund sedan 2014. Rutinerad förhandlare. Har en nyckelroll som företrädare för det förbund som brukar vara det första som sluter avtal efter industrin. Började karriären på snickerifabrik och har aldrig arbetat i butik.

Lenita Granlund
Kommunals avtalssekreterare sedan 2010. Den första kvinnan att väljas till den posten i ett LO-förbund. Undersköterska i botten.

Per Hidesten
Industriarbetsgivarnas vd sedan organisationen bildades 2013. Har tidigare arbetat på Skogsindustrierna, Svensk Handel, Almega och Coca-cola. En av tre vd:ar på arbetsgivarsidan som ansvarar för förhandlingen av industriavtalet, vilket gör honom till en av de mest tongivande i avtalsrörelsen. En erfaren förhandlare som ofta och gärna drar en lans för basindustrins betydelse för Sveriges internationella konkurrenskraft.

Jan-Olof Jacke
Svenskt Näringslivs vd sedan 2018. Har ett förflutet som ekonomichef på olika enheter inom Astra Zeneca och därefter vd för Astra Zenecas svenska dotterbolag. Innan han kom till Astra Zeneca arbetade han som managementkonsult.

Karin Johansson
Svensk Handels vd sedan 2013. Var statssekreterare på Socialdepartementet 2006-2013. Innan dess har hon haft roller som försäljningschef på France Telecom Sverige och försäljningsdirektör på Microsoft Sverige. Har varit styrelseordförande för Sveriges radio och för Blekinge Tekniska Högskola och är idag styrelseordförande för Karlstads Universitet och Visit Sweden.

Torbjörn Johansson
LO:s avtalssekreterare med huvudansvar för LO:s samordning. Spindeln i nätet när 14 förbund ska komma överens om prioriteringar, vilket är ett tufft jobb. I grunden snickare och har tidigare varit avtalssekreterare på Byggnads. Erfaren och orädd, enligt dem som känner honom. Stark försvarare av märket.

Agneta Jöhnk
Chef för SKR:s (tidigare SKL) avdelning för arbetsgivarpolitik. Nyckelspelare i SKL:s förhandlingar med inte minst Kommunal. Har varit på SKL i ungefär ett decennium, men har en bakgrund som bland annat personaldirektör på Karolinska universitetssjukhuset.

Stefan Koskinen
Chef för enheten för arbetsgivarsamverkan på Almega. Har en bakgrund som journalist, vilket är ovanligt i kretsen av ledande förhandlare, där de flesta är jurister.

Martin Linder
Förbundsordförande för Unionen sedan 2015 och innan dess förbundets andre vice ordförande. Marknadsekonom som har varit fackligt aktiv sedan närmare 20 år. Har ett förflutet på Volvo i Göteborg.

Johan Lindholm
Byggnads ordförande sedan 2012. En färgstark ledare som ofta syns i förhandlingssammanhang på grund av Byggnads och de fyra andra förbunden inom 6F:s syn på industriavtalet och märket. Blev känd för allmänheten under den så kallade Vaxholmskonflikten, då han var ordförande för Byggettan.

Marie Nilsson
IF Metalls ordförande sedan 2017. Drifttekniker i grunden. Har suttit i IF Metalls och dess föregångare Industrifackets styrelse i närmare 20 år.

Anna Nordin
Ny förhandlingschef för Svensk Handel. Har en bakgrund i Livsmedelsföretagen och Teknikföretagen. Har en nyckelroll som företrädare för det förbund som brukar vara det första som sluter avtal efter industrin. Då uppstår ofta diskussion om löneökningar i krontal eller i procent.

Veli-Pekka Säikkälä
Avtalssekreterare på IF Metall sedan 2008 och en av dem som varit med längst bland LO-förbundens avtalssekreterare. Har stor betydelse i industriförhandlingarna. Erfaren förhandlare med bakgrund som amatörboxare. En stark person som tror på märkets betydelse för Sveriges internationella konkurrenskraft. Får inte sällan kritik från andra LO-förbund för sin syn på märket och lönebildning, men står stadigt när det blåser.

Tomas Undin
Huvudansvarig för avtalsrörelsen på Teknikföretagen, utlånad från Svenskt Näringsliv. Har stor makt när det gäller förhandlingarna kring industriavtalet. Tidigare förhandlingschef på Svensk Handel.

Klas Wåhlberg
Teknikföretagens vd sedan 2016. Var tidigare Sverigechef för Bombardier Transportation.

Martin Wästfelt
Nytillträdd förhandlingschef på Unionen och dessförinnan dess chefsjurist i närmare ett decennium.

Mats Åkerlind
Förhandlingschef i Sveriges Byggindustrier sedan oktober 2008. Innan dess arbetade han på JM i över 20 år. Utbildad civilingenjör med inriktning väg och vatten vid KTH.

Toppnyheter

Personal i ett provtagningstält utanför infektionsmottagningen utanför Östra sjukhuset i Göteborg. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

18 000 personer ska testas för viruset i Stockholm

All vårdpersonal i Stockholm som inte redan har testats positivt för corona kommer att erbjudas tester, rapporterar TT. De omfattande testerna av omkring 18 000 vårdanställda och patienter inleds under nästa vecka och leds av Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. Anledningen till att studien görs i Stockholm beror på att läget anses vara som mest allvarligt där just nu.

– Vi tror att det är jätteviktigt att man börjar tänka systematiskt och storskaligt. Nu ska vi samla in kunskap om vad testning ger och hur pass användbart det är för sjukvården och samhället, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi och ansvarig forskare för studien, till TT.

Studien kommer att pågå under två veckor.

3 tim
Illustrationsbild. Simon Rehnström/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nu inleds coronainspektion av Stockholms krogar

Miljöförvaltningen i Stockholm stad ska kontrollera att allt går smittsäkert till på krogarna i huvudstaden. Inspektionerna inleds under påskhelgen efter att man fått uppdraget från Smittskydd i Stockholm. Detta efter larm till Folkhälsomyndigheten om att det finns krogar som inte följer riktlinjerna om bordsservering och armlängds avstånd mellan gäster. Helene Jansson, restaurangägare på Strandvägen i centrala Stockholm, välkomnar kontrollerna.

– Vi har satt upp lappar på olika ställen som säger att vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationerna och det har fungerat jättebra, säger hon till Ekot.

3 tim
Taha Alexandersson under dagens presskonferens. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sverige har snart rustat intensivvården för 1 miljard

Kostnaden för Sveriges upprustning av intensivvården för att bemöta coronapandemin närmar sig nu 1 miljard. Det uppgav Socialstyrelsens ställföreträdande krisberedskapschef Taha Alexandersson under dagens presskonferens hos Folkhälsomyndigheten, skriver DI.

Antalet intensivvårdsplatser uppgår nu till 1 001 och i miljarden ingår även skyddsmaterial och 800 respiratorer.

– Arbetet pågår i en sådan takt att vi även i dag har 20 procent icke belagda platser för vård av kritiskt sjuka, sa Alexandersson enligt DI.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer