TT
Forskning & tech

Lista: Århundradets största mobilfloppar

Mobiltelefonens historia är fylld av spännande, unika och användbara tekniska framsteg. Men tyvärr också har det funnits satsningar som lett till bristfälliga modeller, som gjort allt från att bara floppa till att explodera. FastCompany har listat århundradets sämsta modeller.

Här är några av århundradets sämsta telefoner:

Paul Sakuma / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Blackberry Storm (2008)

Blackberry Storm slopade tidigare modellers fysiska tangentbord och ersattes med en större touchskärm. Kritiker liknade upplevelsen att trycka på skärmen som att använda en skrivmaskin, då hela displayen klickade som en enda stor tangent. Man menade att Blackberry Storm hade kunnat vara en bra modell om man hade valt att behålla det klassiska tangentbordet, istället för att försöka imitera iPhonen.

Ingvar Karmhed / SvD / TT / svd

Nokia N-gage (2003)

N-gage var Nokias försökt till att kombinera mobiltelefonen med en spelkonsol liknande Nintendos klassiska Gameboy. Det blev en total flopp då telefonens utformning gjorde spel som Sonic N mindre roliga att spela och dessutom så lanserades den med endast 6 spel, jämfört med Game Boy Advance genom vilken användaren hade tillgång till alla spel ur Nintendos Game Boy-katalog.

Shawn L. Minter / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Samsung Galaxy Note 7 (2016)

Samsung Galaxy Note 7 var en lovande modell, den fick god kritik från recensenter redan innan den släpptes. Men tack vare dess defekta batterier blev det ett totalt haveri när ett stort antal telefoner började brinna, smälta och explodera. Hade batterierna inte utgjort en fara hade Galaxy Note 7 kunnat bli en hit, bland annat hade den en kamera som kunde stå upp mot Apples iPhone i tester. Men när ersättningsmodellen som Samsung tog fram också exploderade bestämde man att sluta tillverka modellen helt.

TED S. WARREN / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Palm Treo 700W (2006)

Palms Treo var resultatet av ett starkt kritiserat samarbete mellan Apple och Microsoft. Företagens långa historia som konkurrenter gjorde att många var skeptiska redan innan modellen släpptes. Resultatet blev att när den släpptes saknade den flera av de uppskattade egenskaper som tidigare Treos hade haft och när Apple släppte sin första iPhone 2007 framstod alla Windows-telefoner som uråldriga i jämförelse.

Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Red Hydrogren One (2018)

För mindre än ett år sedan släpptes Reds försök till en mobil med holografisk skärm, men redan kan modellen betraktas som en flopp. Istället för att lägga fokus på det som tidigare utmärkt Reds telefoner - högpresterande mobilkamera - lades krutet istället på den holografiska skärmen och en kameralins som skulle tillåta användaren att ta bilder i 3D. Men resultatet blev en kompromiss som slaktade resten av mobilens egenskaper. Modellen har fått kritik både för sin klumpiga utformning och den fördunklade skärmen. Det faktum att modellen endast får en fotnot tillägnad sig på Reds hemsida bådar inte väl för dess framtid, trots att den släpptes för mindre än ett år sedan.

Här är de misslyckade satsningarna enligt Fastcompany

 • MICROSOFT KIN ONE AND KIN TWO (2010)
 • BLACKBERRY STORM (2008)
 • MOTOROLA ROKR E1 (2005)
 • NOKIA N-GAGE (2003)
 • SAMSUNG GALAXY NOTE 7 (2016)
 • PALM TREO 700W (2006)
 • BLACKBERRY Z10 (2013)
 • ZTE OPEN (2013)
 • MOTOROLA AURA R1 (2009)
 • AESIR AE+Y (2011)
 • VERTU CONSTELLATION QUEST BLUE (2012)
 • HTC EVO 3D (2011)
 • HTC SURROUND (2010)
 • KYOCERA ECHO (2011)
 • RED HYDROGEN ONE (2018)
 • HTC FIRST (2013)
 • AMAZON FIRE PHONE (2014)
 • TOSHIBA G450 (2008)
 • MOTOROLA FLIPOUT (2010)

Toppnyheter

Ebba Busch Thor. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
KD:s nya inriktning

Nära hälften positiva till KD:s öppning mot SD

En ny opinionsundersökning från Expressen/Demoskop visar att 48 procent av väljarna är positiva till Kristdemokraternas besked om att de kan samtala med samtliga riksdagspartier, inklusive Sverigedemokraterna. Av de 1 055 tillfrågade svarade 40 procent att de tyckte att det var dåligt.

Demoskops opinionschef Peter Santesson säger till Expressen att M och SD bör se upp.

– Det finns en rätt stor väljargrupp som ligger i gränslandet mellan M, SD och KD. Man har väntat på det här beslutet rätt länge, är mitt intryck.

Av KD:s egna väljare svarar 92 procent att det är ett bra beslut och bland M-väljarna är det 87 procent.

22 mar
Foto: Henrik Montgomery/TT
KD:s nya inriktning

”Kristdemokraternas beslut är klokt”

”Även om den förväntade reaktionen från förväntat håll är att kristdemokrater nu öppnar helvetets portar, är beslutet klokt, såtillvida partiet orkar med den transparens som måste följa ett sådant beslut”, skriver Tove Lifvendahl i en ledare i SVD, om KD:s besked om att öppna för samtal med SD.

Den underliggande farhågan är vad som följer av att samtala och i vissa frågor samarbeta med partiet Sverigedemokraterna. Därför har Kristdemokraterna ett intresse av att öppet redovisa hur de har resonerat i de enskilda frågorna, skriver hon vidare.

Tove Lifvendah påpekar att om KD lyckas göra det på rätt sätt ”kan det förhoppningsvis bereda väg för en ny standard, som låter medborgarna bättre förstå hur politik fungerar”. Med det menar hon att alla partier vid olika tillfällen har lutat sig mot SD för att få igenom sin politik – även S.

”Bristen på samstämmighet mellan vad partier utåt säger och i utskotten gör, har varit djupt ohederlig gentemot väljarna”, skriver hon i ledaren.

21 mar
Läs mer om KD:s nya inriktning
Norska sjödramat

Dramatisk natt – fartyget var nära att gå på grund

Det har varit en dramatisk natt för passagerarna ombord på kryssningsfartyget Viking Sky utanför Norges kust. I videoklipp som sprids på Twitter kan man se hur bord och stolar far fram över golvet när kryssningsfartyget kränger i de hårda vindarna.

Under lördagen, när inga av Viking Skys motorer fungerade, ska fartyget ha varit 100 meter från att gå på grund, uppger lotsar i Møre och Trøndelag, enligt TT. Besättningen kämpade i mer än en halvtimme med att förankra fartyget, och när de till slut lyckades var de farligt nära land.

– De var väldigt nära grundstötning. Det var nog ingen rolig upplevelse att vara ombord på fartyget då, säger Emil Heggelund, driftsansvarlig för lotsarna, till Bergens Tidene.

Det blåser fortsatt kuling på platsen, men läget ombord har förbättrats något i och med att tre av motorerna nu åter är i drift. Evakueringen har pågått hela natten och beräknas fortsätta i många timmar till.

3 tim
Fartyget Viking Sky Svein Ove Ekornesvåg / TT NYHETSBYRÅN
Norska sjödramat

Evakuerad: ”Aldrig upplevt något så skrämmande”

Evakueringen av det norska fartyget Viking Sky väntas pågå hela natten. Helikoptrar evakuerar passagerarna en efter en och fortfarande väntar cirka 1 200 personer på att få lämna kryssningsbåten.

Janet Jacob är en av de passagerare som har evakuerats och säger att hon bad för alla ombord på båten.

– Jag blev rädd. Jag har aldrig upplevt något så skrämmande, säger hon till NRK.

Runt 130 av 1 300 personer har evakuerats hittills.

Igår 22:14
Läs mer om Norska sjödramat

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Inrikesminister Mikael Damberg (S). Arkivbild. TT
Kompetenskrisen

S vill göra det möjligt att få CSN-lån för yrkeskörkort

Socialdemokraterna vill göra det möjligt för den som vill ta yrkeskörkort för att köra lastbil eller buss att få studiemedel under tiden. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Jag tror att det är en viktig reform. De ungdomar som skaffar sig den typen av körkort är väldigt eftertraktade på arbetsmarknaden. Så det blir också ett sätt för unga människor att snabbt komma i jobb, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) under den pågående S-kongressen i Örebro i helgen.

Sedan drygt ett halvår är det möjligt att få CSN-lån för att ta körkort för personbil.

5 tim
Mostphotos
Kompetenskrisen

Transportnäringen: Tillåt CSN-lån för lastbilskort

Sedan snart ett år tillbaka kan man bli beviljad CSN-lån för vanligt körkort. Men det gäller inte lastbilskort. Nu vill transportnäringen utöka möjligheterna för att komma tillrätta med problemen i en bransch med svår kompetensbrist.

– Att utöka möjligheten till CSN-lån för att ta körkort även för tyngre fordon vore en oerhört enkel och effektiv ågärd för en krisdrabbad transportnäring, säger Caj Luoma, chef för kompetensförsörjning på Transportföretagen, till Arbetsmarknadsnytt.

Ylva Johansson säger till Arbetsmarknadsnytt att det ännu är för tidigt att utvärdera möjligheterna. Hon är dock försiktigt positiv.

– Jag utesluter det inte, men jag är inte heller beredd att säga ja, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson till Arbetsmarknadsnytt.

13 mar
Läs mer om Kompetenskrisen